اظهارنامه قضایی چیست؟ ⚖️ +【نحوه تنظیم و نمونه متن】️⚡️

اگر تمایل دارید که بدانید اظهارنامه قضایی چیست؟ باید بگوییم که اظهارنامه قضایی یک سند رسمی است که به منظور اعلام ادعا، درخواست یا هشدار به طرف مقابل ارسال میشود و معمولاً به عنوان اقدام مقدماتی قبل از مراجعه به دادگاه استفاده میشود. این سند در نظام حقوقی ایران به عنوان یک ابزار قانونی برای آگاهسازی طرف مقابل از ادعاها و فراهم کردن فرصت پاسخگویی یا حل اختلاف به صورت مسالمتآمیز به کار میرود. اظهارنامه قضایی میتواند در دعاوی حقوقی، تجاری، مالی و حتی شخصی مورد استفاده قرار گیرد و در صورت عدم پاسخگویی طرف مقابل، میتواند به عنوان مدرک در دادگاه استفاده شود. در سایت برترین وکیل اطلاعات کاملی درباره اظهارنامه قضایی آماده کردهایم. اگر مایل هستید درباره این موضوع حقوقی بیشتر بدانید در ادامه با ما همراه باشید.
اظهارنامه قضایی چیست؟
ممکن است ابلاغیهای با عنوان اظهارنامه قضایی از سوی سامانه عدل ایران برای شما ارسال شده باشد. در این شرایط با این سوال مواجه میشوید که اظهارنامه قضایی چیست؟ اگر اختلافات حقوقی بین دو نفر وجود داشته باشد، پیش از اینکه یکی از طرفین در دادگاه طرح دعوی کند، معمولا برای طرف مقابل اظهارنامه ارسال میکند.
فرد از طریق اظهارنامه برای آخرین بار حق و حقوق خود را از طرف مقابل مطالبه میکند. ماده ۱۵۶ قانون آیین دادرسی مدنی، تنظیم اظهارنامه قضایی را یکی از راههای قانونی برای مطالبه حق میداند. اگر فردی به تعهدات خود عمل نکند میتوانید پیش از اینکه در دادگاه علیه او شکایت حقوقی یا کیفری تنظیم کنید، اظهارنامه تنظیم کرده و برای او ارسال نمایید.
ثبت اظهارنامه قضایی از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه امکانپذیر است. با تنظیم و ارسال اظهارنامه به طرف مقابل فرصت میدهید تا در موعد مقرر تعهدات خود را انجام دهد. باید متن اظهارنامه رو از قبل آماده کنید و از مسئولان دفاتر قضایی بخواهید که آن را به مقصد مقرر ارسال نمایند.

