نکات حقوقی

قانون جدید ساخت خانه باغ 1403 ⚖️⚡️

در سال 1374 قانون تغییر اراضی زمین های زراعی و کشاورزی به تصویب مجلس رسید و از آن سال به بعد ساخت بنا در باغ ها و زمین های کشاورزی با محدودیت های جدی مواجه شد. همه ساله این قانون در جهاد کشاورزی و هیئت وزیران با تغیرات جدی مواجه می شود و طی بخشنامه ای به نهادهای مسئول ارائه می گردد. باید این موضوع مورد بررسی قرار بگیرد که در سال 1403 این قانون دچار چه تغییراتی شده است. این نکته از آن جهت دارای اهمیت است که بر روی تصمیم گیری بسیاری از افراد برای ساخت و ساز تاثیر می گذارد. در این مقاله قانون جدید ساخت خانه باغ 1403 را مورد بررسی قرار می دهیم. با ما همراه باشید.

دلیل تصویب قانون تغییر کاربری زمین های زراعی و باغ ها

قبل از اینکه در خصوص قانون جدید ساخت خانه باغ 1403 توضیحاتی را ارائه دهیم لازم است این نکته را ذکر نماییم که تا پیش از سال 1374 هیچ گونه محدودیتی در خصوص ساخت بنا در ملک کشاورزی وجود نداشت و هر یک از ملاکان در صورتی که تمایل داشتند خانه ای در باغ خود داشته باشند می توانستند بدون طی نمودن مراحل قانونی خاصی در این جهت اقدامات لازم را به انجام برسانند؛ اما پس از آن با تصویب قانون مذکور محدودیت هایی در این زمینه ایجاد شده است.

در واقع تا پیش از سال 74 اراضی کشاورزی و زراعی به صورت افسار گسیخته ای دچار تغییر کاربری می شد و ما شاهد این بودیم که زمین های کشاورزی برای ساخت بنا و خانه کارگری دچار نابودی می شدند. بیم آن می رفت که این تغییرات منجر به ضرر و زیان به محیط زیست و بخش کشاورزی کشور شود. همین بیم و هراس باعث تصویب قوانین مربوطه شد. در واقع این قوانین سعی داشته اند تا نوعی از محدودیت را در مسیر ساخت و سازهای بی رویه در مناطق زراعی و کشاورزی ایجاد نمایند.

در قانون جدید مجازات هایی نیز برای افرادی که از قانون سرپیچی کرده و بدون محدودیت و مجوز اقدام به ساخت و ساز نمایند در نظر گرفته شده است که در اصل این مجازات ها برای ایجاد نوعی از بازدارندگی در برابر وقوع جرم است. بر اساس این قانون به جهاد کشاورزی این اختیار داده شده است تا خانه های کارگری و باغی که به صورت غیر قانونی احداث شده اند را تخریب نماید. البته این جدای از مجازاتی است که قانون برای افراد متخلف در نظر گرفته است.

قانون جدید ساخت خانه باغ 1402

قانون جدید ساخت خانه باغ در سال 1403

لازم به ذکر است که قانون جدید ساخت خانه باغ 1403 به منظور حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ‌ها و جلوگیری از تغییر کاربری غیرمجاز، با تغییراتی نسبت به قوانین قبلی، به تصویب رسیده است. این قانون، شرایط و ضوابط ساخت خانه باغ در اراضی زراعی و باغی را تعیین می‌ کند. بر اساس قانون جدید و تغییرات مربوط به آن در سال اخیر می توان گفت که برای احداث خانه باغ در اراضی زراعی و باغی، باید شرایط زیر رعایت شود:

  • زمین مورد نظر باید دارای سند مالکیت رسمی باشد.
  • زمین باید دارای کاربری زراعی یا باغی باشد.
  • زمین باید در محدوده قانونی شهرها و شهرک‌ها نباشد.
  • مساحت زمین باید حداقل ۵۰۰۰ متر مربع باشد.

برای احداث خانه باغ، باید از کمیسیون موضوع تبصره ۱ ماده ۱ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ‌ها، مجوز اخذ شود. این کمیسیون متشکل از نمایندگان وزارت جهاد کشاورزی، وزارت مسکن و شهرسازی، سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان امور اراضی و استانداری است. در این نهاد همه ساله درخواست های افراد بنا به ضوابط و قوانینی که وجود دارد مورد بررسی قرار می گیرد تا اگر درخواست فرد قانونی تشخیص داده شد به فرد مجوزهای لازم برای احداث بنا داده شود.

