نکات حقوقی

حضانت فرزند طبق قانون جدید + بررسی کامل ⚖️【سال1403】

حضانت فرزند پس از طلاق، یکی از دغدغه های رایجی است که والدین پیش از طلاق به آن می اندیشند. با درنظر گرفتن آنکه حضانت فرزند پس از طلاق بر طبق صلاحیت فرزند تعیین می گردد، دانستن قوانین حقوقی و ترفندهای قانونی حضانت فرزند از اهمیت بسیاری برخوردار است. در حال حاضر قوانین مربوط به حضانت فرزند طبق قانون جدید تغییر کرده‌ اند. همین مسئله موجب شده است سوالات زیادی در خصوص حضانت فرزند در سال جدید برای بسیاری از افراد که قصد طلاق از همسر خود دارند، پدید آید. در ادامه مقاله توضیحاتی بیشتری در این زمینه در اختیارتان قرار می دهیم، لذا خواهشمندم تا پایان مقاله در وب سایت برترین وکیل همراه ما باشید.

منظور از حضانت فرزند طبق قانون جدید چیست؟

در این بخش از مقاله می خواهیم اطلاعات کاملی درباره حضانت فرزند طبق قانون جدید در اختیارتان قرار دهیم و خواهشمندم با دقت ما را همراهی کنید. براساس قانون مدنی سالیان گذشته، در صورت عدم زندگی مشترک پدر و مادر، پسران تا سن 2 سالگی و دختران تا سن 7 سالگی می توانستند با مادر خود زندگی کنند. اما در قانون جدید شرایط تغییر کرده است و حضانت فرزند طبق قانون جدید تا 7 سالگی متعلق به مادر می باشد. در این بین هیچ گونه تفاوتی میان دختر و پسر وجود ندارد. پس از آن حضانت دختران تا سن 9 سالگی و پسران تا سن 15 سالگی با پدرشان است.

بعد از اتمام آن برهه زمانفرزندان متوفی این اختیار را دارند که انتخاب کنند با کدام یک از بستگان زندگی کنند.مشکل حضانت فرزندان از سوی مادران در زمان طلاق بیشتر در مورد پسران شیرخوار است که بعد از اتمام دوره شرخواری باید حضانت او به پدر داده شود.اما وظیفه مراقبت با هر دو آنان است و نمیتوانند این وظیفه را بدون در چریان گذاشتن قانون از یکدیگر سلب کنند.

منظور از حضانت فرزند طبق قانون جدید چیست؟

از سوی دیگر نیز والدین نمی‌ توانند از مراقبت از فرزندان خود خودداری کنند. آنچه که مشخص است، وابستگی عاطفی و احساسی میان فرزندان و والدین بسیار زیاد است. لذا دادگاهی که وظیفه رسیدگی به مسئله حضانت فرزند طبق قانون جدید را عهده دار است، موظف است در خصوص ملاقات‌ بین فرزند و والدینی که با او زندگی نمی‌ کنند، تصمیم‌ گیری کند. همچنین مسئله مهمی که در میان قوانین جدید پدید آمده است این است که قاضی دادگاه می‌ تواند در خصوص این مسئله بازنگری‌ هایی داشته باشد. بدین معنی که هرگونه تصمیم درباره ملاقات فرزند و والدین را تغییر دهد.

در واقع بر اساس مجموعه قوانینی که در کشور حاکم است، دادگاه موظف خواهد بود تا نحوه ملاقات و همین‌ طور زمان ملاقات را نیز مشخص کند و این اطلاعات را در اختیار والدین کودک قرار دهد. می بایست دقت داشته باشید که والدینی که کودک با آنها زندگی می‌ کند، موظف است در برهه های زمانی تعیین شده و به شکلی که دادگاه تعیین کرده است، اجازه ملاقات را به او بدهد. در صورت عدم آگاهی در این زمینه می توانید با بهترین مشاور حقوقی در تهران مشورت کنید و آگاهی های لازم را دریافت کنید.

مراحل گرفتن حضانت فرزند

جهت گرفتن حضانت فرزند طبق قانون جدید ابتدا می بایست دادخواستی تنظیم شود، سپس همراه با مدارک شناسایی و مدارکی که مورد نیاز است، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه شود تا دادخواست ثبت گردد. البته در شرایطی که زن بر طبق وکالتنامه طلاق جدا شده باشد، اگر در وکالتنامه حضانت فرزند هم ذکر و مشخص شده باشد، می بایست ضمیمه دادخواست شود و اگر طلاق، توافقی انجام گردد، می بایست توافقنامه میان طرفین در مورد حضانت یا دادنامه طلاق توافقی، ضمیمه دادخواست گردد.

