نکات ازدواج با اتباع خارجی 💍+قوانین مربوطه⚖️
ازدواج بخش قابل توجهی از زندگی هر شخص را به خود اختصاص میدهد و هر فرد در سطح جامعه سعی میکند در مرحلهای از زندگی خود شریک زندگی مورد نظرش را انتخاب کرده و با او ازدواج نماید. گاهی تصمیم افراد بر این است تا با اتباع خارجی و افرادی که تبعه ایرانی ندارند ازدواج نمایند؛ اما لازم است به این نکته توجه داشته باشید که در هر کشوری قوانین مربوط به ازدواج متفاوت است و برای ازدواج با اتباع خارجی لازم است با این قوانین و مقررات آشنایی کامل پیدا کنید. در صورت ازدواج با فردی که تابعیت ایرانی ندارد کار قدری پیچیدهتر میشود چرا که از نظر قانونی او باید مجوزهای لازم را از وزارت امور خارجه کسب کرده و سپس برای تکمیل مراحل ازدواج اقدامات لازم را به انجام برساند. در این مقاله سعی داریم شما را با ابعاد مختلف ازدواج با اتباع خارجی آشنا کنیم پس درخواست میکنیم تا انتهای مطلب در کنار ما باشید.
شرایط ازدواج با اتباع خارجی
در صورتی که قصد ازدواج با اتباع خارجی را دارید لازم است در خصوص قوانین و مقرراتی که در این خصوص وجود دارد اطلاعات کافی را به دست آورید تا مشکلی از این بابت پدیدار نشود. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص می توانید به بهترین وکیل خانواده تهران مراجعه کرده و از اطلاعات به روز او بهره مند شوید. در گام نخست باید به شرایط عمومی ازدواج اشاره داشته باشیم که برای شکلگیری زندگی مشترک با اتباع خارجی نیز الزامی به نظر میرسد. برای مثال اگر تبعه ایرانی تصمیم به ازدواج با فرد خارجی داشته باشد باید از نظر سنی به بلوغ رسیده و رشد کافی را انجام داده باشد. همچنین باید منع قانونی در این خصوص وجود نداشته باشد.
علاوه بر شرایطی که در بالا مورد اشاره قرار گرفت لازم است شرایط اختصاصی ازدواج با افراد دارای تابعیتهای خارجی نیز مورد بررسی قرار بگیرد. به عنوان نخستین شرط باید زن ایرانی در جهت ازدواج با فرد خارجی مجوزهای لازم را کسب نماید. برای کسب چنین مجوزی زن میبایست به وزارت امور خارجه درخواست خود را ارائه دهد. او همچنین میتواند برای دریافت مجوز برای تشکیل خانواده با تبعه خارجی به نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور نیز درخواست بدهد.
از شرایط اختصاصی دیگر برای ازدواج با تبعه خارجی میتوان به ارائه گواهی عدم سوء پیشینه اشاره نمود. تبعه خارجی لازم است گواهی عدم سوء پیشینه کیفری را از کشور خود دریافت کرده و در اختیار مقامات مسئول در ایران قرار دهد تا این موضوع مورد بررسی قرار گرفته و نتیجه اعلام گردد. از سوی دیگر از ازدواجی که زن و مرد قصد اقدام برای آن را دارند باید از نظر قانونی با قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران مطابقت کامل داشته باشد تا با این موضوع در محاکم قضایی موافقت شود.
در صورتی که فرد بدون اخذ مجوز با تبعه خارجی ازدواج کند این اقدام او جرم محسوب میشود و قانونگذار مجازاتهای سنگینی را برای آن در نظر گرفته است؛ اما باید دقت داشته باشید که دریافت مجوزهای لازم از وزارت امور خارجه معمولاً با پیچیدگیهای بسیاری همراه است بنابراین به شما توصیه میکنیم در این مسیر به طور قطع روی مشاوره حقوقی وکیل معتبر و موفق حساب باز کنید. در این صورت است که میتوانید در مدت زمان کمتری به خواستههای حقوقی خود دست پیدا کنید.
