نکات حقوقیوکلا

نمونه نوشتن اظهارنامه قضایی ⚖️【نکاتی که باید بدانید】⚡️

اظهارنامه را می توان یکی از مهم ترین اسناد و متون حقوقی دانست که قانونگذار در اختیار افراد قرار داده است تا با استفاده از آن بدون اینکه طرح دعوی نمایند، خواسته و اراده خود را به دیگری اطلاع دهند. در ماده 156 قانون آیین دادرسی مدنی در خصوص اظهارنامه توضیحاتی ارائه شده است. در واقع ارسال اظهارنامه می تواند در بسیاری از موارد مشکلات پیش آمده حقوقی بین افراد را حل و فصل نماید. از سوی دیگر باید دقت داشته باشید که ارسال آن کاملا اختیار می باشد. البته در مواردی ممکن است قانون آن را اجباری کرده باشد. در ادامه درباره نمونه نوشتن اظهارنامه قضایی توضیحاتی را ارائه خواهیم داد. پس با ما همراه باشید.

اظهارنامه قضایی چیست؟

پیش از اینکه در خصوص نمونه نوشتن اظهارنامه قضایی توضیحاتی را ارائه دهیم لازم است با کلیات آن به طور کامل آشنایی پیدا کنیم. ممکن است سوال پیش آید که اظهار نامه قضایی چیست؟ در واقع اظهارنامه یک سند حقوقی است که بر اساس آن فرد متقاضی سعی می کند تا مطالبات خود را به دیگری منتقل کرده و حق و حقوق قانونی که از او پایمال شده است را درخواست نماید.

اظهارنامه را می توان نوعی درخواست از نوع مکتوب و حقوقی آن برای مطالبات دانست. قانون شرایط تنظیم اظهارنامه قضایی را مشخص کرده است. در واقع برای تنظیم اظهارنامه لازم است از قواعد و قوانینی پیروی کرده و آن را دنبال نمایید. در قانون آیین دادرسی درباره شرایط مطالبه حقوق در اظهارنامه توضیحاتی ارائه شده است. قانون آیین دادرسی مدنی در ماده 156، تنظیم نمونه نوشتن اظهارنامه قضایی را یکی از مهم ترین راه ها برای مطالبه رسمی و قانونی حق از دیگری می داند.

در واقع اظهارنامه قضایی و تلاش هایی که برای تنظیم آن انجام می شود، راهی برای مطالبه حقوق از دست رفته می باشد. پیش از اینکه فرد تصمیم داشته باشد تا دعوایی را علیه دیگری در دادگاه اقامه نماید، به طور رسمی از او درخواست می کند تا آن ها را ادا کرده تا دعوایی مطرح نگردد. فرض کنید که فردی تعهداتی در قبال شما دارد. در این صورت است که شما می توانید با در دست داشتن ادله و مستندات قانونی علیه او اظهارنامه تنظیم کرده و از طریق مراجع قضایی برای او ارسال نمایید.

اظهارنامه قضایی و تنظیم آن به منزله آخرین فرصتی است که پیش از اقامه دعاوی حقوقی و کیفری در اختیار طرف مقابل قرار می دهید تا حقوق از دست رفته شما را بازگردانده و جلوی مطرح شدن دعوی در دادگاه را بگیرد. برای ارسال اظهارنامه لازم است در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضائیه مراجعه کرده و متن مکتوب خود را در قالب اظهارنامه تنظیم نمایید تا به این شکل از طریق مراجع قضایی به دست اظهارشونده رسیده و مقدمه ای برای ادای مطالبات و تعهدات فرد در قبال شما باشد.