مراحل گرفتن حضانت فرزند

پس از ثبت دادخواست در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، پرونده به دادگاه خانواده ارجاع داده می شود و دادگاه با توجه به برهه سنی فرزند و یا فرزندان، شرایط پدر و مادر و همچنین مدارک موجود و ارائه شده به نفع یکی از والدین، رای صادر می کند. برخی از شرایط گرفتن حضانت فرزند عبارت است از: مسلمان بودن، عدم ازدواج مجدد زن، داشتن محل سکونت امن، داشتن سلامت عقلانی و روانی، سلامت جسمانی و عملی جهت نگهداری فرزند. برخی از مدارک مورد نیاز برای گرفتن حضانت فرزند عبارت است از:

  • اصل مدارک شناسایی (کارت ملی و شناسنامه) خواهان (درخواست کننده حضانت فرزند)
  • مدارک شناسایی (شناسنامه) فرزند
  • اصل سند طلاق

نکات مهم در خصوص حضانت فرزند دختر

به‌ صورت کلی پس از آنکه والدین فرزند دختر، از یکدیگر جدا می شوند، بر اساس قانون مدنی کشور که توسط مجلس شورای اسلامی اصلاح و مورد تایید نهایی از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام است، حضانت او تا سن 7 سالگی به مادرش واگذار می شود. مسئله مهمی که می بایست درنظر داشت این است که طبق قانون حضانت فرزند پسر نیز تا 7 سالگی به عهده مادر خواهد بود. پس از 7 سالگی فرزند دختر، حضانت او طبق قانون باید تا سن 9 سالگی به پدر او واگذار گردد. اما اصلاحیه‌ ای که در قانون جدید وجود دارد که پس از 7 سالگی حضانت فرزند دختر، با صلاحدید دادگاه و رعایت مصلحت او، ممکن است حضانت دختر به پدرش واگذار نشود.

البته بر اساس قانون دختر باید از سن 7 تا 9 سالگی تحت حضانت پدر قرا داشته باشد، دادگاه می‌ تواند با صلاحدید خود جهت رعایت مصلحت و سلامت دختر، سرپرستی او را به پدرش ندهد و حضانت دختر را به مادر یا شخص دیگری واگذار کند که در این حالت نیز خرج زندگی دختر بر عهده پدرش می باشد. همچنین در حالتی که زوجین از یکدیگر جدا شوند و دختر در این زمان 8 ساله باشد، قانونا حضانت او با پدرش خواهد بود. اما با این وجود اگر مادر نخواهد که پدر دختر به دلیل برخی از مسائل و مشکلات هم‌ چون مسائل اخلاقی از او مراقبت کند، می بایست مسئله سلب حضانت فرزند از پدر را در زمان تعیین تکلیف حضانت فرزندش در زمان طلاق به دادگاه ثابت کند.

نکات مهم در خصوص حضانت فرزند دختر

همچنین این مسئله برای مادر نیز صدق می کند و پدر در صورتی‌ که مادر صلاحیت حضانت دختر را به هر علت مشخصی نداشته باشد، در زمان طلاق می‌ تواند سلب حضانت فرزند از مادر را به دادگاه ارائه کند تا در این مورد تصمیم گیری شود. در مورد حضانت فرزند دختر، یک سری نکات کلی وجود دارد که برخی از آنها عبارت است از:

  • اگر هر یک از والدین دختر دچار اعتیاد به مواد مخدر، الکل و قمار باشند، طرف مقابل می‌ تواند این مسئله را برای گرفتن حضانت دختر خود با دادگاه به اشتراک بگذارد.
  • در شرایطی‌ که هر یک از والدین دارای فساد اخلاقی و همچنین اقدام به فحاشی باشند، با اطلاع به دادگاه و پس از رای نهایی، حضانت فرزند دختر به طرف مقابل واگذار می گردد.
  • ابتلای هر یک از والدین دختر به بیماری‌ های روانی با تشخیص پزشکی قانونی، می‌ تواند موجب شود که دادگاه حضانت فرزند دختر را به طرف مقابل واگذار کند.
  • اگر پدر یا مادر دختر اقدام به سوء استفاده از او برای ورود به مشاغل ضد اخلاقی نظیر فساد و فحشا، تکدی‌ گری و قاچاق کنند، موجب خواهد شد که حضانت فرزند طبق قانون جدید به طرفی واگذار شود که از این‌ گونه مسائل به دور است.
  • در صورتی‌ که پدر و یا مادر در طول زندگی مشترک، اقدام به تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف کنند، این مسئله می‌ تواند موجب شود که حضانت فرزند از کسی که مرتکب چنین رفتاری شده است سلب و به طرف مقابل داده شود.

