نکات حقوقی

آیا ارث مادر بین دختر و پسر مساوی است؟ ⚖️ سهم الارث فرزندان

یکی از سوالات مهمی که در زمان تقسیم ارث به وجود می‌آید این است که آیا ارث مادر بین دختر و پسر مساوی است؟ در همین ابتدا لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که قوانین تقسیم ارث برای مادر کاملاً مشابه زمانی است که قصد تقسیم ارث پدر را داشته باشیم و قانون مدنی در این باره قوانین و مقررات مدونی را ارائه نموده است. باید بر اساس قانون ابتدا از طبقات ارث اطلاعات کافی را به دست آورده و سپس اقدام به تقسیم بندی اموال به جای مانده از مادر به عنوان ارث نماییم. در این مقاله سعی داریم قوانین مختلف در این باره را مورد بررسی قرار دهیم تا بتوانید به شیوه‌ای صحیح و کاملاً حقوقی به سوال فوق پاسخ داده و اقدامات مثبتی را جهت تقسیم ارث مادر بردارید پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

آیا ارث مادر بین دختر و پسر مساوی تقسیم می‌شود؟

در پاسخ به این سوال که آیا ارث مادر بین دختر و پسر مساوی است؟ باید بگوییم که قوانین و مقرراتی که در کشور به تصویب رسانده است همواره بر این نکته تاکید دارد که سهم الارث پسر دو برابر سهم الارثی است که دختر از مادر خود بهره‌مند می‌شود؛ یعنی باید اشاره داشته باشیم که سهم الاث هر یک از فرزندان از اموال به جای مانده از مادر دقیقاً شبیه اموال به جای مانده از پدر می‌باشد. در واقع در زمان تقسیم بندی ارث لازم است ارث فرزندان پسر از اموال مادر دو برابر سهم الاث دختران باشد.

در ماده ۹۰۷ از قانون مدنی نیز به سهم الاث به جای مانده از اموال مادر اشاره شده است. در این ماده قانونی اشاره شده که سهم الارث فرزند پسر از اموال به جای مانده از مادر دو برابر سهم الارث دختر می‌باشد. البته در شرایطی ممکن است تمام فرزندان به جای مانده از مادر پسر یا دختر باشند که در این شرایط سهم الارث تمامی آنها با یکدیگر مساوی خواهد بود؛ اما در صورتی که مادر دارای فرزندان پسر و دختر باشد لازم است سهم الاثی که به پسران تعلق می‌گیرد دو برابر سهم الاث دختر باشد.

در خصوص تقسیم ارث مادر بین فرزندان پسر و دختر لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که اگر مادری دارای یک فرزند پسر و یک فرزند دختر باشد برای مثال سهم الارث پسر دو سوم از اموال به جای مانده از مادر خواهد بود و فرزند دختر یک سوم از ماترک مادر را به ارث خواهد برد. حال ممکن است مادر تنها یک فرزند پسر یا دختر داشته باشد در چنین شرایطی تمام ارث به همان تک فرزند تعلق خواهد گرفت. البته باید اشاره داشته باشیم که علاوه بر فرزندان پدر و مادر و شوهر متوفی نیز از او به ارث خواهند برد.

بنابراین در جواب این سوال که آیا ارث مادر بین دختر و پسر مساوی تقسیم می‌شود؟ باید بگوییم که قوانین و مقررات مربوط به ارث از پیچیدگی بالای برخوردار هستند ممکن است بسته به شرایط کاملاً متفاوت باشند. همچنین باید دقت داشته باشیم که تقسیم ارث با مراجعه به شورای حل اختلاف و دریافت گواهی انحصار وراثت آغاز می‌گردد. در تمامی این مراحل لازم است از یک وکیل کار بلد و توانا مشاوره حقوقی دریافت نموده و دانش خود را در این زمینه افزایش دهید و وکالت در پرونده‌ها را به او بسپارید.

