نکات حقوقی

مراحل ثبت طلاق در دفترخانه ⚖️ مدارک و شرایط زوجین

طلاق را می‌توان یک روند قانونی برای پایان دادن به زندگی مشترک معرفی کرد که در آن گاهی زوجین به صورت مشترک برای جدایی اقدام می‌کنند و یا اینکه یکی از زوجین تنها به جدایی تمایل دارد. به هر حالت شما زمانی می‌توانید در دفترخانه اقدام به ثبت طلاق کنید که روند قانونی آن به طور کامل طی شده باشد و دادگاه حکم به طلاق بدهد. این نکته را در نظر داشته باشید که برای ثبت طلاق در دفترخانه نیاز است مراحلی به طور کامل انجام شده و یا اینکه مدارکی را به همراه داشته باشید. آشنایی با این مراحل می‌تواند روند رسیدگی به درخواست شما را تسریع ببخشد. در این مقاله سعی داریم مراحل ثبت طلاق در دفترخانه را مورد بررسی قرار دهیم پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

برای ارتباط با بهترین وکیل طلاق در تهران کلیک کنید!

مراحل ثبت طلاق در دفترخانه چیست؟

در خصوص مراحل ثبت طلاق در دفترخانه لازم است به این موضوع اشاره داشته باشیم که تمامی دعاوی مطرح شده در محاکم قضایی لازم است با روال خاصی پیگیری شده و به سرانجام برسند. در واقع با طی نمودن این مراحل که از سوی قانونگذار تعیین شده است می‌توان به میزان زیادی از بروز هرج و مرج در محاکم قضایی جلوگیری کرد. از سوی دیگر باید این نکته را در نظر داشته باشید که اگر این قاعده را زیر پا بگذارید قانونگذار برای شما مجازات‌های سنگینی را در نظر خواهد گرفت.

یعنی زمانی که برای رسیدگی به دعاوی مختلف به محاکم قضایی مراجعه می‌کنید از شما ضمانت اجرایی گرفته می‌شود تا اگر به قوانین و مقررات تعیین شده پایبند نبودید برای شما مجازات‌هایی در نظر گرفته شود. در خصوص طلاق در انواع مختلف آن نیز موضوع به همین شکل است و اگر شما مراحل خاص آن را طی نکنید هرگز نخواهید توانست به خواسته‌های حقوقی خود دست پیدا کنید از این رو کسب اطلاع در خصوص روال قانونی رسیدگی به پرونده‌های طلاق از اهمیت بالایی برخوردار است.

در واقع قانون جدید طلاق مقدر کرده است که اگر زوجین بر سر طلاق توافق داشته باشند نیز می‌بایست در ابتدا به مراجع قانونی مراجعه کرده و اجازه قاضی را برای این عمل به دست آورند. دقت داشته باشید که ممکن است بین زن و مرد صلح و سازش ایجاد شود از این رو می‌بایست مراحل ثبت طلاق در دفترخانه به طور کامل اجرایی شود تا اگر در این مراحل دو طرف از تصمیم خود منصرف شدن بتوانند زندگی مشترک را همچنان ادامه داده و در کنار یکدیگر زندگی نمایند. عدم رعایت این مراحل باعث می‌شود تا نتوانید به خواسته‌های حقوقی خود برسید.

برای این کار لازم است در ابتدا زن و مرد برای طلاق دادخواستی را تنظیم نموده و در اختیار مقامات قضایی قرار دهند. در چنین شرایطی است که قاضی پرونده درخواست زن و مرد را به دقت مورد بررسی قرار می‌دهد و حکم نهایی را برای طلاق صادر می‌کند. در صورتی که با درخواست طلاق زن و مرد موافقت شد آنها لازم است با در دست داشتن مدارک لازم برای ثبت طلاق در دفترخانه به همراه نمایندگان خود در این مراجع حضور پیدا کرده و مراحل نهایی طلاق و پایان دادن به زندگی مشترک را طی نمایند.

در چنین شرایطی لازم است شما دو نفر مرد عادل را به عنوان شهود با خود در دفترخانه به همراه داشته باشید. در این صورت است که در محضر صیغه طلاق جاری می‌شود و شما می‌توانید طلاق صورت گرفته را به ثبت برسانید… گاهی دیده می‌شود که زوجین بدون طی نمودن مراحل قانونی در دفترخانه حضور پیدا می‌کنند و صیغه طلاق جاری می‌شود. این طلاق از نظر قانونی جرم محسوب شده اما از نظر شرعی درست است. مشخص نبودن حقوق مالی زن در چنین شرایطی می‌تواند خسارت‌هایی را به همراه آورد.