نمونه نوشتن اظهارنامه قضایی

نمونه نوشتن اظهارنامه قضایی

نمونه نوشتن اظهارنامه قضایی

شرایط لازم برای ارسال اظهارنامه قضایی

درباره نمونه نوشتن اظهارنامه قضایی لازم است این نکته ذکر شود که این روش یکی از مهم ترین روش های قانونی و محترمانه برای مطالبه حق از طرف مقابل است. این روش از طریق مراجع قضایی ارسال شده و شیوه ای رسمی از طرف مقابل درخواست می کنید که مطالباتش را در قبال شما انجام دهد. افراد با امضای قرارداد یا توافق نامه، تعهداتی بر عهده خواهند داشت. در صورتی که فرد از این تعهدات سرپیچی کند، طرف مقابل می تواند با طرح دعوی حقوق از دست رفته خود را مطالبه نماید.

اما فرد تصمیم می گیرد تا با ارسال اظهارنامه قضایی آخرین هشدار را نیز به اظهار شونده بدهد تا پیش از طرح دعوی در دادگاه به حقوق خود دست پیدا کند و دیگری را ملزم به انجام تعهداتش کند. در قراردادهایی که به انعقاد می رسند، معمولا زمانی برای انجام این تعهدات در نظر گرفته می شود. در صورتی که فرد در زمان مشخص، به بندهای قرارداد عمل نکرده باشد، برای او اظهارنامه قضایی ارسال خواهد شد؛ بنابراین می توان گفت که زمان انجام تعهدات یکی از مهم ترین شرایط برای ارسال اظهارنامه قضایی است.

در واقع لازم است فرد در زمان تنظیم اظهارنامه قضایی، تمامی مدارک و مستندات مربوطه را در اختیار داشته باشد تا با استفاده از آن ها بتواند شرط سرآمدن زمان برای انجام تعهدات را به اثبات برساند. فرد تمامی خواسته هایی که دارد را می تواند از طریق ارسال اظهارنامه به او منتقل نموده و برای رفع تمامی مشکلات حقوقی پیش آمده تلاش نماید. یکی دیگر از شرایط تنظیم اظهارنامه قضایی این است که فرد در زمان ارسال این سند حقوقی توسط مقام قضایی احراز هویت شود.

در واقع باید این موضوع را در نظر داشته باشید که امکان ارسال اظهارنامه از طریق وکیل یا قیم و ولی فرد نیز امکان پذیر است. در واقع اگر وکیل یا هر شخص دیگری برای تنظیم اظهارنامه اقدام نماید لازم است احراز هویت شده و مدارک مربوط به آن نیز پیوست گردد. از سوی دیگر الصاق تمبر به اظهارنامه الزامی است. از سوی دیگر دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضائیه تنها آن دسته از اظهاراتی را ارسال می کند که ادب و احترام در آن ها خطاب به اظهارشونده رعایت شده باشد.

برای دریافت مشاوره کلیک کنید: بهترین وکیل پایه یک دادگستری تهران

عواقب عدم پاسخ به اظهارنامه قضایی چیست؟

در خصوص نمونه نوشتن اظهارنامه قضایی لازم است این نکه را ذکر نماییم که ارسال اظهارنامه به جز در مواردی که قانون به آن اشاره کرده است، اختیاری است. از سوی دیگر باید اشاره داشته باشیم که هیچ گونه الزام قانونی نیز برای پاسخگویی به اظهارنامه وجود ندارد. همچنین باید توجه داشته باشید که هیچ مهلت و مدت زمانی برای پاسخگویی به اظهارنامه نیز وجود ندارد. با این حال باید به این نکته دقت کنید که در برخی از موارد نادر، طبق قانون شما ملزم به پاسخگویی خواهید بود.

باید این مسئله را نیز ذکر کنیم که اگر تمایل به پاسخ به اظهارنامه قضایی داشته باشید، می بایست تمامی حواس خود را به نحوه پاسخ خود معطوف کنید. چرا که پاسخ شما به اظهارنامه قضایی می تواند در مراجع قانونی به عنوان اقرار در نظر گرفته شود؛ یعنی فرد می تواند به آن برای اثبات موضوعی در مراجع قضایی استناد نماید. تصور کنید که شما به اظهارنامه پاسخ داده اید و مشکلات همچنان پا بر جا باقی مانده است. در این صورت اگر دعوایی پس از این اقامه شود، از متن پاسخ می تواند به عنوان سند استفاده کرد.