آیا ارث مادر بین دختر و پسر مساوی است

قانون جدید ارث مادر به فرزندان چیست؟

اگر بخواهیم به بررسی قانون جدید ارث مادر به فرزندان بپردازیم، باید اشاره داشته باشیم که هنوز قانون جدیدی در این خصوص به تصویب نرسیده و تمامی اطلاعات حقوقی به قانون مدنی باز می‌گردد. در قانون مدنی به طور کامل در خصوص سهم الارث فرزندان پسر و دختر از اموال به جای مانده از مادر توضیحاتی ارائه شده که همواره باید بر اساس مقررات آن تقسیم ارث و مراحل انحصار وراثت در شورای حل اختلاف صورت بپذیرد؛ اما به طور کلی می‌توان گفت که در قانون مدنی سهم الارث پسر دو برابر سهم الارث دختر برشمرده شده است.

در ماده ۹۰۷ از قانون مدنی اشاره شده که اگر مادر دارای فرزندان دختر و پسر باشد برای تقسیم ارث می‌بایست ارث پسر دو برابر ارث دختر باشد. دقت داشته باشید که در بسیاری از موارد قوانین مربوط به ارث از شرع مقدس اسلام استخراج شده است و در قوانین الهی اشاره شده که مرد می‌بایست دو برابر زن ارث ببرد؛ بنابراین تفاوتی ندارد که پدر فوت کرده باشد یا مادر به هر حال سهم الارث دختر نصف سهم الاثی است که پسر از اموال به جای مانده بهره‌مند خواهد شد بنابراین باید به این نکته توجه ویژه داشته باشید.

در نظر داشته باشید که ممکن است مادر تمامی فرزندانش پسر یا دختر باشند. در چنین شرایطی اموال به جای مانده از مادر به صورت مساوی در بین آنها تقسیم می‌شود و این یکی از موارد استثنا به شمار می‌رود. همچنین ممکن است مادر دارای یک فرزند پسر یا دختر باشد که در این شرایط تمام ارث به جای مانده از مادر به همان فرزند تعلق خواهد گرفت. البته قوانین ارث در کشور پیچیده هستند و به همین سادگی نمی‌توان در خصوص آنها اظهار نظر نمود بهتر است در این باره با یک وکیل متخصص و مجرب مشورت کنید.

آیا ارث مادر بین دختر و پسر مساوی است

نحوه تقسیم ارث مادر بین فرزند پسر و دختر چگونه است؟

در این قسمت سعی داریم نحوه تقسیم ارث مادر بین فرزند پسر و دختر را مورد بررسی قرار دهیم تا مشخص شود سهم الاث هر یک از آنها از اموال به جای مانده چه میزان خواهد بود. این موضوع تا حد زیادی به تعداد فرزندان و جنسیت آنها بستگی خواهد داشت. در شرایطی که مادر دارای یک فرزند پسر یا دختر باشد تمامی اموال به جای مانده از او به همان فرزند خواهد رسید. از سوی دیگر ممکن است مادر چند فرزند داشته باشد و جنسیت آنها یکسان باشد که در این شرایط سهم الارث همه آنها مساوی خواهد بود.

برای مثال تصور کنید که مادر دارای چند فرزند دختر یا چند فرزند پسر است که در این شرایط سهم الارث هر یک از آنها از اموال به جای مانده از مادر مساوی خواهد بود و ارث بین آنها به مساوات تقسیم می‌شود؛ اما در پاسخ به این سوال که آیا ارث مادر بین دختر و پسر مساوی است؟ باید بگوییم که اگر مادر دارای چند فرزند پسر و در عین حال چند فرزند دختر باشد می‌بایست سهم الاثی که در اختیار فرزندان پسر قرار می‌گیرد دو برابر سهم الارثی باشد که دختران از اموال به جای مانده از مادر خویش دریافت خواهند کرد.

البته لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که علاوه بر فرزندان پسر و دختر وراث دیگری برای ارث مادر وجود دارند که در قانون به تمامی آنها اشاره شده است. برای مثال اگر پدر و مادر تعلق به مادر فوت شده نیز در قید حیات باشند می‌توانند از اموال به جای مانده از فرزند خود ارث ببرند. میزان سهم الارث این افراد به عوامل مختلفی بستگی دارد و با پیچیدگی‌های بسیار زیادی همراه است. بهترین راهکار برای تقسیم ارث مراجعه به یک وکیل متخصص و دریافت مشاوره حقوقی از وی به عنوان یک فرد مجرب و خبره می‌باشد.

