نکات حقوقی

طلاق خلع چیست؟ + تفاوت آن با طلاق مبارات ⚖️⚡️

طلاق خلع یکی از مهم ترین انواع طلاق قانونی و شرعی است که هر ساله تعداد زیادی از زوجین با استفاده از آن برای پایان دادن به زندگی مشترک اقدام می کنند. به طور قطع شما نیز بارها نام این نوع از طلاق را شنیده اید و شاید هم اطلاعات مختصری در خصوص آن داشته باشید. طلاق خلع را می توان نوعی از طلاق توافقی به شمار آورد که تابع قوانین و شرایط خاص به خود است. در این نوع از طلاق زن از شوهر خود کراهت دارد و از آنجایی که حق طلاق با مرد است، زوجه حاضر می شود با بخشیدن مالی به مرد، رضایت او را برای جدایی و پایان دادن به زندگی مشترک به دست اورد. در ادامه سعی داریم اطلاعات جامعی در خصوص طلاق خلع چیست؟ در اختیار شما قرار دهیم. با ما همراه باشید.

طلاق خلع چیست؟

در توضیح این سوال که طلاق خلع چیست؟ باید بگوییم این نوع از طلاق از نظر قانونی به طلاقی گفته می شود که در آن زن از مرد خود کراهت دارد. در واقع زن حاضر به زندگی با مرد نیست و تمایل به طلاق دارد. در این صورت زن حاضر می شود برای اینکه مرد را نیز راضی به طلاق کند، مالی را به او ببخشد. در نظر داشته باشید که این نوع از طلاق از زیرشاخه های طلاق توافقی به شمار می رود و در قانون درباره شرایط این نوع از جدایی قانونی و شرعی توضیحاتی ارائه شده است.

در قانون مدنی به صراحت حق طلاق به مرد داده شده است. در واقع این مرد است که می تواند اگر تمایل به طلاق داشت، برای این کار اقدام کرده و زندگی مشترک را به اتمام برساند. البته در مقابل زن نیز حق برخورداری از مهریه و نفقه را دارد. در نظر داشته باشید که زن نیز در برخی از شرایط خاص می تواند برای طلاق اقدامات لازم را انجام دهد؛ اما اگر زن دلیل محکمه پسنتدی برای جدایی از شوهر نداشته باشد، می بایست از طریق طلاق خلعی اقدام کرده و رضایت شوهر برای طلاق را جلب کند.

در صورتی که زن بتواند با استفاده از دلایل محکمه پسند، عسر و حرج و سختی خود در زندگی مشترک را برای قاضی به اثبات برساند دیگر نیازی به رضایت شوهر نیست و او خلاف میل شوهر نیز می تواند مجوز طلاق را دریافت نماید؛ اما در بسیاری از شرایط زن هیچ دلیل محکمه پسندی در اختیار نداشته و تنها از شوهر احساس کراهت دارد. در اینجاست که او می تواند با پرداخت مبلغی به مرد رضابیت او را برای طلاق جلب نموده و به این شکل از تعهدات زندگی مشترک خارج شود.

از سوی دیگر باید در نظر داشته باشید که اگر زن از مرد وکالت در طلاق دریافت کرده باشد، می تواند از او طلاق بگیرد؛ بنابراین اگر زن نتواند عسر و حرج خود را در دادگاه به اثبات برساند. همچنین اگر زن وکالت بلاعزل از مرد در اختیار نداشته باشد، ناچار است از طریق طلاق خلع برای جدایی اقدام نماید. اشاره داشتیم که قانون حقوق مانند مهریه را برای زن در نظر گرفته است. در این نوع از طلاق کراهت زن به حدی زیاد است که حاضر می شود در بسیاری از موارد مهریه یا مال دیگری را به مرد بذل کند.

