برای انحصار وراثت کجا برویم؟ + مدارک مورد نیاز ⚖️【سال1403】
معمولا با فوت افراد، اعضای خانواده برای این که بتوانند املاک و دارایی های او را به طور منصفانه و مطابق با قانون بین خود تقسیم کنند، مراحل قانونی را سپری کنید. ورثه باید ابتدا گواهی حصر وراثت را دریافت نمایند و پس از آن برای مراحل بعدی اقدام نمایند. بدون داشتن گواهی حصر نمی توانید کاری انجام دهید. اما اگر ذهن شما نیز درگیر این سوال شده است که برای انحصار وراثت کجا برویم؟ در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با نحوه انحصار وراثت آشنا کنیم و به شما بگوییم که برای این کار به کجا بروید و چه کارهایی انجام دهید.
برای انحصار وراثت کجا برویم؟
در شرایطی که می خواهید بدانید برای انحصار وراثت کجا برویم؟ ابتدا باید مدارک مورد نیاز را فراهم کنید و به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنید. برای مراجعه به این مراکز باید سه نفر به عنوان شاهد با خود همراه کنید تا بتوانید استشهادیه محضری دریافت نمایید. پس از آن باید به دفتر الکترونیک خدمات قضایی مراجعه کنید و دادخواستی تحت عنوان صدور گواهی انحصار وراثت به مرکز مورد نظر ارائه دهید.
پس از این که دادخواست مربوطه را ارائه کردید، شورای حل اختلاف برای این که مطمئن شود وارث دیگری وجود ندارد، آگهی اختصاصی در روزنامه منتشر می کند. با توجه به انتشار آگهی حصر وراثت توسط شورای حل اختلاف، اگر متوفی وارث دیگری نیز داشته باشد برای کسب حق و حقوق خود اقدام می کند. از زمان انتشار این آگهی به مدت یک ماه به پرونده زمان می دهند تا تعداد تمام ذینفعان مشخص شود. پس از آن آگهی حصر وراثت صادر می گردد و وراث برای انجام بقیه مراحل قانونی آماده می شوند.
برای مشاوره با بهترین وکیل ارث تهران کلیک کنید.
انواع گواهی حصر وراثت
زمانی که می خواهید بدانید برای انحصار وراثت کجا برویم؟ با واژه ای به نام گواهی حصر آشنا می شدیم. گواهی حصر وراثت به دو دسته اصلی تقسیم بندی می شود. یکی از این نوع گواهی محدود و دیگری نامحدود می باشد. در شرایطی که فرد متوفی املاک و دارایی خاصی نداشته باشد و این دارایی ها کم تر از ۲ میلیون تومان باشد، وراث باید گواهی حصر وراثت محدود دریافت نمایند. اما در شرایطی که فرد متوفی دارایی های بیش تری داشته باشد، وراث باید برای دریافت آگهی حصر وراثت نامحدود اقدام نمایند.
هزینه دریافت این دو نوع گواهی یکسان می باشد اما مدت زمان لازم برای دریافت آن ها متفاوت می باشد. برای دریافت گواهی حصر وراثت محدود نیازی به انتشار در روزنامه نیست اما برای گرفتن گواهی نامحدود باید به شورای حل اختلاف بروید تا این گواهی در روزنامه منتشر شود. سپس یک ماه تحمل کنید تا تمام وراث و ذینفعان مربوطه مشخص شوند و سپس گواهی انحصار وراثت دریافت کنید.
مدارک لازم برای انحصار وراثت
پس از آن که متوجه شدیم که برای انحصار وراثت کجا برویم؟ باید دقت داشته باشید که برای مراجعه به این مراکز باید مدارکی را آماده کنید و به همراه داشته باشید. مهم ترین مدارک برای انجام انحصار وراثت عبارتند از:
- گواهی فوت متوفی
- استشهادیه محضری
- شناسنامه متوفی
- عقدنامه یا رونوشت آن
- شناسنامه وراث
- وصیت نامه متوفی
- هزینه حصر وراثت
زمانی که با این سوال مواجه هستید که برای انحصار وراثت کجا برویم؟ باید به این نکته توجه داشته باشید که انتشار آگهی حصر وراثت به صورت رایگان انجام می شود اما برای دریافت گواهی حصر وراثت باید یک مبلغ مشخص به سازمان مربوطه پرداخت نمایید.صدور این گواهی توسط شورای حل اختلاف انجام می شود. برای مراجعه به این مراکز باید مرکزی را انتخاب نمایید که در حوزه آخرین محل سکونت متوفی قرار داشته باشد. بنابراین افراد برای دریافت گواهی حصر وراثت نمی توانند یک شورای حل اختلاف به سلیقه خود انتخاب کنند بلکه مرکزی برای این کار انتخاب می شود که در نزدیکی محل زندگی متوفی وجود داشته باشد.
پس از آن که مدارک لازم توسط وراث به شورای حل اختلاف بررسی شود، رای نهایی را صادر می کند و گواهی انحصار وراثت صادر می کند. این گواهی به وارثین ارائه می شود تا افراد بتوانند برای دریافت حق و حقوق خود اقدام نمایند. برای دسترسی به حساب بانکی فرد متوفی باید حتما گواهی فوت را با خود برده و به بانک مربوطه ارائه دهد.
پرداخت مالیات برای انحصار وراثت
می خواهید بدانید برای انحصار وراثت کجا برویم؟ بعد از این که گواهی حصر وراثت نامحدود را دریافت کردید، کار شما به پایان نرسیده است و شما باید برای ادامه اقدامات لازم به اداره امور مالیاتی بروید. پرداخت مالیات ماترک متوفی یکی از اقدامات ضروری می باشد. تا زمانی که مالیات این املاک و دارایی ها پداخت نشود، امکان فروش و تقسیم آن ها وجود ندارد. با پرداخت مالیات املاک مربوطه می توانید گواهی مفاصاحساب مالیات بر ارث را دریافت کنید.
