نکات حقوقی

نحوه انتقال سرقفلی مغازه【مدارک لازم سال 1403】

سرقفلی مغازه یکی از پرونده های مهم موجود در دادگاه ها محسوب می شود. موضوع مهم، نحوه انتقال سرقفلی مغازه و چگونگی استفاده از آن است. در قانون کشور شرایط خاصی برای انتقال سرقفلی مغازه تعیین شده است که بهتر است قبل از هر کاری با آن آشنا شوید. در ادامه مطلب قصد داریم تا اطلاعات جامع تری را در این باره به شما ارائه دهیم. لطفا تا انتهای مقاله در مجله حقوقی برترین وکیل همراه ما باشید.

سرقفلی چیست؟

سرقفلی به امتیاز، امکانات و موقعیتی گفته می شود که ملک تجاری از آن برخوردار است و این امتیاز به هیچ عنوان به صاحب مغازه تعلق نمی گیرد. سرقفلی امتیازی است که به فقط برای ملک تجاری است. سرقفلی یکی از حقوق در قانون تجارت و قانون مدنی است و به املاک اجاره ای که که جنبه تجاری دارند مربوط می شود.

سرقفلی با مبلغی که به عنوان پول پیش به صاحب ملک تجاری داده می شود شباهتی دارد و همین موضوع سبب شده تا در برخی موارد به اشتباه گرفته شود. برای افراد بسیاری که ملک تجاری را اجاره کرده اند این سوالات پیش می آید که سرقفلی چیست؟ نحوه انتقال آن به چه صورت است؟ منظور از سرقفلی مغازه و اماکن تجاری چیست؟ از این رو در ادامه به طور مفصل به این موضوع می پردازیم.

اهمیت سرقفلی مغازه

اهمیت سرقفلی مغازه

اهمیت سرقفلی در این است که با پول پیش ملک اجاره ای تفاوت دارد بدین صورت که مستاجر یک ملک مسکونی، پس از اتمام مهلت قرارداد، موظف است عین پولی را که بابت اجاره به مالک داده بود را دریافت کند. در حالیکه امکان دارد ارزش پول در همان سال کاهش چشمگیری داشته باشد. اما موضوع سرقفلی اینطور نیست در سرقفلی ملک تجاری همچون مغازه، مالک سرقفلی پس از اتمام قرارداد اجاره، این پول را متناسب با ارزش پول در سال جاری دریافت خواهد کرد.

باتوجه به این موضوع در قانون، ارزش سرقفلی مورد توجه قرار گرفته است بدین صورت اکثر مستاجرین املاک تجاری تلاش دارند تا علاوه بر اجاره ملک، حق سرقفلی را نیز دریافت کنند. وجود حق سرقفلی باعث می شود تا مالک ملک نتواند درخواست تخلیه ملک و عدم تمدید قرارداد را به راحتی داشته باشد. زمانی که سرقفلی وجود داشته باشد مستاجر می تواند در صورت عدم تمدید قرارداد از سوی مالک ملک تجاری، بتواند با مبلغ مورد نظر یک ملک تجاری دیگری را اجاره کند.

انواع مختلف انتقال سرقفلی

انواع مختلف انتقال سرقفلی

سرقفلی یکی از حقوقی است که قابلیت انتقال دارد حتی اگر در قرارداد اجاره ملک تجاری امکان انتقال سرقفلی در آن درج نشده باشد. چرا که به انواع روش های قضایی و قهری می توان آن را انتقال داد. در ادامه چند روش از نحوه انتقال حق سرقفلی مغازه می پردازیم:

  • انتقال اختیاری سرقفلی

در این روش از انتقال سرقفلی، باید از موجر ضمن قرارداد اجاره و یا خارج از آن انتقال سرقفلی را دریافت کرده باشید. در چنین شرایطی می توانید حق سرقفلی را به فرد دیگری منتقل کنید. لذا فرد سوم صاحب حق سرقفلی شناخته شده و در مورد قوانین مربوط به آن در برابر موجر قرار می گیرد.