مساحت خانه باغ، به مساحت زمین مورد نظر بستگی دارد. بر اساس قانون جدید ساخت خانه باغ، مساحت خانه باغ نباید از ۱۵ درصد مساحت زمین بیشتر باشد. ارتفاع خانه باغ نباید از سه طبقه بیشتر باشد. خانه باغ باید صرفا برای سکونت و بهره‌برداری کشاورزی مورد استفاده قرار گیرد؛ یعنی باید خانه احداث شده جهت سهولت در امورات مربوط به زراعت و کشاورزی بنا شده باشد. در غیر این صورت طبق قانون جدید ساخت خانه باغ در سال 1403 فرد قادر به اخذ مجوز نخواهد بود.

هرگونه اقدام به تغییر کاربری اراضی زراعی و باغی بدون اخذ مجوز، جرم محسوب می‌ شود. متخلفان، علاوه بر قلع‌ و قمع بنا، به پرداخت جزای نقدی از ۱ تا سه برابر اراضی زراعی و باغ‌ها به قیمت روز با کاربری جدید که مورد نظر متخلف بوده‌ است، محکوم خواهند شد. این قانون و مجازات های مربوط به آن با هدف حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ‌ها و جلوگیری از تغییر کاربری غیرمجاز، تصویب شده است. این قانون، شرایط و ضوابط ساخت خانه باغ در اراضی زراعی و باغی را تعیین می ‌کند.

قانون جدید مجلس برای خانه باغ چیست؟

باید در خصوص قانون جدید مجلس برای خانه باغ توضیحاتی را ارائه دهیم اما لازم است پیش از آن در خصوص ماده قانونی مصوب سال 1374 اطلاعاتی را به مخاطب ارائه دهیم. باید اشاره داشته باشیم که در ماده 10 از قانون حفظ اراضی زراعی و باغ ها که در سال 1374 به تصویب رسیده و بر اساس اصلاحیه آن که در سال 1385 صورت گرفته چنین آمده است که هر گونه اقدام که در جهت تغییر کاربری زمین زراعی بدون در اختیار داشتن مجوزهای قانونی صورت بگیرد، جرم تلقی می شود.

در واقع این ماده قانونی این اختیار را به ماموران جهاد کشاورزی می دهد که عملیات تغییر کاربری را متوقف کرده و برای تشکیل پرونده و رسیدگی های بیشتر، این جرم را به مقامات قضایی اطلاع دهند. در واقع هر گونه اقدامی که دلالت بر تغییر کاربری داشته باشد، جرم تلقی می شود و این قانون برای آن مجازات های سنگینی را نیز در نظر گرفته است. در تبصره 1 از قانون مذکور آمده است که اگر متخلف همچنان به عملیات غیر قانونی خود ادامه دهد، نیروی انتظامی موظف به توقف تغییر کاربری است.

در تبصره 2 از ماده قانونی ذکر شده آمده است که ماموران جهاد کشاورزی به همراه ماموران تعیین دشه از سوی دادسرا و یا دادگاه محل موظف هستند تا بنای ایجاد شده در زمین کشاورزی و زراعی را تخریب کرده و آن را به حالت اولیه باز گردانند؛ بنابراین می توان گفت که هر گونه اقدام برای تغییر کاربری زمین کشاورزی و زراعی بر اساس قانون جرم است و قانونگذار جهاد کشاورزی و سایر نهادها را مسئول برخورد قانونی با آن کرده است.

قانون جدید ساخت خانه باغ 1402

قانون جدید ساخت و ساز در زمینهای کشاورزی و مجازات آن

در خصوص قانون جدید ساخت و ساز در زمینهای کشاورزی باید به این نکته اشاره داشته باشیم که در سال 1374 و در ماده سه از قانون مصوب ذکر شده بود که افراد می توانند به متراژ 500 متر از زمین های کشاورزی خود را براس اخت منزل مسکونی، دامداری، مرغداری و مواردی از این جنس اختصاص دهند؛ اما در سال 1385 قانون در این بند دچار تغییرات و اصلاحیه ای جدی شد و شاهد تغییراتی در مفاد این قانون بودیم. مشاوره حقوقی با وکیل نقش اساسی در درک این قانون دارد.