میزان این مالیات ها متفاوت می باشد و با توجه به شرایط خاصی توسط اداره امور مالیاتی تعیین می شود. از طرفی، در شرایطی که تاریخ فوت فرد قبل از سال ۱۳۹۵ باشد، باید حتما برای دریافت این گواهی اقدام نمایید. اما در صورتی که تاریخ فوت بعد از تاریخ گفته شده باشد، نیازی به ارائه گواهی مفاصاحساب مالیات بر ارث نیست.
تقسیم اموال و دارایی ها
پس از آن که متوجه شدیم که برای انحصار وراثت کجا برویم؟ گواهی حصر وراثت را دریافت کردیم و اقدامات لازم برای گواهی مفاصاحساب مالیات بر ارث را نیز انجام دادیم، با در دست داشتن این گواهی می توانیم به بانک برویم و سرمایه درون حساب فرد متوفی را دریافت کنیم. برای این کار دو راه پیش روی شما وجود دارد.
راه اول این است که باید تمام وارثین در محل مربوطه حضور داشته باشند و برای دریافت ارث و حق و حقوق خود اقدام کنند. روش دوم این است که وراث به یکی از وارثین وکالت رسمی بدهند تا آن شخص برای دریافت اموال و دارای ها اقدام نماید. قاعدتا روش دوم راه عاقلانه تری می باشد و نیازی نیست که همه وارثین وقت و انرزی زیادی برای انجام این امور صرف کنند. فقط یکی از وراث که با مراحل قانونی بیش تر آشنا می باشد، مراحل قانونی انحصار وراثت را پیگیری می کند.
اعتراض به گواهی حصر وراثت
در بیان این مسئله که برای انحصار وراثت کجا برویم؟ گاهی اوقات پس از این که گواهی حصر وراثت صادر می شود، اعتراضاتی از طرف افراد مختلف به دادگاه ارائه می شود. اما دادگاه فقط به اعتراض دو گروه از این افراد توجه می کند و برای آن ها جلسه تشکیل می دهد. گروه اول دادستان قضایی می باشد. دادستان اگر تشخیص دهد که متوفی وارثی ندارد، می تواند به گواهی صادر شده اعتراض کند.
گروه دومی که می توانند به این گواهی صادر شده اعتراض کنند، افرادی هستند که فکر می کنند باید جزو وراث به حساب بیایند و به آن ها حقی تعلق نگرفته است و یا این که جزو وراث می باشند اما احساس می کنند حقی که برایشان در نظر گرفته شده است، کم تر از حق قانونی می باشد و باید دارایی های بیش تری به آن ها تعلق بگیرد.
بعد از آن که متوجه شدید که برای انحصار وراثت کجا برویم؟ باید دقت داشته باشید که صورتی که به گواهی صادر شده، اعتراض داشته باشید هم می توانید اعتراضات خود را بیان کنید. در این شرایط شورای حل اختلاف یک جلسه تشکیل می دهد و دادخواست افراد معترض را بررسی می کند. در صورتی که حق با فرد معترض باشد، اقدامات لازم انجام شده و گواهی صادر شده باطل می گردد. در نتیجه یک گواهی جدید مطابق با شرایط موجود صادر می شود و به وراث ارائه می گردد.
بررسی موارد استثناء برای انحصار وراثت
برای پاسخگویی به سوال برای انحصار وراثت کجا برویم؟ ممکن است که با موارد استثناء مواجه شویم. در شرایطی که برخی از وراث در خارج از کشور زندگی کنند و یا نمی خواهند برای انحصار وراثت اقدام کنند، حتی اگر فقط یکی از وراث تصمیم به نحصار وراثت بگیرد، می تواند برای این کار اقدام نماید.
شورای حل اختلاف در این شرایط هم امکان انحصار وراثت را فراهم کرده است و فقط انجام مراحل قانونی کمی طولانی تر می شود. از آن جایی که با این شرایط، شناسنامه برخی از وارثین در دسترس نیست، شورای حل اختلاف ابتدا یک درخواست برای اداره ثبت احوال صادر می کند و از این طریق از تعداد وارثین و مشخصات آن ها مطلع می شود.
سپس بقیه مراحل قانونی طبق روال سپری می شود تا وراث به حق حقوق قانونی خود دست یابند. بنابراین در شرایطی که حتی یکی از وراث بخواهد حق خود را از ارث دریافت نماید، می تواند به شورای حل اختلاف مراجعه نماید و با در دست داشتن شناسنامه خود و مدارک فوت فرد متوفی، برای دریافت گواهی انحصار وراثت اقدام نماید.
کلام آخر
شاید شما نیز با این سوال مواجه شده باشید که برای انحصار وراثت کجا برویم؟ وارثین با در دست داشتن شناسنامه فرد متوفی و گواهی فوت می توانند به یک دفتر اسناد رسمی مراجعه کرده و استشهادنامه محضری دریافت نمایندو پس از آن نیز برای دریافت گواهی حصر وراثت به شورای حل اختلاف رفته و اقدامات قانونی لازم را انجام دهند. در این گواهی حقوق هر وارث مشخص شده است و افراد پس از پرداخت مالیات املاک متوفی، می توانند نسبت به فروش آن ها اقدام نمایند. از این که تا پایان با ما همراه بودید، بسیار سپاسگزاریم و از شما می خواهیم که نظرات و پیشنهادات خود را برای سایر مخاطبان سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.