نکات حقوقی

طلاق بائن چیست؟ ⚖️⚡️ چه تفاوتی با طلاق رجعی دارد؟

طلاق را می توان به رجعی و بائن بودن آن نیز تقسیم بندی کرد. قانون مدنی مواد بسیاری در خصوص طلاق بائن و رجعی دارد. طلاق بائن در عمل به طلاقی گفته می شود که در آن زوجین نمی توانند به یکدیگر رجوع کنند. بر اساس قانون مدنی طلاق بائن را نیز می توان به طلاق خلع و طلاق مبارات دسته بندی کرد. در این مقاله سعی داریم به این سوال پاسخ دهیم که طلاق بائن چیست؟ و سپس به انواع آن خواهیم پرداخت. دقت داشته باشید که تنها با افزایش دانش حقوقی در این زمینه است که می توانید تصمیم های درستی را برای آینده خود گرفته و قدم های مثبتی در این زمینه بردارید. پس تقاضا می کنیم تا انتهای مقاله ما را همراهی کنید.

برای مشاوره با بهترین وکیل طلاق در تهران کلیک کنید!

طلاق بائن چیست؟

باید اشاره داشته باشیم که طلاق راهی قانونی برای جدایی زوجین از یکدیگر است. قوانین مربوط به طلاق را از احکام شرع اسلام استخراج کرده اند و بنا به آن چیزی که در اسلام مستند می شود طلاق را می توان به بائن و رجعی دسته بندی کرد. در پاسخ به این سوال که طلاق بائن چیست و انواع آن کدام است؟ باید اشاره داشته باشیم که طلاق را می توان به دسته های مختلفی تقسیم بندی کرد. رجعی و بائن بودن طلاق یکی از این دسته بندی ها است که در فقه و حقوق کاربرد بسیار زیادی نیز دارد.

باید اشاره داشته باشیم که در طلاق رجعی، مرد می تواند زمانی که زن در حال گذراندن عده خودش است به او رجوع کرده و زندگی مشترک را دوباره از سر بگیرد؛ اما طلاق بائن کاملا متفاوت از نوع رجعی آن است و احکام مخصوصی بر این نوع طلاق حاکم است. در بالا اشاره داشتیم که طلاق را از نظر رجعت مرد در زمان عده زن می توان به طلاق بائن و رجعی دسته بندی کرد. اکنون باید اشاره داشته باشیم که طلاق بائن را نیز می توان به طلاق خلع و طلاق مبارات تقسیم بندی کرد.

بنابراین در پاسخ به این سوال که طلاق بائن چیست؟ باید اشاره داشته باشیم در این نوع طلاق مرد در زمان عده طلاق از سوی زن نمی تواند به او رجعت کند و از این نظر با طلاق رجعی متفاوت است. منظور از رجعت چنین است که زن و مرد پس از طلاق دوباره می توانند با همان شرایط عقد قبلی به زندگی مشترک خود باز گردند و دیگر نیازی به ازدواج جدید نیست. در واقع زمانی که رجعت صورت می پذیرد به معنای این است که اصلا طلاقی صورت نگرفته است.

باید اشاره داشته باشیم که احکام طلاق رجعی متفاوت از نوع بائن آن است. در طلاق بائن در زمانی که زن در حال نگه داشتن عده است، به او نفقه ای تعلق نمی گیرد. همچنن اگر در این زمان یکی از زوجین فوت کند، از دیگری ارث نخواهد برد. البته در خصوص طلاق بائن باید این نکته را نیز گوشزد کنیم که حق برخورداری زن از مهریه در این نوع از طلاق محفوظ است و زن می تواند به شرط مطالبه یا استطاعت مرد از حقوق مالی خود در این خصوص برخوردار شود.

طلاق بائن چیست

طلاق رجعی چیست؟

در بالا به این سوال پاسخ دادیم که طلاق بائن چیست؟ و اشاره نمودیم که طلاق را می توان به دو دسته رجعی و بائن دسته بندی کرد. باید اشاره داشته باشیم که قانون مدنی حق طلاق را در اختیار مرد قرار داده است. در واقع مرد است که می تواند هر زمان که اراده کرد زن را طلاق دهد و زندگی جدیدی را آغاز نماید؛ اما باید اشاره داشته باشیم که در عوض زن نیز حق برخورداری از مهریه را در اختیار دارد. به این صورت که مرد تنها در حالتی می تواند زن را طلاق بدهد که حقوق مالی او را کامل پرداخته باشد.

