نکات حقوقی

فرمول محاسبه مهریه زن بعد از فوت شوهر ⚖️【سال1403】

مهریه حقی است برای زن که بعد از خواندن خطبه ی عقد بین زوجین به گردن مرد است و حتی پس از مرگ وی نیز قابل مطالبه است و جزء دیون ممتاز به شمار می رود. برای دریافت این حق نیاز است که ابتدا با فرمول محاسبه مهریه زن بعد از فوت شوهر و روش هایی که برای اقدام در جهت دریافت این حق وجود دارد آشنا شوید تا بتوانید به بهترین شکل ممکن در جهت دستیابی به این امر اقدام نمایید و در صورت نیاز به برپایی دعوی آشنایی اولیه با دادخواست و طرفین دعوا را داشته باشید. در این مقاله ما سعی داریم شما را به سادگی و بهترین شکل با این موضوع آشنا سازیم.

مهریه زن چیست؟

اسلام در ازدواج برای زن و مرد حق و حقوق خاصی را در نظر گرفته است. یکی از این حقوق که خاص زن می باشد مهریه است. مهریه در واقع هدیه یا پیش کشی است که مرد باید بعد از خواندن خطبه ی عقد، به همسر خود پرداخت نماید. تعیین مقدار مهریه یا نوع آن معمولا با توافق خانواده های دو طرف انجام می شود و در روزی که زن و مرد به نکاح هم در می آیند در سند ازدواجشان ثبت می شود.

مهریه دینی است به گردن شوهر و او موظف به پرداخت آن می باشد. در صورتی که مرد از پرداخت آن صرف نظر کند زن می تواند از طریق دادگاه اقدام به گرفتن حق قانونی و شرعی خود نماید. همواره قانون در این خصوص پشتیبان زن است و در اصطلاح به مهریه عندالمطالبه می گویند به این معنی که زن هر زمان اراده کند می تواند آن را از شوهر خود مطالبه کند.

معمولاً در ایران تعیین مهریه قبل از ازدواج متعارف است اما باید دانست که عقد دائم بدون تعیین مهریه نیز امکان پذیر است. در ازدواج موقت بدون تعیین مهریه جاری شدن عقد نکاح نشدنی است و حتما باید مبلغی یا مالی از طرف مرد برای زن در نظر گرفته شود. مهریه انواع مختلفی دارد همچنین می توان هر چیزی را به عنوان مهریه در نظر گرفت اما در ایران معمولا سکه، پول و یا ملک مانند خانه، زمین، باغ و … رایج تر است.

مهریه زن چیست؟

محاسبه مهریه بعد از فوت شوهر

مهریه حقی است از زن بر گردن شوهر که به این سادگی ها نمی توان از آن شانه خالی کرد. اگر زن این حق را ببخشد یا در صوت بالا بودن مبلغ مهریه او و عدم توان مرد در پرداخت آن دادگاه ممکن است رای به پرداخت قسطی یا کمتر از مبلغ اصلی مهریه دهد و یا تحت شرایط خاص دیگر دستور صلب پرداخت آن توسط شوهر صادر می شود. این در حالی است که داشتن وسع مالی شوهر دلیل بر پرداخت مهریه است و باید این حق اقامه گردد.

زن پس از فوت شوهر خود جزء ورثه ی او به حساب می آید و قانون علاوه بر حقی که به عنوان ورثه برای او در نظر گرفته است. فرمول محاسبه مهریه زن بعد از فوت شوهر نیز امکان پذیر است و زوجه می تواند در جهت مطالبه ی مهریه ی خود اقدام نماید. این دین از اموال ترکه محاسبه شده و به زن داده می شود. مهریه را از نظر تغییر ارزش آن به دوسته تقسیم می شود مهریه ای که در گذر زمان ارزش آن ثابت بماند مانند خانه و دیگری مهریه ای که در گذشت زمان ارزش آن پایین بیاید مانند پول.

 برای مثال ارزش ملک در اثر گذشت زمان حفظ می شود و پولی که باید بابت آن پرداخته شود افزایش می یابد اما شخصی را در نظر بگیرید که مهریه او در سال 1370، 20 میلیون تومان بوده است طبعاً دریافت این مبلغ در حال حاضر برای او هیچ ارزشی ندارد در حالی که قبلا می توانسته با همین مبلغ حتی یک ساختمان بخرد. در این شرایط قانون این تفاوت ارزشی را برای او لحاظ می کند تا در حق او اجحافی صورت نگیرد.

