نکات حقوقی

تنظیم لایحه قضایی توسط وکیل ⚖️ + هزینه

گاهی در روند رسیدگی به پرونده‌های قضایی پیش می‌آید که قاضی از شما بخواهد که با تنظیم لایحه قضایی و مکتوب کردن کلیه ادله و مستندات خود، شرح کاملی از دعاوی مورد نظر خود به دادگاه ارائه دهید. در این مطلب سعی داریم مباحث مربوط به تنظیم لایحه قضایی توسط وکیل را مورد ارزیابی قرار دهیم.

لایحه قضایی چیست؟

لایحه قضایی یا لایحه دفاعیه در واقع نوعی از نامه و نوشته مکتوب است که توسط طرفین دعوا یا افراد درگیر در کلیه موارد مربوط به دعاوی کیفری و حقوقی در مقابل ادعای افراد و برای دفاع از خود به محاکم قضایی اعم از دادسرا یا دادگاه (بدوی، تجدید نظر و دیوان عالی کشور) تحویل داده می شود؛ بنابراین تنظیم لایحه قضایی می توان توسط وکیل، خواهان، خوانده، شاکی، شاهد و یا هر شخص دیگری انجام شود؛ اما باید دقت داشت که تنظیم لایحه امری تخصصی است و بهتر است به کسی سپرده شود که از چگونگی انجام آن اطلاع کامل دارد.

منظور از لایحه قضایی یا لایحه دفاعیه، توضیحاتی مکتوب و حقوقی است که بر طبق قانون تنظیم شده و برای اثبات امری نزد مقام قضایی و در مقام ارائه ادله و مستندات و با استناد به مواد قانونی به دادگاه ارائه می شود. افراد برای تنظیم لایحه باید دارای اطلاعات حقوقی کامل در خصوص پرونده و به فنون نگارش لوایح قضایی و لوایح دفاعیه آشنایی داشته باشد.

لایحه قضایی چیست؟

نحوه تنظیم لایحه قضایی توسط وکیل

برای تنظیم لایحه قضایی لازم است ابتدا به صورت مختصر نکاتی درباره پرونده را ذکر کرد و سپس به ارزیابی وقایع و سوابق ایجاد اختلاف پرداخت. در این مرحله باید مخاطب را با کلیات موضوع پرونده آشنا کرد. در مرحله بعد باید به دفاع ماهیت از خود پرداخت. لازم است دلایل و مدارک مورد نظر را به طور کامل ذکر کرد و مستندات قانونی را ارائه داد تا بیشتر از پیش مورد توجه قاضی پرونده قرار بگیرد. در صورتی که تنظیم لایحه قضایی توسط وکیل انجام می شود، می بایست خواسته های موکل به طور شفاف و روشن بیان شود.

لایحه های قضایی در موضوعات حقوقی با یکدیگر متفاوت هستد اما در تمامی آن ها باید شیوه نگارش حقوقی را در نظر گرفت. باید تنظیم لایحه قضایی توسط وکیل با لحنی رسمی و روان انجام شود. لازم است که وکیل در لایحه ای که مکتوب می کند نهایت احترام به مقامات قضایی و غیرقضایی را در نظر بگیرد و از به کار بردن کلمات تند و نامربوط خودداری نماید. لازم است در تنظیم لایحه قضایی توسط وکیل از زیاده گویی حذر کرد. هر روزه تعداد زیادی پرونده به دادگاه ارجاع داده می شود و از این رو، مختصر و مفید نوشتن لایحه می تواند تاثیر بیشتری در ذهن قاضی داشته باشد. باید در نوشتن لایحه از تکرار مطالب غیر ضروری اجتناب کرد و صرفا مدارک و مستنداتی را ضمیمه لایحه کرد که تاثیراتی بر نتیجه پرونده دارد.

