طلاق

دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن ⚖️+ قانون جدید

در قانون حق طلاق با مرد است؛ اما این بدان معنا نیست که زن هیچ حقی برای درخواست طلاق ندارد. با ارائه دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن، دادگاه می‌تواند به جدایی زوجه حکم دهد. در این مطلب سعی داریم به بررسی برخی از این دلایل بپردازیم و مشخص کنیم که زن برای طلاق لازم است چه مراحلی را طی کند. پس در ادامه با ما همراه باشید.

دلایل محکمه پسند طلاق از طرف زن کدام اند؟

دلایل محکمه پسند طلاق از طرف زن کدام اند؟

قانون طلاق تأکید دارد که حق طلاق با مرد است. در واقع مرد می‌تواند در هر زمان و بدون دلیل خاصی همسرش را طلاق بدهد. البته مهریه زن به عنوان عامل بازدارنده برای طلاق زن عمل می‌کند. در قانون قید شده است که زن نیز با ارائه دلایل قانونی و محکمه پسند به دادگاه می‌تواند از همسرش جدا شود. دلایل زن در دادگاه بررسی می‌شود و چنانچه این دلایل محکمه پسند باشد، صیغه طلاق بین زوجین جاری می‌شود.

در عقدنامه شروط دوازده گانه‌ای ذکر شده که اگر مرد به هر دلیلی نتواند آن‌ها را رعایت کند، زن می‌توان با برشمردن آن‌ها برای دادگاه درخواست طلاق کند. یکی از دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن، امتناع مرد از پرداخت نفقه به مدت 6 ماه است. همچنین اگر زوج به بیماری صعب‌العلاجی مبتلا باشد که ادامه زندگی با او را غیرممکن سازد، زن می‌تواند درخواست طلاق کند. به طور کلی اگر زندگی مشترک برای زن بسیار دشوار شود، قانون به او این امکان را می‌دهد که برای جدایی اقدام کند.

به طور کلی دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن که در قانون به صراحت ذکر شده به شرح زیر است:

  • عدم پرداخت نفقه از طرف شوهر به مدت 6 ماه یا بیشتر
  • غیبت شوهر به مدت 4 سال یا بیشتر
  • سوء رفتار مداوم از طرف مرد
  • محکومیت زوج به 5 سال حبس یا بیشتر
  • عقیم (نابارور بودن) مرد
  • ازدواج مجدد مرد بدون کسب رضایت از زوجه
  • ضرب و جرح زن به صورت عمدی از طرف مرد
  • اعتیاد مرد به مواد مخدر به گونه‌ای که اساس و بنیان خانواده را متزلزل کند
  • ابتلای مرد به امراض صعب‌العلاج

دقت داشته باشید که تحقق یکی از شروط 12 گانه ضمن عقد نکاح برای ارائه دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن کافی است؛ اما لازم به ذکر است که این مسئله زمانی قابل پیگیری است که مرد در هنگام نکاح این شروط را پذیرفته و در عقدنامه آن را امضا کرده باشد.

در صورتی که زن به عسر و حرج برسد، یعنی زمانی که ادامه زندگی مشترک برای زن غیرممکن باشد، دادگاه مرد را مجبور به طلاق دادن زن می‌کند. در صورتی که مرد از طلاق امتناع کند، با دستور قاضی رسیدگی به پرونده دستور طلاق صادر می‌شود.

دلایل محکمه پسند طلاق از طرف زن

اگر به هر دلیلی قصد ارائه درخواست طلاق به دادگاه را دارید، کافی است با بهترین وکیل طلاق در تهران آشنا شده و پس از مشاوره، برای کمک گرفتن از آن‌ها اقدام کنید.