آیا ارث مادر بین دختر و پسر مساوی است

قانون ارث از مادر چگونه است؟

در قسمت‌های قبل به این پرسش پاسخ دادیم که آیا ارث مادر بین دختر و پسر مساوی تقسیم می‌شود یا خیر. اکنون سعی داریم قانون ارث از مادر را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم تا اطلاعات حقوقی شما در این باره به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کند. دقت داشته باشید که ارث همون اموال به جای مانده از متوفی می‌باشد که بر اساس قواعد و شرایط خاصی بین وراث تقسیم می‌شود. همواره باید در تقسیم بندی اموال به جای مانده از مادر بین فرزندان پسر و دختر او به قوانین و مقررات توجه ویژه داشت.

قانون مدنی طبقات ارث را به طور کامل مشخص کرده و اعلام می‌دارد که وراث در سه طبقه کلی تقسیم بندی می‌شود. نکته‌ای که لازم است در این خصوص به آن توجه داشته باشید این است که در صورت وجود هر یک از طبقات می‌توان گفت که طبقات پایین‌تر از دریافت ارث محروم خواهند شد. در واقع بر اساس قانون مدنی می‌توان توقعات ارث را به شیوه‌ای دقیق مورد بررسی قرار داد.

در ادامه این مطلب سعی داریم برخی از مهمترین طبقات ارث را مورد ارزیابی و بررسی دقیق قرار دهیم:

  • پدر، مادر، فرزندان و غیره
  • اجداد، برادر و خواهر و فرزندان آنها
  • عمو و عمه، خاله و دایی و فرزندان آنها
  • همسر متوفی که به اندازه سهم الارث تعیین شده در قانون می‌تواند از اموال متوفی ارث ببرد

در نظر داشته باشید که در قانون مدنی قوانینی که برای تقسیم بندی ارث مادر برشمرده شده به مانند قوانینی است که برای تقسیم ارث پدر به تصویب رسیده است؛ بنابراین در پاسخ به این سوال که آیا ارث مادر بین دختر و پسر مساوی است باید بگوییم که قانون اعلام می‌دارد که از یک سوم اموال به جای مانده از مادر باید برای پرداخت دیون و هزینه‌های مربوط به کفن و دفن او استفاده شود؛ اما اگر یک سوم اموال برای پرداخت هزینه‌های بالا کافی نباشد پرداخت بدهی و دیون در اولویت قرار می‌گیرد.

در واقع پس از اینکه بدهی‌های مربوطه به طور کامل پرداخت شد نوبت به تقسیم ارث خواهد رسید و بر اساس قوانین و مقررات خاصی بین باقی وراث تقسیم بندی می‌شود. همچنین باید توجه داشته باشید که قانون اعلام می‌دارد که قدم اول برای تقسیم ارث مراجعه به شورای حل اختلاف و دریافت گواهی انحصار وراثت می‌باشد. اگر فرد دارای همسر موقت باشد بر اساس قانون او نمی‌تواند از متوفی ارث ببرد اما در شرایطی فرزندان به جای مانده از همسر موقت می‌توانند از اموال به جای مانده ارث دریافت کنند.

آیا ارث مادر بین دختر و پسر مساوی است

سهم الارث دختر از مادر چقدر خواهد بود؟

در قسمت‌های قبل به این سوال پاسخ دادیم که آیا ارث مادر بین فرزندان مساوی تقسیم می‌شود یا خیر؟ اکنون سعی داریم سهم الاث دختر از اموال به جای مانده از مادر را مورد بررسی و ارزیابی دقیق قرار دهیم. میزان ارثی که دختر از اموال به جای مانده از مادر خود می‌برد به تعداد فرزندان و جنسیت هر یک از آنها بستگی خواهد داشت. برای مثال تصور کنید که مادر دارای یک فرزند دختر و یک فرزند پسر است که در این شرایط دختر تنها یک سوم از اموال به جای مانده از مادر خود را به ارث خواهد برد.