نکته دیگر که لازم است در اینجا به آن اشاره داشته باشیم این است که ازدواج زن ایرانی با تبعه خارجی تغییری در تابعیت زن ایجاد نخواهد کرد. در خصوص حضانت فرزندان نیز باید به این نکته اشاره داشته باشیم که تا رسیدن به سن ۱۸ سالگی تابعیت پدر خود را دریافت خواهند کرد. همچنین ممکن است زن ایرانی پس از طلاق گرفتن از همسر خارجی خود مجدداً قصد دریافت تابعیت ایرانی خود را داشته باشد. میتوان گفت که پس از طلاق یا فوت همسر خارجی مشکلی برای بازیابی تابعیت ایرانی وجود نخواهد داشت.
مدارک لازم برای دریافت مجوز قانونی ازدواج با اتباع خارجی
اشاره داشتیم که برای ازدواج با اتباع خارجی همواره باید فرد مجوزهای لازم را از وزارت امور خارجه و یا نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور دریافت نماید. در صورتی که فرد بدون دریافت مجوزهای قانونی اقدام به ازدواج با تبعه خارجی کند مرتکب جرم شده و مجازاتهایی برای او در نظر گرفته میشود؛ اما برای دریافت مجوزهای لازم در جهت ازدواج با تبعه بیگانه لازم است از یک وکیل مجرب و خبره استفاده کرده و انجام امورات حقوقی را به او بسپارید تا نتیجه مطلوب حاصل شود.
برای اینکه تبعه ایرانی بتواند با اتباع خارجی ازدواج نماید میبایست مدارکی را در دست داشته باشد و آنها را به نمایندگیهای جمهوری اسلامی و یا وزارت امور خارجه تقدیم کند. نخستین مدرک برای چنین درخواستی فرم مربوط به مجوز است که باید از سوی زن ایرانی یا مرد تبعه ایران تکمیل شده و در اختیار محاکم مربوط قرار بگیرد. همچنین لازم است تبعه ایرانی اصل شناسنامه و کارت ملی و گذرنامه معتبر خود را در اختیار وزارت امور خارجه قرار دهد تا به دقت از سوی کارشناسان آن مورد بررسی قرار بگیرد.
از سوی دیگر لازم است که تبعه خارجی هیچگونه سوء پیشینه کیفری در کشور خود نداشته باشد برای این کار میبایست گواهی عدم سوء پیشینه را از نهادهای مربوط در کشور خود دریافت نمود و در اختیار وزارت امور خارجه قرار دهد. همچنین در خصوص ازدواج با اتباع خارجیباید به این نکته اشاره داشته باشیم که میبایست تمامی مدارک و مستندات فرد خارجی به زبان فارسی ترجمه شده و در اختیار نهادهای مسئول قرار بگیرد. همچنین باید دقت داشته باشید که دریافت مجوز ازدواج دارای هزینههایی است.
در صورتی که مدارک ارائه شده کامل باشد مجوزهای ازدواج با اتباع صادر میگردد. دقت داشته باشید که صدور این مجوز میتواند تا چند هفته به طول بیانجامد و این پروسه کاملاً زمانبر میباشد. نکته دیگری که لازم است در این خصوص به آن اشاره داشته باشیم این است که مجوزهای مربوط به ازدواج با اتباع خارجی به مدت ۶ ماه اعتبار خواهد داشت و پس از آن باید مجدداً در این خصوص اقدام کنید. زن ایرانی میتواند پس از دریافت مجوز ازدواج به یکی از دفاتر ثبت ازدواج برای تکمیل مراحل اقدام کند.
مراحل دریافت مجوز ازدواج با اتباع خارجی
در بالا توضیحات جامعی را درباره ازدواج با اتباع خارجی به شما ارائه دادیم تا برای شما مشخص شود که در جهت اقدام برای دریافت مجوزها نیاز است همواره مدارک و مستنداتی را به همراه داشته باشید. اکنون سعی داریم مراحل دریافت این مجوز را به دقت مورد بررسی قرار دهیم. به عنوان نخستین مرحله فرد میبایست در وزارت امور خارجه حاضر شده و یا اینکه درخواست خود را به یکی از نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور تقدیم نماید تا به خواستههای او برای ازدواج رسیدگی شود.
