نکات حقوقی

حضانت فرزند بعد از ازدواج مجدد مادر ⚖️【قانون سال1403】

به طور معمول پس از جدایی مرد و زن از یکدیگر بحث حضانت فرزندان مشترک آنها به میان می‌آید و آثار حقوقی بسیار زیادی را به همراه دارد. دقت داشته باشید که در قانون اشاره شده که ازدواج مجدد مادر یکی از شرایط برای سلب حضانت از او می‌باشد؛ اما باید این موضوع از نظر حقوقی به دقت مورد بررسی قرار بگیرد که پس از ازدواج مجدد مادر آیا او همچنان می‌تواند حضانت فرزند پسر یا دختر خود را داشته باشد یا اینکه از نظر قانونی این حق از او به طور کامل سلب می‌گردد؟ برای پاسخگویی به این سوال لازم است قوانین مدنی و سایر قوانین کشور به طور کامل مورد بررسی قرار بگیرند و جزئیات آن در نظر گرفته شود. در این مقاله سعی داریم حضانت فرزند بعد از ازدواج مجدد مادر را مورد بررسی قرار دهیم پس از شما درخواست می‌کنیم تا انتهای مطلب در کنار ما باشید.

حضانت فرزند بعد از ازدواج مجدد مادر با چه کسی است؟

در خصوص حضانت فرزند بعد از ازدواج مجدد مادر باید به این نکته اشاره داشته باشیم که سلب حضانت از مادر در صورت ازدواج مجدد به مصلحت فرزند اعم از پسر یا دختر بستگی خواهد داشت. در ماده ۱۱۷۰ قانون مدنی به مسئله حضانت اشاره شده است و در این قانون می‌خوانیم که ازدواج مجدد مادر می‌تواند یکی از عوامل مهم در سلب حضانت فرزندان از او به شمار بیاید؛ اما در ماده ۴۵ از قانون حمایت از خانواده اشاره شده که برای سلب حضانت از مادر می‌بایست در گام اول مصلحت فرزند لحاظ شود.

در ماده فوق الذکر اشاره شده است که قاضی پرونده در صورت صدور حکم برای حضانت فرزند می‌بایست در ابتدا تمامی شرایط زندگی او را در نظر گرفته و آن را مورد بررسی قرار دهد تا به این شکل بتواند حکم عادلانه‌تری صادر کند؛ بنابراین با در نظر گرفتن ماده ۱۱۷۰ از قانون مدنی و ماده ۴۵ از قانون حمایت از خانواده می‌توان گفت که حضانت فرزند اعم از پسر یا دختر زمانی از مادر در صورت ازدواج مجدد سلب می‌گردد که مصلحت فرزند بر این باشد و قاضی این موضوع را پس از بررسی شرایط فرزند متوجه شود.

ممکن است شما مادری باشید که قصد ازدواج مجدد را گرفته‌اید در چنین شرایطی نگرانی‌های بسیاری برای شما ایجاد می‌شود که مبادا پس از ازدواج حضانت فرزند خود را از دست بدهید. باید اشاره داشته باشیم که در صورتی حضانت فرزند از شما سلب می‌گردد که مصلحت فرزند شما بر این امر باشد؛ بنابراین بهتر است برای دریافت حضانت فرزند خود حتی پس از ازدواج مجدد به سراغ یک وکیل متخصص و مجرب بروید تا با در نظر گرفتن قوانین و مقررات و همچنین با ارائه دفاعیات لازم در این امر به موفقیت برسید.

نفقه فرزند بعد از ازدواج مجدد مادر بر عهده چه کسی است؟

در قسمت‌های قبل در خصوص حضانت فرزند پس از ازدواج مجدد مادر توضیحات جامعی را ارائه دادیم و به شما بیان نمودیم که در صورتی حضانت فرزند از مادر سرد می‌گردد چه قاضی پرونده تشخیص دهد مصلحت فرزند اعم از پسر یا دختر بر این موضوع خواهد بود. حالا قصد داریم درباره نفقه فرزندان پس از ازدواج مجدد مادر توضیحات جامعی را ارائه دهیم تا این امر مشخص شود که اگر مادر مجدداً ازدواج کند آیا نفقه فرزندان می‌بایست همچنان از سوی پدر آنها پرداخت شود یا اینکه آثار حقوقی دیگری حکمفرما خواهد بود؟

