طلاق غیابی از طرف زن ⚖️⚡️ شرایط و مراحل آن در قانون جدید
قانون این حق را در اختیار مرد قرار داده است تا هر زمانی که اراده کرد با رعایت ضوابط و شرایطی زن خود را طلاق بدهد. در مقابل زن در زمانی می تواند برای گرفتن طلاق و پایان زندگی مشترک اقدام نماید که برای این امر دلایل موجه و محکمه پسندی در اختیار داشته باشد. در صورتی که زن دلایل موجهی در اختیار داشته باشد بدون رضایت مرد نیز می تواند طلاق بگیرد. در این شرایط است که دادگاه می تواند حتی بدون حضور مرد نیز حکم طلاق غیابی زن را صادر کند. در قانون مدنی دلایل محکمه پسند برای طلاق غیابی زن مشخص شده است. در این مقاله سعی داریم طلاق غیابی از طرف زن و شرایط مربوط به آن را مورد بررسی قرار دهیم. با ما همراه باشید.
برای مشاوره با بهترین وکیل طلاق در تهران کلیک کنید!
منظور از طلاق غیابی از طرف زن چیست؟
در صورتی که خوانده یا وکیل او در دادگاه حاضر نشوند و لایحه ای را نیز تقدیم مقامات قضایی نکرده باشند، حکمی که در دادگاه صادر می شود غیابی خواهد بود. طلاق نیز از مقوله جدا نیست. در صورتی که زن از دادگاه درخواست طلاق کرده باشد و مرد یا وکیل وی در هیچ کدام از جلسات دادگاه حضور پیدا نکرده باشند، لایحه ای ارسال نکرده باشند و اینکه اخطار دادگاه به آن ها ابلاغ نشده باشد، حکم صادر شده از دادگاه طلاق غیابی از طرف زن محسوب می شود.
برای استعلام از طلاق غیابی توسط زن می توان به سامانه طلاق غیابی با کد ملی مراجعه کرد. در واقع پس از صدور حکم طلاق، مرد مدت بیست روز فرصت دارد تا به اعتراض خود را از طریق واخواهی اعلام دارد. البته باید به این موضوع توجه داشته باشید که طلاق غیابی یک فرآیند پیچیده و حساس در محاکم قضایی است که برای انجام آن لازم است زوجه با یک وکیل ماهر در این زمینه در این مسیر گام بردارد تا موفقیت های احتمالی حاصل شود.
در واقع اگر زن از طرف شوهر خود درخواست طلاق غیابی را صادر کند و مرد در دادگاه حضور پیدا نکند، رای طلاقی که از سوی دادگاه صادر می شود غیابی خواهد بود. البته لازم است در این شرایط مرد لایحه ای را تقدیم دادگاه نکرده باشد و اخطاریه های دادگاه نیز به طور واقعی به دست او نرسیده باشد. باید اشاره داشته باشیم که اگر احضاریه دادگاه به دست خود شخص یا یکی از اقوام و آشنایان او برسد، احضاریه قانونی بوده و مرد می بایست در دادگاه حاضر شود.
شرایط طلاق غیابی از طرف زن
در پاسخ به این سوال که طلاق غیابی از طرف زن چیست؟ در ابتدا لازم است در خصوص اختیارات مرد در طلاق سخن به میان آوریم. باید اشاره داشته باشیم که قانون مدنی در این خصوص اشاره دارد که حق طلاق با مرد است. مرد می تواند حتی بدون در اختیار داشتن دلیل موجهی برای طلاق دادن زن اقدام نماید. البته پیش از این لازم است مرد تمامی تعهدات خود در خصوص مهریه، نفقه، اجرت المثل و… را به انجام برساند. در غیر این صورت حکمی از سوی دادگاه صادر نخواهد شد.
در خصوص طلاق غیابی از طرف زن باید به این موضوع اشاره داشته باشیم که زن از نظر قانونی حق طلاق را در اختیار ندارد. از این رو، در قانون جدید طلاق غیابی لازم است زن برای پایان زندگی مشترک دلایل محکمه پسندی را در اختیار داشته باشد تا با استناد به آن ها بتواند برای طلاق اقدام نماید. در واقع زن لازم است در دادگاه دلایلی را بیان نماید که از نظر قانونی برای طلاق موجه در نظر گرفته شده باشند. از این رو، زن می تواند به این طریق برای طلاق از شوهر خارجی نیز استفاده کند.
