نکات حقوقی

طلاق توافقی چقدر طول میکشد؟ ⚖️+ مدارک مورد نیاز

طلاق توافقی چقدر طول میکشد؟ این یکی از پرتکرارترین سؤالات در بین زوج‌هایی است که قصد دارند برای طلاق توافقی اقدام کنند. در این مقاله به ابعاد مختلف طلاق توافقی خواهیم پرداخت و ضمن اشاره به مراحل طلاق توافقی، میزان زمان مورد نیاز برای رسیدگی به هر کدام را بررسی می‌کنیم. همچنین در این یادداشت به تشریح این موضوع خواهیم پرداخت که زمان مورد نیاز برای طلاق توافقی با داشتن وکیل و بدون داشتن وکیل چقدر خواهد بود. در ادامه در مجله حقوقی برترین وکیل با ما همراه باشید.

طلاق توافقی چیست؟

گاهی در مسیر زندگی، مشکلاتی به وجود می‌آید که ادامه زندگی مشترک را به مخاطره می‌اندازد. در این صورت است که زوجین برای طلاق اقدام می‌کنند. در قانون حق طلاق با مرد و زن می‌تواند مهریه خود را از مرد مطالبه کند. در طلاق توافقی مرد و زن درباره حقوق مادی و معنوی خود برای رسیدن به طلاق، توافق می‌کنند.

منظور از توافق در طلاق این است که زن از مقداری از حقوق خود چشم‌پوشی کرده و مرد نیز رضایت می‌دهد که طلاق صورت گیرد. برای مثال زن مقداری از مهریه خود را می‌بخشد یا اینکه طرفین در خصوص حق حضانت کودکان به توافق کامل می‌رسند. طلاق توافقی در مقایسه با سایر انواع طلاق، سریع‌تر انجام می‌شود و از این رو، در بین زوج‌هایی که قصد جدایی دارند، محبوب است.

در این مطلب می‌توانید با مضرات طلاق توافقی نیز آشنا شوید!

طلاق توافقی چیست؟

طلاق توافقی بدون داشتن وکیل چقدر طول میکشد؟

به چرات می‌توان گفت مهم‌ترین سؤالی که برای زوجین مطرح است، این است که طلاق توافقی چقدر طول میکشد؟ در جواب به این سؤال باید گفت که مدت زمان مورد نیاز برای طلاق توافقی بسته به اینکه خود زوجین برای گرفتن طلاق اقدام کنند یا اینکه مراحل آن توسط وکیل طی شود، قدری متفاوت است. تعیین زمان دقیق برای طلاق توافقی مشکل است.

ولی با خوش بینی می‌توان گفت که شش تا نه ماه طول خواهد کشید تا زوجین بتوانند از دادگاه گواهی عدم سازش دریافت کنند. پس از دریافت گواهی عدم سازش نیز حدود سه ماه طول خواهد کشید تا زن و مرد برای جاری شدن صیغه طلاق به دفاتر طلاق معرفی شوند.

طلاق توافقی با داشتن وکیل چقدر طول میکشد؟

وکیل کار آزموده و مجرب به دلیل شناختی که از مراحل توافقی دارد، قادر است مراحل طلاق توافقی را در کمترین زمان ممکن طی کند. مدت زمان مورد نیاز برای طلاق توافقی به تجربه وکیل بستگی دارد. چنانچه وکیل انتخابی شما از تجربه بالایی برخوردار باشد، می‌تواند فرآیند طلاق توافقی را در مدت حدوداً 20 روزه به سرانجام برساند. البته تعیین زمان برای این فرآیند نیز قدری مشکل است.

از این رو، انتخاب وکیل طلاق توافقی بسیار اهمیت دارد. لازم به ذکر است که در طلاق توافقی با داشتن وکیل، نیازی به حضور زوجین در تک تک مراحل نیست.