مهمترین شرایط سلب حضانت فرزند از مادر

حضانت فرزند طبق قانون جدید پس از جدایی والدین در ظرایط عادی تا 7 سالگی با مادر است مگر اینکه شرایط خاصی صورت گیرد که حضانت اولاد از مادر سلب شود که یکی از این موارد ازدواج مادر در این بازه زمانی است و دلایلی دیگر که به شرح زیر می باشد:

مهمترین شرایط سلب حضانت فرزند از مادر
  • ابتلا به فساد اخلاقی و فحشا
  • سوء استفاده از کودک برای مشاغل غیر اخلاقی
  •  ابتلا به هرگونه بیماری اعصاب و روان با تشخیص و گواهی پزشکی قانونی
  • ضرب و جرح شدید و خارج از حد متعارف طفل و تکرار آن به تشخیص پزشکی قانونی
  • اعتیاد شدید و زیان آور به هرگونه مواد مخدر سنتی و صنعتی و همچنین مشروبات الکلی
  • طبق قانون مدنی در صورتی‌ که سرپرستی کودک به عهده مادر است، وی دچار جنون و از خود بیخود شدن شود، سرپرستی از او سلب می گردد.
  • اجبار و وادار کردن فرزند به روی آوردن به مشاغلی که ضد اخلاقی می باشند، اعم از فروش مواد مخدر و یا فساد و فحشا که مصداق بارز سواستفاده از فرزند می باشد.
  • براساس قانونی مدنی در مواردی که سلامت جسمی و یا وشعثت تربیتی فرزند در نزد مادر با خطر مواجه باشد، این امکان برای نزدیکان کودک وجود دارد که از طرق ارائه دادخواست، سرپرستی کودک را از مادر بگیرند.

حضانت فرزند در صورت ازدواج مجدد پدر و مادر

حضانت فرزند در قانون جدید، حتی در صورت ازدواج مجدد پدر از او سلب نمی شود مگر در شرایط خاص که مادر باید با ارائه مستندات به دادگاه بتواند رای دادگاه را نسبت به حضانت فرزندش تغییر دهد برخی از این ادله اعتیاد،مریضی پدر و .. می باشد یا اگر همسر پدر کودک آزار باشد و از نظر عاطفی و مالی فرزند را تحت فشار قرار دهد مادر به راحتی با ارائه مستندات می تواند حضانت فرزندش را بر عهده بگیرد.

حضانت فرزند طبق قانون جدید اینگونه است که در صورت ازدواج مجدد مادر، حق حضانت یا سرپرستی کودک توسط او اغو نمی گردد. در شرایطی که کودک به مادر نیاز واجبی داشته باشد و مادر شایستگی و شرایط مراقبت و نگهداری از کودک را داشته باشد، حضانت فرزند در صورت ازدواج مجدد مادر نیز امکان‌ پذیر خواهد بود. آنچه که واضح و مشخص است پس از رسیدن کودک به سن بلوغ، خودش باید تصمیم گیری کند که می‌ خواهد با کدام یک از والدین زندگی کند. در نتیجه تعیین حضانت فرزند پس از سن بلوغ بر عهده خود فرد است و دادگاه طبق آنچه کودک مشخص کرده حضانتش را به پدر یا مادرش واگذار می‌ کند.

مزایای مشاوره با یک وکیل حضانت فرزند خوب

مزایای مشاوره با یک وکیل حضانت فرزند خوب

از مهم ترین موارد در حضانت، مراقبت و نگهداری از کودک به بهترین صورت ممکن می باشد. در نتیجه اگر پدر یا مادری که حق حضانت فرزند با اوست دارای صلاحیت اخلاقی، روانی و جسمی نباشد، طرف مقابل می تواند از او سلب حضانت کند و باید به دادگاه دادخواست دهد. اما نکته قابل توجه این است که راه اثبات عدم صلاحیت شخص مقابل سخت و پیچیده است، چرا که در اکثر موارد کودک به علت استرس و ترس صحبت نکرده و شهادت کودک در دادگاه مورد قبول نمی باشد. در نتیجه نیاز است در این زمینه از بهترین وکیل حضانت فرزند در تهران که در این زمینه پرونده های مشابه زیادی داشته باشد و دارای علم و تخصص لازم باشد، کمک گرفته شود.

کلام آخر

بسیار سپاس گزارم از شما همراهان گرامی که تا این قسمت از مقاله ما را همراهی کردید. امیدوارم در مقاله حضانت فرزند طبق قانون جدید توانسته باشیم اطلاعات جامع و مفیدی را در اختیارتان قرار دهیم. لطفا نظرات و پیشنهادهای خود را برای ما کامنت کنید.

5/5 - (1 امتیاز)

مینا کریمی

مینا کریمی طراح و پشتیبان سایت با 2 سال سابقه فعالیت در حوزه محتوا نویسی و بازنویسی متون حقوقی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 − 19 =

دکمه بازگشت به بالا