در واقع در قانون جدید ذکر شده است که هر گونه تغییر کاربری زمین زراعی و کشاورزی به مسکونی مجوزهای لازم نیازمند است و بدون در اختیار داشتن این مجوزها هرگز نمی توان قدمی در این مسیر برداشت. در صورت تغییر کاربری بدون اجازه از کمیسیون اراضی جهاد کشاورزی باعث می شود تا بنا تخریب گردیده و فرد با جریمه های نقدی از یک تا سه برابر ارزش بنای ساخته شده مجازات شود.

در قانون جدید ساخت خانه باغ 1403 اشاره شده است که اگر جرم از سوی فرد متخلف تکرار شود، علاوه بر جریمه نقدی، حبس از یک ماه تا شش ماه در انتظار فرد خواهد بود. در واقع در اصلاحیه قانون مجازات های سنگین تری برای ساخت خانه باغ در نظر گرفته شد. این جرایم همان طور که اشاره داشتیم شامل قلع و قمع بنا و نیز جریمه های نقدی و حتی حبس می شود. از سوی دیگر در نظر داشته باشید که همین مجازات سنگین باعث شد دولت نیز در این خصوص سختگیری بالایی را از خود نشان دهد.

در اصلاحیه جدید این قانون، اختیارات بیشتری به جهاد کشاورزی داده شده است. در واقع جهاد کشاورزی می تواند با حضور نماینده دادستان و بدون صدور رای از سوی دادگاه مربوطه برای تخریب و قلع و قمع بنای ساخت شده در خانه باغ و خانه کارگری اقدام نماید. به هر حال باید گفت که قانون جدید و تبصره های مربوط به آن سختگیری های بیشتری را در خصوص ساخت غیر قانونی خانه باغ به کار گرفته است و مجازات های سنگینی در انتظار فرد متخلف قرار دارد.

قانون جدید ساخت خانه باغ 1402

مصادیق تغییر کاربری در قانون جدید ساخت خانه باغ 1403

پیش از اینکه در خصوص حد مجاز ساخت بنا در باغ توضیحاتی را ارائه دهیم لازم است تا اطلاعات جامعی را در خصوص مصادیق تغییر کاربری به دست آورید. در واقع قانون مصادیق تغییر کاربری و اینکه چه نوع اقداماتی بر اساس قانون مساوی با تغییر کاربری قلمداد می شوند را بر عهده جهاد کشاورزی و کمیسیون های مربوطه قرار داده است. همین مسئله باعث شده است تا هر ساله شاهد تغییرات در قانون جدید ساخت خانه باغ 1403 باشیم و ضوابط و شرایط آن نیز به کلی جایگزین گردد.

در واقع هیئت وزیران و وزارت جهاد کشاورزی برای تغییرات قانون به مقتضیات زمان توجه می کنند و قانون نیز این حق را به این نهاد داده است. در سال 1403 نیز این قانون با تغییرات جدی رو به رو شده است که در ادامه مقاله آن را به طور کامل مورد بررسی قرار خواهیم داد. همواره شما می توانید با مراجعه به وکلای مجرب و خبره درباره این مطالب اطلاعات کاملی را به دست آورده و نیازهای حقوقی خود را برطرف کنید.

مصادیق جرم تغییر کاربری هر ساله و یا هر چند سال یکبار از سوی هیئت وزیران و وزارت جهاد کشاورزی دچار تغییراتی شده و به اعلام عمومی می رسد. از جمله مهم ترین این مصادیق می توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • دیوار کشی
  • فنس کشی
  • کرت بندی
  • قطعه بندی
  • ساخت خانه کارگری
  • ساخت بنا
  • ساخت خانه باغ

حد مجاز ساخت بنا در باغ چقدر است؟

حد مجاز ساخت بنا در باغ به مساحت زمین مورد نظر بستگی دارد. بر اساس قانون جدید 1403، مساحت خانه باغ نباید از ۱۵ درصد مساحت زمین بیشتر باشد. به عنوان مثال، اگر مساحت زمین ۵۰۰۰ متر مربع باشد، حداکثر مساحت مجاز ساخت خانه باغ، ۷۵۰ متر مربع خواهد بود. البته، در برخی موارد، ساخت بنا در باغ، بدون محدودیت مساحت مجاز است. از جمله مهم ترین این موارد می توانیم به موارد زیر اشاره داشته باشیم:

