نکات حقوقی

نفقه زن قهر کرده چقدر است؟ + مبلغ نفقه ⚖️【سال1403】

نفقه زن، هزینه‌های زندگی زن است که بر اساس شان و وضعیت او تعیین می‌شود. شان زن به عواملی مانند تحصیلات، شغل، وضعیت مالی خانواده و محل زندگی او بستگی دارد. میزان نفقه زن در قانون مدنی ایران مشخص نشده است، اما در عرف به عوامل مذکور بستگی دارد. نحوه تعیین نفقه زن به این صورت است که کارشناس نفقه با در نظر گرفتن عوامل مذکور، میزان آن را تعیین می‌کند. سپس، قاضی با بررسی این میزان، رای صادر می‌کند؛ اما سوال مهمی که در این میان مطرح می شود این است که نفقه زن قهر کرده چقدر است؟ و آیا در چنین شرایطی به زن نفقه تعلق میگیرد؟ در ادامه سعی داریم با کند و کاو در متون قانون به سوالاتی از این جنس پاسخ دهیم. از شما دعوت می کنیم که تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

نفقه چیست؟

هنگامی که عقد نکاح دائمی بین زن و مرد به شکل شرعی و مطابق با مقررات حقوقی انجام پذیرد، شوهر وظیفه پرداخت نفقه به همسر خود را بر عهده دارد. در صورتی که مرد از تکلیف پرداخت نفقه امتناع نماید، این امتناع به عنوان یک تخلف از تعهدات حقوقی وظیفه‌آزار کننده محسوب می‌شود. این وضعیت می‌تواند تدابیر حقوقی و کیفری را به همراه داشته باشد و در موارد خاص، ممکن است منجر به محکومیت مرد به مجازات حبس گردد.

لازم است پیش از اینکه به اینکه سوال پاسخ دهیم که نفقه زن قهر کرده چقدر است در ابتدا به مفهوم نفقه اشاره داشته باشیم. در بالا اشاره داشتیم که نفقه نوعی تعهد مالی از سوی مرد به زن در زمان نکاح است که کوتاهی از پرداخت آن توسط مرد می تواند مجازات هایی از جنس حبس را به دنبال داشته باشد. در پاسخ به این سوال که نفقه چیست می بایست اشاره داشته باشیم که به زبان عامیانه نفقه به معنای تامین نیازهای اولیه زندگی زن از سوی شوهر است.

باید اشاره داشته باشیم که بر طبق قانون در صورتی به زن نفقه تعلق می گیرد که زن از شوهر خود تمکین عام و خاص داشته باشد و در غیر این صورت قانون زن از دریافت نفقه محروم می کند. لازم است در اینجا به این موضوع نیز اشاره داشته باشیم که قانون مدنی تنها مرد را ملزم به پرداخت نفقه کرده است و در خصوص مبلغ آن سخن به میان نیاورده است. همین موضوع باعث بروز اختلافاتی جدی در بسیاری از زوجین شده است و امروزه بسیاری از پرونده های دادگاه خانواده مربوط به همین موضوع است.

در واقع بیش از هر زمانی در بروز اختلافات میان زوجین نیاز به یک نهاد متخصص برای تعیین میزان نفقه احساس می شود. در واقع لازم است این نهاد قضایی که در قانون نیز به آن اشاره شده است با استفاده از کارشناس هایی که در این حوزه در اختیار دارد، میزان نفقه زن را مشخص کرده و در نهایت مرد را ملزم به پرداخت حقوق مالی زن نماید تا حقوقی از دو طرف پایمال نشود؛ اما در نهاد قضایی وظیفه بررسی این موضوع را نیز دارد که آیا به زن قهر کرده نفقه تعلق می گیرد یا خیر؟

نفقه زن قهر کرده چقدر است

نفقه زن در قانون مدنی

پیش از اینکه به این سوال پاسخ دهیم که نفقه زن قهر کرده چقدر است لازم می باشد اشاره داشته باشیم که در قانون مدنی چه مواردی را شامل نفقه برشمرده است. تنها با کسب چنین اطلاعاتی است که دو طرف می توانند از حقوق قانونی خود آگاه شده و مسیر درستی را برای ادامه زندگی مشترک و تامین نیازهای خود انتخاب نمایند. در ابتدا لازم است اشاره داشته باشیم که در قانون مرد ملزم به پرداخت هزینه های اولیه زندگی زن شده است و به طور دقیق به موارد آن نیز پرداخته شده است.