طلاق خلع چیست؟

طلاق خلع جزو کدام نوع از طلاق است؟

در توضیح اینکه طلاق خلع چیست؟ باید بگوییم که این نوع از طلاق جزو طلاق بائن دسته بندی شده و از زیر شاخه های آن نیز محسوب می شود. به طور کلی طلاق را از نظر امکان رجوع در زمان عده می توان به دو دسته طلاق رجعی و طلاق بائن دسته بندی کرد. در این دو نوع از طلاق شاهد تفاوت های جدی هستیم. در طلاق بائن مرد نمی تواند در زمان عده به زن رجوع نماید و اگر مرد چنانچه تمایل به ادامه زندگی مشترک پس از طلاق داشته باشد می بایست دوباره با زن ازدواج کند.

اما در طلاق رجعی شاهد این هستیم که قانون حق رجوع را برای مرد در نظر گرفته است. در واقع مرد در ایام عده زن، فرصت دارد تا به او رجوع نموده و به این شکل از طلاق منصرف شود. در این روش بدون اینکه نیاز به ازدواج مجدد باشد، مرد و زن مجددا می توانند به زندگی مشترک خود ادامه دهند. زمانی که می گوییم طلاق رجعی از جمله طلاق بائن تقسیم بندی می شود به این معنا است که در صورت اقدام برای این نوع از طلاق، امکانی برای رجوع مرد در ایام عده وجود ندارد.

البته لازم است این نکته را در توضیح طلاق خلع چیست؟ توضیح دهیم که اگر زن از بخشش مال بذل شده منصرف شود و تصمیم داشته باشد به مال رجوع کند، قانون این حق را نیز برای مرد در نظر می گیرد که به زن رجوع داشته باشد. در واقع اگر زن به مال بذل شده رجوع نماید، طلاق رجعی محسوب شده و مرد نیز می تواند مجددا به زن رجوع کرده و با او زندگی مشترک را آغاز نماید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص لازم است از یک وکیل ماهر مشاوره حقوقی دریافت نمایید.

مال بذل شده در طلاق خلع چقدر است؟

در نظر داشته باشید که مال بذل شده در طلاق خلع می تواند مبلغی معادل مهریه داشته باشد. همچنین قانون این حق را در اختیار زن قرار داده است تا با بخشش مالی کمتر و یا حتی در مواردی بیشتر از مهریه، مرد را راضی به طلاق نماید. از سوی دیگر باید اشاره داشته باشیم که طلاق را می توان از نظر اینکه کدام یک از زن یا مرد برای آن پیش قدم می شوند و به آن تمایل دارند در سه دسته طلاق از طرف مرد، طلاق از طرف زن و طلاق توافقی تقسیم کرد.

لازم به ذکر است که طلاق خلع از جمله مهم ترین زیرشاخه های طلاق توافقی محسوب می شود. منظور این است که زن و مرد لازم است همزمان به این نوع از طلاق تمایل داشته باشند. دقت داشته باشید که زن با بذل مالی که معمولا معادل مهریه است، مرد را راضی به طلاق می کند. در صورتی که زن بتواند مرد را با بخشش مبلغی کمتر از مهریه راضی به طلاق کند، او می تواند بقیه مهریه خود را از مرد مطالبه نماید. از سوی دیگر ممکن است مرد تنها با دریافت مبلغی بیشتر از مهریه راضی به طلاق شود.

طلاق خلع چیست؟

تفاوت طلاق خلع و مبارات چیست؟

اکنون که اطلاعات جامعی در خصوص طلاق خلع به دست آوردیم جا دارد تا این نوع از طلاق را با طلاق مبارات مقایسه کرده و به مهم‌ترین تفاوت‌هایی که بین این دو نوع طلاق قانونی و شرعی وجود دارد اشاراتی داشته باشیم. به عنوان اولین شباهت باید بگوییم که طلاق خلع و طلاق مبارات هر دو از انواع طلاق‌های توافقی در قانون مدنی ایران به شمار می‌آیند که مواد قانونی مختلفی برای آنها ذکر شده است. اما این دو نوع طلاق در شیوه و جزئیات با یکدیگر تفاوت‌هایی دارند.