نفقه در واقع به معنای تامین نیازهای اولیه همسر و فرزندان می‌باشد و قانون مدنی تامین چنین نیازهایی را در قالب نفقه بر عهده مرد و پدر خانواده قرار داده است. در پاسخ به سوال بالا باید بگوییم که حتی اگر زن تصمیم به ازدواج مجدد بگیرد باز هم تامین نیازهای اولیه فرزندان در قالب نفقه بر عهده پدر خانواده می‌باشد و مرد همچنان باید نفقه فرزندان خود را پرداخت نماید؛ یعنی حتی اگر زن مجدداً ازدواج کند باز هم این مرد می‌باشد که می‌بایست نیازهای اولیه فرزندان خود در خصوص نفقه را پرداخت نماید.

برای تماس با بهترین وکیل حضانت فرزند در تهران کلیک کنید!

قانون حضانت فرزند بعد از ازدواج مجدد مادر

در بالا توضیحات کاملی را در خصوص حضانت فرزندان بعد از ازدواج مجدد مادر ارائه دادیم تا ابعاد مختلف این امر مشخص شود. باید به این نکته اشاره داشته باشیم که قانون همواره ازدواج مجدد مادر را یکی از عواملی دانسته که باعث می‌شود حضانت فرزند اعم از پسر یا دختر از مادر سلب گردد؛ یعنی قانون اشاره می‌دارد که اگر زن تصمیم به ازدواج مجدد با مرد دیگری بگیرد همواره می‌بایست حضانت فرزندان از او سلب شده و در اختیار شخص دیگری که پدر در اولویت آنها قرار دارد قرار بگیرد.

در ماده ۱۱۷۰ قانون مدنی به صراحت اشاره شده که اگر مادر به امراضی مانند جنون مبتلا شود یا اینکه تصمیم به ازدواج مجدد بگیرد حضانت پسر یا دختر از او به طور کامل سلب شده و در اختیار پدر آنها قرار خواهد گرفت. همانطور که در بالا نیز به آن اشاره نمودیم در ماده ۴۵ قانون حمایت از خانواده مصلحت پسر یا دختر در این امر دخیل شده است؛ یعنی در این ماده قانونی اشاره شده که اگر مصلحت فرزند بر این باشد که همچنان با مادر خود زندگی کند قانون نیز حضانت فرزند را همچنان در اختیار مادر آنها قرار می‌دهد.

برای مثال تصور کنید که زن پس از طلاق گرفتن از همسر سابق خود حضانت فرزند را در اختیار بگیرد و پس از مدتی تصمیم بگیرد که مجدداً ازدواج کند در چنین شرایطی قانون حکم می‌دارد که قاضی پرونده مصلحت فرزند را برای ادامه حضانت در نظر بگیرد. در چنین شرایطی اگر قاضی پرونده تشخیص دهد که ازدواج مجدد مادر مصلحت زندگی کودک را به خطر نمی‌اندازد همچنان با ادامه حضانت برای او موافقت می‌کند؛ اما در برخی از شرایط ممکن است قاضی پرونده تشخیص دهد که ازدواج مجدد زن به ضرر مصلحت کودک است.

اگر به هر حال قاضی پرونده پس از بررسی شرایط فرزند پسر یا دختر تشخیص بدهد که ازدواج مجدد مادر باعث می‌شود مصلحت فرزند به خطر بیفتد حضانت را از مادر سلب کرده و در اختیار پدر آنها قرار می‌دهد. مجدداً لازم است این نکته را درباره حضانت پسر بعد از ازدواج مجدد مادر ذکر نماییم که مهم‌ترین اصل برای سلب حضانت یا اعطای آن مصلحت فرزند می‌باشد. به هر حال شما می‌توانید برای دریافت حضانت فرزند طبق قانون جدید و اثبات مصلحت او از یک وکیل مجرب و متخصص در زمینه دعاوی خانوادگی کمک بگیرید.

