نکات حقوقی

عواقب عدم پاسخ به اظهارنامه چیست؟ ⚖️【سال1403】

اگر قصد داشته باشید که اظهارات خود را از طریق قانونی به طرف مقابل ابلاغ نمایید لازم است تا از تنظیم اظهارنامه قضایی استفاده کنید. در واقع اظهارنامه قضایی نوعی متن حقوقی به شمار می آید که فرد از طریق آن می تواند برای دسترسی مجدد به حقوقش به طرف مقابل هشدارهای قانونی لازم را ارسال نماید. اظهارنامه معمولا توسط وکیل و یا یک حقوقدان تنظیم می شود. حال سوالی که در اینجا پیش می آید این است که عواقب عدم پاسخ به اظهارنامه چیست و قانون در این خصوص چه مجازات هایی را برای فرد در نظر گرفته است. در این مقاله سعی داریم به این سوال پاسخ دهیم. پس درخواست می کنیم تا انتهای مقاله ما را همراهی کنید.

اظهارنامه چیست؟

اظهارنامه که در اصطلاحات قضایی از آن با عنوان اظهارنامه قضایی نیز یاد می شود در واقع به منزله یک ابزار حقوقی به شمار می آید که قانون آن را در اختیار شهروندان جامعه قرار داده است تا به کمک آن راه را برای درخواست حقوق از دست رفته خود هموار سازند. در واقع قانون گذار در نظر داشته است تا افراد با تنظیم و ارائه اظهارنامه بتوانند پیش از اینکه شکایتی در دادگاه مطرح شود، آخرین هشدارها را برای مطالبه حقوق خود از طرف مقابل داشته باشند و به حل و فصل اختلافات پیش آمده بپردازند.

برای تنظیم اظهارنامه قضایی نیازی نیست که فرد به دادگاه مراجعه نماید و دعوایی را علیه دیگری اقامه نماید. در واقع اظهارنامه نوعی متن حقوقی است که تنظیم و ارائه آن به دانش و تجربه لازم نیازمند است. اگر چه قانون موقعیتی را فراهم کرده است که تمامی افراد جامعه می توانند نسبت به تنظیم آن اقدام نمایند، اما به دلیل تخصص هایی که این کار نیازمند است، بهتر می باشد که انجام چنین اموراتی را به وکل خبره و مجرب بسپارید تا فرآیند مورد نظر به درستی انجام شود.

عواقب عدم پاسخ به اظهارنامه

موارد استفاده از اظهارنامه قضایی

اکنون که سعی داریم عواقب عدم پاسخ به اظهارنامه را مورد بررسی قرار دهخیم، لازم است تا اندکی نیز درباره موارد استفاده از آن اطلاعات کسب نماییم. ماده 156 قانون آیین دادرسی مدنی به صراحت به مسئله تنظیم اظهارنامه قضایی اشاره داشته است. در این قانون اشاره شده است که فرد می تواند پیش از ارائه دادخواست در محاکم قضایی، با ارسال اظهارنامه حقوق از دست رفته خود را از اظهار شونده مطالبه نماید. البته قانون به صراحت اعلام می دارد که برای ارسال اظهارنامه نیاز است موعد مطالبه رسیده باشد.

در صورتی که معامله و توافق نامه ای با طرف مقابل داشته اید که در آن نوعی از عدم انجام تعهدات مشهود می باشد، می توانید با ارسال اظهارنامه در جهت مطالبه حقوق از دست رفته خود قدم بردارید. در واقع هیچ محدودیتی در تنظیم اظهارنامه از نظر قانونی وجود ندارد و تمامی افراد جامعه بسته به خواسته ای که از طرف مقابل دارند می توانند برای ارسال این متن حقوق اقدام نمایند. در واقع می توان برای اختلافات متعددی از اظهارنامه استفاده نمود که برخی از مهم ترین آن ها به این شرح است:

  • مطالبه طلب
  • درخواست تمکین از زوجه
  • درخواست ایفای تعهد از طرف مقابل
  • درخواست نفقه
  • درخواست پذیرش عهد
  • درخواست تخلیه ملک توسط مستاجر

در مواردی که شواهد و مستندات لازم برای طرح دعوا و محکوم کردن طرف مقابل در محاکم قضایی وجود ندارد، افراد معمولا به سمت تنظیم و ابلاغ اظهارنامه روی می آورند. دقت داشته باشید که تمامی افراد در موارد مختلف می توانند اظهارنامه تنظیم نمایند. اما در اظهارنامه قضایی لازم است به نکات حقوق مختلف واقف باشید و نیز اصول نگارشی را به طور کامل رعایت نمایید. از این رو پیشنهاد می شود پیش از هر گونه اقدام از یک وکیل خبره و متخصص در این زمینه کمک بگیرید.