در ماده 1143 قانون مدنی به موضوع طلاق بائن و طلاق رجعی به طور کامل اشاره شده است و تفاوت های میان این دو را به طور کامل تشریح نموده است. برای کسب اطلاعات در این خصوص می توان این ماده قانونی را مورد مطالعه قرار داد. علاوه بر این، در ماده 1148 قانون مدنی نیز به احکام مربوط به طلاق رجعی اشاره شده است. در این ماده قانونی به صراحت تشریح شده است که مرد در طلاق رجعی می تواند در زمان عده زن به او رجوع کرده و دیگر نیازی به نکاح مجدد نیست.

باید اشاره داشته باشیم که طلاق رجعی این امکان را به زوجین می دهد که اگر در زمان عده زن، از طلاق خود پشیمان شدند مجددا به یکدیگر باز گردند و بدون طی نمودن هیچ مرحله قانونی دیگری به زندگی خود ادامه دهند. همچنین در طلاق رجعی در صورت رجعت مرد به زن، دیگر نیازی به نکاح مجدد نیست و در واقع نکاح قبلی با همان شرایطی که پیش از این داشته است پا بر جا می باشد و هیچ مانعی بر سر راه زن و شوهر برای تداوم زندگی مشترک وجود ندارد.

در صورتی که طلاق از نوع توافقی یا بائن باشد، در صورتی که زن به دلیل بخشیدن مهریه مجددا رجوع کند، به مرد نیز این امکان داده می شود که به زن رجعت نماید. البته باید اشاره داشته باشیم که مسائل مربوط به طلاق بائن و طلاق رجعی با پیچیدگی هایی همراه است که درک این پیچیدگی ها برای افراد فاقد تحصیلات حقوقی قدری سخت و دشوار به نظر می رسد. از این رو، لازم است برای جلوگیری از اقدامات اشتباه در این زمینه حتما با بهترین وکیل طلاق مشورت کنید.

طلاق بائن چیست

انواع طلاق بائن چیست؟

برای پاسخ به این پرسش که طلاق بائن چیست؟ باید در ابتدا انواع آن را نیز مورد بررسی قرار دهیم تا اطلاعات در این زمینه به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کند. همچنین باید این موضوع را مورد بررسی قرار دهیم که قانون در چه شرایطی بائن بودن طلاق را مورد تایید قرار می دهد. باید اشاره داشته باشیم که قانون مدنی به این موضوع به تفصیل پرداخته است و انواع آن را نیز مورد بررسی قرار داده است. ماده 1145 قانون مدنی اشاره دارد که در شرایط زیر می توان طلاق را از نوع بائن دانست:

  • طلاق زن یائسه از نظر قانون مدنی به عنوان طلاق بائن شناخته می شود
  • در صورتی که طلاق قبل از نزدیکی زن و مرد صورت گرفته باشد، از نوع طلاق بائن است. در شرایطی که زن و مرد رابطه زناشویی نداشته باشند، می توان طلاق را از نوع بائن دانست. چنین شرایطی می تواند در دوران عقد صورت بگیرد.
  • سومین طلاق که پس از سه وصلت پی در پی به وقوع می پیوندد از نوع بائن است. البته مهم نیست که وصلت بر اثر رجوع بوده باشد یا نکاح جدید. در صورتی که زن و مرد سه بار از یکدیگر طلاق گرفته باشند و برای بار چهارم با یکدیگر نکاح کنند یا رجعت نمایند باید اشاره داشته باشید که سومین طلاق آن ها از نوع بائن است.
  • طلاق خلع و مبارات مادامی که زن به عوض رجوع نکرده باشد از نوع طلاق بائن می باشد. در بالا نیز اشاره نمودیم که طلاق بائن ممکن است به طلاق خلع یا طلاق مبارات دسته بندی شود. در طلاق خلع به نوعی زن از مرد کراهت دارد و در طلاق مبارات این کراهت از سوی دو طرف است. در طلاق خلع لازم است زن مالی را برابر مهریه در اختیار مرد قرار بدهد تا مرد راضی به طلاق دادن زن شود.
  • باید اشاره داشته باشته باشیم که در این دو نوع از طلاق نیز مرد امکان رجوع به زن را ندارد. البته اگر زن بخواهد مالی که به مرد تملیک کرده است را پس بگیرد، این احکام دچار تغییراتی خواهند شد. اگر در طلاق بائن از نوع خلع یا مبارات آن، زن بخواهد به مال تملیک شده توسط مرد رجوع کند، مرد نیز می تواند به زن رجوع کند که تنها در این حالت است که طلاق از نوع رجعی آن خواهد بود.
طلاق بائن چیست