در وزارت امور خارجه و یا نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران از فرد خواسته میشود تا فرم درخواست برای دریافت مجوز را تکمیل نماید و در اختیار مقامات مسئول قرار دهد. مرحله دوم نیز جمع آوری مدارک و مستندات برای ارائه چنین درخواستی میباشد. در بالا به برخی از این مدارک و مستندات اشاره نمودیم که در صورت تکمیل نبودن آنها به هیچ عنوان مجوزهای لازم صادر نخواهد شد. برای مثال میتوان گفت یکی از مهمترین مدارکی که لازم است تبعه خارجی به همراه داشته باشد گواهی عدم سوء پیشینه کیفری است.
در این صورت است که کارشناسان وزارت امور خارجه درخواست فرد برای دریافت مجوز ازدواج با اتباع خارجی را مورد بررسی قرار میدهند. وجود هرگونه منع قانونی یا ناقص بودن مدارک میتواند شما را از خواستههای حقوقتان برای ازدواج با تبعه خارجی دور نماید. همچنین یکی از مراحل مهم برای دریافت چنین مجوزی پرداخت هزینههای مربوطه است. به هر حال برای دریافت مجوزهای قانونی در جهت ازدواج با تبعه خارجی بهتر است از قوانین و مقررات این حوزه اطلاعات کافی را داشته باشید.
مهمترین مزایای داشتن تابعیت
در خصوص ازدواج با اتباع خارجی لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که منظور از تابعیت رابطه سیاسی و اجتماعی بین ملت و دولت معینی است. به طور معمول اگر فردی در یک کشور به دنیا آمده باشد و خانواده آن نیز تابعیت آن کشور را در اختیار داشته باشند خود او نیز تبعه آن کشور محسوب میشود. به طور معمول دو قاعده کلی خاک و خون برای اعطای تابعیت از سوی دولتها در دستور کار قرار میگیرد. ممکن است برخی از کشورها در سطح جهان باشند که از هر دو قاعده فوق برای اعطای تابعیت استفاده کنند.
بعضی از کشورها معتقدند که اگر فردی در کشور آنها به دنیا بیاید میتواند تابعیت دریافت کند اما نظر برخی دیگر از کشورها کاملاً متفاوت بوده و آنها معتقد هستند فردی میتواند تابعیت آنها را کسب کند که پدر و مادر او دارای تابعیت همان کشور باشند. قاعده دسته اول از کشورها را خاک و قاعده دسته دوم را خون مینامند. به عنوان مثال باید اشاره داشته باشیم که کشوری مانند کانادا از قاعده خاک استفاده میکند یعنی هر فردی در دنیا فرزند خود را در خاک کانادا به دنیا آورد فرزند او دارای تابعیت کانادایی میشود.
به همین دلیل است که همه ساله با اخباری در خصوص مهاجرت به کانادا و فرزندآوری در این کشور مواجه هستیم. البته لازم است به این نکته متذکر شویم که تعداد بیشتری از کشورها در سطح جهان از قاعده خون برای اعطای تابعیت استفاده میکنند. معمولا دور حلقههای مستقر در هر کشور خدماتی را به تبعه همان کشور ارائه میدهند و اتباع خارجی از دریافت این خدمات تا حدود زیادی بیبهره خواهند ماند؛ بنابراین میتوان چنین نتیجه گرفت که هر فردی در صورتی میتواند خدماتی را دریافت کند که تابعیت کشور را اخذ کرده باشد.
قوانین ازدواج با اتباع خارجی
در بالا اشاره کردیم که هر یک از کشورها برای ازدواج با اتباع خارجی قوانین خاص خود را دارد کشور ما نیز از این قاعده مستثنا نیست. در صورتی که فردی دارای تابعیت ایران باشد و بخواهد با یک تبعه خارجی ازدواج کند میبایست از قوانین و مقررات ایران اطلاعات کافی داشته تا از بابت ازدواج دچار مشکلات حقوقی نشود. یکی از مهمترین شرایطی که برای ازدواج زن ایرانی با تبعه خارجی در قانون برشمرده شده است این میباشد که فرد خارجی حتماً باید مسلمان باشد چرا که از نظر اسلام غیر از این مورد مشکل خواهد داشت.