عواقب عدم توجه به اظهارنامه قضایی چیست؟

حال که تعریف دقیقی از اظهارنامه به شما ارائه دادیم و با موارد استفاده از آن آشنا شدیم، وقت آن رسیده است تا اطلاعات جامعی در خصوص عواقب عدم توجه به اظهارنامه به دست آوریم. در پاسخ به این سوال که آیا پاسخ دادن به اظهارنامه الزامی است باید توضیح دهیم که قانون به صراحت اعلام می دارد که افراد در صورت دریافت اظهارنامه مختار هستند به آن پاسخ دهند و یا آن را نادیده بگیرند. در واقع می توان گفت که از نظر قانونی پاسخ دادن به اظهارنامه هیچ الزامی به همراه ندارد.

در صورت دریافت اظهارنامه لازم است با یک وکیل حقوقی خبره در زمینه های مربوط مراجعه کنید. همچنین باید دقت داشته باشید که هر گونه پاسخ به اظهارنامه می تواند به عنوان سند در دادگاه مورد استفاده طرف مقابل قرار بگیرد از این رو استفاده از تجربیات وکیل در این زمینه الزامی است. در واقع بهترین وکیل پایه یک دادگستری تهران قادر است تا شما را از پیچ و خم های پاسخ و یا عدم پاسخ به اظهارنامه مطلع سازد و شما را در تعیین اهداف آینده یاری نماید. بنابراین برای جلوگیری از خسارات وارده، مشورت با یک حقوقدان توصیه می شود.

همچنین باید به این نکته نیز توجه داشته باشید که هیچ گونه فوریتی برای پاسخگویی به اظهارنامه وجود ندارد و عواقب عدم پاسخ به اظهارنامه در این شرایط به شما تحمیل نخواهد شد. هر گونه پاسخ شما به اظهارنامه می تواند در روند رسیدگی به پرونده تاثیرگذار باشد. از این رو، نباید در پاسخ به این متن حقوقی، هیچ گونه عجله ای داشته باشید و تنها لازم است با مشورت یک وکیل برای انجام این کار اقدام نمایید. هرگز در پاسخ نباید علیه خودتان اقرار نمایید چرا که بار حقوقی خواهد داشت.

عواقب عدم پاسخ به اظهارنامه

مدارک مورد نیاز برای تنظیم اظهارنامه

اکنون که با عواقب عدم پاسخ به اظهارنامه آشنا شدیم لازم است مدارک مورد نیاز برای تنظیم این متن حقوقی را نیز در اختیار داشته باشیم. در ابتدا باید اشاره کنیم که برای تنظیم اظهارنامه و ابلاغ آن نیازی به مدارک خاصی ندارید. در واقع در اختیار داشتن اطلاعات هویتی خود و فردی که قصد دارید او را اظهار نمایید کافی است. در بالا نیز اشاره داشتیم که تنظیم اظهارنامه جدای از طرح دعوی در دادگاه است و برای این کار نیازی به ادله و مستندات در محاکم قضایی نمی باشد.

هزینه تنظیم اظهارنامه قضایی

در واقع اظهارنامه قضایی یک ابزار مهم است که به کمک محاکم قضایی می توانید آن را به مقصد اظهار شونده ارسال کرده و حقوق خود را مطالبه نمایید. باید دقت داشته باشیم که تنظیم اظهارنامه قضایی مستلزم بهره مندی از اصول نگارشی و توجه به نکات حقوقی است. لازم است در نگارش اظهارنامه لحنی رسمی داشته باشید و طرف مقابل را با الفاظی محترمانه خطاب قرار دهید. می بایست در نگارش این متن حقوقی از هر گونه توهین یا استفاده از الفاظ نامناسب دوری کنید.

هر گونه استفاده از تهدید و الفاظ تهمت زننده در متن اظهارنامه می تواند عواقبی را برای ارسال کننده به همراه داشته باشد. بنابراین می بایست از نگارش چنین مواردی اجتناب نمایید. باید دقت داشته باشید که اظهارنامه های قضایی به طریق الکترونیکی به طرف مقابل ارسال می شوند و پاسخگویی به آن ها نیز از این طریق ممکن می شود. از این رو، لازم است علاوه بر کسب اطلاعات در خصوص نحوه نگارش اظهارنامه، از روال تنظیم و ارسال آن در محاکم قضایی نیز آگاهی داشته باشید.