احکام طلاق بائن چیست؟

در بالا تلاش کردیم به این سوال پاسخ دهیم که طلاق بائن چیست و انواع آن کدام است. اکنون سعی داریم احکام مربوط به طلاق بائن را مورد بررسی قرار دهیم. همچنین اشاره نمودیم که شرع و به تبع آن قانون مدنی در خصوص طلاق بائن به ذکر نکاتی پرداخته است که در ادامه قصد داریم به برخی از آن ها اشاراتی را داشته باشیم:

  • لازم است طرفین به بلوغ عقلی و اختیار کامل رسیده باشند.
  • در زمانی که صیغه طلاق بائن جاری می شود باید این موضوع مد نظر قرار بگیرد که زن نباید در دوره عادت ماهیان خود باشد.
  • در بالا اشاره نمودیم که طلاق خلع یا مبارات به دلیل کراهت زوجین از یکدیگر به وقوع می پیوندد. در چنین طلاقی لازم است زن مالی که کمتر، مساوی یا بیشتر از مهریه در نظر گرفته شده برای زن است را به مرد بذل نماید و این موضوع را می توان یکی از مهم ترین احکام در این خصوص به شمار آورد.
  • در این نوع طلاق نیز لازم است طرفین دادخواستی مبنی بر طلاق تنظیم نموده و آن را در اختیار دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضائیه قرار دهند تا در صورت موافقت، مراحل مربوط به طلاق طی شود.
  • دقت داشته باشید که عده طلاق بائن سه ماه و ده روز است. البته تنها زنانی ملزم به نگه داشتن عده هستند که یائسه و باکره نباشند. این مسئولیت برای زنان باکره و یائسه که امکان بارداری ندارند، وجود ندارد.

عده در طلاق بائن چیست؟

در پاسخ به این پرسش که عده چو زمان آن چقدر است؟ باید اشاره داشته باشیم که عده در واقع زمانی است که زن می بایست پس از طلاق از ازدواج مجدد خودداری نماید و در واقع در این زمان از شروع رابطه ای جدید پرهیز نماید. البته باید اشاره داشته باشیم که عده برای زوجینی که با یکدیگر رابطه نداشته اند وجود ندارد. در واقع اگر طلاق پیش از رابطه زناشویی بین زن و مرد صورت گرفته باشد، نیازی نیست که زن عده نگه داشته و پس از طلاق از ازدواج خودداری نماید.

لازم به ذکر است که در انواع طلاق شاهد عده های متفاوتی هستیم. در طلاق بائن نیز مدت زمانی که لازم است زن عده نگه دارد، طبق قوانین شرع و قوانین مدنی کشور سه ماه و ده روز در نظر گرفته شده است. در واقع برای نگه داشتن عده لازم است که زن سه بار از عادت ماهیانه پاک شده باشد. یکی از فواید عده این است که می توان به باردار بودن یا نبودن زن در این مدت پی برد. علاوه بر این از ازدواج عجولانه زن جلوگیری کرده و به او اجازه می دهد که او در آرامش خیال برای آینده خود تصمیم گیری کند.

طلاق بائن چیست

طلاق خلع و مبارات از انواع طلاق بائن

در بالا اشاره نمودیم که طلاق خلع و مبارات از انواع طلاق بائن به شمار می آیند که هر کدام از آن ها دارای احکام خاص خود هستند. لازم به ذکر است که در طلاق خلع زن مالی را به همسر خود می بخشد. معمولا در این نوع طلاق منظور از مال همان مهریه می باشد. در عوض بذل چنین مالی از سوی زن، مرد حاضر می شود تا زن را طلاق داده و از زن جدا شود. باید اشاره داشته باشیم که در طلاق مبارات و طلاق خلع که از انواع طلاق بائن به شمار می آیند، نگه داشتن عده بر زن واجب می باشد.