در خصوص عواقب عدم پاسخ به اظهارنامه اعلام کردیم که هیچ گونه الزام قانونی در این باره وجود ندارد ولی تاکید داشتیم که اظهارات شما می تواند به عنوان اقرار مورد استناد قرار بگیرد؛ بنابراین در صورتی که اظهارنامه ای را دریافت کرده اید، لازم است پیش از تصمیمات عجولانه و پاسخ شتاب زده به آن از یک وکیل مجرب و خبره مشورت بگیرید. مشورت با وکیل مجرب به شما کمک خواهد کرد تا از بروز خسارت های احتمالی جلوگیری کرده و با سهولت بیشتری مشکلات را حل کنید.

اگر بخواهیم این مسئله را از نظر اظهارکننده مورد بررسی قرار دهیم باید بگوییم که اگر اظهارشونده هیچ گونه اعتنایی به اظهارنامه نداشته باشد و تعهدات خود را نیز به انجام نرسانده باشد، فرد می تواند دعوایی حقوقی یا کیفری را علیه او اقامه نماید. در بسیاری از موارد اظهارنامه قضایی با لحنی رسمی و محترمانه تنظیم می شود؛ بنابراین در برخی از موارد ارسال اظهارنامه توانسته است مشکلات بین افراد را حل و فصل نماید.

در برخی از موارد فرد با دریافت اظهارنامه قضایی تلاش خود را برای انجام تعهداتش به کار خواهد گرفت؛ بنابراین شاهد این موضوع هستیم که فرد با تنظیم اظهارنامه می تواند از بروز مشکلات بیشتر و دامنه دار شدن آن ها جلوگیری نماید. در نظر داشته باشید که اظهارنامه قضایی و حل مشکلاتی که به واسطه آن انجام می شود می تواند از اقامه دعاوی جلوگیری کرده و به این شکل از حجم پرونده های موجود در مراجع قضایی بکاهد و این یک مزیت بزرگ به شمار می رود.

نمونه نوشتن اظهارنامه قضایی

نحوه نوشتن اظهارنامه قضایی به چه صورت است؟

 در صورتی که قصد تنظیم اسناد حقوقی با استفاده از نمونه نوشتن اظهارنامه قضایی را دارید لازم است به این نکته توجه داشته باشید که هر یک از متون حقوقی با آداب و رسوم خاص خود تنظیم می شود و برای آن لازم است شرایطی را رعایت نمایید. در واقع فرد در صورتی می تواند اظهارنامه قضایی مطلوبی را تنظیم نماید که با اصول نوشتن آن به طور کامل آشنایی داشته باشد. از سوی دیگر لازم است ساختارهای آن نیز رعایت شود. مهم ترین بخش های ساختار یک اظهارنامه قضایی به شرح زیر است:

  • عنوان اظهارنامه: لازم است در نوشتن و تنظیم این بخش دقت ویژه ای به خرج دهید چرا که باید به طور دقیق درج شود. این بخش دید کاملی در خصوص متن اظهارنامه به اظهارشونده می دهد.
  • اطلاعات هویتی و مشخصات فردی که اظهارنامه را ارسال کرده است می بایست به طور دقیق در اظهارنامه قضایی ذکر شود و نباید نقصی از این بابت داشته باشد.
  • لازم است مشخصات و اطلاعات هویتی اظهارشونده نیز به طور کامل ذکر شود تا پس از اینکه متن حقوقی را برای او ارسال کردید بدون مشکل خاصی در اختیار او قرار بگیرد.
  • متن اظهارنامه قضایی: در این بخش لازم است مهم ترین خواسته های خود را از فرد اظهارشونده بیان نمایید تا به این شکل فرد در جریان دغدغه ها و خواسته های قانونی شما قرار بگیرد و به آن ها پاسخ بدهد.
  • در متن اظهارنامه لازم است بخشی را نیز به پاسخ اظهارشونده اختصاص بدهید تا او نیز بتواند در صورت تمایل، به اظهارات فرد پاسخ بدهد.
  • از سوی دیگر لازم است فردی که اظهارنامه را ارسال کرده است، پایین متن حقوقی را امضا نماید تا جنبه رسمی پیدا کند.