حضانت فرزند بعد از ازدواج مجدد مادر

حضانت فرزند دختر بعد از ازدواج مجدد مادر با چه کسی است؟

اگر بخواهیم توضیحات جامعی درباره حضانت فرزند دختر بعد از ازدواج مجدد مادر ارائه دهیم باید اشاره داشته باشیم که بر اساس مواد قانونی حضانت فرزند اعم از دختر یا پسر تا ۷ سالگی با مادر آنها می‌باشد. همچنین قانون مقدر می‌دارد که از ۷ سالگی تا پایان زمان بلوغ حضانت آنها با پدرشان می‌باشد اما در تمام این مدت حق پرداخت نفقه بر عهده پدر است؛ اما در صورتی که پسر یا دختر به سن بلوغ برسند قانون به آنها این حق را می‌دهد که خودشان به تنهایی تصمیم بگیرند که پس از این با پدر یا مادر خود زندگی نمایند.

می‌دانیم که زمان بلوغ شرعی دخترها ۹ سالگی می‌باشد یعنی پس از پایان یافتن ۹ سالگی دختر او به تنهایی می‌تواند تصمیم بگیرد که پس از آن با پدر خود زندگی نماید یا اینکه مادر را برای ادامه زندگی انتخاب کند. حال فرض کنید مادر مجدداً ازدواج کرده باشد در چنین شرایطی نیز همین قانون صدق می‌کند و دختر می‌تواند پدر یا مادر خود را برای ادامه زندگی انتخاب کند. به هر حال توجه داشته باشید که دریافت حضانت یکی از پیچیده‌ترین دعاوی خانوادگی به شمار می‌رود بنابراین باید از یک وکیل متخصص در این زمینه کمک دریافت کنید.

حضانت فرزند بعد از ازدواج مجدد مادر

حضانت فرزند بعد از ازدواج مجدد پدر

درباره حضانت فرزند بعد از ازدواج مجدد مادر توضیحات جامعی را ارائه دادیم و اکنون زمان آن رسیده تا این موضوع مورد بررسی قرار بگیرد که اگر پدر مجدداً ازدواج کند تکلیف حضانت فرزندان چه خواهد شد. همانطور که اشاره نمودیم در قانون معدنی بیان شده که پس از ۷ سالگی و تا رسیدن به زمان بلوغ حضانت فرزندان اعم از پسر یا دختر آنها بر عهده پدر می‌باشد. پدر زمانی حق حضانت خود را از دست می‌دهد که آن را به مادر بخشیده باشد و یا اینکه صلاحیت‌های لازم برای حضانت را نداشته باشد.

علاوه بر این باید اشاره داشته باشیم چه در زمانی که حضانت فرزندان به پدر آنها سپرده می‌شود و چه زمانی که حضانت آنها با مادر است در تمامی این شرایط قانون پدر را موظف به پرداخت نفقه فرزندان می‌داند. دقت کنید که نفقه به معنی تامین نیازهای اولیه فرزندان مانند خوراک و پوشاک و مسکن به شمار می‌رود و پدر موظف است بر اساس قانون هزینه‌های زندگی فرزندان خود را پرداخت نماید؛ یعنی حتی زمانی که حضانت فرزندان با مادر می‌باشد این پدر است که موظف به پرداخت نفقه است.

همچنین باید به این نکته توجه داشته باشید که اگر پدر یا مادر حضانت فرزندان را از نظر قانونی به دست آورده باشد هرگز نمی‌تواند ملاقات فرزند بعد از ازدواج مادر را از وی سلب نماید؛ یعنی حتی اگر حضانت فرزندان با پدر یا مادر باشد باید به دیگری حق ملاقات با فرزندش را بدهد و در صورت ممانعت از این امر مرتکب جرم شده و قانون وارد عمل می‌شود. ممکن است در شرایطی پدر یا مادر مانع از ملاقات دیگری با فرزند پسر یا دختر شود که در این شرایط او می‌تواند با طرح دعوی در دادگاه خواسته‌های خود را پیگیری کند.

در بالا در خصوص حضانت فرزند بعد از ازدواج مجدد مادر توضیحات جامعی را ارائه دادیم و اشاره کردیم که ازدواج مجدد زن می‌تواند یکی از موارد سلب حضانت برای او به شمار بیاید؛ اما چنین قانونی در خصوص ازدواج مجدد مرد وجود نخواهد داشت و حتی اگر مرد ازدواج کند حضانت فرزندان خود را از دست نمی‌دهد؛ اما همچنان این قانون پابرجا است که اگر فرزندان پسر یا دختر به سن بلوغ برسند خودشان به تنهایی می‌توانند در این خصوص تصمیم گیری کنند که پس از این با پدر زندگی نمایند یا با مادر خود. آیا با ازدواج مجدد مادر حضانت سلب می‌شود؟