اما در شرایطی ممکن است مادر تنها یک فرزند داشته باشد و آن فرزند دختر باشد که در این صورت تمام اموال به جای مانده از مادر به عنوان ارث در اختیار فرزند دختر او قرار می‌گیرد و دختر می‌تواند تمام ارث را پس از پرداخت دیون و بدهی‌ها تصاحب نماید. حال موقعیتی را تصور کنید که مادری فوت نماید در حالی که خود او دارای مادری باشد و فرزند دختری نیز از او به جای مانده باشد. در چنین شرایطی است که یک ششم اموال به مادر متوفی و چهار ششم از اموال به جای مانده به دختر او تعلق خواهد گرفت.

حال تصور کنید که مادر فوت شده دارای چند فرزند دختر باشد که در این شرایط سهم الارث تمامی فرزندان دختر او کاملاً مساوی خواهد بود و اموال به جای مانده از مادر به طور مساوی بین آنها تقسیم بندی خواهد شد. البته باید در تقسیم ارث مادر این نکته مورد بررسی قرار بگیرد که والدین او در قید حیات هستند یا خیر. اگر والدین خانم فوت شده در قید حیات باشند باید بر اساس دستورالعمل‌هایی که در مواد قانونی مختلف مورد اشاره قرار گرفته سهم الارث هر یک از آنها نیز با شرایط خاصی پرداخت شود.

آیا ارث مادر بین دختر و پسر مساوی است

سهم الارث پسر از مادر چگونه خواهد بود؟

در این مطلب تلاش کردیم تا به این سوال پاسخ دهیم که آیا ارث مادر بین دختر و پسر مساوی است و یا اینکه هر یک از آنها با قواعد خاصی بیشتر از دیگری از اموال به جای مانده بهره‌مند خواهد شد. در این باره به این موضوع اشاره نمودیم که بر اساس قوانین و مقررات کشور سهم الارث پسر دو برابر سهم الارث دختر می‌باشد؛ یعنی در تقسیم بندی‌های صورت گرفته درباره اموال به جای مانده از مادر می‌بایست در ابتدا به تعداد فرزندان و جنسیت هر یک از آنها توجه داشت و سپس با تکیه بر قوانین و مقررات تقسیم ارث را به سرانجام رساند.

اگر مادر تنها دارای چند فرزند پسر باشد اموال به جای مانده از او به عنوان ارث به صورت مساوی در بین آنها تقسیم می‌شود و تمامی فرزندان می‌توانند به طور مساوی از ارث مادر خود بهره‌مند شوند. در شرایطی ممکن است که مادر فوت شده دارای همسری نیز باشد. اگر مادر تنها دارای یک فرزند پسر و شوهر در قید حیات باشد لازم است که یک چهارم اموال در اختیار آقا و مابقی آن به عنوان سهم الارث فرزند پسر در نظر گرفته شود. البته به دلیل پیچیده بودن مسائل مربوط به ارث بهتر است از یک وکیل متخصص در این زمینه کمک دریافت کنید.

با 10 تا از بهترین وکیل ارث در تهران آشنا شوید!

آیا مادر می‌تواند ارث خود را به یک فرزند بدهد؟

در قسمت‌های قبل درباره نحوه تقسیم بندی ارث مادر بین فرزندان پسر و دختر توضیحات جامعی را ارائه نمودیم تا اطلاعات حقوقی شما در این زمینه افزایش پیدا کند و اکنون زمان آن رسیده است تا به این پرسش پاسخ دهیم که آیا مادر می‌تواند ارث خود را به یک فرزند بدهد؟ تصور کنید که مادر دارای فرزندان متعددی است و تصمیم می‌گیرد اموال خود را به عنوان ارث تنها به یکی از فرزندان خود بدهد و به نوعی دیگران را از دریافت این ارث محروم کند حال سوال این است که از نظر قانونی امکان چنین کاری فراهم شده یا خیر؟