در بالا اشاره داشتیم که تنظیم اظهارنامه با رعایت اصولی همراه است و همین موضوع باعث حساسیت ها و نیاز به تخصص در این کار می شود. بهتر است تنظیم و ابلاغ اظهارنامه را به دلیل تخصصی بودن به یک وکیل خبره و مجرب بسپارید. باید دقت داشته باشید که وکیل دارای تجربه و دانش لازم برای تهیه و ارسال اظهارنامه است و می تواند این کار را به بهترین شکل ممکن به سرانجام برساند. با مراجعه به یک وکیل و دریافت مشاوره حقوقی از او می توانید در این زمینه اقدام کنید.

در این بین هزینه های مربوط به تنظیم و ارسال اظهارنامه همواره یکی از سوالاتی است که افراد با آن مواجه می باشند. متقاضیان همواره می توانند با مراجعه به یک وکیل و یا دریافت مشاوره حقوقی از وی، هزینه لازم برای این کار را پرس و جو کرده و در صورت تمایل به دفتر وکیل مورد نظر مراجعه کنند. هرگز نباید به دلیل واهمه از هزینه های مربوط به انجام امورات حقوقی، از تخصصی انجام شدن این گونه امور خودداری نمایید.

موارد مندرج در اظهارنامه

برگه اظهارنامه در واقع فرم مخصوصی است که مانند دادخواست توسط محاکم قضایی به چاب رسیده و به فروش می رسد. در این برگه چاپی به مواردی اشاره شده است که در ادامه سعی داریم به برخی از آن ها اشاره داشته باشیم:

  • مشخصات اظهار کننده (در این قسمت لازم است اظهار کننده تمامی مشخصات هویتی خود نظیر نام، نام خانوادگی، کد ملی و سایر موارد خواسته شده را به طول کامل قید نماید)
  • اقامت گاه اظهار کننده (در این قسمت لازم است فرد نشانی منزل خود را به طور دقیق ذکر نماید)
  • موضوع اظهارنامه ( عنوانی مطلبی است که در آن لازم است اظهار کننده تمامی خواسته های حقوقی خود را به طور کامل شرح دهد و هدف از تنظیم اظهارنامه قضایی را به طول دقیق ذکر نماید)
  • مشخصات و اقامت گاه اظهار شونده (در این قسمت از برگه اظهارنامه لازم است فرد به طور دقیق مشخصات اظهار شونده را قید نموده و آأرس منزل او را نیز درج کند)
  • خلاصه اظهارات ( در این قسمت لازم است اظهار کننده آن چیزی که مورد نظرش است و قصد ابلاغ آن به طرف دیگری را دارد، قید نماید)
  • خلاصه جواب ( در این قسمت لازم است اظهار شونده به خواسته های طرف مقابل به طور کامل پاسخ دهد. البته در بالا اشاره داشتیم عواقب عدم پاسخ به اظهارنامه وجود ندارد و پاسخ به آن الزامی نیست)
عواقب عدم پاسخ به اظهارنامه

شرایط قانونی ارسال اظهارنامه قضایی

اکنون که با عواقب عدم توجه به اظهارنامه آشنا شدیم لازم است تا اطلاعاتی نیز در خصوص شرایط ابلاغ اظهارنامه به دست آوریم. در واقع برای ارسال اظهارنامه لازم است که شرایطی به همراه باشد. در ادامه به برخی از این شرایط اشاره خواهیم داشت:

  • احراز هویت اظهار کننده: در صورتی که خود فرد اظهارنامه را تقدیم نماید، می بایست مدارک هویتی را در اختیار داشته باشد تا مسئول مربوطه بتواند هویت او را احراز نماید. اما در صورتی که ولی، قیم، نماینده و یا وکیل قانونی فرد قصد تنظیم و ارسال اظهارنامه را داشته باشد، لازم است تا آن شخص نیز مدارک هویتی خود را به مسئول مربوطه ارائه دهد تا هویت او نیز برای محاکم قضایی احراز شود.
  • ابطال تمبر هزینه قانونی: طبق تعرفه قانونی بر روی اظهارنامه قضایی لازم است تمبر ابطال شود. موارد مصرف این تمبر در قانون اشاره شده است. هزینه های مربوط به این تمبر به عنوان تعرفه در اختیار دولت قرار می گیرد.
  • محترمانه بودن مندرجات: در قانون اشاره شده است که اداره ثبت اسناد و دفاتر دادگاه ها در صورت خارج ادب بودن مندرجات می توانند از ارسال آن ها خودداری نمایند. در واقع اظهار کننده ملزم است تا متنی را تنظیم نماید که در آن هیچ گونه تهدید و یا تهمتی به طرف مقابل دیده نشود. در صورتی که ادارات مربوطه بدون آگاهی اظهارنامه دارای الفاظ توهین آمیز را ارسال نمایند، در این خصوص هیچ گونه مسئولیتی را نخواهند داشت.
  • تسلیم اظهارنامه و پیوست های آن: اظهارنامه و ضمیمه های مربوط به آن لازم است حداقل در سه نسخه به مقامات مسئول برای ارسال آن تحویل داده شود. یک نسخه از اظهارنامه در اختیار اظهار شونده قرار می گیرد و نسخه ای نیز در اختیار خود شخص اظهار کننده قرار می گیرد. نسخه سوم در اختیار محاکم قضایی قرار خواهد گرفت.
  • تسلیم وجه یا مال و یا سند: در صورتی که لازم باشد در کنار اظهارنامه، وجه یا سندی در اختیار قرار گیرد، لازم می شود تا محاکم قضایی از این گونه اسناد نگه داری نمایند. مگر اینکه طرفین با تعهد خود، مکان دیگری را برای نگه داری از این اسناد تعیین کرده باشند.