به عنوان یکی دیگر از شباهت‌هایی که بین طلاق خلع و طلاق مبارات وجود دارد می‌بایست به این موضوع اشاره داشته باشیم که در هر دو نوع از طلاق در واقع زن مالی را به مرد می‌بخشد تا او را راضی به طلاق کند. در واقع حق طلاق طبق قانون و شرع با مرد است و زن در صورتی که تمایل به طلاق داشته باشد می‌بایست مرد را برای جدایی راضی کند که معمولاً این اقدام با بخشیدن مالی از سوی زن انجام می‌شود و مرد نیز می‌تواند پس از پیشنهاد بذل مال پیشنهاد زن مبنی بر طلاق را بپذیرد یا آن را رد کند.

از سوی دیگر لازم است به این نکته توجه داشته باشید که در طلاق خلع و طلاق مبارات امکان اینکه زن بتواند به مال بذل شده مجدداً رجوع پیدا کند وجود دارد. البته طبق قانون در صورتی که زن به مال بخشیده شده رجوع کرده و آن را مطالبه نماید مرد نیز می‌تواند بر اساس مواد قانونی مختلف به زن رجوع کرده و مجدداً به زندگی زناشویی خود بازگردد. به عنوان نخستین تفاوت بین این دو نوع از طلاق باید اشاره کنیم که در طلاق خلع تنها زن از مرد کراهت دارد اما در طلاق مبرات کراهت همزمان بین مرد و زن وجود خواهد داشت.

یعنی به زبان ساده‌تر می‌توان گفت که در طلاق خلع این زن است که از مرد تنفر داشته و تصمیم می‌گیرد برای طلاق از او اقدام کند اما در طلاق مبارات هم زن و هم مرد از یکدیگر تنفر و کراهت داشته و تصمیم می‌گیرند به صورت توافقی از یکدیگر جدا شوند. از سوی دیگر باید اشاره داشته باشیم که در طلاق خلع مالی که به عنوان بذل در اختیار مرد قرار می‌گیرد می‌تواند حتی بیشتر از مقدار تعیین شده برای مهریه باشد. یعنی دست مرد و زن برای توافق بر روی مال بخشیده شده کاملاً باز خواهد بود.

اما نباید از این نکته غافل شویم که در طلاق مبرات مبلغ مال بخشیده شده از سوی زن می‌تواند نهایتاً به اندازه مهریه یا کمتر از آن باشد و تعیین مالی بیشتر از مقدار مهریه صحیح نیست. از سوی دیگر باید توجه داشته باشید که در طلاق خلع امکان رجوع برای مرد در ایام عده در نظر گرفته شده است. این در حالی است که در طلاق مبارات مرد تنها زمانی می‌تواند به زن رجوع کند که زن نیز به مال بخشیده شده رجوع کرده و آن را از مرد مطالبه نماید. لازم است در این باره با یک وکیل مجرب مشورت کنید.

طلاق خلع بدون رضایت شوهر

درباره طلاق خلع بدون رضایت شوهر و امکان آن لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که به طور قطع زن به این نوع از طلاق رضایت دارد. چرا که در زندگی مشترک، زن احساس کراهت بالایی از مرد داشته و همین مسئله باعث می شود تا مالی را در اختیار مرد قرار داده تا او را نیز راضی به طلاق کند. در قسمت های قبلی به این موضوع اشاره داشتیم که مبلغ بذل شده از سوی زن می تواند حتی بیشتر از مهریه، معادل آن و یا کمتر از مقدار مهریه نیز باشد. در واقع مبلغ بذل شده باید مرد را راضی به طلاق کند.

اشاره داشتیم که در قانون حق طلاق به مرد داده شده است و زن نمی تواند بدون رضایت شوهر هرگز از او جدا شود مگر در شرایطی خاص! در واقع زن زمانی می تواند بدون رضایت شوهر از او طلاق بگیرد که دلایل محکمه پسندی را به دادگاه ارائه دهد تا به این شکل عسر و حرج او در زندگی مشترک برای قاضی پرونده به اثبات برسد. ماده 1147 قانون مدنی درباره طلاق خلع چیست؟ توضیحاتی را ارائه داده است که مطالعه آن می تواند راهگشا باشد.