بر اساس قانون مدنی می‌توان گفت که مادر تنها می‌تواند در خصوص یک سوم از اموال خود چنین تصمیمی را بگیرد. در واقع او می‌تواند یک سوم از اموال خود را در قالب وصیت به یکی از وراث یا شخص دیگری ببخشد. همچنین اگر او تصمیم داشته باشد فرزند خود را از ارث محروم کند تنها می‌تواند بر اساس قانون او را از دریافت یک سوم از ارث محروم نماید البته این موضوع دارای شرایط و قواعد خاص به خود می‌باشد. البته باید اطلاعات قانونی کاملی در این خصوص به دست آورید.

اشاره داشتیم که مادر می‌تواند یک سوم از اموال خود را به یکی از فرزندان بخشیده و یا اینکه دیگران را از آن محروم نماید اما دو سوم باقیمانده اموال باید بر اساس قانون ارث بین ورثه تقسیم شود. در بخش‌های قبلی به این سوال پاسخ دادیم که آیا ارث مادر بین پسر و دختر مساوی است یا خیر. اکنون لازم است به این نکته نیز توجه داشته باشید که ارث به جای مانده از مادر پس از محروم کردن یکی از وراث از یک سوم آن بر اساس قوانین و مقررات تقسیم می‌شود که ارث پسر همواره دو برابر ارث دختر خواهد بود.

آیا ارث مادر بین دختر و پسر مساوی است

لزوم مراجعه به وکیل انحصار وراثت برای تقسیم ارث مادر

همانطور که با مطالعه متن بالا متوجه شده‌اید قوانین مربوط به ارث مادر همواره دارای پیچیدگی‌های بسیار زیادی خواهد بود و شما در زمانی می‌توانید ارث را به درستی تقسیم نمایید که از طبقات ارث و قواعد مربوط به آن اطلاعات کافی داشته باشید؛ بنابراین به شما توصیه می‌کنیم که اگر در زمینه ارث و تقسیم آن با سوالات متعددی روبرو شده‌اید حتماً از یک وکیل مجرب و خبره در این باره مشاوره حقوقی دریافت کنید تا او بتواند با تکیه بر دانش حقوقی و تجربیاتی که در اختیار دارد پاسخ سوالات شما را به صورت حرفه‌ای بدهد.

وکیل سال‌های زیادی در این زمینه فعالیت داشته و توانسته نکات مهمی را از پرونده‌های مختلف جمع آوری کند بنابراین اگر در زمینه دعاوی مربوط به ارث مادر دچار مشکلات حقوقی شده‌اید بهتر است از متخصصین مسائل حقوقی مشاوره دریافت کرده و از آنها بخواهید که تقسیم ارث را برای شما انجام دهند. همچنین اگر قصد طرح دعوی علیه دیگری در زمینه ارث را دارید لازم است از وکیل متخصص و متعهد کمک دریافت کنید تا بتوانید حقوق از دست رفته خود را در کمترین زمان ممکن احقاق نمایید.

آیا ارث مادر بین دختر و پسر مساوی است

کلام آخر

از همراهی شما مخاطبان عزیز با سایت برترین وکیل تشکر و قدردانی می‌کنیم و امیدواریم مطالب مندرج در آن گره‌های حقوقی شما را در زمان کمی بازگشایی کرده باشد. در این مطلب به این سوال پاسخ دادیم که آیا ارث مادر بین دختر و پسر مساوی است؟ با اشاره به قوانین و مقررات بیان نمودیم که ارث پسر در قوانین مدنی دو برابر ارث دختر می‌باشد و تفاوتی بین تقسیم بندی ارث مادر با تقسیم بندی ارث پدر در این خصوص نیست. همچنین طبقات ارث را به دقت مورد بررسی قرار دادیم و مشخص کردیم که هر یک از طبقات ارث می‌تواند چه میزان از اموال مادر را به عنوان ماترک دریافت نماید. اکنون از شما می‌خواهیم که نظرات و تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 − 2 =

دکمه بازگشت به بالا