همان گونه  که در صورت درگذشت شخصی بدهی که از او باقی مانده است توسط ماترک او تسویه می گردد، مهریه نیز دینی است از جانب زن بر گردن مرد که باید پرداخت شود و در صورت از دنیا رفتن او نیز همچنان این حق پابرجا است و از دارایی که از ایشان برجای مانده است قابل پرداخت می باشد. دریافت مهریه زن بعد از فوت شوهر امکان پذر است و نیاز به مراحل خاص خود دارد در ادامه به این مطلب بیشتر می پردازیم.

برای مشاوره با بهترین وکیل مهریه در تهران کلیک کنید!

مهریه زن بعد از فوت شوهر چگونه حساب میشود؟

اگر زن و شوهر قبل از نزدیکی از هم جدا شوند مهریه ی زن نصف می شود و مرد تنها ملزم به پرداخت نیمی از آن می باشد. اما در شرایطی که مرد پیش از برقراری رابطه جنسی از دنیا برود مطالبه ی مهریه بسیار متفاوت از حالت قبل می باشد. در این صورت زن و شوهر خواستار طلاق نبوده اند و فوت مرد مانع از نزدیکی آنان شده است پس زن تمامی مهریه ی خود را می تواند از دارایی به جا مانده از همسرش مطالبه نماید.

مهریه نیز مانند سایر بدهی های مرد قابل وصول است. در قانون امور حسبی، ماده ی 226 ذکر شده است که ورثه مجبور به پرداخت مهریه و سایر دیون شخص متوفا نیستند اما می توانند به اختیار و رضایت خویش اقدام به تسویه دین او کنند. در این بند گفته شده است که پرداخت بدهی های شخص درگذشته از اموالی است که از او برجای مانده. در صورت بیشتر بودن بدهی او از ماترکش، باید اموال او به نسبت بدهی هر شخص بین بدهکارانش تقسیم شود.

محاسبه مهریه زن بعد از فوت شوهر چه در عقد موقت و چه در عقد دائم امکان پذیر است. هیچ تفاوتی میان این دو عقد از لحاظ مطالبه ی مهریه وجود ندارد. اما باید توجه داشت که اگر عقد موقت به صورت رسمی ثبت نشده باشد امکان درخواست از طریق اجرای ثبت برای گرفتن مهریه وجود نخواهد داشت چرا که برای این امر نیاز به ثبت سند ازدواج شان در دفترخانه می باشد. و زن می تواند مبلغ مهریه ی خویش را که در عقدنامه ثبت شده را از طریق اداره ی ثبت مطالبه کند.

بعد از فوت شوهر مهریه زن از دارایی او براشته می شود و بعد از آن مابقی دارایی بین وراث تقسیم می گردد. اگر مهریه پول باشد و در اثر گذشت زمان تورم باعث کاهش ارزش آن گردد در این صورت ارزش پولی او در زمان فوت شوهر در نظر گرفته می شود و به نرخ روز پرداخت می شود. مبنای محاسبه ی مهریه تاریخ درگذشت زوج است و زوجه نمی تواند درخواست مطالبه ی ارزش مهریه پس از تاریخ فوت شوهر را داشته باشد.

مهریه زن بعد از فوت شوهر چگونه حساب میشود؟

نحوه محاسبه مهریه زن بعد از فوت شوهر

بعد از فوت زوج، زوجه می تواند مهریه خود را از اموال شوهر بردارد و پس از آن امکان تقسیم اموال بین سایر وراث وجود خواهد داشت. زن هر زمان که بخواهد می تواند مهریه خود را مطالبه کند و ارزش مهریه او به نرخ روز از مرد بازستانده می شود. بعد از فوت شوهر نیز می تواند مهریه خود را از دارایی شوهر بردارد با این تفاوت که هر چقدر از زمان مردن زوج گذشته باشد مبنای محاسبه مهریه بعد از فوت شوهر تاریخ وفات وی است.

اگر ارزش مهریه زن بعد از چند ماه از درگذشت همسرش چند برابر شود نیز او فقط می تواند ارزش مهریه در زمان فوت شوهر را دریافت نماید. همچنین اگر ارزش مهریه زن در زمان فوت شوهر چند برابر زمان عقد باشد مبنای محاسبه ی آن همان زمان فوت است و حق او به طور کامل پرداخته می شود. در قانون مدنی، تبصره ماده ی 1082 آمده است که اگر مهریه زن وجه رایج کشور باشد و در طول زمان به خاطر تورم ارزش آن افت کند مهریه ی او باید با استفاده از تغییر شاخص سالانه بانک مرکزی محاسبه شود.