همچنین باید به این نکته توجه داشته باشید که اگر مرد ایرانی قصد ازدواج با یک زن خارجی را داشته باشد زن هرگز نباید مشرک باشد چرا که این مسئله نیز از نظر اسلام با ایراداتی همراه است. همچنین باید توجه داشته باشید که ازدواج مرد ایرانی با زن اهل کتاب به صورت ازدواج موقت ممکن است؛ یعنی اگر زن مورد نظر مسیحی یا یهودی باشد مرد تنها به صورت ازدواج موقت میتواند زندگی خود را با او شریک شود و امکان ازدواج دائم وجود نخواهد داشت این موضوع نیز از شرع مقدس اسلام استخراج شده است.
یکی دیگر از شرایطی که میتوان در خصوص ازدواج با اتباع خارجی برشمرد این است که زن و مرد باید از اهلیت قانونی برخوردار باشند. همچنین در ازدواج دو طرف میبایست رضایت وجود داشته باشد و هرگونه ازدواج با اکراه و اجبار مورد قبول نخواهد بود. در صورتی که دختر باکره باشد و تابعیت ایران را در اختیار داشته باشد برای ازدواج او با مرد خارجی لازم است رضایت پدر نیز وجود داشته باشد. از سوی دیگر باید به این نکته توجه داشته باشید که برای ازدواج دختر باکره ایرانی نیز نیاز به مجوز دولت است.
همچنین باید از نظر شرعی مانعی برای ازدواج زن و مرد وجود نداشته باشد تا مجوزهای لازم در این خصوص نیز از سوی نهادهای مربوط به صادر گردد. برای مثال ممکن است زن در ایام عده باشد که در این صورت به هیچ عنوان مجوزهای لازم برای ازدواج زن تبعه ایرانی با مرد خارجی صادر نخواهد شد. البته شرایط ذکر شده از نظر اسلام به همین موارد ختم نخواهد شد و باید موارد دیگر را نیز در نظر گرفت. به هر حال شما برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص میتوانید با یک وکیل متخصص و خبره در ارتباط باشید.
مراحل قانونی برای ازدواج با اتباع خارجی
در بالا به برخی از مهمترین شرایط برای ازدواج با اتباع خارجی اشاره نمودیم. در صورتی که زن و مرد دارای شرایط بالا باشند میتوانند باطنی بودن مراحل قانونی ازدواج کرده و مجوزهای لازم در این خصوص را کسب کنند. زن و مرد در ابتدا باید به سامانه میخک وارد شده و به وزارت امور خارجه قصد خود برای ازدواج با تبعه خارجی را اطلاع دهند. از طریق این سامانه گواهیهای لازم مبنی بر بلامانع بودن ازدواج صادر میگردد تا زن و مرد بتوانند بدون هیچگونه مشکل قانونی ازدواج نمایند.
پس از این مرحله لازم است که زن و مرد تمامی مدارک مورد نیاز را به اداره کل امور اتباع خارجی ارائه دهند. از سوی دیگر لازم است زن و مرد گواهی عدم سوء پیشینه را با همراه داشته باشند و در آزمایشهای پزشکی که از آنها خواسته میشود شرکت کنند و نتیجه آن را اطلاع دهند. برای ازدواج لازم است از سلامت زوجین اطمینان حاصل کرد و هدف اصلی چنین آزمایشهایی نیز همین است تا مشخص گردد که هیچ کدام از زوجین به بیماریهای مقاربتی یا اعتیاد مبتلا نیست و این بیماریها واگیردار نمیباشد.
در صورتی که یکی از زوجین به بیماریهای فوق مبتلا باشد آن را به دیگری نیز سرایت خواهد داد و همین مسئله میتواند امنیت بهداشتی جامعه را به خطر بیندازد. همچنین لازم است به این نکته توجه داشته باشید که مدارک مربوط به آزمایش میبایست به سازمانهای مربوطه تحویل داده شود. اشاره داشتیم که زن و مرد خارجی میبایست پیش از ازدواج به دین اسلام تشرف پیدا کند. در چنین شرایطی او باید تمامی مدارک و گواهیهای لازم در جهت روی آوردن به دین اسلام را نیز تحویل محاکم مربوطه قرار دهد.