نپرداختن نفقه از دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن

در ماده 129 قانون آیین دادرسی مدنی به صراحت تشریح شده است در صورتی که مرد به مدت 6 از پرداخت نفقه امتناع کند یا اینکه توانایی مالی برای پرداخت این حق را نداشته باشد، زن می‌تواند برای مطالبه نفقه معوقه خود اقدام کند. در صورتی که مرد پس از اجرائیه دادگاه مجدداً از پرداخت نفقه به زن امتناع کند، دادگاه می‌تواند مرد را مجبور به طلاق کند؛ زیرا در این صورت زن دچار عسر و حرج شده است.

غیبت مرد به مدت 4 سال

طبق ماده 1023 قانون مدنی، در صورتی که مرد به مدت 4 سال زندگی مشترک را رها کرده و غیبت داشته باشد، زن می‌تواند برای گرفتن طلاق اقدام کند. پس از غیبت 4 ساله مرد، زوجه می‌تواند به دادگاه مراجعه کند. به دستور دادگاه سه مرتبه و هر بار به فاصله یک ماه در روزنامه‌های کثیرالانتشار برای یافتن شوهر آگهی درج می‌شود. چنانچه یک سال از درج اولین آگهی بگذرد و زنده بودن شوهر برای دادگاه اثبات نشود، اجازه طلاق صادر می‌شود.

سوء رفتار مستمر زوجه

سوء رفتار مرد یکی از دلایل محکمه برای طلاق از طرف زن است. در صورتی که جنون مرد به حدی باشد که باعث ضرر جانی، مالی، روحی یا روانی برای زن شود و زندگی مشترک را برای او سخت کند، دادگاه می‌تواند رأی به جدایی دهد. ثابت کردن سوء رفتار زوج قدری مشکل است. اگر مرد به سوء رفتار شهرت داشته باشد با استناد به شهود اطرافیان می‌توان این مسئله را اثبات کرد.

محکومیت مرد به 5 سال حبس

محکومیت قطعی مرد به 5 سال حبس یا بیشتر یا به جزای نقدی که بر اثر ناتوانی از پرداخت، منجر به 5 سال بازداشت شود یا به حبس و جزای نقدی که مجموعاً منتهی به 5 سال بازداشت یا بیشتر شود و حکم مجازات در حال اجرا باشد نیز یکی دیگر از دلیل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن است.

محکومیت مرد به حبس از دلایل محکمه پسند طلاق از طرف زن

عقیم بودن مرد از دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن

شرط دهم عقدنامه به صراحت اشاره می‌کند که اگر تا 5 سال بعد از ازدواج، مرد نتواند زن را باردار کند، زوجه می‌تواند برای گرفتن طلاق دادخواست دهد. لازم به ذکر است که زن برای اثبات ادعای خود نیاز به مدرک یا ارجاع به پزشکی قانونی دارد.

ضرب و جرح عمدی زن

چنانچه شوهر زنش را مورد ضرب و شتم قرار دهد، زن می‌تواند بلافاصله به پزشکی قانونی مراجعه کرده و با نظر پزشک از مرد بابت ضرب و جرح شکایت تنظیم کند. در صورتی که زن موفق به دریافت حکم قطعی مبنی بر ضرب و جرح شود، می‌تواند برای گرفتن طلاق اقدام کند. لازم به ذکر است که فقط با یک ضرب و جرح نمی‌توان دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن را مهیا کرد.

ازدواج مجدد بدون رضایت زن

بند دوازدهم شروط عقدنامه به صراحت تشریح می‌کند که اگر مرد بدون کسب رضایت زن، اقدام به ازدواج مجدد کند، زوجه می‌تواند از او جدا شود. البته اگر ازدواج مجدد مرد با حکم و اجازه دادگاه باشد، زن نمی‌تواند برای گرفتن طلاق اقدام کند.

اعتیاد مرد از دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن

در صورتی که اعتیاد مرد به شکلی باشد که ادامه زندگی مشترک را برای زن مشکل کند، دادگاه حکم به طلاق می‌دهد. برای مثال اگر مرد بر اثر اعتیاد بیکار شود، اسباب و اثاثیه منزل را برای تهیه مواد مخدر بفروشد یا اینکه به سلامت جسمی زوجه و فرزندش آسیبی بزند، زن می‌تواند برای طلاق اقدام کند.