برای محاسبه مهریه شاخص بانک مرکزی را در یک سال قبل از مطالبه ی مهریه بر مقدار آن شاخص در سالی که عقد نکاح جاری شده است، تقسیم می شود و حاصل عبارت را در مقدار مهریه ای که در سند ازدواج قید شده ضرب می کنیم. عددی که به دست می آید در واقع همان مبلغی است که باید به عنوان مهریه پرداخت شود. در صورت فوت شوهر مبنای محاسبه مهریه تاریخ وفات شوهر است و فرقی نمی کند از زمان درگذشت زوج چه مدت گذشته باشد.

برای آشنایی بیشتر شما با محاسبه مهریه یک نمونه ذکر می شود. اگر زنی در سال 1360 ازدواج کند و مهریه او 10 میلیون تومان باشد و همسر او در سال 1380 فوت کند شاخص بانک مرکزی در سال 1379 را بر شاخص بانک مرکزی در سال 1360 تقسیم می کنیم و در مبلغ مهریه که 10 میلیون تومان است ضرب می کنیم عدد به دست آمده مبلغی است که باید از ماترکه مرد به عنوان مهریه همسرش برداشته شود.

نحوه دریافت مهریه زن بعد از فوت شوهر

همان گونه که در بالا ذکر شد طبق قانون مدنی بعد از فوت مرد، همسرش می تواند مهریه ی خود را مطالبه نماید. مبلغ آن با توجه به تاریخ وفات زوج محاسبه می شود و از اموال به جای مانده از او کسر می گردد. در صورت باقی ماندن ترکه بین وراث تقسیم می شود که زن نیز جز همین وراث به حساب می آید. در ادامه در صورت عدم وصول مهریه به صورت مسالمت آمیز و ممانعت ورثه از دادین این حق، دو راه برای دریافت آن پس از درگذشت همسر بیان و توضیح داده می شود.

  • اجرای ثبت

از آنجایی که عقدنامه یک سند رسمی است و مبلغ و مقدار مهریه در آن قید شده است زوجه در ابتدا بدون نیاز به مراجعه به دادگاه باید به اداره ی ثبت اسناد مراجعه نماید و مهریه خود را مطالبه کند. بنا به قانون بدون مراجعه به دادگاه و صدور حکم مطالبه مهریه لازم الاجرا است. اداره ی ثبت برای ورثه ابلاغیه ای مبنی بر لزوم پرداخت مهریه زوجه ارسال می کند. این روش هزینه ای که برای زن به همراه دارد یک بیستم از مبلغ مهریه ی او است.

زن برای مطالبه حق خویش از این طریق باید به دفتر ثبت ازدواجی که در آنجا عقد نکاح صورت گرفته مراجعه نماید از سردفتر، اجرائیه پرداخت مهریه دریافت کند سپس توسط پست سفارشی آن را برای ورثه ارسال کند. ورثه فرصت داردند که پس از گذشت 10 روز از دریافت اجرائیه مهریه ی زوجه را به او پرداخت کنند. در صورت عدم پرداخت مهریه به زوجه، او می تواند که اموال زوج را ضبط کند اگر ترکه قابل توقیف و ضبط کردن نباشد او می تواند از اداره ثبت گواهی دریافت کند و به دادگاه مراجعه نماید.

نحوه دریافت مهریه زن بعد از فوت شوهر
  • دادگاه

روش دوم برای دریافت مهریه زن بعد از فوت شوهر زمانی قابل استفاده است که زوجه نتواند از طریق اجرای ثبت مهریه ی خود را مطالبه کند. در این شرایط زوجه باید به دادگاه خانواده مراجعه کند با تنظیم دادخواستی و تقدیم آن به دادگاه از وراث متوفا شکایت کند. در این روش نیز مانند روش قبلی برای زوجه هزینه ای در پی خواهد داشت. هزینه ای که این روش برای وی به همراه دارد 3 و نیم درصد از مبلغ کل مهریه ی او است.

دیونی که بر گردن فرد متوفا است باید از ترکه پرداخت شوند و پس از آن مابقی میان سایر وراث تقسیم شود. طبق قانون حسبی ماده ی 226 مهریه زن جزء دیون ممتاز به حساب می آید به این معنی که پرداخت این دین در اولویت پرداخت سایر دیون می باشد. علاوه بر آن پرداخت نفقه نیز طبق قانون مدنی، ماده ی 1206 جز اولویت های پرداخت از ترکه و دیون ممتاز است. البته باید توجه داشت که تقدم پرداخت مهریه تا یک مبلغ خاصی در قانون مورد توجه است.