این ماده قانونی در تعریف طلاق خلعی اشاره دارد که این نوع از طلاق نوعی از طلاق قانونی و شرعی است که زن با پرداخت مالی، رضایت شوهر را برای جدایی و پایان دادن به زندگی مشترک جلب می کند. اگر بر روی این قانون دقت کنیم، درخواهیم یافت که رضایت شوهر در طلاق خلع الزامی است و در واقع زن بدون در اختیار داشتن رضایت مرد به طلاق، نمی تواند قدمی در این راه بردارد. اگر مرد راضی به طلاق نباشد، دادگاه راضی به طلاق دادن زن و صدور گواهی عدم امکان سازش نخواهد شد.

فلسفه بخشیدن و بذل مال از سوی زن به مرد این است که رضایت او را برای طلاق خلع جلب نماید، چرا که از نظر قانونی زن بدون رضایت شوهر نمی تواند به زندگی مشترک پایان دهد. مالی که زن برای جلب رضایت مرد به او پرداخت می کند، در اصطلاحات حقوقی فدیه نامیده می شود. میزان فدیه می تواند بیشتر از مبلغ مهریه، کمتر از آن یا معادل آن باشد. بسته به اینکه شوهر با دریافت چه میزان از مالی راضی به طلاق خواهد شد.

متاسفانه باور غلطی که در بین خانم ها وجود دارد این است که اگر مهریه خود را ببخشند، دیگر نیازی به رضایت مرد نیست و قانون با درخواست آن ها برای طلاق موافقت می کند. در توضیح اینکه طلاق خلع چیست؟ باید بگوییم که به طور قطع رضایت شوهر در این نوع از طلاق ضرورت دارد. چرا که ممکن است مرد حتی با بخشیدن مالی بیشتر از مهریه نیز راضی به طلاق نشود. در واقع رضایت مرد را می توان از جمله مهم ترین شرایط طلاق خلع به شمار آورد.

طلاق خلع عده دارد؟

در توضیح اینکه طلاق خلع چیست؟ به اینجا رسیدیم که طلاق خلع تنها با رضایت شوهر امکان پذیر است. حال سعی داریم در این قسمت از مقاله به این سوال پاسخ دهیم که آیا طلاق خلع عده دارد یا خیر؟ همچنین تلاش می کنیم تا امکان رجوع در این نوع از طلاق را مورد بررسی قرار دهیم. در بالا نیز به این موضوع اشاره داشتیم که از نظر امکان رجوع در طلاق می توان انواع طلاق قانونی را به دو دسته کلی طلاق بائن و طلاق رجعی تقسیم بندی کرد.

اگر طلاق رجعی باشد، این حق به مرد داده شده است تا در ایام عده به زن رجوع کرده و بدون اینکه نیاز به نکاح دوباره بین زن و مرد باشد، زندگی مشترک را از سر گرفته و به طور کامل از طلاق منصرف شوند. حال اینکه کدام طلاق ها رجعی محسوب می شوند یک بحث جدا را می طلبد. باید این موضوع را ذکر کنیم که در طلاق بائن این حق در اختیار مرد قرار داده نشده است. طلاق بائن نیز عده دارد؛ اما این حق در اختیار مرد قرار نگرفته است که در ایام عده به زن رجوع کرده و از طلاق منصرف شود.

ماده 1145 قانون مدنی اشاره دارد که طلاق مبارات و طلاق خلع از جمله مهم ترین انواع طلاق بائن به شمار می روند. این قانون اشاره دارد که طلاق خلع عده دارد اما امکان اینکه مرد به زن در زمان عده رجوع کند، وجود نخواهد داشت. در قانون اشاره شده است که اگر زن در ایام عده به فدیه خود رجوع نماید، این حق نیز به مرد داده خواهد شد که به زن رجوع کرده و بدون نیاز به ازدواج مجدد با او زندگی مشترک را ادامه دهد. البته لازم است در این خصوص اطلاعات جامع تری را با مشاوره حقوقی به دست آورید.