دلایل محکمه پسند طلاق از طرف زن

ترک زندگی مشترک

چنانچه مرد به مدت 6 ماه متوالی یا 9 ماه متناوب در یک سال، بدون هیچ‌گونه عذر موجهی زندگی مشترک را ترک کند، زن می‌تواند برای طلاق اقدام کند.

طلاق از طرف زن چقدر طول می‌کشد؟

نمی‌توان زمان دقیقی را برای طلاق از طرف زن مشخص کرد. در صورتی که زن بتواند مدارک قابل ملاحظه‌ای به دادگاه ارائه دهد، رسیدگی به پرونده با سرعت بالاتری انجام شده و طلاق نیز سریع‌تر صورت می‌پذیرد. تنها تهیه مدارک مورد نیاز زمان‌بر نیست؛ زوجه باید ابتدا دادخواست طلاق خود را در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضائیه ثبت کند که این خود نیازمند صرف زمان است.

اگرچه نمی‌توان به طور دقیق زمان تعیین کرد، اما به طور تقریبی اگر طرفین هیچ‌گونه اعتراضی به نتایج دادگاه نداشته باشند، روند طلاق ممکن است 3 ماه طول بکشد. هر گونه اعتراض به درخواست طلاق از طرف زن می‌تواند روند جدایی را یک سال به عقب بیندازد. باید دقت داشته باشیم که مدت زمان طلاق از طرف زن بسیار طولانی‌تر از طلاق توافقی است.

هزینه طلاق از طرف زن چقدر است؟

تمامی هزینه‌های مورد نیاز برای ثبت دادخواست طلاق در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضائیه بر عهده زن است. همچنین اگر زن برای رسیدگی به پرونده خود وکیل طلاق به خدمت گرفته است باید حق‌الوکاله او را نیز خودش پرداخت کند که در اینصورت بهتر است به مقاله هزینه وکیل برای طلاق از طرف زن مراجع کنید.

در صورت داشتن دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن، علاوه بر تمامی نکات بالا، زوجه می‌بایست هزینه مورد نیاز برای اعتراض و تجدید نظر به رأی دادگاه را نیز پرداخت کند. به علاوه هزینه دفترخانه برای جاری شدن صیغه طلاق نیز بر عهده زن است.

هزینه طلاق از طرف زن

در چه مواردی زن نمی‌تواند درخواست طلاق کند؟

همان‌طور که اشاره کردیم حق طلاق با مرد و اگر چنانچه مرد شروط 12 گانه را با دقت رعایت کند، دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن وجود نخواهد داشت. علاوه بر این، تمکین زن از شوهر نیز در روند طلاق بسیار مهم است. در صورتی که زن از همسرش حرف شنوی نداشته باشد، به هیچ بهانه‌ای نمی‌تواند درخواست طلاق به دادگاه ارائه دهد. لازم به ذکر است که تمکین زن باید در چهارچوب قانون و شرع باشد و اگر غیر از این باشد زن اجازه سرپیچی دارد.

در صورتی که زن از همسرش حق وکالت طلاق را دریافت کرده باشد، می‌تواند برای طلاق به دادگاه مراجعه نماید. البته در صورتی که زن حق وکالت از همسرش دریافت کرده باشد، باز هم نیاز به ارائه دلایل محکمه پسند دارد.

لزوم داشتن وکیل برای طلاق از طرف زن

در صورتی که درخواست طلاق از طرف زن باشد، پرونده قدری پیچیده می‌شود؛ زیرا در قانون حق طلاق با مرد است و زن نیازمند اثبات دلایل محکمه پسند برای طلاق است. اگر زن با حضور وکیل برای طلاق درخواست دهد، روند طلاق در زمان کمتری صورت می‌گیرد؛ زیرا وکیل از مراحل طلاق اطلاع دارد و می‌تواند بهترین مسیر جهت جمع آوری مدارک برای اثبات دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن را تعیین کند.