طلاق توافقی با داشتن وکیل

تهیه مدارک در زمان طلاق توافقی مؤثر است

پاسخ به این سؤال که طلاق توافقی چقدر طول میکشد، وابسته به شرایط مختلفی است. یکی از نکات مؤثر در زمان طلاق توافقی، تهیه مدارک مورد نیاز برای جاری شدن صیغه طلاق است. همان‌طور که می‌دانید طلاق یک جریان حقوقی است و هر جریان حقوقی مستلزم طی شدن زمان است. مدارک مورد نیاز برای شروع مراحل طلاق توافقی به شرح زیر است:

  • شناسنامه مرد
  • شناسنامه زن
  • کارت ملی مرد
  • کارت ملی زن
  • وکالت‌نامه محضری طلاق (در صورتی که حق طلاق با زن باشد)
  • توافق‌نامه زوجین
  • گواهی عدم بارداری خانم
  • سند ازدواج (در صورتی که سند ازدواج گم شده یا به هر دلیلی آن را ندارید لازم است آقا، خانم یا وکیلی که برای طلاق توافقی در نظر گرفته‌اید به دفتری که ازدواج در آن ثبت شده مراجعه نماید و یک رونوشت از سند ازدواج تهیه نماید)
  • شرح آزمایشات پزشکی
  • گواهی عدم امکان سازش (برای دریافت این گواهی لازم است که زن و مرد در جلسات مختلف مشاوره شرکت کنند. برای شرکت در جلسات دادگاه، به همراه داشتن این برگه کاملاً الزامی است. این گواهی سه ماه اعتبار خواهد داشت)
  • وکالت‌نامه وکیل (در صورتی که برای طلاق توافقی از وکیل استفاده می‌کنید، لازم است که به او برای انجام کارها وکالت بدهید. این وکالت هم به‌صورت فیزیکی و هم به‌صورت الکترونیکی در سامانه ثنا صادر خواهد شد)

مزایای داشتن وکیل برای طلاق توافقی

در بالا بررسی کردیم که با داشتن وکیل طلاق توافقی چقدر طول میکشد. اشاره کردیم از آن جایی که وکیل مجرب با مراحل مختلف دادرسی آشنایی کاملی دارد، قادر است طلاق را در مدت زمان کمتری به سرانجام برساند. همچنین با داشتن وکیل دیگر لازم نیست که زوجین در جلسات دادگاه حضور داشته باشند. همین مسئله به میزان زیادی از بروز تنش در دادگاه جلوگیری می‌کند. به‌علاوه داشتن وکیل باعث می‌شود تا مضرات طلاق توافقی به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کند.

باید این که را نیز در نظر داشته باشیم که اگر وکالت از نوع مع الواسطه باشد و یا زوجه در موضوع طلاق توافقی از زوج وکالت داشته باشد، به علت پیچیدگی‌های بی‌شمار مسئله طلاق، شعب دادگاه خانواده غالباً از دفترخانه‌ای که وکالت طلاق در آن تنظیم و صادر شده است، صحت وکالتنامه و مدت اعتبار آن را استعلام می‌گیرد. همین مسئله مدت زمان طلاق توافقی را تا حدودی طولانی‌تر می‌کند.

اگر به دنبال جدایی از همسرتان هستید، در این مطلب می‌توانید چند نمونه دادخواست طلاق توافقی را مشاهده کنید!

مزایای داشتن وکیل در طلاق توافقی

هر کدام از مراحل طلاق توافقی چقدر طول میکشد؟

برای طلاق توافقی لازم است زوجین مراحلی را طی کنند تا در نهایت به جدایی منجر شود. زمان مورد نیاز برای طی کردن این مراحل بسته به اینکه از وکیل بهره می‌برید یا اینکه خودتان وظیفه طلاق را بر عهده می‌گیرید، متفاوت است. در ادامه به مراحل طلاق توافقی اشاره خواهیم کرد.