در قانون مدنی شرایط مختلفی برای طلاق غیابی از سوی زن مورد اشاره قرار گرفته است که در ادامه برخی از مهم ترین آن ها را تشریح خواهیم نمود:
- یکی از مهم ترین شرایطی که زن می تواند با استفاده از آن برای جدایی از همسر پیش قدم باشد، عسر و حرج است. در واقع عسر و حرج زمانی محقق می شود که زن در زنگی خود با سختی غیر متعارفی رو به رو شود. موارد مختلفی شامل عسر و حرج زن در زندگی مشترک می شود. از جمله مهم ترین آن ها می توان به اعتیاد مرد، ضرب و شتم زن از سوی شوهر، ترک زندگی مشترک از سوی مرد، عدم پرداخت نفقه و… اشاره کرد.
- در واقع در صورت ارائه دلایل بالا از سوی زن به دادگاه، قاضی پرونده دلایل مورد نظر را به دقت بررسی کرده و در نهایت نظر خود را در خصوص عسر و حرج اعلام می دارد. در صورتی که عسر و حرج زن در زندگی مشترک محقق شود، زوجه می تواند حتی در صورت عدم حضور مرد در دادگاه طلاق بگیرد که در اصطلاح آن را طلاق غیابی از طرف زن می نامند.
- ممکن است مرد به مدت چهار سال بی نام و نشان زندگی مشترک را ترک کرده باشد. در این صورت نیز لازم است زن به دادگاه مراجعه کرده و درخواست طلاق بدهد. در این صورت قاضی از نظر قانونی پیگیر مرد خواهد شد و برای یافتن او آگاهی درج می شود. در صورتی که خبری از مرد نباشد، مرگ فرضی مرد در نظر گرفته می شود و طلاق غیابی زن صورت می پذیرد.
- نفقه یکی از مهم ترین حقوق مالی زن در اسلام و قانون به شمار می آید. مرد ملزم است هزینه ای را برای تامین نیازهای اولیه زن در اختیار او قرار دهد. در واقع اگر مرد به مدت شش ماه از پرداخت نفقه به طور عمد خودداری نماید، زوجه می تواند با مراجعه به دادگاه مقدمات لازم برای طلاق غیابی زن را فراهم کند. در خصوص طلاق غیابی از طرف زن و نفقه باید ذکر کنیم که اگر مرد پس از حکم مطالبه نفقه همچنان از پرداخت نفقه خودداری نماید زن می تواند با حکم دادگاه طلاق بگیرد.
طلاق غیابی از طرف زن در صورت مفقود الاثر شدن شوهر
یکی از دلایل محکمه پسند برای طلاق غیابی از طرف زن این است که مرد به مدت چهار سال زندگی مشترک را ترک کرده و غایب باشد. در این صورت زن می تواند بر اساس ماده 1029 قانون مدنی از مراجع قضایی درخواست طلاق نماید. در واقع در شروط عقدنامه شرایطی نیز ذکر شده است که مرد مختار به امضای آن ها است. در شروط هشت و یازده عقدنامه اعلام شده است که اگر مردی به مدت شش ماه ترک منزل کرده باشد، زن می تواند درخواست طلاق نماید.
باید اشاره داشته باشیم که اگر پس از مدت شش ماه از ترک منزل، زن درخواست طلاق نموده و مرد در دادگاه حاضر نشود یا لایحه ای را ارسال نکند، طلاق از نوع غیابی آن صورت می پذیرد. اشاره داشتیم که بر اساس قانون مدنی حق طلاق با مرد است؛ اما زن می تواند از مرد وکالت در طلاق دریافت نماید. در این صورت نیز زن می تواند از طریق طلاق توافقی و به صورت غیابی از همسر خود جدا شود. در واقع مرد با وکالت این حق را در اختیار زن می گذارد تا حتی بدون حضور او برای جدایی پیش قدم شود.
یکی از شگردهایی که امروزه از سوی وکلا و زنان مطرح می شود این است که دادخواست عدم پرداخت مهریه از سوی مرد به مدت شش ماه را در شورای حل اختلاف مطرح می کنند. در این حالت است که زن نشانی صوری از همسر را به شورای حل اختلاف می دهد و مطالبه نفقه به مرد ابلاغ نمی شود. در این صورت است که زن حق این را پیدا می کند تا به دلیل نپرداختن مهریه از سوی مرد طلاق غیابی بگیرد. این کار غیر اخلاقی که منجر به طلاق غیابی از طرف زن می شود، در خصوص مردهایی که مدتی در خارج کشور هستند صورت می پذیرد.