مراحل ثبت طلاق در دفترخانه

مدارک لازم برای ثبت طلاق در دفترخانه چیست؟

در قسمت‌های بالا به این موضوع اشاره داشتیم که آخرین مرحله برای پایان دادن به زندگی مشترک حضور در دفترخانه و جاری شدن صیغه طلاق می‌باشد. زن و مرد پیش از اینکه در دفترخانه حضور پیدا کنند باید مراحل ثبت طلاق را به طور کامل طی نموده و آن را از نظر حقوقی نیز جلو ببرند. برای این کار در ابتدا لازم است درخواستی برای مقامات مسئول ارسال شده تا در دادگاه به درخواست طلاق رسیدگی شود. در چنین شرایطی است که قاضی پرونده حکم عدم امکان سازش را صادر خواهد کرد.

در واقع گواهی عدم امکان سازش نشان می‌دهد که زن و مرد از نظر حقوقی مراحل لازم برای طلاق را طی نموده‌اند و می‌توانند با جاری شدن صیغه طلاق نیز به صورت شرعی از یکدیگر جدا شوند. زمانی که برای ثبت طلاق به دفترخانه مراجعه می‌کنید از شما مدارکی خواسته می‌شود. در واقع می‌توان گفت که ارائه مدارک لازم برای ثبت طلاق در دفترخانه الزامی می‌باشد. در صورتی که مدارک درخواست شده را در اختیار نداشته باشید ممکن است نتوانید به سادگی به خواسته‌های حقوقی خود دست پیدا کنید.

طلاق را می‌توان از نظر درخواست کننده آن به سه دسته طلاق توافقی، طلاق از طرف مرد و طلاق از طرف زن دسته‌بندی کرد که در هر یک از آنها مدارک خاصی مورد نیاز است. از سوی دیگر لازم است به این نکته توجه داشته باشید که مراحل رسیدگی به پرونده‌های طلاق در انواع مختلف آن نیز قدری با یکدیگر متفاوت می‌باشد؛ اما باید با این نکته آشنا باشیم که به طور کلی برای ثبت طلاق در مراجع قانونی نیاز به برخی از مدارک به صورت کلی می‌باشد. برخی از این مدارک که به همراه داشتن آن الزامی می‌باشد عبارت است از:

گواهی عدم امکان سازش: این نکته را در نظر داشته باشید که یکی از اصلی‌ترین مدارکی که برای ثبت طلاق در محضر به آن نیاز دارید گواهی عدم امکان سازش می‌باشد. اشاره داشتیم که برای طی نمودن مراحل قانونی طلاق نیاز است تا در دادگاه حضور پیدا کرده و در نهایت پس از بررسی‌های دقیق پرونده از سوی قاضی گواهی را اخذ نمایید. این نکته را در نظر بگیرید که زوجین به مدت سه ماه فرصت دارند تا پس از صادر شدن گواهی عدم امکان سازش با حضور در دفترخانه طلاق خود را به ثبت برسانند.

البته لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که حکم عدم امکان سازش که از سوی دادگاه بدوی صادر می‌گردد در واقع حکم قطعی نیست. قانونگذار این حق را در اختیار طرفین قرار داده است تا به حکم صادر شده از سوی دادگاه بدوی اعتراض کرده و با فرجام خواهی و تجدید نظرخواهی آن را دنبال نمایند. در واقع پس از فرجام خواهی مراحل ثبت طلاق در محضر تکمیل می‌گردد؛ اما در صورتی که زوجین اعتراض به حکم صادر شده از سوی دادگاه انجام ندهند می‌توانند به دفترخانه برای ثبت طلاق مراجعه کنند.

عقدنامه ازدواج انجام شده: در واقع شما زمانی می‌توانید در دفترخانه حضور پیدا کرده و طلاق خود را به ثبت برسانید که عقدنامه ازدواج را با خود به همراه داشته باشید.

گواهی عدم بارداری زوجه: بر اساس قانون جدید طلاق زن نیز می‌تواند برای جدایی از همسر خود و پایان دادن به زندگی مشترک اقدامات قانونی انجام داد و به این موفقیت برسد. در صورتی که طلاق از طرف زن باشد دادگاه از زوجه می‌خواهد تا گواهی عدم بارداری خود را ارائه دهد. چرا که در چنین شرایطی لازم است زن باردار نباشد. از سوی دیگر در صورتی که زن باردار باشد باید تکلیف حضانت و نفقه او به طور کامل مشخص گردد.