نکاتی که باید در نوشتن و ارسال اظهارنامه به آنها توجه کنید!

به این نکته توجه داشته باشید که برای تنظیم انواع سند حقوقی لازم است با اصول و آداب آن به طور کامل آشنا باشید. از سوی دیگر باید این موضوع را در نظر داشته باشید که تبحر و تخصص خاصی برای این مسئله مورد نیاز است. علاوه بر این، نیاز است فردی که برای تنظیم اظهارنامه قضایی اقدام می کند با اصول نگارشی برای نمونه نوشتن اظهارنامه قضایی آشنایی داشته باشد. به همین دلیل توصیه می شود حتما برای اقدام در این زمینه از یک وکیل مجرب و ماهر کمک دریافت کنید.

تمامی خواسته های خود از فرد اظهارشونده را می بایست در بخش اظهارات درج نمایید تا او درک درستی از موضوع اظهارنامه قضایی داشته باشد. از سوی دیگر لازم است از تنظیم و تحریر جملات ابهام آمیز بپرهیزید. هر چه متن اظهارنامه شفاف تر باشد، درک آن برای اظهارشونده ساده تر خواهد بود و او با دید جامع تری در خصوص رفع مشکلات اقدام خواهد کرد. این درست است که اظهارنامه پس از ایجاد اختلاف بین دو نفر تنظیم می گردد ولی لحن اظهارات می بایست محترمانه باشد.

هرگز نباید در اظهارات خود به دیگری اتهامی را وارد کرده یا به او تهمت بزنید چرا که این مسئله بار حقوقی خواهد داشت. از سوی دیگر هرگز نباید جرمی را به فرد نسبت بدهید چرا که این موضوع می تواند مشکل آفرین باشد. اگر شرط خاصی دارید لازم است آن را در متن سند حقوقی ذکر نمایید. برای مثال ممکن است این مسئله را در اظهارنامه ذکر کنید که اگر فرد به تعهداتش پایبند نبوده و آن ها را انجام ندهد پس از این دعوایی علیه او در محاکم قضایی اقامه خواهد شد.

در بسیاری از موارد برای اظهارات خود به مدارک و مستنداتی نیاز دارید. در این شرایط است که می بایست تمامی این مدارک را به اظهارنامه قضایی پیوست نمایید. هر گونه اظهاری از سوی شما می تواند در دادگاه مورد استناد قرار بگیرد؛ بنابراین نکته ای که لازم است برای نوشتن اظهارنامه قضایی به آن دقت داشته باشید این است که هرگز نباید این اظهارات به گونه ای باشد که پس از این با طرح دعوی، به عنوان اقرار از سوی شما مورد استفاده طرف مقابل قرار بگیرد.

هرگز از این نکته غافل نشوید که اظهارنامه بار حقوقی دارد یعنی می تواند پس از این در مراجع قضایی بر علیه شما مورد استفاده و استناد قرار بگیرد. لازم است در اظهارنامه کاملا مودبانه صحبت کنید و از توهین و افترا بپرهیزید. هر گونه تهمت، افترا، تهمت، توهین و مواردی از این جنس می تواند خسارت های جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد.