تنگنا در زندگی مشترک و طلاق غیابی از طرف زن
تمامی زوجین زندگی مشترک را با عشق و علاقه آغاز می کنند؛ اما گاهی ناهمواری های موجود در مسیر کار را به جایی می رساند که زندگی دو طرف با مشکلاتی جدی رو به رو می شود و در این صورت است که زندگی به بن بست می رسد. در نظر داشته باشید که ممکن است در این حالت زندگی زن با سختی و مشقت هایی باورنکردنی رو به رو شود. در این صورت است که اصطلاحات حقوقی این مووضوع را با عسر و حرج توصیف کرده اند و در این خصوص قوانینی وجود دارد.
در صورت بروز عسر و حرج قانون این حق را به زوجه داده است تا برای طلاق غیابی از طرف زن اقدام کند. در واقع در این صورت است که زن می تواند با در دست داشتن دلایل محکمه پسند و اثبات عسر و حرج در دادگاه برای طلاق اقدام کند. در واقع ممکن است ایجاد تنگنا در زندگی زناشویی بر اثر اعتیاد مرد، فساد اخلاقی مرد، جنون، ضرب و شتم مداوم زن و مواردی از این جنس به وجود بیاید. در این صورت دادگاه حتی بدون حضور مرد طلاق زن را خواهد گرفت.
طلاق غیابی از طرف زن به دلیل عدم پرداخت نفقه
همان طور که اشاره کردیم عدم پرداخت نفقه می تواند باعث طلاق غیابی از طرف زن شود. در واقع مرد ملزم است تا نیازهای اولیه زن مانند خوراک، پوشاک، مسکن، هزینه های درمانی و… را در اختیار او قرار دهد. در این صورت است که اگر مرد از این تعهد مالی خودداری نماید، زن می تواند با حضور در دادگاه درخواست مطالبه نفقه را ارائه دهد. در صورتی که مرد برای اولین بار باشد که از پرداخت نفقه به مدت شش ماه خودداری کرده باشد، دادگاه به او فرصت خواهد داد تا حقوق زن را پرداخت نماید.
برای کسب اطلاعات بیشتر از: بهترین وکیل خانواده در تهران
در واقع عدم پرداخت نفقه به مدت شش ماه زندگی زن را با عسر و حرج رو به رو کرده و او را در ادامه زندگی مشترک با مخاطراتی رو به رو می کند. در واقع اگر مرد از عمد یا به دلیل عدم توانایی مالی غلی رغم درخواست دادگاه نتواند یا نخواهد حقوق مالی زن در خصوص نفقه را پرداخت کند، زن می تواند درخواست زن مبنی بر طلاق غیابی را به سرانجام برساند. البته باید توجه داشته باشید که مراحل انجام طلاق غیابی توسط زن به همین سادگی نیست و باید از تجربیات یک وکیل ماهر در این زمینه کمک بگیرید.
طلاق از طرف زن و مهریه
در خصوص طلاق غیابی از طرف زن و مهریه باید این موضوع را ذکر کنیم که بر اساس قانون مدنی ایران، مهریه حق مطلق زن است و در صورت طلاق، زن می تواند مهریه خود را از مرد مطالبه کند. این امر در طلاق غیابی نیز صدق می کند و زوجه در صورت صدور رای طلاق غیابی از طرف زن همچنان می تواند مهریه خود را از مرد مطالبه کند.
مطابق ماده 1029 قانون مدنی، زن می تواند در صورت عسر و حرج، درخواست طلاق از دادگاه کند. عسر و حرج عبارت است از وضعیتی که ادامه زندگی زناشویی برای زن با مشقت و سختی همراه باشد. در صورتی که دادگاه عسر و حرج زن را احراز کند، حکم طلاق غیابی صادر می کند. در طلاق غیابی، زن می تواند مهریه خود را به صورت نقدی یا اقساطی دریافت کند. در صورتی که مرد توان پرداخت مهریه را به صورت نقدی نداشته باشد، می تواند با ارائه درخواست اعسار، مهریه را به صورت اقساطی پرداخت کند.
در صورتی که مرد پس از صدور رای طلاق غیابی، مهریه زن را پرداخت نکند، زن می تواند با مراجعه به اجرای احکام مدنی، نسبت به صدور اجراییه مهریه اقدام کند. اجرای احکام مدنی با توقیف اموال مرد، مهریه زن را وصول می کند. به دلیل بالا بودن مهریه اغلب در مطالبه مهریه مخاطراتی پدیدار می شود. از این رو، برای اینکه زن از حقوق قانونی خود جا نماند، می توانید از طریق استخدام یک وکیل متخصص در زمینه دعاوی مهریه برای دریافت حقوق مالی خود اقدام نماید.