  • احداث خانه کارگری برای باغداران در مساحت حداکثر ۱۰۰ متر مربع.
  • احداث بناهای مسکونی در اراضی زراعی و باغی که قبل از تصویب قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ‌ها، به صورت مجاز احداث شده‌اند.
  • احداث بناهای مسکونی در اراضی زراعی و باغی که به دلیل حوادث غیرمترقبه، مانند سیل و زلزله، تخریب شده‌اند.

علاوه بر مساحت بنا که در قسمت های قبل اشاره داشتیم که قانون برای آن محدودیت های جدی را در نظر گرفته است، ارتفاع بنا نیز باید رعایت شود. بر اساس قانون جدید ساخت خانه باغ 1403 ارتفاع خانه باغ نباید از سه طبقه بیشتر باشد. در نهایت، نوع کاربری خانه باغ نیز باید رعایت شود. خانه باغ باید صرفاً برای سکونت و بهره‌برداری کشاورزی مورد استفاده قرار گیرد. علاوه بر محدودیت‌های ذکر شده، موارد دیگری نیز وجود دارد که باید در ساخت خانه باغ رعایت شود.

هرگونه اقدام به تغییر کاربری اراضی زراعی و باغی بدون اخذ مجوز، جرم محسوب می‌شود. متخلفان، علاوه بر قلع‌وقمع بنا، به پرداخت جزای نقدی از ۱ تا سه برابر اراضی زراعی و باغ‌ها به قیمت روز با کاربری جدید که مورد نظر متخلف بوده‌ است، محکوم خواهند شد. حد مجاز ساخت در زمین های کشاورزی، به مساحت زمین مورد نظر بستگی دارد. همچنین، ارتفاع بنا، نوع کاربری بنا و سایر موارد نیز باید رعایت شود. متقاضیان احداث خانه باغ، باید قبل از هر اقدامی، از شرایط و ضوابط این قانون آگاه باشند.

مجوز ساخت خانه کارگری در باغ 1403 و صلاحیت رسیدگی به تغییر کاربری

تا پیش از تصویب قانون آیین دادرسی کیفری در سال 1392، این دادسرا و دادگاه کیفری بود که صلاحیت های لازم برای رسیدگی به جرایم مربوط به تغییر کاربری را بر اختیار داشت. در واقع پس از اینکه قانون آیین دادرسی کیفری به تصویب رسید، در ابتدا اختلافاتی در خصوص صلاحیت دادگاه ها برای رسیدگی به جرایم تغییر کاربری به وجود آمد؛ اما پس از آن قانون، دادگاه کیفری 2 را مسئول رسیدگی به هر گونه تغییر کاربری بدون دریافت مجوز ساخت خانه کارگری در باغ 1403 دانست.

اشاره داشتیم که پیش از این اختلافاتی برای مرجع صالح رسیدگی به جرایم تغییر کاربری وجود داشت؛ اما رای وحدت رویه دیوان عالی کشور به این مشکلات و اختلافات پایان داد. همان طور که اشاره داشتیم رای وحدت رویه هیئت عمومی دیوان عالی کشور، رسیدگی به جرایم تغییر کاربری را از صلاحیت های دادگاه کیفری 2 به شمار آورد؛ بنابراین اگر پرونده ای در خصوص دعاوی تغییر کاربری دارید و مجوزهای لازم جهت آن را کسب نکرده اید، به اتهامات شما در دادگاه کیفری رسیدگی می شود.

قانون جدید ساخت خانه باغ 1402

جرم تغییر کاربری بدون اخذ مجوز ساخت خانه در باغ

در خصوص تغییر کاربری زمین کشاورزی بدون اخذ مجوز ساخت خانه در باغ همواره اختلافاتی وجود داشته است. یکی از این اختلافات آنی یا مستمر بودن جرم تغییر کاربری است. چرا که عده ای از حقوقدانان آن را آنی دانسته و عده ای دیگر آن را مستمر به شمار می آوردند. در واقع جرم آنی را باید جرمی بدانیم که پس از اقدام برای رفتار مجرمانه، ارکان مادی جرم به انتها و پایان می رسد.

