وکالت تام الاختیار چیست؟ ⚖️【کاربردها، مزایا و معایب】
امروزه وکیل در حوزههای مختلف به افراد راهنماییهای لازم را کرده و در روند پروندههای حقوقی و قانونی آنها کمک بسیاری میکند. دادن وکالت تام الاختیار به وکیل نیز موجب میشود تا وکیلی که انتخاب کردهایم کارها را پیش برده و به این شکل پرونده را به نتیجه برساند. وکالت تام الاختیار در زمینههای مختلف انجام میگیرد و هر شخصی میتواند وکیلی را به عنوان نماینده خود انتخاب کرده و با دادن وکالت نامه به این شخص شاهد روند سریع و البته صحیح پرونده خود شود. در ادامه همراه ما باشید تا در مجله حقوقی برترین وکیل بیشتر به این موضوع بپردازیم.
وکالت تام الاختیار چیست؟
وکالت تام الاختیار به وکالتی گفته میشود که در آن فرد، کسی را به نمایندگی از طرف خود انتخاب کرده و تمام امور حقوقی خود را به او میسپارد که این فرد همان وکیل پایه یک است. در وکالت تام الاختیار تمامی امور به عهده وکیل بوده و وکیل بدون اجازه موکل خود میتواند کارها را پیش ببرد و اختیاراتش کامل مشخص است. به دلیل تام الاختیار بودن وکیلی که قرار است به پرونده حقوقی رسیدگی کند باید حتما قبل از انتخاب وکیل به موارد مهمی توجه کرده و بر اساس این موضوع وکیل خود را انتخاب کرد.
وکیلی که برای این کار انتخاب میشود باید از هر جهت کاملا مورد اطمینان باشد و همچنین در هنگام وکالت تام الاختیار دادن به وکیل باید از قبل حوزه فعالیت او را مشخص کرد و فقط جهت انجام کارهای خاصی به او وکالت داد. همچنین بهتر است حق الوکاله در محضر و به شکل قانونی انجام گیرد تا از اعتبار آن اطمینان حاصل گردد و بهتر است با انجام تحقیقات و مشاورههای لازم وکیلی مورد اطمینان انتخاب کرد.
وکالت تام الاختیار یکی از انواع وکالت است که باید نهایت دقت و توجه را در زمان انعقاد آن داشته باشید. چنانچه برای انجام این پروسه به وکیل نیاز دارید ما در مطلب بهترین وکیل تنظیم قرارداد در تهران تعدادی از وکلای متخصص را معرفی کرده ایم تا شما را در این زمینه راهنمایی کنند.
انواع وکالت تام الاختیار کدامند؟
وکالت تام الاختیار معمولا به دو دسته کلی وکالت تام الاختیار بلاعزل و وکالت تام الاختیار ساده تقسیم بندی میشوند. در وکالت تام الاختیار بلاعزل در دفترخانه رسمی سندی تنظیم میشود و در آن فردی به یک وکیل مجرب وکالت و یا نمایندگی قراردادی میدهد.
در دفتر نامه هنگام واگذاری وکالت بلاعزل باید موکل شروطی را برای عزل قرار داد بگذارد و این چنین قوانین کار را به درستی پیش ببرد. کلاهبرداریهای زیادی در زمینه چنین وکالتی اتفاق می افتد که این امر به دلیل عدم آگاهی افراد و تحقیق نکردن آنها در این زمینه است و باید حتما قبل از اقدام به دادن وکالت، موکل اطلاعات لازم را کسب کند.
کاربردهای وکالت تام الاختیار
کاربرد وکالت تام الاختیار شامل موارد مختلفی میشود که این امر سبب شده است بسیاری از افراد در امور مختلف وکالت تام الاختیار به یک وکیل مجرب بدهند که در ادامه به انواع کاربردهای وکالت تام الاختیار اشاره میشود:
- وکالت تام الاختیار فروش
در این نوع وکالت، فرد به وکیل وکالت در زمینه فروش انواع ملک، زمین و هر مورد دیگر را میدهد و وکیل میتواند با وکالتی که در دست دارد این امور را پیش ببرد.
- وکالت تام الاختیار طلاق
در قانون اسلامی حق طلاق به مرد داده شده است و در صورت طلاق مرد به همسرش وکالت میدهد تا طلاق با توجه با شرایط موجود در وکالتنامه و بدون حضور او از طریق وکیل به انجام برسد. به این شکل مرد برای زن حق طلاق مقرر مینماید و زوجه با مراجعه به نزد یک وکیل دادگستری مجرب و با انتخاب یک وکیل برای مرد به عنوان نماینده او خود را مطلقه میکند.
- وکالت تام الاختیار ارث
پس از فوت مورث، ورثه او وکالت تام الاختیار برای انجام امور مورثی میدهند که در این صورت ممکن است وکیل تمامی اموال را به ضرر دیگر ورثه منتقل کند. در این شرایط امکان شکایت از وکیل و یا منتقل کننده ارث وجود دارد و به این شکل امور میتوانند به صورت قانونی پیش بروند.
وکالت تام الاختیار چگونه باطل میشود؟
پس از دادن وکالت تام الاختیار به یک وکیل پایه یک دادگستری در تهران ممکن است طرفین بخواهند این وکالت را عزل و باطل کنند که در این صورت باید توجه داشت که اگر وکالت ساده باشد، به دو صورت امکان ابطال آن وجود دارد. عزل وکیل توسط موکل و استعفای وکیل دو موردی هستند که به این دو روش وکالت تام الاختیار باطل میشود که البته این دو مورد نیز شرایط خاصی برای ابطال وکالت دارند.
