اگر زن درخواست طلاق دهد مهریه تعلق میگیرد؟ ⚖️【قانون جدید】
در بررسی این موضوع که اگر زن درخواست طلاق دهد مهریه تعلق میگیرد؟ باید به این نکته اشاره داشته باشیم که مهریه ربط چندانی به نوع طلاق نخواهد داشت. چه طلاق از طرف مرد باشد یا زن و چه زوجین تصمیم به طلاق توافقی بگیرند به هر حال زن میتواند مهریه خود را مطالبه نماید. به هر حال اگر زن بتواند دلایل محکمه پسند برای اثبات عسر و حرج به دادگاه ارائه نماید علاوه بر حق طلاق میتواند مهریه خود را نیز به طور کامل دریافت نماید. به هر حال اگر سوالی برای شما در این زمینه وجود دارد به شما توصیه میکنیم در ادامه با وب سایت برترین وکیل همراه باشید.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل طلاق در تهران کلیک کنید!
اگر زن درخواست طلاق دهد مهریه تعلق میگیرد؟
یکی از دغدغههای مهمی که در بین بانوان در سطح جامعه وجود دارد این است که اگر زن درخواست طلاق دهد مهریه تعلق میگیرد؟ بر اساس قانون میتوانیم به این مسئله اشاره داشته باشیم که درخواست طلاق هیچگونه ارتباطی با مهریه ندارد؛ یعنی در انواع طلاق زن میتواند درخواست مطالبه مهریه خود را به دادگاه ارائه دهد.
زن به محض جاری شدن عقد نکاح میتواند درخواست مطالبه مهریه خود را به دادگاه ارائه نماید و تنها در شرایطی از دریافت مهریه محکوم میشود که عقد نکاح باطل باشد؛ اما لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که در برخی از موارد زن اقدام به بخشیدن نیمی از مهریه یا تمام آن برای جدا شدن از همسرش میکند.
همین مسئله دادگاه را به این نتیجه خواهد رساند که زندگی زن در عسر و حرج و سختی بیش از حدی قرار گرفته است. چرا که در این صورت زن راضی میشود از حقوق مالی خود تنها به شرط طلاق چشم پوشی نماید. نکته قابل ذکر دیگری که باید در اینجا بیان نماییم این است که حتی اگر زن قصد طلاق هم نداشته باشد، میتواند در خلال زندگی مشترک درخواست مطالبه مهریه دهد.
شرایط طلاق از طرف زن
اگر زن درخواست طلاق دهد مهریه تعلق میگیرد؟ در بررسی این موضوع حقوقی لازم است ابتدا شرایط طلاق از طرف زن را مورد بررسی قرار دهیم. از نظر قانونی زن حق طلاق را در اختیار ندارد و این حق در اختیار مرد است. زن برای اینکه بتواند از همسر خود جدا شود، میبایست دلایل محکمه پسندی را برای اثبات عسر و حرج ارائه کند؛ از جمله مهمترین این شرایط میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- در صورتی که مرد برای مدت ۶ ماه نفقه زن را پرداخت نکرده باشد.
- در صورتی که مرد به یکی از بیماریهای مقاربتی مبتلا شده باشد.
- در صورتی که زوج عقیم بوده و توانایی بارور کردن زن را نداشته باشد.
- در صورتی که زوج زندگی مشترک را برای مدت طولانی ترک کرده باشد.
- در صورتی که مرد معلول بوده و پیش از عقد زن از این موضوع اطلاع نداشته باشد.
- خیانت کردن به زن و اثبات آن در دادگاه خانواده
- سوء رفتار مداوم مرد که میتواند شامل اعتیاد به مواد مخدر و مشروبات الکلی و همچنین اذیت و آزار زن و فحاشی به او باشد.
- گرفتار شدن مرد به بیماریهای صعب العلاج که سلامت او را به خطر بیندازد.
- در صورتی که مرد بدون اجازه گرفتن از همسرش زن دوم بگیرد.
مواردی که در بالا اشاره کردیم از باب نمونه بود؛ زن در واقع میتواند هرگونه دلیل محکمه پسند دیگری را به دادگاه ارائه نموده و با استفاده از آن اثبات نماید که زندگی او در مشقت و سختی بیش از حدی قرار گرفته است. البته اثبات این دلایل در دادگاه کار بسیار دشواری است و به شما توصیه میکنیم حتماً از وکلای متخصص کمک بگیرید.