توجه داشته باشید که معانی کلمات حقوقی و غیر عام را در نظر بگیرید و از واژه های عامیانه در لایحه دفاعیه استفاده نکنید. ناخودآگاه در نظر قاضی که یک حقوقدان است استفاده از واژه های عامیانه نشانه ای برای بی سوادی محسوب می شود. (سواد و دانش حقوقی) مثلاً عجیب است که گاهی دیده می شود یک وکیل دادگستری از واژه احضاریه یا متشاکی یا متهمه استفاده کند.

بدیهی است که لایحه قضایی نباید دارای خط خوردگی و غلط املایی باشد و فاصله میان پاراگراف های آن به شکلی تنظیم شود که بعدها نشود به آن مطلبی را افزود. گفتنی است که تمام لایحه های قضایی باید شماره گذاری شده و ثبت شوند. از این رو، در هنگام تحویل لوایح به دادگاه و مراجع قضایی لازم است از مدیر دفتر بخواهید که نسبت به ثبت آن اقدام نماید. علاوه بر موارد ذکر شده باید اشاره کرد که تنظیم لایحه قضایی توسط وکیل باید با رعایت کامل دستور زبان فارسی نوشته شود. به عنوان توصیه پایانی نیز باید گفت که در لایحه دفاعیه حتما به مواد قانونی و آراء وحدت رویه استناد کنید؛ زیرا استناد به قانون، مهمترین بخش تنظیم لایحه است.

نحوه نوشتن لایحه قضایی

در تنظیم لایحه قضایی توسط وکیل باید به چه موضوعاتی توجه کرد؟

در تنظیم لایحه قضایی توسط وکیل می بایست نکات و موارد مختلفی مانند معرفی سمت لایحه دهنده، شناسه پرونده مانحن فیه، گردشکار و شرح دعوا تا زمان تقدیم لایحه، دفاعیات لازمه اعم از دفاع شکلی و دفاع ماهوی و در پایان تقاضایی که از محکمه مورد استدعا است، با دقت هر چه تمام‌تر ذکر شود. با توجه به مواردی که بیان شد، این موضوع قابل دریافت است که تنظیم لایحه امری تخصصی و پیچیده است که دانش حقوقی در این زمینه را می طلبد. از این رو، بهتر است تنظیم لایحه به فردی حقوقدان نظیر وکیل مجرب و کاربلد سپرده شود.

در تنظیم لایحه قضایی توسط وکیل باید جان مطلب درباره موضوع دعوا به استحضار مقامات قضایی رسیده شود. لایحه دفاعیه در اصل برای پاسخ دادن به دفاعیات طرف مقابل دعوا است. ایحه دفاعیه به معنای دفاع خواهان و یا شاکی از ادعای حقوقی و کیفری خود نزد محکمه و در مقام ارائه ادله اثباتی و استناد به مواد قانونی و یا متضمن تقاضا و درخواست از محکمه می باشد. به دلیل پیچیدگی های موجود بهتر است تنظیم لایحه قضایی توسط وکیل انجام شود.

تنظیم لایحه کیفری باید به گونه ای انجام شود که در آن ادله اثبات دعوا مثلا در زمینه اتهام کلاهبرداری و دفاعیات مربوط به آن ذکر گردد. همچنین لازم است که مدارک و مستندات قانونی نیز ارائه شود. برای مثال در خصوص اتهام تجاوز جنسی لازم است فیلم، عکس و هر چیز دیگری که می تواند به روشن شدن مسئله کمک کند، در لایحه کیفری ارائه شود. تنظیم لایحه کیفری باید در انتهای خود دربردارنده موارد تخفیف در مجازات، تعلیق اجرای مجازات و یا تعویق صدور حکم در محدوده قانون باشد.

هزینه تنظیم لایحه قضایی توسط وکیل چقدر است؟

میزان هزینه مورد نیاز برای تنظیم لایحه قضایی توسط وکیل به مسائل گوناگونی بستگی دارد. این هزینه ممکن است با میزان پیچیدگی و موضوع لایحه تغییر کند. در واقع نمی توان مبلغ دقیقی را برای تنظیم لایحه در نظر گرفت و اعلام کرد. برای آگاهی بیشتر از هزینه لایحه قضایی باید با وکیل مورد نظر در ارتباط بوده و از او کسب اطلاع نمایید؛ زیرا این موضوع به میزان قابل توجهی به نظر مستقیم وکیل بستگی دارد.