موکل میتواند هر زمان که بخواهد وکیلی که به اون وکالت تام الاختیار داده را عزل کند مگر اینکه حق عزل خود را ساقط کرده باشد که در این صورت امکان انجام چنین کاری وجود ندارد. وکیل نیز میتواند هر زمان که بخواهد از پرونده استعفا دهد و البته موارد دیگری نیز وجود دارند که سبب میشوند وکالت نام الاختیار فسخ گردد.
دیوانگی وکیل یا موکل، فوت وکیل یا موکل، از بین رفتن موضوع وکالت، نادانی وکیل یا موکل، پایان مدت وکالت و مواردی این چنینی از جمله مواردی هستند که سبب میشوند تا وکالت تام الاختیار از طرف طرفین فسخ گردد.
مزایا و معایب وکالت تام الاختیار
وکالت تام الاختیار دارای مزایای بسیار زیادی است و موکل با انتخاب یک وکیل خوب و دادن حق وکالت تام به او میتواند شاهد روند پرونده حقوقی خود به شکلی اصولی شود. داشتن وکیل و دادن حق وکالت کامل به او سبب میشود تا از خطا و شکست در پرونده جلوگیری شود و مشکلی در روند آن پیش نیاید. اما این امر ممکن است معایبی را نیز در برداشته باشد که اگر شرایط انتخاب وکیل و دادن حق وکالت تام به او بدون آگاهی پیش برود این معایب گریبانگیر موکل میشود.
باید توجه داشت که فقط در زمینههای خاص وکالت تام الاختیار به وکیل داد که اگر اینگونه نباشد ممکن است وکیل از این امر سوء استفاده کند و فرد با مشکلاتی مواجه شود. برای جلوگیری از سوء استفاده وکیل از موکل باید حتما وکیلی مورد اطمینان را انتخاب کرد که این امر تنها با کسب اطلاعات لازم در مورد وکیل مورد نظر خود میسر میشود و در این صورت میتوان امور خود را به درستی پیش برد.
شرایط وکالت تام الاختیار
به عنوان مثال برای اینکه به یک بهترین وکیل ملکی در تهران وکالت تام الاختیار داده شود شرایط خاصی باید رعایت شود و به این شکل از راه درست و اصولی دادن وکالت انجام گیرد. اولا باید موکل کاملا عاقل بوده و اهلیت داشته باشد تا بتواند از لحاظ قانونی وکالت بدهد. وکیل نیز باید اهلیت داشته باشد و از عقل و بلوغ کامل برخوردار باشد تا بتواند وکالت را قبول کند و به پرونده رسیدگی نماید. هر دو طرف وکیل و موکل باید با میل شخصی خود وکالت را اعطا و قبول نمایند و نیت قلبی و رضایت کامل در این امر داشته باشند.
یکی دیگر از شرایط وکالت تام الاختیار شرعی و قانونی بودن عقد وکالت تام الاختیار بوده و باید موضوع وکالت تام الاختیار مشخص شود. با توجه به این شرایط باید حق وکالت تام الاختیار از طرف موکل به وکیل داده شود و در امور مختلف پرونده به شکلی صحیح و اصولی پیش برود.
مدارک لازم برای وکالت تام الاختیار
برای انجام امور حقوقی و حتی امور مربوط به وکالت تام الاختیار باید مدارکی ارائه شود که از مهمترین این مدارک داشتن کارت ملی و شناسنامه است. اگر وکالت نام در مورد فروش ملک، خودرو، زمین و سایر موارد مربوط به فروش انجام گیرد باید مدارک مربوط به آنها و اسناد قانونی این موارد در دسترس باشد.
برای دادن وکالت تام الاختیار در دیگر امور نیز باید مدارک مربوط به همان امر حقوقی به شکل کامل در دسترس باشد تا به صورت قانونی امور مربوط به وکالت تام الاختیار انجام گیرد. همچنین هنگامی که وکالت مبنی بر ارائه حقی از سوی موکل به وکیل باشد باید حتما مدرکی وجود داشته باشد که نشان دهد موکل دارای آن حق است.
کلام آخر
داشتن وکیل و استفاده از وکالت تام الاختیار در هر امر حقوقی بسیار مهم بوده و موجب میشود کارهای حقوقی به نحو احسنت پیش برود. اما باید حتما وکیلی پایه یک و کاربلد و البته مورد اطمینان انتخاب کرد که انتخاب وکیلی مورد اطمینان برای امور مربوط به وکالت تام الاختیار امری مهم است. در این صورت وکیل از موکل خود سوء استفاده نکرده و امور حقوقی مربوطه روند قانونی خود را طی میکند و به این شکل پرونده با نتیجهای مطلوب میرسد. چنانچه سوال و انتقادی دارید برای ما ارسال کنید.
هزینه وکالت تام الاختیار بستگی به حق الزحمه وکیل داشته و البته سندی که در این خصوص تنظیم میشود نیز دارای هزینههایی خواهد بود.
اگر موکل از دنیا برود اعتبار وکالت از بین میرود و همچنین با تعیین زمان اعتبار وکالت تام الاختیار و به پایان رسیدن این مدت نیز اعتبار وکالت تام الاختیار به پایان میرسد.
بله، میتوان به مدت نامحدود وکالت تام الاختیار به وکیل داد، به شرطی که وکیلی مورد اطمینان انتخاب کرد که سوء استفادهای صورت نگیرد.