در تنظیم دادخواست برای دریافت و محاسبه مهریه زن بعد از فوت شوهر، خوانده وراث زوج می باشند اما مهریه زن فقط از طریق اموال شوهرش قابل پرداخت است و وراث الزامی به پرداخت مهریه ی او از اموال شخصی خود ندارند هرچند در صورت رضایت و رغبت به پرداخت مهریه او می توانند این کار را انجام دهند. دریافت مهریه زن از اموال شوهر متوفا جدای از حقی است که به موجب قانون برای او از اموال شوهر در نظر گرفته می شود و حق او جداگانه به صورت کامل پرداخت می شود.

چگونکی دریافت مهریه زن از ارثیه ای که به شوهر فوت شده میرسد

اگر شوهر فوت شده خود مالی نداشته باشد اما ارثی از پدر به او برسد زوجه می تواند مهریه ی خود را از آن مطالبه کند و پس از دریافت مهریه ی خود به صورت کامل، مابقی ترکه میان سایر وراث تقسیم گردد باید توجه داشت که زوجه نیز جزء وراث به حساب می آید. در این مورد نیز مهریه ی او جزء دیون ممتاز به شمار می آید و می تواند با احتساب اولویت حق خود را دریافت نماید. در صورت فوت زوجه نیز وراث او این حق را دارند که مهریه ی وی را مطالبه نمایند.

اطلاع از فرمول محاسبه مهریه زن بعد از فوت شوهر شما را در رسیدن به حق خود یاری می کند اما باید توجه کرد که مهریه دینی است که تنها بر گردن شوهر است و سایر وراث و حتی خود پدر شوهر نیز الزامی به پرداخت آن ندارند. هرچند به خاطر حس انسانی خود ممکن است تماماً یا بخشی از آن را پرداخت نمایند تا که زوجه بتواند زندگی خود را بگذراند. با این حال در صورت نداشتن ترکه از جانب شوهر فوت شده نباید انتظار وصول حق خویش را از سایرین داشته باشید.

مهریه زن بعد از فوت شوهر بر عهده کیست

لزوم مراجعه به وکیل برای محاسبه مهریه زن بعد از فوت شوهر

مهریه جزء دیون ممتاز است که بعد از فوت شوهر می توان آن را مطالبه کرد و از اموال به جای مانده از شوهر دریافت می گردد. اما ممکن است به علت وجود طلبکاران دیگر مطالبه ی آن به این راحتی نباشد در این شرایط داشتن یک وکیل مجرب می تواند کمک فراوانی به شما کند که پیش از تقسیم ترکه بتوانید حق خود را دریافت نمایید. چرا که دانستن راه و روش مطالبه و محاسبه مهریه زن بعد از فوت شوهر می تواند به اقدام شما سرعت ببخشد.

زن این حق را دارد که بعد از جاری شدن عقد نکاح مهریه ی خویش را مطالبه نماید حتی بعد از فوت شوهر نیز این حق پابرجا است. بعد از فوت شوهر مبنای محاسبه ی مهریه تاریخ وفات وی می باشد در این شرایط وراث ممکن است که از چنین وضعیتی ناراضی باشند و شما را از دریافت حق قانونی خود مأیوس نمایند در چنین شرایطی داشتن یک وکیل خبره می تواند شما را به بهترین شکل برای برای دریافت حق شرعی خود راهنمایی کند و موجب آسودگی خاطر شما گردد.

محاسبه مهریه زن بعد از فوت شوهر شاید کار آسانی به نظر برسد اما مشورت با بهترین وکیل مهریه در تهران می تواند مبلغ معادل تمامی مهریه شما را بهتر از هر شخص عادی محاسبه نماید. در این مواقع با کمک حقوق دان با تجربه به تمامی حق خود دست پیدا می کنید و هیچ گونه بی عدالتی نسبت به شما رخ نخواهد داد.

کلام آخر

از همراهی شما بزرگواران تا پایان مطالب سپاس گزاریم. در این مقال ابتدا به فرمول محاسبه مهریه زن بعد از فوت شوهر ، چگونگی و نحوه ی دریافت آن پرداختیم. شرایطی که موجب می شد زن بتواند مهریه خود را بعد از فوت زوج دریافت کند و روش هایی که برای اقدام در این مورد وجود داشت ذکر گردید. در انتها اشاره ای به چگونکی دریافت مهریه زن  از ارثیه ای که به شوهر فوت شده میرسد شد و مقاله با لزوم مراجعه به وکیل در این خصوص به پایان رسید. از شما دوستان دعوت می کنم در صورت داشتن تجربیات مرتبط با این موضوع آن را با سایر همراهان سایت حقوقی برترین وکیل به اشتراک بگذارید.

5/5 - (2 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

11 − ده =

دکمه بازگشت به بالا