لازم است پیش از نمونه نوشتن اظهارنامه قضایی و ارسال آن، دادخواستی را در محاکم قضایی تنظیم نمایید. علت تاکید به این موضوع در این است که گاهی شما از فرد اظهارشونده درخواست دارید که برای مثال مطالبات مالی شما را پرداخت نماید. فرد با مشاهد اظهارنامه قضایی اطمینان حاصل می کند که در آینده ای نزدیک علیه او طرح دعوی خواهید کرد. در این صورت است که او اقدام به فروش اموالش می کند و یا اینکه با انجام معاملات صوری دست شما را از حقوق قانونی تان کوتاه می کند.

نمونه نوشتن اظهارنامه قضایی

اظهارنامه قضایی الکترونیکی چیست؟

پیش از ارسال اظهارنامه لازم است نمونه اظهارنامه قضایی الکترونیکی ثبت شود. برای ثبت اظهارنامه دو راه در اختیار فرد اظهارکننده قرار گرفته است. در گام نخست او می تواند به سایت خدمات الکترونیکی قوه قضاییه مراجعه کرده و جهت این کار اقدامات لازم را به انجام برساند. در روش دوم فرد می تواند به دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضائیه مراجعه کرده و از مقامات مسئول در این مرکز بخواهد که اظهارنامه او را در سامانه مربوطه ثبت نمایند.

در این روش نیز مسئولان دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضائیه به سایت www.adliran.ir مراجعه کرده و مشخصات فرد را در آن ثبت می نمایند تا به این شکل فرآیند لازم برای ثبت اولیه به انجام برسد. در این مرحله کد رهگیری برای فرد متقاضی ارسال خواهد شد. برای اطلاع از نحوه ارسال اظهارنامه قضایی لازم است کد رهگیری را به همراه داشته باشید.

لزوم مراجعه به وکیل برای تنظیم اظهارنامه قضایی

تنظیم اظهارنامه قضایی مانند انواع متون حقوقی دارای قواعد و شرایط خاص خود است. لازم است شما در تنظیم اظهارنامه به اصول نگارشی مسلط باشید تا بتوانید متنی گیرا و پر مغز را آماده کرده و به مقصد اظهارشونده ارسال نمایید. از سوی دیگر لازم است به قوانین و مقررات آشنایی کامل داشته باشید تا بتوانید در آن از حقوق قانونی خود دفاع کرده و آن ها را از اظهارشونده مطالبه نمایید. علاوه بر این، در صورتی که اظهارنامه دریافت کرده اید لازم است پیش از هر گونه اقدام با یک وکیل مشورت و تبادل نظر کنید.

بهترین کار این است که برای نوشتن اظهارنامه قضایی از یک وکیل مجرب و خبره کمک دریافت کرده و یا اینکه این کار را به طور کامل به او بسپارید تا در مدت زمان کمتری بتوانید به خواسته های خود دست پیدا کنید. مهارت های نوشتاری یکی از مهم ترین ویژگی های وکلای شاخص است که می تواند به شما در تنظیم انواع اسناد حقوقی کمک کند. در نظر داشته باشید که فرد تنها در زمانی می تواند به مطالبات حقوقی خود دست پیدا کند که از وکلای با تجربه و دارای دانش حقوقی بالا مراجعه نماید.

نمونه نوشتن اظهارنامه قضایی

کلام آخر

از اینکه تا پایان مقاله ما را همراهی کردید از شما تشکر و قدردانی می کنیم. در این مقاله هدف ما این بود تا چند نمونه نوشتن اظهارنامه قضایی را به شما ارائه دهیم تا با مهارت بیشتری برای تنظیم این سند حقوقی اقدام کنید. در ادامه تلاش کردیم تا تعریف دقیقی از اظهارنامه داشته باشیم و نکات مهمی را نیز برای تنظیم و تحریر آن بیان نماییم. در این مقاله همچنین در خصوص اظهارنامه الکترونیکی توضیحاتی را ارائه دادیم اکنون از شما می خواهیم که نظرات شخصی خود درباره متن بالا را با مخاطبان سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

15 − چهارده =

دکمه بازگشت به بالا