  • توافق دو طرف بر سر مسائل مادی و معنوی: در طلاق توافقی لازم است زوجین بر سر مسائلی همچون نفقه، مهریه، حضانت فرزندان و… توافق کنند. هر گونه توافق از طرف مرد و زن، برای دادگاه نیز محترم شناخته می‌شود. گاهی اوقات چنین توافقاتی با همسر ساده است و گاهی زمان زیادی نیاز دارد. مدت زمان توافق در پاسخ به این سؤال که طلاق توافقی چقدر طول میکشد، مؤثر است.
  • ثبت نام در سامانه تصمیم و درج اطلاعات کامل زوجین: در این مرحله لازم است زوجین در سامانه تصمیم ثبت نام کنند و اطلاعات هویتی خود را به‌صورت دقیق در آن ثبت نمایند. پس از طی کردن این مرحله، مرکز مورد نظر برای انجام مشاوره‌های قبل از طلاق به زوجین معرفی می‌شود.
  • شرکت در جلسات مشاوره و گرفتن گواهی عدم انصراف از طلاق توافقی: لازم به ذکر است که شرکت کردن خانم و آقا در جلسات مشاوره در طلاق توافقی اجباری است. تعداد جلسات مشاوره بر اساس شرایط مرد و زن مشخص می‌شود که نظر مرکز مشاوره در آن دخیل است. تعداد جلسات مشاوره نیز نقش مؤثری در تعیین این مسئله دارد که طلاق توافقی چقدر طول میکشد.
  • ثبت دادخواست طلاق توافقی: در صورتی که مرکز مشاوره به این نتیجه برسد که به هیچ عنوان امکان صرف نظر از طلاق و ادامه زندگی مشترک توسط زوجین وجود ندارد، دو طرف را به مرکز غربالگری معرفی می‌کند. زوجین پس از گواهی عدم امکان سازش لازم است دادخواست خود مبنی بر طلاق توافقی را در دفاتر الکترونیک قوه قضائیه ثبت کنند تا دادگاه مورد نظر برای رسیدگی به درخواست آن‌ها معرفی شود. نکته بسیار مهم این است که معمولاً از بیست و پنجم هر ماه تا شروع ماه بعد به دلیل اینکه هر شعبه باید آماری را ارائه کند، دادخواست طلاق توافقی و هر دادخواست دیگری به شعب ارجاع نمی‌شود.
  • احراز بارداری یا عدم بارداری خانم: لازم به ذکر است که اقرار زن مبنی بر باردار بودن از نظر دادگاه مورد قبول قرار می‌گیرد؛ اما برای جاری شدن صیغه طلاق نیاز به آزمایشات پزشکی در این زمینه است. در صورتی که زن باکره یا یائسه باشد، دیگر نیازی به این گواهی نیست.
  • شرکت در جلسات دادگاه: پس از طی شدن مراحل بالا، زوجین موظف به حضور در جلسات متعدد دادگاه هستند؛ اما در صورتی که از وکیل بهره می‌برید، لازم نیست در دادگاه حضور داشته باشید. کارشناسان در دادگاه پس از بررسی جوانب مختلف امر، با طلاق موافقت می‌کنند. البته شرکت در جلسات دادگاه نیز مستلزم زمان زیادی است.
  • احراز گواهی عدم امکان سازش
  • حضور در دفاتر برای جاری شدن صیغه طلاق: پس از دریافت گواهی عدم امکان سازش، مرد و زن سه ماه فرصت دارند تا دفاتر ثبت طلاق مراجعه نمایند و پس از جاری شدن صیغه طلاق از یکدیگر جدا شوند.
  • درج مهر طلاق به شناسنامه‌ها
مراحل طلاق توافقی

تنظیم توافق‌نامه طلاق توافقی چقدر طول میکشد؟

در بالا اشاره کردیم که در طلاق توافقی، زوجین بر سر مسائل مختلفی از جمله مسائل مادی و معنوی توافق می‌کنند. توافق‌نامه طلاق توافقی یکی از مهم‌ترین مدارکی است که در جریان رسیدگی به پرونده طلاق در دادگاه مورد نیاز است. توافق‌نامه طلاق توافقی در واقع نوعی سند است که زن و مرد در مفاد آن مسائل مختلفی از جمله مهریه، اجرت‌المثل زمان زوجیت، نفقه و حضانت فرزندان را تعیین و تکلیف می‌کنند. دو طرف پس از توافقات کامل، لازم است سند مذکور را امضا کرده تا در زمان دادرسی آن را در اختیار دادگاه خانواده قرار دهند.

تنظیم متن توافق‌نامه تأثیری زیادی در این مسئله دارد که طلاق توافقی چقدر طول میکشد. تنظیم سند مذکور بسیار پیچیده است و هر گونه اشتباه و تعهد هیجانی می‌تواند خسارات جبران ناپذیری را به هر یک از زوجین وارد کند.