شرایط لازم برای ارسال اظهارنامه
معمولا پس از امضای قرارداد و توافقات، دو طرف تعهداتی در قبال یکدیگر دارند. در قراردادها زمانی برای انجام تعهدات مشخص میشود. حال تصور کنید که طرف مقابل به تعهدات خود در قرارداد عمل نکند. در این صورت است که شما باید اظهارنامهای را برای طرف مقابل ارسال کنید و از او بخواهید که به تعهدات قانونی خود عمل کند.
یکی از مهمترین شرایط ارسال اظهارنامه این است که موعد انجام تعهدات و مدت زمان مربوط به آن به سر آمده باشد. معمولا فرد از طریق اظهارنامه قضایی، به صورت رسمی از طرف مقابل میخواهد که خواستههای مرتبط با معاملات و قراردادها را انجام دهد.
فردی که قصد ارسال اظهارنامه را دارد در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه احراز هویت میشود. از سوی دیگر باید در زمان ارسال اظهارنامه حتماً به آن تمبر الصاق گردد تا اعتبار قانونی پیدا کند. دفاتر قضایی در صورتی اظهارنامه را ارسال میکنند که ادب و احترام در آن به طور کامل رعایت شده باشد.
برای مشاوره با بهترین وکیل تهران کلیک کنید!
عواقب عدم پاسخ به اظهارنامه قضایی
حال که فهمیدیم اظهارنامه قضایی چیست، لازم است به این نکته نیز اشاره داشته باشیم که هیچگونه اجبار و الزام قانونی برای پاسخ به اظهارنامه قضایی وجود ندارد. در قانون آیین دادرسی مدنی به صراحت اشاره شده است که فرد میتواند هیچگونه پاسخی به اظهارنامه ندهد؛ یعنی شما حتی در مدت تعیین شده نیز میتوانید به اظهارنامه پاسخ ندهید.
اما میتوانیم بگوییم که عواقب عدم پاسخ به اظهارنامه این است که طرف مقابل در صورت مشاهده انفعال از سوی شما قطعاً اقدام به طرح دعوی در دادگاه خواهد کرد. اگر قصد پاسخ دادن به اظهارنامه قضایی را دارید، باید لحن محترمانه و رسمی داشته باشید؛ بنابراین توصیه میکنیم که حتماً از وکلای متخصص در این زمینه کمک بگیرید.
همانطور که اشاره کردیم اظهارنامه در واقع آخرین فرصت به شما برای انجام تعهدات قرارداد است. اگر به اظهارنامه بیاعتنایی کنید ممکن است دعوایی حقوقی یا کیفری در مراجع قضایی مانند دادگاه یا دادسرا علیه شما اقامه شود. پس به جای اینکه اظهارنامه را بدون پاسخ بگذارید، بهتر است پاسخی دقیق همراه با مدارک و مستندات به آن داشته باشید.
اگر برای شما نیز سوال شده است که هدف از ارسال ابلاغیه اظهارنامه چیست؟ باید بگوییم که اظهارنامه راه حلی برای برطرف کردن مشکلات به صورت مسالمت آمیز است. در صورتی که اظهارنامه را نادیده بگیرید، هزینه بسیاری در دادگاه به شما تحمیل خواهد شد. همچنین درگیر فرایند طولانی دادرسی خواهید شد.

چگونه اظهارنامه قضایی بنویسیم؟
روش نوشتن اظهارنامه قضایی اهمیت بسیار زیادی دارد. برای نوشتن اظهارنامه قضایی حتماً باید بخشهای زیر را در متن خود بگنجانید:
- مشخصات و آدرس اظهار شونده
- مشخصات و آدرس اظهار کننده
- شرح کامل خواستهها و تعهدات موجود در قرارداد
- باید بخشی را برای پاسخ اظهار شونده تعبیه کنید تا اگر مایل به پاسخ است، اظهارات خود را در آن درج نماید
- علاوه بر اینکه باید اصول حقوقی به طور دقیق در اظهارنامه قضایی رعایت شود، شما باید به اصول نگارشی زبان فارسی نیز مسلط باشید. هرگونه خواسته یا ادعایی که دارید میبایست در بخش اظهارات نوشته شود. جملات باید به صورت شفاف و بدون ابهام نوشته شود تا طرف مقابل منظور شما را به درستی درک کند.
- لحن اظهارنامه باید محترمانه و کاملاً رسمی باشد. هرگز جملهای تهدید آمیز یا همراه با توهین به کار نبرید. اظهارنامه یک سند رسمی قلمداد میشود و طرف مقابل میتواند با استناد به آن در دادگاه طرح دعوی کند. همچنین نباید در اظهارنامه طرف مقابل را مجرم دانسته و او را به انواع جرایم متهم کنید.
- در اظهارنامه شرط و شروط تعیین کنید. برای مثال به فرد فرصت مشخصی بدهید تا تعهدات خود را انجام دهد. تعیین کنید که اگر در مهلت مقرر تعهدات مورد نظر به درستی انجام نشوند، در دادگاه طرح دعوی خواهید کرد. اگر مدرک یا سندی در اختیار دارید میبایست برای اثبات ادعای خود آن را به متن اظهارنامه پیوست کنید.
چگونه اظهارنامه قضایی را ثبت و ارسال کنیم؟
برای ارسال اظهارنامه قضایی، باید آن را به صورت الکترونیکی ثبت کنید. در روش اول شما میتوانید به وب سایت خدمات الکترونیکی قوه قضاییه یا سامانه ثنا مراجعه کنید و اظهارنامه خود را از این طریق برای طرف مقابل بفرستید؛ اما کار سادهتر این است که به دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه مراجعه کنید و از مسئولان مربوط بخواهید که اظهارنامه را ارسال نمایند.
البته پیش از حضور در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه باید نمونه متن اظهارنامه قضایی را تنظیم کرده باشید. میتوانید از وکلای دادگستری بخواهید که متن مربوطه را برای شما تنظیم نمایند و مهمترین خواستههای شما را در آن درج کنند. پس از ثبت اظهارنامه برای شما کد رهگیری ارسال میشود که با استفاده از آن میتوانید پیگیر فرایند ارسال باشید.