مدارک هویتی: زن برای ثبت طلاق در دفترخانه و جاری شدن صیغه لازم است تا شناسنامه و کارت ملی خود را به همراه داشته باشد.

هزینه ثبت طلاق در دفترخانه چقدر است؟

هزینه ثبت طلاق در دفترخانه چقدر است؟

در قسمت‌های قبل به این موضوع اشاره داشتیم که مراحل ثبت طلاق در دفترخانه به این صورت است که در ابتدا زن و مرد لازم است دادخواست طلاق را به دادگاه ارائه داده و پس از بررسی پرونده و طی نمودن روند قانونی آن گواهی عدم امکان سازش دریافت نمایند. در صورتی که زن و مرد موفق به اخذ گواهی عدم امکان سازش پس از بررسی پرونده در انواع طلاق شوند می‌توانند به دفترخانه یا محضر مراجعه کرده و در آنجا برای ثبت طلاق و جاری شدن صیغه طلاق اقدامات لازم را به انجام برسانند.

ثبت طلاق در مراجع قضایی از نظر قانونی کاملاً الزامی می‌باشد. طلاق های انجام شده لازم است در دفتر ثبت اسناد رسمی کشور به ثبت برسد. از سوی دیگر لازم است طلاق صورت گرفته در شناسنامه و اوراق هویتی مرد و زن ذکر شود. مسئولیت این کار بر عهده سردفتر است. باید این نکته را در نظر داشته باشید که طی نمودن مراحل بالا دارای هزینه‌ای است که آن را با عنوان هزینه ثبت طلاق در دفترخانه تشریح خواهیم کرد. در واقع بدون طی نمودن مراحل بالا و پرداخت هزینه‌های آن نمی‌توان از نظر قانونی طلاق گرفت.

ذکر این نکته ضروری است که دفاتر اسناد رسمی به صورت کاملاً مجزای از قوه قضاییه فعالیت می‌کنند بنابراین هزینه‌ای که بابت طلاق به دادگاه پرداخت کرده‌اید کاملا متفاوت از هزینه‌ای است که باید بابت ثبت طلاق در محضر یا دفترخانه پرداخت نمایید. در واقع دفترخانه‌ها برای اینکه طلاق را به ثبت برسانند از شما هزینه‌ای را درخواست خواهند کرد که میزان آن را سازمان ثبت اسناد و املاک مشخص می‌کند. مقدار هزینه‌ای که باید در این بابت پرداخت کنید مبلغ مشخصی است که هر ساله اعلام می‌شود.

مقدار تعرفه ثبت طلاق در دفترخانه کاملاً مشخص است و از پیش برای هر سال اعلام می‌گردد اما باید به این نکته اشاره داشته باشیم که ممکن است در انواع طلاق این تعرفه متفاوت باشد. حالا این سوال پیش می‌آید که هزینه مربوط به ثبت طلاق در دفترخانه را باید کدام یک از زوجین پرداخت کنند؟ در پاسخ به این سوال باید اشاره داشته باشیم که در انواع طلاق این موضوع کاملاً متفاوت می‌باشد. در بالا اشاره کردیم که ممکن است طلاق توافقی یا از طرف یکی از زوجین باشد که هزینه‌های مربوط به آنها متفاوت است.

در صورتی که از پیش در خصوص هزینه‌های مربوط به ثبت طلاق زوجین به توافق رسیده باشند از این بابت مشکلی وجود نخواهد داشت. به طور معمول در طلاق توافقی از این جهت که زوجین در خصوص مسائل مختلف به توافق می‌رسند شاهد این هستیم که هزینه‌ها به صورت توافقی پرداخت می‌گردد؛ اما اگر طلاق از طرف یکی از زوجین باشد شاهد این هستیم که هزینه‌های مربوط به ثبت طلاق از فرد درخواست کننده کسر می‌گردد. به هر حالت برای طی نمودن مراحل طلاق توافقی بهتر است از وکیل طلاق توافقی مجرب کمک بگیرید.

عدم حضور یکی از زوجین در دفترخانه

عدم حضور یکی از زوجین در دفترخانه

در خصوص مراحل ثبت طلاق در دفترخانه لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که شما در ابتدا لازم است در دادگاه حضور پیدا کرده و پس از دریافت گواهی عدم امکان سازش در مدت مشخص به دفترخانه مراجعه نمایید. در واقع در صورت صدور گواهی عدم امکان ساز زوجین در مدت مشخصی فرصت دارند تا خود را به دفترخانه معرفی نموده و طلاق خود را به ثبت برساند. در صورتی که زوجین در دفترخانه حاضر نشوند از نظر حقوقی معنای این مسئله آن است که از طلاق منصرف شدند.