  • انتقال قضایی سرقفلی

گاهی پیش می آید که در قرارداد اجاره حق انتقال سرقفلی از مستاجر گرفته می شود اما زمانی که دستور از سوی قاضی صادر شود امکان انتقال آن به فرد دیگری وجود دارد. درصورتی که موجر از پرداخت متعارف سرقفلی با نرخ روز به مستاجر اجتناب کند، در این مواقع مستاجر می تواند با مراجعه به دادگاه، حکم انتقال سرقفلی به دیگری را بدون رضایت موجر به دست آورد.

  • انتقال قهری سرقفلی

در این روش از انتقال سرقفلی، صاحب سرقفلی از دنیا می رود و یکی از دارایی های وی که حق سرقفلی است به وراث به ارث می رسد، در این شرایط موجر نمی تواند هیچگونه مخالفتی داشته باشد.

  • انتقال با سند عادی

اگر سند سرقفلی عادی و مستاجر حق انتقال را داشته باشد در این حالت صاحب سرقفلی می تواند آن را انتقال دهد اما این انتقال باید با سند رسمی باشد و همینطور مالک حق کسب و پیشه نمی تواند حق سرقفلی را با سند عادی منتقل کند.

  • انتقال با سند رسمی

در صورتی که سند سرقفلی رسمی باشد و مالک حق انتقال به دیگری را داشته باشد، در این حالت می تواند حق سرقفلی را به شخص دیگری منتقل کند.

مدارک مورد نیاز برای انتقال سرقفلی

مدارک مورد نیاز برای انتقال سرقفلی

برای انتقال موفقیت آمیز حق سرقفلی در دفترخانه های اسناد رسمی، نیاز است که مدارک لازم را به همراه داشته باشید. مدارکی که برای انتقال حق سرقفلی مورد نیاز است عبارتند از:

  • دریافت گواهی مالیات
  • اخذ گواهی مالیات از مشاغل
  • اصل سند مالکیت یا اجاره نامه سرقفلی
  • مدارک شناسایی و کارت ملی دو طرف معامله
  • استعلام از سوی دفترخانه صادر کننده اجاره نامه
  • دریافت برگه مرتبط با مالیات های پرداخت شده از اداره دارایی
  • دریافت مجوز و همینطور نامه عدم بدهی از تامین اجتماعی
  • پرداخت نمودن عوارض نوسازی در دفاتر خدمات الکترونیک
  • حکم دادگاه در صورتی که انقال سرقفلی از نوع قضایی باشد.
  • اخذ گواهی شورای حل اختلاف درصورتی که انتقال از نوع قهری باشد.
  • چنانچه برای این موضوع بع وکیل سرقفلی مراجعه کرده اید باید اصل وکالت نامه را ارائه نمایید.
  • تنطیم اجاره نامه جدید میان مستاجر جدید با مالک ملک تجاری و ابطال نمودن سند اجاره نامه قبلی

انتقال سرقفلی بدون اجازه مالک توسط مستاجر

طبق قانون تصویب شده در سال های 56 و 76 برای انتقال سرقفلی، در جهت انتقال سرقفلی، اجازه مالک ضروری است لذا در مواقعی که مستاجر سرقفلی را بدون اجازه مالک ملک تجاری انتقال دهد، قانون قوانینی را وضع نموده که مطابق آن مالک می تواند درخواست تخلیه ملک را داشته باشد اما باید نصف حق سرقفلی را به او بپردازد.

بنابراین زمانی که مستاجر بدون اجازه مالک اقدام به انتقال سرقفلی مغازه کند، حکم تخلیه او صادر شده و حق سرقفلی او نصف خواهد شد. مستاجر وظیفه دارد در جهت انتقال حق سرقفلی خود منافع مالک ملک را در نظر گرفته و در قالب یک سند رسمی انتقال حق سرقفلی را انجام دهد.