همچنین ذکر این نکته ضروری است که علاوه بر مبلغی که باید برای تنظیم لایحه قضایی توسط وکیل پرداخت، هزینه ای را نیز باید برای ثبت و ارسال آن در نظر گرفت؛ زیرا دفاتر الکتورنیک قوه قضائیه پس از ثبت لایحه مربوطه در سامانه ثنا مبلغی را از شما طلب خواهند کرد. البته دقت داشته باشید که این مبلغ ناچیز است؛ اما ذکر آن در بخش هزینه های لایحه قضایی الزامی به نظر می رسید.

هزینه تنظیم لایحه قضایی توسط وکیل

چه کسانی می توانند اقدام به تنظیم لایحه قضایی کنند؟

تنظیم لایحه قضایی جزو حساس ترین موضوعات قانونی محسوب می شود. ممکن است جای گذاری یا حذف یک کلمه از لایحه قضایی به کلی مسیر پرونده را تغییر داده و نتیجه دعوا را برگرداند. دقت داشته باشید که طبق قانون طرفین دعوا می توانند برای نوشتن لایحه اقدام کنند؛ اما این نکته را نیز باید مد نظر قرار داد که نوشتن لایحه توسط عریضه نویسان یا افرادی که دانش حقوقی لازم برای ورود به این زمینه را ندارند، ممکن است سرنوشت دعوا را به کلی تغییر داده و آثار خوبی را به همراه نداشته باشد. از این رو بهتر این است که تنظیم لایحه حقوقی را به دلیل حساسیت بالایی که دارد به وکیلی مجرب و کاربلد بسپارید تا مشکلی در این زمینه برای شما پیش نیاید.

درست است که همه اشخاص می توانند نسبت به تنظیم لایحه اقدام نمایند ولی بهتر است که تنظیم لایحه دفاعیه، اخص لوایح کیفری توسط وکیل انجام شود؛ زیرا وکیل به قانون و بخشنامه ها و آراء وحدت رویه تسلط دارد و می تواند با استناد به قوانین و استدلال های حقوقی در روند و نتیجه پرونده تاثیرگذار باشد.

نوشتن لایحه قضایی

نحوه ثبت و ارسال لایحه قضایی

پس از نوشتن لایحه قضایی با رعایت کامل مواد قانونی و با اتکا به مبانی حقوقی، می بایست آن را به دادگاه مورد نظر ارجاع داد تا در نهایت توسط قاضی مربوطه مطالعه شده و مورد ارزیابی قرار گیرد؛ اما ارسال و ثبت لایحه قضایی دارای مراحلی است. در حال حاضر افراد برای ارسال لایحه باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نمایند و با پرداخت هزینه مربوطه، پس از انجام ثبت نام در سامانه ثنا، لایحه دفاعیه خود را از طریق کارشناسان دفاتر خدمات قضایی در سامانه ثبت و ارسال کنند. در صورت بهره بردن از یک وکیل، می توان چنین مسئولیتی را به او سپرد و از صحت انجام کار اطمینان حاصل کرد.

ثبت و ارسال لایحه قضایی

کلام آخر

در این مطلب ضمن ارائه تعریف دقیقی از لایحه دفاعیه، سعی کردیم نحوه تنظیم لایحه قضایی توسط وکیل را به طور کامل شرح دهیم و شما را با هزینه، نحوه نگارش و مراحل ثبت و ارسال لایحه قضایی آشنا کنیم. در پایان از شما دعوت می کنیم اگر تجربه ای در این زمینه دارید، آن را با سایر مخاطبان سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.

5/5 - (2 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هجده + چهارده =

دکمه بازگشت به بالا