حال تصور کنید مهلت تعیین شده برای حضور در دفترخانه به پایان برسد و زوجین در آن حضور پیدا نکنند در چنین شرایطی اگر یکی از زوجین مجدداً تمایل به طلاق داشته باشد دوباره باید از ابتدا مراحل طلاق را طی نموده و در دادگاه حاضر شود. در چنین شرایطی است که قاضی پرونده مجدداً آن را مورد بررسی قرار می‌دهد تا برای صدور گواهی عدم امکان سازش تصمیم گیری نماید. به هر حالت منطقی این است که اگر برای طلاق مصمم هستی در مهلتی که تعیین شده است در دفترخانه حضور پیدا کنید.

در صورتی که طلاق از طرف زن باشد و او برای جاری شدن صیغه طلاق اقدامات لازم را به انجام رسانده باشد جهت حضور در دفترخانه به مرد ابلاغیه داده می‌شود. در صورتی که ابلاغیه برای مرد ارسال شود او به مدت یک هفته فرصت دارد تا در محضر حاضر شده تا صیغه طلاق جاری گردد. در صورتی که مرد به هر دلیل از حضور در دفترخانه امتناع کند مجدداً از او خواسته می‌شود تا حضور پیدا کرده و اگر به هر دلیلی او نتواند در آن حضور پیدا نماید مراحل طلاق به طور کامل طی خواهد شد.

گاهی زوج برای عدم حضور در دفترخانه دلیل موجهی دارد که اگر آن را به دفترخانه ارائه دهد مهلت دیگری برای حضور زوجین در محضر تعیین خواهد شد؛ اما در صورتی که طلاق از طرف مرد باشد باید به این نکته واقف باشید که حق طلاق به مرد داده شده و عدم رضایت زن برای طلاق نمی‌تواند مانع از پایان یافتن مراحل آن شود. برای تکمیل مراحل ثبت طلاق در دفترخانه به زن یک هفته فرصت داده می‌شود تا در دفترخانه حضور پیدا کرده و به زندگی مشترک خود با جاری شدن صیغه طلاق پایان دهد.

در صورتی که زن برای پایان دادن به مراحل طلاق در دفترخانه حضور پیدا نکند مهلت دیگری در اختیار او قرار می‌گیرد که اگر این مهلت نیز به پایان برسد مهلت دیگری در اختیار زن قرار خواهد گرفت. اگر به هر دلیلی زن در دفترخانه حاضر نشود طلاق بدون حضور او نیز به مراحل پایانی خود خواهد رسید و انجام می‌شود؛ اما باید دقت داشته باشی که در طلاق توافقی نیاز است تا زن و مرد به صورت همزمان در دفترخانه حضور پیدا کنند و اگر یکی از آنها حضور نداشته باشد امکان ثبت طلاق وجود نخواهد داشت.

شرایط زوجین برای صحت طلاق چیست؟

شرایط زوجین برای صحت طلاق چیست؟

باید در ابتدا مراحل ثبت طلاق در دفترخانه به درستی انجام شود تا صیغه طلاق جاری شده و زوجین بتوانند بدون مشکل روند حقوقی آن را طی نمایند. برای جاری شدن صیغه طلاق نیاز است تا دو مرد عاقل و عادل حضور پیدا کرده و به عنوان شاهد صیغه طلاق را بشنوند. این نکته را در نظر داشته باشید که یک بار جاری شدن صیغه طلاق برای پایان دادن به زندگی مشترک کفایت می‌کند. علاوه بر این باید به این نکته اشاره داشته باشیم که صیغه طلاق می‌بایست بر اساس قانون به زبان عربی جاری گردد.

علاوه بر این موارد لازم است خود زن و مرد نیز دارای شرایطی باشند که طلاق آنها به درستی انجام شود. از جمله مهم‌ترین این شرایط می‌توان به این نکته اشاره داشت که طلاق دهنده به هیچ عنوان نباید تردیدی در اقدام خود داشته باشد. امکان طلاق دادن با تردید وجود نخواهد داشت. از سوی دیگر لازم است به این نکته متذکر شویم که امکان تعیین شروط برای طلاق وجود نخواهد داشت. در واقع طلاق زمانی رخ می‌دهد که مرد علاوه بر اقدام برای طلاق رضایت قلبی به آن نیز داشته باشد.