در قانون نیز قوانین تصویب شده که مطابق قانون سال 1376 امکان انتقال سرقفلی مغازه بدون اجازه مالک برای تمامی مستاجران وجود دارد، اما در مواقعی که مالک این حق را از مستاجر گرفته باشد یا اینکه شرطی را برای آن تعیین نموده باشد و مستاجر مطابق آن عمل نکند، مالک می تواند با پرداخت حق سرقفلی، مستاجر را بیرون کند.

مزایای حضور وکیل در دعاوی سرقفلی مغازه

مزایای حضور وکیل در دعاوی سرقفلی مغازه

تقریبا تمام مردم می دانند که پیچیدگی رسیدگی به دعاوی در دادگاه ها بسیار زیاد است و ضروری است که برای پیگیری بهتر پرونده به راه و رویه رسیدگی به آن آگاه باشند. بنابراین توصیه می شود در دعاوی مرتبط با سرقفلی و حق کسب و پیشه به وکیل سرقفلی مراجعه کرده و راهنمایی های لازم را از ایشان دریافت کنید.

از جمله مزایای حضور وکیل متخصص در امور نحوه انتقال حق سرقفلی مغازه عبارتند از:

  • دعاوی سرقفلی نیاز به مظالعه بالا درخصوص قوانین دارند که وکیل در این باره اطلاعات کاملی دارد.
  • تفکیک حق سرقفلی و کسب و پیشه در قوانین وجود دارد لذا بهتر است به کمک وکیل این دعاوی پیگیری گردد.
  • در دعاوی سرقفلی بسیار مهم است که بدانید باتوجه به کدام قانون اقامه شده است، چرا که در این رابطه قوانین متعددی در سال 56، 62 و 76 وجود دارد که تشخیص آن با بهترین وکیل ملکی تهران است.
  • وکیل کمک می کند تا دادخواست صحیحی به دادگاه ارائه دهید زیرا شروع اقامه دعوا با دادخواست است و دادگاه باتوجه به دادخواست شروع به رسیدگی به پرونده می کند.

کلام آخر

تمامی مستاجران می توانند با پرداخت مبلغی، حق سرقفلی را دریافت کنند و توانایی انتقال آن به دیگران را داشته باشند. روش های مختلفی برای انتقال سرقفلی وجود دارد که در مقاله توضیح دادیم. می توان به روش های مختلفی این حق را به فرد دیگری انتقال داد همینطور برای این کار می توانید از وکیل متخصص در حوزه سرقفلی و دعاوی ملکی کمک بگیرید. سپاس گزارم که تا انتهای مقاله نحوه انتقال سرقفلی مغازه همراه ما بودید. خواهشمندم جهت پیشبرد مطالب سایت نظرات خود را برای ما کامنت کنید.

آیا مالک از فروش سرقفلی درصدی میگیرد؟

اگر در اجاره نامه، مستاجر حق انتقال به غیر داشته باشد، درصدی به مالک تعلق نمگیرد اما درصورتی که مستاجر حق انتقال به غیر نداشته باشد و انتقال با رضایت مالک باشد، درصورت توافق درصدی به مالک تعلق خواهد گرفت.

شرایط انتقال سرقفلی در صورتی که سند سرقفلی عادی باشد چیست؟

مستأجر در صورتی که اجازه انتقال داشته باشد می تواند سرقفلی را با سند عادی انتقال دهد.

در چه مواردی مستاجر نمی ­تواند سرقفلی دریافت کند؟

مطابق ماده 9 قانون سال 1376، چنانچه مدت اجاره به اتمام برسد، یا مستاجر سرقفلی را به مالک نپرداخته باشد و یا اینکه تمای حقوق ضمن عقد توسط مستاجر دریافت شده باشد، زمان تخلیه حق دریافت سرقفلی ندارد.

5/5 - (1 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

13 + هجده =

دکمه بازگشت به بالا