به طور کلی می توانیم چنین بیان کنیم که در عقد موقت و عقد دائم تکلیف قانون برای مرد در جهت پرداخت نفقه متفاوت است. در ماده 1106 قانون مدنی در این خصوص سخن به میان آمده است. در این ماده اشاره شده است که مرد تنها در عقد دائم مکلف به پرداخت نفقه به همسر خود می باشد و در عقد موقت نیازی به پرداخت نفقه به زن نیست مگر اینکه در این خصوص شرطی میان طرفین وجود داشته باشد. در ادامه تنها به مسئله نفقه زن قهره کرده در عقد دائم اشاره خواهیم داشت. ک

ماده 1107 قانون مدنی نیز مواردی را که نفقه شامل آن ها می شود را مورد بررسی قرار داده است. منظور از نیازهای زن آن دسته از احتیاجات متعارف و متناسب با وضعیت زن است که قانون آن را شامل مسکن و منزل برای سکونت، اسباب و اثاثیه منزل، لباس و پوشاک خانم ها، هزینه های مربوط به درمان خانم در صورت بروز بیماری و… می داند. ممکن است طبق نظر عرف تصور کنید که تامین جهیزیه بر عهده زن است که این ماده قانونی به صراحت آن را جزوی از نفقه زن به شمار می آورد.

بنابراین اگر برای شما نیز سوال است که نفقه زن قهر کرده چقدر است باید در ابتدا به این موضوع دقت داشته باشید که لازمه برخورداری زن از نفقه، تمکین عام و خاص زن از شوهر است؛ یعنی در صورتی که مشخص شود زن از شوهر خود تمکین نداشته است، نشوز او به اثبات می رسد و در این شرایط است که زن حق برخورداری از نفقه را نخواهد داشت. البته به زن ناشزه مهریه تعلق می گیرد و او می تواند این حق خود را مطالبه کند؛ اما حقی در خصوص نفقه نخواهد داشت.

مشاوره حقوقی آسان با بهترین وکیل نفقه در تهران را از دست ندهید!

نفقه زن قهر کرده چقدر است؟

در پاسخ به این سوال که نفقه زن قهر کرده چقدر است؟ باید این موضوع را در نظر گرفته باشید که قهر کردن زوجه ممکن است به دلایل مختلفی صورت گرفته باشد. در ابتدا لازم است به این مسئله اشاره داشته باشیم که در اینجا منظور از قهر کردن زن، ترک خانه ای است که مرد برای سکونت زوجه فراهم کرده است. در واقع زن ملزم است طبق قانون در خانه ای که همسر او در نظر گرفته است سکونت داشته باشد و سرپیچی از این موضوع می تواند یکی از عوامل عدم تمکین از سوی زن شناخته شود.

در بالا اشاره داشتیم که عدم تمکین زن می تواند او را از دریافت نفقه که یکی از حقوق مالی او است محروم کند. در چنین شرایطی باید اشاره داشته باشیم که ترک خانه و قهر کردن می تواند از نظر قانونی به عنوان نوعی عدم تمکین در نظر گرفته شود. در اینجا دو مسئله مطرح می شود. اول اینکه آیا زن با دلایل قانونی خانه مورد نظر را ترک کرده است یا اینکه ترک خانه از سوی همسر بدون هیچ گونه دلیل محکمه پسندی صورت گرفته است. این مسائل دو حکم متفاوت دارد.

لازم به ذکر است که قانون به زن این اختیار را داده است تا در صورت بروز خطرات جانی و مالی خانه تعیین شده از سوی همسر را ترک نماید؛ اما لازم است زن بتواند در خطر بودن جان خود را در دادگاه به اثبات برساند که البته کار دشواری است و حتما پیشنهاد می شود برای این امر از بهترین وکیل نفقه استفاده کنید. البته موضوعی که لازم است ذکر شود این است که ترک خانه از سوی همسر به دلیل خطرات احتمالی جدای از مسئله قهر کردن زن می باشد.

در صورتی که زن بتواند بروز خطرات احتمالی و سایر دلایل قانونی برای ترک منزل را در دادگاه به اثبات برساند مرد ملزم است تا نفقه او را به طور کامل پرداخت نماید؛ اما در صورتی که زن تنها به دلیل قهر کردن یا بدون در اختیار داشتن مجوز قانونی، خانه را ترک کرده باشد، نمی تواند از دادگاه درخواست نفقه نماید. چون در این حالت قانون عدم تمکین زن از شوهر را به اثبات می رساند و زن در این صورت ناشزه شناخته می شود و می دانیم که به زن ناشزه نفقه تعلق نمی گیرد.