اظهارنامه قضایی چه تفاوتی با دادخواست دارد؟
در بررسی این سوال که اظهار نامه قضایی چیست؟ گفتیم که اظهارنامه در واقع یک سند رسمی است که شما با استفاده از آن میتوانید حق و حقوق خود را از طرف مقابل مطالبه کنید. در واقع شما قبل از اینکه دعوایی را در دادگاه اقامه کنید سعی دارید به صورت مسالمت آمیز از طریق ارسال اظهار نامه قضایی اختلافات را به حداقل برسانید.
اما گاهی ارسال اظهارنامه نمیتواند اختلافات پیش آمده بین دو طرف را برطرف کند؛ یعنی طرف مقابل به خواستههای شما در متن اظهارنامه بیاعتنایی میکند. در چنین شرایطی راهی جز بردن پرونده به مراجع قضایی برای شما باقی نمیماند. در این صورت است که میتوانید با تنظیم دادخواست، در دادگاه دعوای حقوقی مطرح کنید.
در واقع شما ابتدا از طریق اظهارنامه قضایی برای آخرین بار به طرف مقابل فرصت میدهید تا تعهدات خود را انجام دهد. اگر او همچنان به تعهدات خود عمل نکند، با ثبت دادخواست در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضایی، دعوایی را علیه فرد اقامه میکنید. برای ثبت اظهارنامه و دادخواست باید هزینههای دادرسی را بر اساس تعرفههای مشخص پرداخت کنید.
تنظیم دادخواست به معنای شکایت حقوقی از طرف مقابل است. در صورتی که فرد به ابلاغیه پاسخ ندهد، راهی جز شکایت برای شما باقی نمیماند. اظهارنامه تنها جنبه اعلامی دارد و پاسخ دادن به آن الزامی نیست؛ اما اگر دادخواست علیه فرد به ثبت برسد او باید در جلسات دادگاه پاسخگوی اقدامات غیرقانونی خود باشد.
نمونه متن اظهارنامه قضایی برای مطالبه تعهدات مالی

کلام آخر
حالا که بررسی کردیم اظهارنامه قضایی چیست؟ لازم است چند پیشنهاد و توصیه مهم در این حوزه به شما ارائه کنیم. اگر قصد ارسال اظهارنامه دارید و در تنظیم متن آن با مشکل روبرو هستید حتماً به سراغ وکلای دادگستری بروید. از سوی دیگر ممکن است اظهارنامه دریافت کرده باشید و ندانید که دقیقاً باید چگونه به آن پاسخ بدهید. در تمامی این موارد به کمک وکلای متخصص و مجرب نیاز دارید. متن اظهارنامه را حتماً باید به صورت محترمانه و به دور از توهین تنظیم کنید. نظرات خود را در قسمت دیدگاه بنویسید تا پاسخگوی آنها باشیم.
اظهارنامه قضایی برای اعلام رسمی خواسته یا هشدار قانونی به طرف مقابل پیش از اقامه دعوا استفاده میشود.
بله، اظهارنامه باید با لحن رسمی و بدون توهین یا تهدید تنظیم شود.
بله، از طریق سامانه ثنا میتوان اظهارنامه را به صورت آنلاین ثبت و ارسال نمود.