همان‌طور که اشاره کردیم تنظیم این سند پیچیده است و از این رو، زوجین باید زمان زیادی را برای تهیه آن صرف کنند؛ زیرا تنظیم چنین سندی دقت بالایی را می‌طلبد. چنانچه از یک وکیل در روند طلاق توافقی خود بهره ببرید، می‌توانید زمان تنظیم توافق‌نامه را به حداقل برسانید.

در قانون حق طلاق با مرد است و زن نیز می‌تواند مهریه خود را طلب کند. در طلاق توافقی زوجین بر سر این موضوع توافق می‌کنند که زن یک مقدار یا تمام مهریه خود را ببخشد و در عوض مرد نیز راضی به طلاق دادن همسر خود شود. اگر تنظیم توافق‌نامه به‌صورت دقیق انجام نشده باشد، زن مدتی پس از صدور حکم طلاق نیز می‌تواند برای مطالبه مهریه خود به دادگاه رجوع کرده و مرد را ملزم به پرداخت کند.

برای اینکه امکان رجوع به ما بذل از زن سلب شود و دیگر نتواند مهریه بخشیده شده را مطالبه کند باید ضمن توافقنامه طلاق و به خصوص در رأی دادگاه درج شود که حق رجوع به ما بذل از زن سلب می‌شود و زن این حق را از خود ساقط کند. بر کسی پوشیده نیست که انجام نکات بالا مستلزم صرف زمان و دقت است و به طور قطع نمی‌توان گفت که تنظیم توافق‌نامه طلاق توافقی چقدر طول میکشد.

برای اطلاع از هزینه وکیل طلاق توافقی پیشنهاد می‌کنیم این مطلب را مطالعه کنید!

حق تجدید نظر و فرجام خواهی در طلاق توافقی چقدر طول میکشد؟

عوامل زیادی در طول کشیدن طلاق توافقی مؤثر هستند. یکی از مهم‌ترین این عوامل که از قضا نقش پررنگی در تسریع روند طلاق توافقی دارد، اسقاط حق تجدید نظر خواهی و یا فرجام خواهی در رأی دادگاه است. اگر این حقوق که به موجب قانون آیین دادرسی مدنی و قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ به رسمیت شناخته شده‌اند ساقط نشوند برای اجرای رأی طلاق و جاری شدن صیغه و ثبت رسمی طلاق باید تا انقضای مهلت‌های قانونی برای تجدید نظرخواهی و فرجام خواهی صبر کرد که همین نکته می‌تواند طلاق توافقی را به مدت حداقل ۴۰ روز به عقب می‌اندازد.

توافق نامه در طلاق توافقی

در صورت پشیمانی یکی از زوجین، طلاق توافقی چقدر طول میکشد؟

بر اساس ماده ۳۵ و ۳۶ قانون حمایت از خانواده، اگر مرد بعد از صدور رأی دادگاه دچار پشیمانی شود و به دفترخانه مراجعه نکند، طلاق توافقی امکان‌پذیر نیست. مگر اینکه زن قبلاً از مرد وکالت طلاق گرفته باشد. در این حالت زوجه قادر است به تنهایی برای ثبت طلاق در دفاتر طلاق حضور پیدا کرده و طلاق توافقی بگیرد؛ اما چنانچه رأی طلاق توافقی از سوی دادگاه خانواده صادر شود و زن پشیمان گردد، مرد می‌تواند بدون حضور همسر با حضور در دفاتر، نسبت به طلاق توافقی اقدام نماید.

پشیمانی از طلاق توافقی

کلام آخر

در این مطلب سعی کردیم به این سؤال پاسخ دهیم که طلاق توافقی چقدر طول میکشد. مشخص کردیم که مدت زمان مورد نیاز برای طلاق توافقی به شرایط مختلفی بستگی دارد. مراحل مختلف طلاق توافقی را بررسی کردیم تا زمان رسیدگی به هر یک معین شود. در پایان باید تشریح کرد که نمی‌توان زمان دقیقی را برای طلاق توافقی در نظر گرفت و این زمان ممکن است از یک ماه تا چند روز متغیر باشد. شما نیز اگر تجربه‌ای در این زمینه دارید لطفاً آن را با ما به اشتراک بگذارید.

5/5 - (2 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × 2 =

دکمه بازگشت به بالا