تغییر تابعیت در ازدواج با اتباع خارجی
یکی از مهمترین سوالاتی که در ازدواج با اتباع خارجی و ازدواج با اتباع افغانی به وجود میآید این است که پس از ازدواج تکلیف تابعیت چه خواهد شد؟ اگر بخواهیم پاسخ دقیقی به سوال فوق بدهیم باید بگوییم که اگر زن ایرانی با یک تبعه خارجی ازدواج نماید به هر حال دارای تابعیت ایرانی خود خواهد بود. این بدان معنا است که زن پس از ازدواج به هیچ عنوان تابعیت ایرانی خود را از دست نخواهد داد مگر اینکه قوانین کشور دوم به گونهای باشد که برای ازدواج زن ایرانی لازم باشد تا بیعت خود را تغییر دهد.
در چنین شرایطی اگر زن برای ازدواج مجبور باشد تابعیت خود را تغییر دهد در صورتی که از مرد طلاق بگیرد و یا اینکه مرد فوت کند او میتواند مجدداً به وزارت امور خارجه درخواست داده و پس از ارائه مدارک لازم تابعیت ایرانی خود را پس بگیرد؛ اما در برخی از کشورها انتخاب تابعیت به عهده خود زوجه است. در چنین شرایطی زن این اختیار را خواهد داشت که تابعیت ایرانی خود را حفظ کرده و یا تابعیت کشور همسر خود را بپذیرد که البته تمام این مسائل به تصمیمگیری خود زن است.
در صورتی که زوجه مایل باشد تابعیت کشور همسر خود را بپذیرد میبایست تمامی مدارک لازم را در اختیار وزارت امور خارجه قرار داده تا از این بابت تمامی مراحل به انجام برسد. در صورتی که زن تابعیت کشور همسر خود را بپذیرد دیگر نمیتواند در ایران مالکیت اموال غیرمنقول را کسب کند. البته شرط این امر سلطه اقتصادی میباشد که بررسی آن بر عهده هیئتی متشکل از سازمان اطلاعات و نیروهای وزارت امور خارجه سپرده شده است. به هر حال شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر از یک وکیل متخصص مشاوره حقوقی دریافت کنید.
لزوم مراجعه به وکیل برای ازدواج با اتباع خارجی
در صورتی که شما به عنوان مرد یا زن تمایل دارید با اتباع خارجی ازدواج کنید لازم است در خصوص قوانین و مقررات هر دو کشور اطلاعات کافی را به دست آورید. در صورت عدم آگاهی از قوانین ایران به طور قطع نخواهید توانست مراحل حقوقی ازدواج خود را تکمیل کرده و به این هدف دست پیدا کنید. همین مسئله میتواند خسارتهای جبران ناپذیری را برای شما به دنبال داشته و شما را با عواقب ناگواری روبرو کند؛ بنابراین میتوان گفت که دریافت مشاوره حقوقی از یک وکیل متخصص الزامی به نظر میرسد.
وکیلی که قصد استخدام و دریافت مشاوره حقوقی از او را دارید میبایست در زمینههای مربوطه به تخصصهای لازم دست پیدا کرده و سالهای زیادی در این زمینه فعالیت داشته باشد؛ بنابراین ابتدا باید درباره مهارتها و توانمندیهای وکیل مورد نظرتان تحقیقات جامعی را انجام داده و از هرگونه تصمیم شتاب زده در این خصوص پرهیز کنید. علاوه بر این وکیل به شما کمک خواهد کرد که تمامی مدارک و مستندات مربوطه را جمع آوری کرده و آنها را در اختیار مقامات مسئول قرار دهید تا خواستههای حقوقی شما محقق گردد.
کلام آخر
از همراهی شما مخاطبان عزیز با سایت برترین وکیل و مطالعه این مطلب حقوقی تشکر و قدردانی میکنیم و امیدواریم بتوانید با مطالب مندرج در آن نیازهای حقوقی خود را برطرف نمایید. در این مطلب تلاش کردیم تا شما را با ابعاد مختلف ازدواج با اتباع خارجی آشنا کنیم تا اطلاعات شما در این زمینه افزایش پیدا کرده و بتوانید تصمیمات عاقلانهتری را بگیرید. همچنین تلاش کردیم قوانین و مقررات ازدواج با افراد خارجی را بررسی کنیم و مشاوره دقیقی در این خصوص به شما ارائه دهیم. اکنون از شما میخواهیم که نظرات و تجربیات خود درباره مطلب بالا را با ما به اشتراک بگذارید.