طلاق خلع چیست؟

مهریه در طلاق خلع

در خصوص مهریه در طلاق خلع لازم است این نکته را ذکر کنیم که مهریه یکی از مهم ترین حقوق زن در اسلام به شمار می رود. در واقع زن حق دارد پس از نکاح حقوقی مالی خود مانند مهریه را از مرد مطالبه و دریافت نماید. در مقابل مرد حق طلاق را در اختیار دارد. زن بدون در اختیار داشتن دلایل محکمه پسند نمی تواند از مرد طلاق بگیرد ولی مرد به شرط پرداخت تمامی حقوقی مالی و غیر مالی زن، می تواند با مراجعه به دادگاه اقدامات لازم برای جدایی از زوجه را به انجام برساند.

اشاره داشتیم که فدیه می تواند مبلغی بیشتر از مهریه، برابر با آن و حتی در مواردی معادل آن باشد. در طلاق خلع کراهت و تنفر زن به اندازه ای است که او حاضر می شود از مهریه چشم پوشی کرده و آن را در ازای دریافت حق طلاق از مرد، به او بذل نماید. البته ممکن است زن بتواند با بخشش قسمتی از مهریه به مرد، او را برای طلاق راضی نماید؛ بنابراین می توان در یک جمله گفت که اگر زن مهریه خود را به عنوان فدیه بخشیده باشد، دیگر مهریه ای در زمان طلاق به او داده نخواهد شد.

البته این احتمال وجود دارد که زن مهریه خود را به عنوان فدیه به مرد بخشیده باشد، اما پس از مدتی مشخص از این اقدام منصرف شده و به فدیه رجوع نماید. در این صورت است که قانون این حق را برای مرد مقدر کرده است که او نیز در صورت تمایل به زن رجوع نماید. در صورتی که زن به مال بخشیده شده به عنوان فدیه رجوع نماید، طلاق خلع از نوع رجعی خواهد شد. می دانیم که در طلاق رجعی این حق به مرد داده شده تا به زن رجوع نماید؛ بنابراین این حق در اختیار مرد است که به زن باز گردد.

طلاق خلع چقدر طول میکشد؟

در پاسخ به این سوال که طلاق خلع چیست؟ توضیحاتی را ارائه دادیم و اکنون زمان آن رسیده تا این مسئله را مورد بررسی قرار دهیم که طلاق خلع چقدر طول میکشد؟ اشاره داشتیم که طلاق خلع از جمله طلاق توافقی به شمار می رود. باید دقت داشته باشید که از میان انواع طلاق، طلاق توافقی با سرعت بالاتری به انجام می رسد. البته تمامی این مسائل در صورتی است که مرد راضی به طلاق باشد. اگر مرد راضی به طلاق نباشد، عملا زن نمی تواند حتی با بخشیدن مهریه نیز از مرد طلاق بگیرد.

ممکن است در مواردی مرد به نتیجه رای دادگاه معترض باشد. در این صورت است که مراتب اعتراض خود را به محاکم قضایی ارسال می کند. در صورتی اعتراض به حکم دادگاه لازم است پرونده در مرجع دیگری مورد بررسی قرار بگیرد. در این صورت ممکن است مدت زمان طلاق خلع اضافه شود. در پرونده های طلاق و رسیدگی به آن در دادگاه های خانواده، قانون مدنی حق تجدید نظر خواهی را به مرد و زن داده است تا با استفاده از آن به رای صادر شده اعتراض نمایند.