در واقع در همان زمان است که فرد می تواند از سوی محاکم قضایی و مقامات مسئول تحت تعقیب قرار بگیرد. در واقع جرم آنی جرمی است که پس از ارتکاب آن بلافاصله نتیجه آن رخ می دهد. در واقع اگر بخواهیم به زبان عامیانه تر این موضوع را مورد بررسی قرار دهیم و برای آن مثال بیاوریم می بایست به جرم توهین اشاره کنیم. شما همین که به شخصی توهین می کنید از او آبرو برده اید و بنابراین می توان گفت که توهین یک جرم آنی در نظام حقوقی کشور به شمار می رود.

در مقابل جرم مستمر را می توانیم جرمی بدانیم که پس از وقوع آن، نتایج به صورت مستمر ارتکاب می یابد و به بار می نشیند. برای مثال لازم است به جرم ترک انفاق و نفقه ندادن اشاره داشته باشیم که جرم مستمر به شمار می رود؛ یعنی اگر مرد در روز اول به زن نفقه ندهد، در روز دوم نیز ممکن است ترک انفاق از سوی مرد رخ بدهد و نتایج آن به صورت مستمر ممکن است به وقوع بپیوندد.

در خصوص قانون جدید ساخت خانه باغ 1403 باید اشاره کنیم که رای وحدت رویه که از سوی دیوان عالی کشور اعلام شد، جرم تغییر کاربری زمین کشاورزی و زراعی را جرمی آنی در نظر گرفت. از سوی دیگر لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که جزای نقدی برای تغییر کاربری بدون مجوزهای لازم برای هر پرونده متفاوت از دیگری است. شما می توانید برای اخذ مجوزهایی لازم جهت ساخت خانه باغ در زمین کشاورزی و زراعی از بهترین وکیل ملکی در تهران کمک بگیرید.

لزوم مراجعه به وکیل برای احداث خانه باغ

همان طور که در بالا نیز به آن اشاره داشتیم احداث خانه باغ و قوانین مربوط به آن با پیچیدگی های زیادی همراه است. از سوی دیگر می دانیم که در صورت اقدامات غلط در این خصوص هزینه ساخت خانه باغ افزایش پیدا می کند؛ بنابراین پیش از هر گونه تصمیم گیری برای این کار لازم است با یک وکیل مجرب و خبره ارتباط گرفته و نظر او را در این باره جویا شوید. وکیل به شما کمک خواهد کرد تا به صورت قانونی امورات مربوط به خانه باغ را پیش برده و از بروز عواقب احتمالی در امان بمانید.

ساخت غیر قانونی خانه باغ و خانه کارگزی بدون اخذ مجوزهای لازم است از جهاد کشاورزی می تواند جرایم نقدی و حبس را به دنبال داشته باشد. شما می توانید برای دریافت مجوزهای لازم از وکیل کمک دریافت کرده و این امورات را به او واگذار نمایید. علاوه بر این شما می توانید با دریافت مشاوره حقوقی از وکیل و بازگو کردن شرایط زمین زراعی خود، دید جامعی در خصوص مواد قانونی و احتمال کسب موفقیت در احداث خانه باغ به دست آورید. به هر حال استخدام وکیل ریسک ساخت خانه باغ را کاهش می دهد.

قانون جدید ساخت خانه باغ 1402

کلام آخر

از اینکه تا پایان مقاله در کنار ما بودید و ما را همراهی کردید از شما مخاطبان سایت برترین وکیل تشکر می کنیم. در این مقاله سعی کردیم تا قانون جدید ساخت خانه باغ 1403 را مورد بررسی قرار داده و ابعاد مختلف آن را مورد بررسی قرار دهیم. اشاره داشتیم که هدف اصلی تصویب این قانون حفظ اراضی زراعی و کشاورزی بوده است. در ادامه برخی از مجازات های ساخت غیر قانونی و بدون مجوز زمین های زراعی را مورد بررسی قرار دادیم و مصادیق آن را نیز بررسی کردیم. اکنون از شما می خواهیم که پیشنهادات خود درباره تغییر کاربری زمین زراعی را با مخاطبان سایت به اشتراک بگذارید.

4.1/5 - (7 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو × 3 =

دکمه بازگشت به بالا