باید به این نکته توجه داشته باشید که طلاق مبارات گونه ای از طلاق است که زن و مرد تصمیم می گیرند بر سر تمامی مسائل فی ما بین و حقوقی که قانون در اختیار آن ها قرار دادهخ است به توافقات کامل رسیده و به صورت مشترک درخواست طلاق بدهند. باید اشاره داشته باشیم که طلاق مبارات یا طلاق توافقی یکی از رایج ترین انواع طلاق است. همان طور که در بالا نیز اشاره نمودیم در طلاق مبارات نیز امکان رجوع مرد در زمان عده به زن وجود ندارد و در صورت تمایل طرفین، لازم است مجددا ازدواج نمایند.

در طلاق بائن در چه شرایطی می توان به زن رجوع کرد؟

طلاق بائن چیست و آیا در این نوع طلاق امکان رجوع مرد وجود دارد؟ در بالا سعی کردیم به این سوالات پاسخ کاملی بدهیم. اشاره نمودیم که در طلاق بائن برخلاف طلاق رجعی، امکان رجوع مرد به زن در زمان عده وجود ندارد. البته این موضوع تابع شرایط و احکامی است که تنها با اطلاع از آن ها است که می توانید اقدامات مثبتی در این زمینه انجام دهید. اشاره نمودیم که در طلاق خلع و مبارات که از انواع طلاق بائن به شمار می آیند، زن لازم است مالی را در تملک مرد قرار دهد.

حال ممکن است پس از بذل این مال که معمولا مهریه است، زن تصمیم بگیرد مال بخشیده شده را پس گرفته و مجددا به مهریه خود رجوع نماید. در چنین شرایطی، قانون موقعیتی را فراهم کرده است که مرد نیز می تواند به زن رجوع پیدا کند. البته باید اشاره داشته باشیم که چنین اقداماتی تنها در زمان نگه داشتن عده از سوی زن امکان پذیر است. این تنها شرایطی است که مرد در طلاق بائن می تواند به زن رجوع کرده و مجددا زندگی مشترک را آغاز کند. در انواع دیگر طلاق بائن این امکان وجود نخواهد داشت.

لزوم مراجعه به وکیل برای انواع دعاوی طلاق

دقت داشته باشید که همواره حجم عظیمی از پرونده های موجود در محاکم قضایی به طلاق اختصاص دارد. قانون و شرع برای مرد و زن در طلاق حقوقی را در نظر گرفته است. در صورت عدم آگاهی از این حقوق دسترسی به منافع سخت خواهد شد و چه بسا خسارت هایی به فرد تحمیل شود و آینده فرد تحت تاثیر قرار بگیرد. از این رو پیشنهاد می کنیم چنانچه قصد جدایی و طلاق از همسر خود را دارید حتما با بهترین وکیل طلاق در تهران مشورت کنید کنید و از او کسب تکلیف نمایید.

وکیل با پیچ و خم های مسیر آشنایی کامل دارد و می تواند با آگاهی از احکام مربوط به انواع طلاق، مطلوب ترین راهکار را در اختیار شما قرار دهد. او می تواند اقدامات را به گونه ای تنظیم نماید که منافعی از شما پایمال نشود و به سادگی و در کمترین زمان ممکن بتوانید به خواسته های خود دست پیدا کنید. همچنین به کمک یک وکیل کاردان و با تجربه است که می توانید به حقوق مالی خود در طلاق نظیر مهریه، نفقه، اجرت المثل، نحله، جهیزیه و… دست پیدا کنید و آن ها را به درستی مطالبه نمایید.

طلاق بائن چیست

کلام آخر

در این مقاله سعی کردیم به طور دقیق به سوال طلاق بائن چیست؟ پاسخ دهیم و تمامی احکام مربوط به آن را نیز مورد بررسی قرار دهیم. اشاره داشتیم که در طلاق بائن برخلاف طلاق رجعی، امکان رجوع مرد به همسر خود در زمان عده وجود ندارد. پس از این سعی کردیم مدت زمان عده در طلاق بائن را اعلام داشته و نیز انواع طلاق بائن و شرایط مربوط به هر یک را مورد ارزیابی قرار دهیم. همچنین طلاق خلع و مبارات به عنوان دو نوع طلاق بائن را مورد بررسی قرار دادیم. اکنون از شما دعوت می کنیم که اگر تجربه یا نظری در این خصوص دارید آن را در قسمت دیدگاه با سایر مخاطبان سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.

5/5 - (2 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 − 4 =

دکمه بازگشت به بالا