یکی از سوالات رایج این است که در صورت ازدواج مجدد مادر حضانت فرزندان با چه کسی است؟ همچنین باید این موضوع مورد بررسی قرار بگیرد که اگر مادر تصمیم به ازدواج مجدد داشته باشد در چه صورتی می‌تواند حضانت فرزندان خود را همچنان حفظ کند؛ بنابراین باید این موضوع به دقت مورد بررسی قرار بگیرد که ازدواج مجدد مادر چه تاثیری بر روی سلب حضانت از او خواهد داشت. در واقع زمانی می‌توانیم به این سوال پاسخ دقیقی بدهیم که مواد قانونی مرتبط با آن را بررسی کنیم.

در صورتی می‌توانیم پاسخ دقیقی به سوالات بالا بدهیم که مواد قانونی مختلف را مورد بررسی قرار دهیم یکی از این مواد ماده ۱۱۷۰ قانون مدنی می‌باشد که به صراحت درباره حضانت فرزند بعد از ازدواج مجدد مادر توضیحات جامعی را ارائه داده است. علاوه بر این در ماده ۴۵ از قانون حمایت از خانواده نیز درباره حضانت فرزندان توضیحات جامعی داده شده و این امر را به سنجیدن مصلحت فرزندان سپرده است. برای اعطای حضانت فرزندان می‌بایست این دو ماده قانونی توسط قاضی مورد بررسی قرار بگیرد.

در ماده ۱۱۷۰ قانون مدنی درباره مواردی توضیح داده شده که بر اساس آنها حضانت از مادر سلب می‌گردد یکی از مهم‌ترین این موارد که در قانون نیز به آن اشاره شده ازدواج مجدد مادر است. در واقع در ماده ۴۵ از قانون حمایت از خانواده به قاضی پرونده تکلیف شده است که مصلحت فرزند را در اعطای حضانت در صورت ازدواج مجدد مادر در نظر بگیرد؛ یعنی حتی اگر مادر ازدواج مجدد داشته باشد باز هم باید قاضی پرونده این موضوع را مورد بررسی قرار دهد که زندگی کردن فرزند با مادر به مصلحت او است یا خیر.

به طور خلاصه می‌توان گفت که ازدواج مجدد مادر زمانی می‌تواند حضانت را از او سلب کند که این امر منافی مصلحت فرزند اعم از پسر یا دختر باشد. در واقع مادر می‌بایست همسر جدید خود را به دادگاه خانواده معرفی نماید و با تنظیم استشهادیه محلی این موضوع را برای قاضی پرونده به اثبات برساند که همسر جدید او صلاحیت لازم برای حضانت از فرزند را در اختیار دارد؛ یعنی باید این موضوع برای دادگاه خانواده به اثبات برسد که زندگی فرزند در کنار همسر جدید هیچ گونه مشکلی را برای او به دنبال نخواهد داشت.

حضانت فرزند بعد از ازدواج مجدد مادر

قانون جدید حضانت فرزند بعد از ازدواج مجدد مادر

در قسمت‌های قبل توضیحات جامعی را در خصوص حضانت فرزندان ارائه دادیم و اکنون سعی داریم قانون جدید حضانت فرزند بعد از ازدواج مجدد مادر را مورد بررسی قرار دهیم. بیان کردیم که در قانون مدنی اشاره شده است که اگر مادر مجدداً ازدواج کند حضانت از او سلب می‌گردد اما در قانون جدید که قانون حمایت از خانواده است اشاره شده که این موضوع به مصلحت فرزند بستگی خواهد داشت؛ یعنی این مسئله باید توسط قاضی پرونده مورد بررسی قرار بگیرد که آیا مصلحت فرزند در زندگی با مادر است یا خیر.

در واقع ماده ۴۵ از قانون حمایت از خانواده مقدر می‌دارد که قاضی پرونده باید مصلحت فرزندان برای اعطای حضانت را مورد بررسی قرار دهد. این مسئله نشان می‌دهد که اگر مادر تصمیم به ازدواج مجدد بگیرد باید در دادگاه خانواده مصلحت فرزند برای حضانت مورد بررسی و ارزیابی قرار بگیرد تا مشخص شود که آیا خللی در زندگی فرزند با همسر جدید مادر ایجاد می‌شود یا خیر؛ یعنی اگر دادگاه تشخیص دهد که مادر حتی پس از ازدواج مناسب‌تر از پدر برای اعطای حضانت فرزند است حضانت را همچنان به او می‌دهد.