در صورتی که مرد منزل موجهی را برای سکونت زن تعیین کرده باشد، زن از نظر قانونی ملزم است در آن سکونت پیدا کند. در صورتی که زن بدون عذر و مجوز قانونی و تنها به دلیل قهر آن را ترک کرده باشد، مرد می تواند به مراجع قضایی مراجعه کرده و دادخواست تنظیم نماید. در این صورت قاضی زن را ملزم به بازگشت به منزل شوهر می کند. در حالتی که زن پس از حکم دادگاه و پا در میانی بزرگان، همچنان از این امر خودداری نماید، به او نفقه تعلق نمی گیرد.

نفقه زن قهر کرده چقدر است

میزان نفقه زن قهر کرده در سال جدید چقدر است؟

یکی از دغدغه های مهمی که در صورت جاری شدن عقد نکاح و حتی بروز اختلافات در میان زوجین مطرح می شود این است که نفقه زن در سال جدید چه مقدار تعیین شده است و نفقه زن قهر کرده چقدر است؟ باید اشاره داشته باشیم که در قانون تنها به مسئله نفقه به عنوان یکی از حقوق مالی زن اشاره به میان آمده است و در خصوص میزان آن به طور دقیق سخنی به میان نیاورده است؛ بنابراین نمی تواند حداقل و حداکثر میزان نفقه را تعیین کرد و این موضوع به عوامل مختلفی بستگی دارد.

باید اشاره داشته باشیم که نرخ تورم سالانه بر میزان نفقه تاثیرگذار است و ممکن می باشد که نرخ پرداختی به زن در هر سال تغییر کند. همان طور که در بالا نیز به آن اشاره کردیم، طبق ماده 1107 اشاره شده است که نفقه شامل تمامی نیازهای اولیه زن متناسب وضعیت وی می شود. البته این مسئله تنها نیازهای متعارف زن را شامل می شود. از همین بند قانون می توان چنین نتیجه گرفت که نمی توان مبلغ مشخصی را به عنوان نفقه تعیین نمود و ممکن نرخ نفقه برای هر زن متفاوت از دیگری باشد.

باید اشاره داشته باشیم که نفقه بر اساس وضعیت بانوان مشخص می شود. برای مثال نمی توان نفقه یک خانم با مدرک تحصیلی دیپلم را با نفقه یک خانم با مدرک تحصیلی لیسانس برابر در نظر گرفت. چرا که قانون برای آن ها نفقه های متفاوتی را در نظر می گیرد؛ بنابراین نمی توان حداقل و حداکثر نفقه برای زنان را مشخص کرد چرا که اشاره داشتیم بسته به عوامل مختلفی ممکن است کارشناس های مربوطه تصمیم به تعیین نفقه نمایند که این عوامل برای افراد مختلف کاملا متفاوت است.

از این رو، برای اینکه بتوانیم پاسخ درستی به این پرسش بدهیم که نفقه زن قهر کرده چقدر است باید به این موضوع اشاره داشته باشیم که وضعیت اجتماعی زن های مختلف در جامعه کاملا متفاوت از یکدیگر است و گذشته از این شان آن ها نیز تفاوت هایی دارد. همین عوامل باعث شده است تا کارشناس های مربوطه برای تعیین میزان نفقه به این موضوعات توجه داشته باشند؛ بنابراین می توان به جرئت گفت که میزان نفقه را نمی توان دقیق مشخص کرد و باید این کار توسط افراد کار آزموده صورت بپذیرد.

در چه مواردی به زن نفقه تعلق نمی گیرد؟

در پاسخ به این سوال که نفقه زن قهر کرده چقدر است اشاره داشتیم که اگر قهر زن بدون دلیل قانونی باشد، نفقه ای به زن تعلق نمی گیرد. در واقع یکی از مواردی که باعث می شود زن نتواند به حقوق مالی خود در خصوص نفقه دست پیدا کند، ترک منزلی است که از سوی مرد برای سکونت زن تعیین شده است. علاوه بر این موارد دیگری نیز وجود دارد که باعث می شود زن نتواند نفقه خود را دریافت کرده و ادعایی در این خصوص داشته باشد که در ادامه توضیح خواهیم داد.

یکی دیگر از عواملی که باعث می شود به زن نفقه تعلق نگیرد، فوت همسر است. در واقع در صورتی که همسر فوت کند و زن باردار نباشد، نفقه ای از اموال مرد در اختیار زن قرار نمی گیرد؛ اما در صورتی که زن باردار باشد، می بایست از اموال به جای مانده از متوفی تا زمان به دنیا آوردن فرزند، در اختیار زن قرار بگیرد. علاوه بر این اگر طلاق زوجین به دلیل عدم تمکین زن باشد نیز نفقه ای به زن تعلق نمی گیرد؛ زیرا در این صورت ناشزه بودن زن به اثبات رسیده است.