رضایت مرد به طلاق را نیز باید شهودی که در محضر حاضر هستند نیز بشنوند. البته در این بابت نیز استثنا وجود خواهد داشت بر اساس ماده ۲۷ از قانون مدنی زن می‌تواند با در اختیار داشتن دلایل محکمه پسند حتی بدون رضایت مرد نیز از او طلاق بگیرد. در چنین شرایطی نیاز به رضایت مرد نخواهد بود و دادگاه مرد را ملزم به طلاق دادن زن می‌کند. یکی دیگر از شرایطی که در قانون در خصوص شرایط طلاق به آن اذعان شده است اهلیت داشتن مرد می‌باشد به هر حالت مرد لازم است توانایی آن را در اختیار بگیرد.

منظور از اهلیت این است که مرد لازم است به بلوغ قانونی رسیده باشد تا بتواند برای طلاق اقدامات لازم را انجام داده و به حقوق قانونی خود دست پیدا کند. فعالیت داشتن مرد یکی از شرایط طلاق است اما در قانون هیچ اشاره‌ای به اهلیت داشتن زن نشده است. اگر با مسائل حقوقی آشنا باشید به طور قطع می‌دانید که در قانون حق طلاق با مرد است یعنی مرد می‌باشد که هر زمان که خواست می‌تواند برای طلاق دادن زن اقدام کند اما در مقابل زن نیز با در اختیار داشتن برخی از دلایل محکمه پسند می‌تواند به زندگی مشترک پایان دهد.

یکی دیگر از شروط شرعی برای طلاق این است که زن از حیض پاک باشد و مرد در این مدت با او نزدیکی نداشته باشد. در صورتی که زن به دلیل بیماری عادت ماهیانه نشود لازم است تا مرد به مدت سه ماه به او نزدیکی نداشته باشد تا بتواند برای طلاق اقدامات لازم را به انجام برساند. در حالت باید به این نکته اشاره داشته باشید که طی نمودن مراحل طلاق به خصوص در دادگاه و دفترخانه بسیار پیچیده و حساس می‌باشد. در صورتی که تمایل دارید به حقوق قانونی خود در مدت زمان کمی دست پیدا کنید لازم است از یک وکیل کمک بگیرید.

لزوم مراجعه به وکیل برای ثبت طلاق در دفترخانه

لزوم مراجعه به وکیل برای ثبت طلاق در دفترخانه

اگر قصد اقدام برای طلاق در انواع مختلف آن را دارید لازم است پیش از هرگونه تصمیم شتاب زده و عجولانه از یک وکیل مجرب و خبره کمک بگیرید و با اتکا به دانش حقوقی و تجربیات او پیش بروید. برای پایان دادن به زندگی مشترک لازم است مراحل مختلفی را پشت سر بگذارید که اگر این مراحل با کمک وکیل مجرب و خبره طی شود شما می‌توانید در مدت زمان کمتری به خواسته‌های حقوقی خود دست پیدا کرده و آنها را محقق نمایید؛ اما لازم است از میان وکلای دادگستری بهترین آنها را انتخاب کنید.

برای این کار لازم است در ابتدا میزان سابقه وکیل را در نظر گرفته و به سراغ آن دسته از وکلایی بروید که تعداد سال‌های بالایی را در محاکم قضایی مشغول به ارائه خدمات حقوقی در زمینه انواع دعاوی طلاق بودند. از سوی دیگر لازم است به سراغ وکلای متخصص بروید چرا که این وکلا می‌توانند با کیفیت بیشتری به شما خدمات حقوقی ارائه دهند. گذشته از این در صورتی که با کمک یک وکیل به پیش بروید می‌توانید در میزان هزینه‌های خود برای تکمیل فرایند طلاق و زمان رسیدن به مقصود صرفه‌جویی نمایید.

کلام آخر

امیدواریم از مطالعه این مطلب درباره ثبت طلاق در دفترخانه و محضر نهایت استفاده را کرده باشید و بتوانید با به کارگیری نکات مهم در آن در روند حقوقی خود تسریع ببخشید. در این مطلب در خصوص مراحل ثبت طلاق در دفترخانه توضیحاتی را ارائه دادیم. در این مطلب تلاش کردیم تا شما را با هزینه‌های مربوط به ثبت طلاق در دفترخانه آشنا کنیم تا شما بتوانید تصمیمات قاطع‌تری در این خصوص اتخاذ نمایید از سوی دیگر تلاش کردیم تا مدارک لازم برای حضور در محضر را به شما ارائه دهیم. اکنون از شما می‌خواهیم که اگر نظر یا تجربه‌ای درباره مطالب ذکر شده دارید آن را در قسمت دیدگاه با مخاطبان سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

8 + یک =

دکمه بازگشت به بالا