تنها مبنایی که در این خصوص وجود دارد مصلحت فرزند است که باید در همه حال توسط قاضی پرونده مورد ارزیابی قرار بگیرد. در گذشته تنها برای اعطای حضانت در صورت ازدواج مجدد مادر به قانون ۱۳۷۰ مدنی اشاره می‌شد. بر اساس این قانون اگر زن تصمیم می‌گرفت مجدداً ازدواج کند حضانت فرزند را از دست می‌داد و حضانت در اختیار پدر او قرار می‌گرفت اما تغییرات قانون باعث شده است تا این موضوع به کلی تغییر کند؛ یعنی اولویت بر این است تا ابتدا مصلحت فرزند برای حضانت در نظر گرفته شود.

در قانون مدنی درباره حضانت فرزند بعد از ازدواج مجدد مادر پیش‌بینی‌هایی شده است. در این قانون اشاره شده که اگر مادر مبتلا به جنون شده و یا اینکه تصمیم بگیرد که مجدداً ازدواج کند حضانت از او سلب می‌گردد و او دیگر نمی‌تواند حضانت فرزند پسر یا دختر خود را داشته باشد؛ اما قانون جدید باعث شده تا این مسئله به کلی به کنار برود و قاضی پرونده ابتدا مصلحت فرزند را در نظر گرفته و سپس رای نهایی خود را اعلام دارد. البته لازم است برای دریافت حضانت فرزند خود از یک وکیل توانا کمک دریافت کنید.

لزوم مراجعه به وکیل برای دریافت حضانت فرزندان

همانطور که در بالا به آنها اشاره نمودیم حضانت فرزندان تا ۷ سالگی به مادر آنها سپرده می‌شود و پس از آن تا رسیدن به سن بلوغ حضانت فرزندان بر عهده پدر است؛ اما در صورتی که مادر تمایل به ازدواج مجدد داشته باشد قاضی پرونده مصلحت کودک را در نظر می‌گیرد و سپس رای نهایی خود را در خصوص اعطای حضانت اعلام می‌کند. در این شرایط است که مادر می‌بایست صلاحیت همسر جدید خود را برای دادگاه خانواده به اثبات برساند و در این راه می‌بایست از توانمندی و مهارت‌های وکیل کمک بگیرد.

وکیل می‌تواند مدارک و مستندات کافی برای ارائه به دادگاه در جهت اثبات صلاحیت همسر جدید را جمع آوری کرده و زن را به خواسته‌های حقوقی خود برساند. همچنین وکیل می‌تواند با ارائه دفاعیات کافی در دادگاه اجازه دهد که زن همچنان حضانت فرزندان دختر یا پسر خود را به همراه داشته باشد؛ اما به هر حال لازم است از میان تعداد زیادی از وکلا که مشغول به فعالیت‌های حقوقی هستند در نهایت با تحقیقات جامعی که انجام می‌دهید بهترین و توانمندترین آنها را برای رسیدگی به پرونده‌های خود انتخاب کنید.

حضانت فرزند بعد از ازدواج مجدد مادر

کلام آخر

امیدواریم از مطالعه این مطلب حقوقی نهایت استفاده را کرده باشید و بتوانید خواسته‌های خود را در زمان کم با مطالعه این مطلب برطرف نموده و به آنها دست پیدا کنید. در این مقاله سعی کردیم تا شما را با حضانت فرزند بعد از ازدواج مجدد مادر آشنا کنیم تا اطلاعات شما در این زمینه افزایش پیدا کرده و بتوانید مشاوره حقوقی مد نظرتون رو دریافت نمایید. پس از آن نیز در خصوص قوانین مربوط به حضانت توضیحات جامعی را ارائه دادیم تا مشخص شود که اگر مادر تصمیم به ازدواج بگیرد می‌بایست مصلحت فرزند توسط قاضی پرونده به دقت بررسی شود. اکنون از شما می‌خواهیم که اگر نظر یا تجربه‌ای درباره مطالب بالا دارید آن را با مخاطبان سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × پنج =

دکمه بازگشت به بالا