گذذشته از مواردی که در بالا به آن ها اشاره داشتیم، لازم است به این موضوع نیز توجه داشته باشید که در متن قانون اشاره شده است که نفقه تنها در عقد دائم است که به زن تعلق می گیرد. در واقع در عقد موقت زن به طور معمول حق برخورداری از نفقه را ندارد. البته ممکن است در شروط ضمن عقد موقت قید شده باشد که مرد ملزم به پرداخت نفقه است. در این صورت مرد لازم است به تعهدات خود عمل کند؛ اما به طور معمول و پیش فرض در عقد موقت نفقه ای برای زن در نظر گرفته نمی شود.

نفقه زن قهر کرده چقدر است

مهریه زن قهر کرده چقدر است؟

حال که به این سوال پاسخ دادیم که نفقه زنی که خانه را ترک کرده چقدر است؟ وقت آن فرا رسیده است تا اندکی نیز در خصوص مهریه زن قهر کرده سخن به میان آوریم. در بالا اشاره داشتیم که اگر زن بدون هیچ گونه دلیل قانونی منزل را ترک کرده باشد، مرد می تواند او را ملزم به بازگشت به خانه کند و در غیر این صورت نفقه به زن قهر کرده تعلق نمی گیرد. معنای این جمله چنین است که زن نمی تواند در زمانی که در منزل شوهر حضور ندارد، درخواستی مبنی بر دریافت نفقه داشته باشد.

اما در خصوص مهریه زن قهر کرده موضوع کاملا متفاوت است. باید اشاره داشته باشیم که مهریه سبب نکاح است؛ یعنی به محض جاری شدن صیغه عقد، بسته به عند المطالبه یا عند الاستطاعه بودن مهریه، مرد ملزم است به محض درخواست زن، آن را در اختیار او قرار دهد. تقریبا می توان گفت که در تمامی شرایط به زن مهریه تعلق می گیرد. ممکن است زن به دلایل قانونی یا بدون هیچ گونه دلیل خاصی قهر کرده و خانه را ترک کرده باشد. در این صورت مرد به محض درخواست زوجه ملزم به پرداخت مهریه می باشد.

لزوم مراجعه به وکیل برای دریافت نفقه

باید اشاره داشته باشیم که دریافت نفقه با پیچیدگی هایی همراه است. چرا که برای دریافت نفقه، تمکین زن از شوهر شرط شده است. به این منظور ممکن است مرد در دادگاه بتواند با ارائه دلایل قانونی عدم تمکین زن را به اثبات برساند و در این شرایط است که نشوز زن برای دادگاه محرز می شود و زن حقوق مالی خود در خصوص نفقه را از دست خواهد داد؛ بنابراین لازم است برای رسیدگی به پرونده های مربوط به دعاوی نفقه به طور قطع از یک وکیل مجرب و متخصص در این زمینه استفاده کنید.

بهترین وکیل مهریه در تهران با پیچ و خم های مسیر آشنایی کامل دارد و می تواند در صورت لزوم راهکارهای موثری را برای درخواست یا عدم پرداخت نفقه در اختیار شما قرار دهد. ممکن است به هر دلیلی قهر کرده باشید و منزل شوهر خود را ترک کرده باشید. در این صورت است که می توانید با استفاده از یک وکیل حقوق مالی خود را مطالبه کنید. همچنین ممکن است همسر شما قهر کرده و درخواست دریافت نفقه داشته باشد. در چنین شرایطی است که می توانید با مراجعه به یک وکیل در خصوص نفقه و میزان آن تعیین و تکلیف نمایید.

نفقه زن قهر کرده چقدر است

کلام آخر

از اینکه تا پایان مقاله در کنار ما بودید از شما تشکر می کنیم. در این مقاله تلاش کردیم در ابتدا تعریف دقیقی در خصوص نفقه به عنوان یکی از مهم ترین حقوق مالی زن به شما ارائه دهیم. همچنین به مواد قانونی اشاره داشتیم که در خصوص نفقه به بیان مطالبی پرداخته بودند. علاوه بر این مواردی را که نفقه شامل آن ها می شود را تشریح نمودیم. مشخص کردیم که نفقه زن قهر کرده چقدر است و مهریه او را نیز بررسی نمودیم. اکنون که به پایان مقاله رسیده ایم از شما درخواست می کنیم که تجربیات و نظرات خود در خصوص مطالب ذکر شده را در قسمت دیدگاه با سایر مخاطبان سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.

4.5/5 - (2 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

12 + شش =

دکمه بازگشت به بالا