طلاق از طرف زن و مطالبه مهریه چقدر طول میکشد؟
در قسمتهای قبل در خصوص این موضوع توضیحات کاملی را ارائه دادیم که اگر زن درخواست طلاق دهد مهریه تعلق میگیرد؟ یا خیر؛ اما در خصوص مدت زمانی که ممکن است درخواست طلاق از طرف زن طول بکشد باید اشاره داشته باشیم که این مسئله به عوامل مختلفی بستگی دارد و نمیتوان زمان دقیقی را برای آن در نظر گرفت.
پیچیدگی پرونده و همچنین حجم کاری دادگاههای صالح برای رسیدگی به این پروندهها نقش موثری در مدت زمان رسیدگی به درخواست طلاق از طرف زن دارد؛ اما بر اساس تجربه میتوانیم بگوییم که طلاق از طرف زن بین 4 ماه تا یک سال به طول میانجامد؛ اما باز هم لازم است تاکید نماییم که شرایط پروندههای مختلف با یکدیگر متفاوت بوده و این مسئله بر روی مدت زمان آن اثر میگذارد.
دادگاه صالح برای رسیدگی به دعوای مطالبه مهریه در چنین شرایطی همان دادگاهی است که طلاق در آن مطرح گردیده و زن میتواند به تمامی حقوق مالی خود رسیدگی نماید. حتی در صورتی که زن برای طلاق پیش قدم شده باشد، باز هم میتواند حقوق مالی خود در زمینه مهریه و نفقه را مطالبه کند و از این بابت محدودیتی وجود ندارد.
اگر حق طلاق با زن باشد مهریه تعلق میگیرد؟
یکی از سوالات دیگری که ممکن است در اینجا مطرح شود این است که اگر حق طلاق با زن باشد مهریه تعلق میگیرد؟ حسب ماده 1119 قانون مدنی در صورتی که زوجین شرطی برای نکاح داشته باشند و آن شرط مخالف با قوانین و مقررات نباشد، میتوانند آن را به عنوان شروط ضمن عقدنامه درج کنند؛ برای مثال میتوان شرط کرد که اگر مرد زن دوم بگیرد، زن حق طلاق داشته باشد.
یکی از مهمترین شروطی که میتوان در عقدنامه گنجانید دریافت حق طلاق از طریق وکالت در طلاق است. زن تنها در صورتی میتواند در دادگاه درخواست طلاق نماید که بتواند عسر و حرج خود را اثبات کند؛ اما باید اشاره داشته باشیم در صورتی که زن از شوهر خود وکالت در طلاق دریافت کرده باشد، میتواند بدون دلایل موجه از او جدا شود.
علاوه بر این وکالت در طلاق را میتوان در دفاتر اسناد رسمی به صورت مطلق نیز تنظیم نمود. در این شرایط مرد به زن وکالت بلاعزل میدهد که زن هر زمان که اراده کرد به دادگاه خانواده مراجعه نموده و خود را مطلقه کند. اگرچه در قانون مدنی حق طلاق با مرد است، اما زن در صورتی که وکالت در طلاق دریافت کرده باشد، میتواند حتی بدون رضایت مرد نیز از او جدا شود.
دقت داشته باشید که وکالت بلاعزل در دفاتر اسناد رسمی میتواند مشروط یا مطلق باشد. به طور کلی اگر حق طلاق با زن باشد، او میتواند مهریه خود را نیز مطالبه کند؛ اما شاهد این موضوع هستیم که مرد در برخی از موارد تنها زمانی راضی به اعطای وکالت در طلاق میشود که زن نیز مهریه خود را بخشیده باشد. در صورت بخشیدن مهریه از سوی زن به صورت رسمی دیگر او نمیتواند مهریه خود را مطالبه کند.
از سوی دیگر میتواند این شرط بین زوجین وجود داشته باشد که اگر مرد برخی از رفتارهای خاص را انجام داد و زن توانست آنها را اثبات کند، برای طلاق پیش قدم شود. برای مثال شرط بین زن و مرد میتواند این موضوع باشد که اگر مرد به مواد مخدر یا مشروبات الکلی اعتیاد پیدا کند و زندگی زن با سختی مواجه شود، زوجه بتواند با استفاده از حق طلاق خود را مطلقه نماید.
در چه صورتی به زن در طلاق یک طرفه مهریه تعلق نمیگیرد؟
یکی از پرسشهای پرتکراری که در سطح جامعه وجود دارد، این است که اگر زن تقاضای طلاق کند حکم چیست؟ اشاره داشتیم که در این صورت زن میبایست دلایل محکمه پسندی را برای اثبات عسر و حرج خود به دادگاه ارائه نماید. حال شرایطی را مورد بررسی قرار خواهیم داد که در صورت وجود آنها به زن مهریه تعلق نخواهد گرفت.