زن با گرفتن وکیل می‌تواند از حضور در جلسات دادگاه خودداری کرده و اداره تمام امور را به او محول کند. داشتن وکیل نه تنها در زمان، بلکه در هزینه طلاق نیز به شما کمک می‌کند.

وکیل برای طلاق از طرف زن

اگر طلاق از طرف زن باشد، آیا به او مهریه تعلق می‌گیرد؟

در صورتی که طلاق از طرف زن باشد و زن برای طلاق دلایل محکمه پسندی به دادگاه ارائه دهد، هم حق طلاق با اوست و هم مهریه به او تعلق می‌گیرد. اگر طلاق به دلایلی از قبیل اعتیاد مرد، عدم پرداخت نفقه و هر آن چیزی که در بالا گفته شد، انجام شده باشد به زن مهریه تعلق می‌گیرد؛ اما اگر طلاق به دلیل عسر و حرج زن باشد، دادگاه از زن می‌خواهد تمام یا قسمتی از مهریه خود را ببخشد تا مرد به طلاق رضایت پیدا کند.

در بحث عسر و حرج باید کراهت زن از مرد به حدی باشد که زن حاضر باشد مهریه خود را برای طلاق ببخشد. منظور از کراهت این است که زن تحت هیچ شرایطی حاضر به نزدیکی و زندگی با همسر نباشد. البته با هر اظهار کراهتی طلاق صورت نمی‌گیرد و باید نظر نهایی پس از بررسی‌های گوناگون توسط قاضی رسیدگی به پرونده داده شود.

مهریه در طلاق از طرف زن

مراحل طلاق از طرف زن

پس از اطمینان از دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن، زوجه نسبت به طلاق اقدام می‌کند. طلاق از طرف زن به طور کلی دارای سه مرحله است. در ابتدا زن باید در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضائیه حضور پیدا کند و دادخواست طلاق از طرف زن را ثبت نماید. این دادخواست پس از مدتی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به دادگاه بدوی ارسال می‌شود.

دادگاه بدوی موظف است به دادخواست زن رسیدگی کرده و پس از مدتی حکم صادر کند. هر کدام از زوجین که به نتیجه حکم اعتراض داشته باشند، فرصت دارند به مدت 20 روز اعتراض خود را به ثبت برسانند. در صورت اعتراض یکی از زوجین، پرونده به دادگاه تجدید نظر ارسال می‌شود. دادگاه تجدید نظر بدون حضور طرفین و صرفاً با تبادل لوایح قانونی مجدداً حکم صادر می‌کند. در این مرحله نیز زوجین می‌توانند ظرف 20 روز اعتراض خود را ثبت کنند.

اعتراض به حکم دادگاه تجدید نظر را در اصطلاح فرجام خواهی می‌گویند. در صورت فرجام خواهی، پرونده طلاق به دیوان عالی کشور ارجاع داده می‌شود تا در آنجا به پرونده رسیدگی شود. این روند زمان زیادی را می‌طلبد و برای همین است که طلاق از طرف مرد و طلاق از طرف زن در صورتی که به احکام صادره اعتراض شود تا این حد طول می‌کشد. کوتاه‌ترین راه برای طلاق، بهره بردن از طلاق توافقی است.

کلام آخر

در این مطلب به بررسی دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن پرداختیم و همچنین مشخص کردیم که زن در چه مواردی نمی‌تواند تقاضای طلاق کند. به علاوه زمان مورد نیاز برای طلاق از طرف زن را ارزیابی کردیم و مراحل رسیدگی به پرونده در دادگاه را به تشریح توضیح دادیم. اگر شما نیز تجربه‌ای در این زمینه دارید، خواهش می‌کنیم آن را با سایر مخاطبان سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.

4/5 - (10 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو + یازده =

دکمه بازگشت به بالا