نمونه متن اظهارنامه قضایی

در ادامه نمونه ای از متن اظهارنامه قضایی به شما ارائه شده است. دقت داشته باشید که اظهارنامه مورد نظر مربوط به مطالبه طلب می باشد.

 با سلام

احتراماً

مطابق ماده 156 قانون آیین دادرسی مدنی، متن زیر به صورت رسمی و قانونی به شما ابلاغ می شود:

اینجانب براساس روابط خویشاوندی و اعتماد ی که به جنابعالی داشتم مبلغ سی میلیون ریال را در تاریخ …… به شما در جهت پرداخت بدهی تان به شخصی پرداخت نمودم که برای وصول طلبم مراجعات مکرری نزد شما داشتم که نتیجه ای نگرفتم و شما همچنان از پرداخت دین خودداری می ورزید

ضرورت مراجعه به وکیل برای تنظیم و ابلاغ اظهارنامه قضایی

داشتن تخصص و تجربیات لازم برای انجام تمامی امورات حقوقی الزامی است. عموم جامعه از تحصیلات حقوقی و دانش های لازم در این زمینه بی بهره هستند و همین موضوع اثبات می کند که ضرورت دارد در مسائل مختلف به یک حقوقدان خبره مراجعه کنیم. دقت داشته باشید که عدم اطلاع از قوانین و مقررات در زمینه های مختلف می تواند خسارت های بسیاری را برای فرد به همراه داشته باشد. اظهارنامه قضایی نیز از این موضوع جدا نیست و تنظیم آن به تخصص نیازمند است.

در واقع اظهارنامه قضایی یک متن حقوقی است که باید در تنظیم آن به دانش حقوقی مسلط بود. لازم است تنظیم اظهارنامه قضایی را به یک وکیل خبره و متخصص بسپارید تا بتواند با استفاده از تجربیات خود، اهداف تعیین شده از سوی شما را محقق کند. علاوه بر دانش حقوقی لازم است فرد تنظیم کننده اظهارنامه قضایی با اصول نگارشی و دستور زبان نیز آشنایی کامل داشته باشد تا بتواند متنی فاخر و قابل اتکا را به رشته تحریر درآورد. تمامی این مسائل نشان می دهد که بهتر است تنظیم اظهارنامه قضایی را به یک وکیل کاربلد بسپارید.

عواقب عدم پاسخ به اظهارنامه

کلام آخر

از اینکه تا پایان مقاله در کنار ما بودید از شما صمیمانه تشکر می کنیم. در این مقاله تلاش کردیم تا در ابتدا تعریف دقیقی در خصوص اظهارنامه قضایی به شما ارائه دهیم و موارد استفاده آن را به طور دقیق مورد اشاره قرار دهیم. در ادامه تلاش ما بر این بود تا عواقب عدم پاسخ به اظهارنامه را مشخص کرده و به این سوال پاسخ دهیم که آیا پاسخ به اظهارنامه الزامی است یا خیر. در ادامه مدارک مورد نظر برای ارسال اظهارنامه در محاکم قضایی را برشمردیم و هزینه های لازم برای تنظیم و ابلاغ آن را مورد بررسی قرار دادیم. در پایان نیز موارد مندرج در اظهارنامه را تشریح نموده و ضرورت استفاده از وکیل برای تنظیم اظهارنامه قضایی را گوشزد نمودیم. اکنون از شما درخواست می کنیم که اگر نظر یا تجربه ای در خصوص مطالب ذکر شده در مطلب بالا دارید، آن را در قسمت دیدگاه با سایر مخاطبان سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.

4.5/5 - (2 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 × 4 =

دکمه بازگشت به بالا