طلاق غیابی از طرف زن چقدر طول میکشد؟
در پاسخ به این سوال که طلاق غیابی از طرف زن چقدر طول میکشد؟ باید به این موضوع اشاره داشته باشیم که نمی توان نسخه مشترکی را در خصوص تمامی پرونده ها صادر کرد. چرا که ممکن است در برخی از پرونده ها روند دادرسی بسیار کوتاه و در برخی دیگر ماه ها به طول بیانجامد. به طور کلی می توان گفت که عوامل مختلفی در این زمینه تاثیر گذار است و می تواند مدت زمان رسیدگی به طلاق غیابی از طرف زن در دادگاه را افزایش دهد.
یکی از این عوامل میزان پیچیدگی پرونده های طلاق است. در واقع در برخی موارد لازم است پرونده به طور دقیق در دادگاه بررسی شود تا ابعاد آن برای برای قاضی پرونده مشخص شود. از سوی دیگر تعداد جلساتی که دادگاه برای ارزیابی پرونده تشکیل می دهد نیز می تواند بر این زمان بیافزاید. از سوی دیگر باید اشاره داشته باشیم اینکه زن در روند دادرسی از وکیل استفاده کند یا خیر می تواند در این زمینه تاثیرگذار باشد. به طور کلی استخدام وکیل مدت زمان مورد نیاز برای طلاق را کم می کند.
به طور کلی باید اشاره داشته باشیم که اثبات دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن می تواند کاری پیچیده و طاقت فرسا باشد. می دانیم که در قانون حق طلاق در اختیار مرد قرار گرفته است و قاضی به همین سادگی حاضر نیست این حق را از مرد سلب نماید. در واقع اثبات عسر و حرج زن در دادگاه می تواند در مدت زمان کوتاه یا طولانی صورت بپذیرد که این موضوع نیز در مدت زمان طلاق غیابی از طرف زن تاثیرگذار است. به هر حال لازم است در تمامی مراحل رسیدگی به پرونده از یک وکیل مجرب و خبره استفاده کنید.
لزوم استفاده از وکیل برای طلاق غیابی از طرف زن
همواره باید به این موضوع توجه داشته باشیم که طلاق از طرف زن همواره با پیچیدگی هایی همراه است. چرا که در این نوع از طلاق از آن جایی که حق طلاق طبق قانون به مرد داده شده است، زن ملزم است دلایل محکمه پسند را در اختیار مقامات قضایی قرار دهد تا به این شکل بتواند عسر و حرج خود را به اثبات برساند. در این صورت اگر مرد در محکمه حاضر نشود، قاضی در صورت متقاعد شدن به عسر و حرج زن، حکم طلاق غیابی را صادر خواهد کرد و زن به اهداف خود دست پیدا می کند.
به طور قطع اعلام می کنیم که در صورت عدم استفاده از یک وکیل کاربلد و مجرب در خصوص دعاوی طلاق غیابی نمی توانید امید چندانی به کسب پیروزی داشته باشید. چرا که پیچیدگی کار باعث می شود تا احاطه کامل بر قوانین و مقررات و نیز استفاده از تجربیات پرونده های مشابه مورد نیاز باشد. در واقع یک وکیل متخصص در زمینه طلاق با پیچ و خم های مسیر به طور کامل آشنا است و می تواند راهکارهایی را در اختیار شما قرار دهد تا با استفاده از آن ها بتوانید علاوه بر دستیابی به طلاق، حقوق مالی خود را نیز مطالبه و وصول کنید.
کلام آخر
از اینکه صبوری به خرج داده و تا پایان مقاله در کنار ما بودید از شما تشکر می کنیم. در این مقاله تلاش کردیم در ابتدا تعریف دقیقی از طلاق غیابی از طرف زن داشته باشیم و ابعاد حقوقی آن را به دقت مورد بررسی قرار دهیم. در ابتدا شرایط لازم برای اقدام در خصوص طلاق غیابی را مورد بررسی قرار دادیم. همچنین امکان طلاق غیابی در صورت اثبات تنگنا در زندگی مشترک و نیز در شرایطی که مرد برای مدت شش ماه از پرداخت نفقه خودداری نموده باشد را مورد بررسی قرار دادیم. در پایان نیز به مدت زمانی که لازم است برای طلاق غیابی و اعلام رای دادگاه صرف شود را مشخص کردیم. اکنون که به پایان مقاله رسیده ایم از شما همراهان دعوت می کنیم تا تجربیات خود را با سایر مخاطبان برترین وکیل به اشتراک بگذارید.