طلاق خلع چیست؟

نفقه در طلاق خلع

پیش از اینکه در خصوص نفقه در طلاق خلع صحبت کنیم ممکن است برایتان سوال پیش بیاید که نفقه چیست؟ در این لحظه لازم است تا اندکی اطلاعات حقوقی در خصوص نفقه به دست آوریم. در واقع نفقه یکی از مهم ترین حقوق مالی زن در ازدواج به شمار می رود. نفقه به معنای تامین نیازهای اولیه زندگی زن توسط مرد است. این نیازهای اولیه شامل آن دسته از نیازهای متعارف زن در خصوص لباس، خوراک، مسکن، هزینه های درمانی و… می شود. لازم به ذکر است که تامین این هزینه ها طبق قانون بر عهده مرد قرار داده شده است.

در واقع در طلاق خلعی زن می تواند حقوق مالی خود در خصوص مهریه را در ایام زوجیت دریافت نماید؛ اما زن حقی در خصوص نفقه ایام عده ندارد. مرد ملزم نیست که برای ایام عده نفقه ای را به زن پرداخت کند. در طلاق خلع شاهد این هستیم که زن بخشی از مهریه یا تمامی آن را به عنوان فدیه به مرد می بخشد و مرد نیز در ایام عده نمی تواند به زن رجوع کند. در واقع در ایام عده، زوجه دیگر در نکاح مرد نیست و با جاری شدن صیغه طلاق همه تعهدات از میان برداشته می شود.

البته لازم است این نکته را ذکر کنیم که مرد ملزم به پرداخت نفقه ایام عده در طلاق خلع به زن نیست؛ اما در شرایطی خاص و بسیار نادر ممکن است دادگاه مرد را ملزم به پرداخت نفقه کند. برای مثال اگر زن باردار باشد، ممکن است قاضی پرونده حکم کند که مرد به زن نفقه پرداخت نماید. از سوی دیگر اگر زن در زندگی خود عسر و حرج داشته باشد، به طور معمول قاضی با پرداخت نفقه موافقت خواهد کرد.

لزوم مراجعه به وکیل برای طلاق خلع

در نظر داشته باشید که در انواع طلاق با پیچیدگی بالایی همراه هستیم. از سوی دیگر، اگر فرد با حقوق و منافع قانونی خود آشنایی کامل نداشته باشد ممکن است با تصمیمات غلطی که می گیرد دچار خسارت های احتمالی شود. این خسارت ها در بسیاری از موارد عواقب ناگواری را برای فرد به دنبال دارد. لازم به ذکر است که در طلاق خلع لازم است برای بهبود و سهولت انجام کارها، روی کمک های بهترین وکیل طلاق در تهران حساب باز کرده و پس از دریافت مشاوره حقوقی از وی اقداماتی را انجام دهید.

اما هر وکیلی نخواهد توانست به شما در این راه کمک کند. باید با تحقیقات جامع و موثری که انجام می دهید، از میان گزینه های موجود در نهایت شاخص ترین و مطرح ترین آن ها را به خدمت بگیرید. چرا که هر چه سابقه و تخصص یک وکیل افزایش پیدا می کند، شانس شما نیز برای کسب پیروزی افزایش پیدا خواهد کرد. وکیل لازم است با قوانین و مقررات مربوط به دعاوی طلاق خلع آشنایی کامل داشته باشد تا به این شکل بتواند در دادگاه از حقوق و منافع موکل خود دفاع جانانه ای داشته باشد.

طلاق خلع چیست؟

کلام آخر

از اینکه تا پایان مقاله در کنار ما در سایت برترین وکیل بودید و ما را دنبال کردید از شما تشکر می کنیم. در این مقاله سعی کردیم توضیحات جامعی در خصوص این مبحث حقوقی بدهیم که طلاق خلع چیست؟ اشاره داشتیم که در این نوع از طلاق، کراهت زن از شوهر خود به اندازه ای است که حاضر می شود با بخشیدن فدیه از قید زندگی مشترک بیرون آمده و طلاق بگیرد. در ادامه امکان طلاق بدون رضایت شوهر را بررسی کردیم و در پایان نیز مهریه در این نوع از طلاق مورد ارزیابی و تشریح قرار گرفت. اکنون از شما می خواهیم که نظرات خود را با مخاطبان سایت در میان بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

12 + 8 =

دکمه بازگشت به بالا