مهریه در واقع طلبی از سوی مرد به زن است که زوجه میتواند به محض جاری شدن عقد از مرد مطالبه نماید و ربطی هم به نوع طلاق نخواهد داشت. در برخی از موارد بر اساس قوانین و مقررات مصوب در کشور به زن مهریه تعلق نخواهد گرفت که در ادامه برخی از مهمترین این موارد را شرح خواهیم داد:
- در شرایطی ممکن است که زن باکره بوده و طلاق در ایام عقد ارائه شده باشد. در چنین شرایطی زن تنها میتواند نیمی از مهریه خود را دریافت نماید.
- در شرایطی ممکن است زن در دادگاه اثبات نماید که مرد توانایی رابطه زناشویی را ندارد؛ در این صورت است که تنها میتواند نیمی از مهریه را تصاحب کند.
- اگر بطلان عقد نکاح از سوی مراجع قانونی اعلام شود به زن مهریه تعلق نخواهد گرفت و این تنها موردی است که زن از دریافت تمام مهریه محکوم خواهد شد.
- دقت داشته باشید که حتی خیانت زن به شوهر نمیتواند او را از دریافت مهریه محروم نماید.
اگر زن درخواست طلاق دهد نفقه به او تعلق میگیرد؟
حال سعی داریم این مسئله را مورد بررسی قرار دهیم که اگر زن درخواست طلاق کند نفقه تعلق میگیرد؟ عدم تمکین زن هیچگونه تاثیری بر روی طلاق یک طرفه از سوی زوجه نخواهد داشت. تمکین عام و خاص جزو مهمترین وظایف زن در قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده به شمار میرود؛ اما عدم تمکین زن نمیتواند فرآیند طلاق به تقاضای زوجه را مختل نماید.
به هر حال باید توجه داشته باشیم که عدم تمکین زن میتواند تبعات قانونی خاصی برای او به دنبال داشته باشد؛ برای مثال زن در صورت عدم تمکین از شوهر از دریافت نفقه محروم خواهد شد؛ اما چنین نیست که اگر طلاق از طرف زن باشد، او دیگر نتواند به نفقه خود دسترسی پیدا کند.
جدا از نوع طلاق در دادگاه این مسئله مورد بررسی قرار میگیرد که آیا زن از شوهر خود تمکین داشته است یا خیر؟ در صورتی که عدم تمکین زن به اثبات برسد، او ناشزه شناخته خواهد شد و دیگر نمیتواند نفقه خود را دریافت نماید. در غیر این صورت نفقه جزو حقوق مالی زن به شمار رفته و حتی در طلاق از طرف زن میتواند آن را دریافت نماید.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل مهریه در تهران کلیک کنید!
حتی در صورتی که زن از شوهر خود تمکین عام و خاص نداشته باشد، باز هم میتواند درخواست طلاق خود را به دادگاه ارائه داده و دلایل محکمه پسند برای اثبات عسر و حرج ارائه نماید. به هر حال باید اشاره داشته باشیم که منظور از تمکین عام سکونت زن در منزلی است که شوهر برای او تدارک دیده و تمکین خاص به معنای تبعیت از نیازهای جنسی متعارف مرد است.
نکته دیگری که باید در اینجا به آن اشاره داشته باشیم این است که اگر زن برای عدم تمکین خود دلایل محکمه پسندی داشته باشد، به هیچ عنوان نمیتوان ناشزه بودن او را اثبات کرد. برای مثال زن میتواند در دادگاه اثبات کند که جان و آبروی او در منزل شوهر در خطر بوده و دلیل ترک منزل نیز همین است؛ در چنین شرایطی علاوه بر طلاق میتواند نفقه خود را نیز دریافت کند.
کلام آخر
امیدواریم که با مطالعه این مطلب حقوقی در وب سایت برترین وکیل توانسته باشید پاسخ بسیاری از سوالات خود را در این زمینه پیدا کنید. در این مطلب به بررسی این موضوع پرداختیم که اگر زن درخواست طلاق دهد مهریه تعلق میگیرد؟ یا خیر. به هر حال اشاره کردیم که زن تحت هر شرایطی میتواند به مهریه خود دست پیدا کند. اگر سوالی برای شما باقی مانده است میتوانید آن را در قسمت دیدگاه مطرح نمایید.