جرم کلاهبرداری چیست؟💸 مجازات کلاهبرداری در قانون اسلامی⚖️
یکی از مهم ترین جرایمی که علیه اموال صورت می گیرد، جرم کلاهبرداری می باشد. در اثر وقوع این جرم شخصی دیگری را فریب داده و اموال او یا قسمتی از اموال وی را در اصطلاحات عامیانه به طور کامل بالا می کشد. به کار گرفتن روش های متقلبانه و استفاده از حیله و نیرنگ موقعیتی را فراهم می کند که در آن فرد فریب خورده در بسیاری از موارد مال خود را با رضایت کامل در اختیار کلاهبردار قرار می دهد؛ اما با گذشت زمان متوجه وقوع جرم و استفاده از حیله و فریب می شود. اثبات این جرم در دادگاه کار پیچیده است و مجازات های سنگینی نیز برای آن در قانون مجازات اسلامی ذکر شده که تمامی این موارد را به طور کامل در این مقاله از سایت برترین وکیل مورد بررسی قرار خواهیم داد.
تعریف کلاهبرداری در قانون مجازات اسلامی
جرم کلاهبرداری در واقع جرمی علیه اموال است که می تواند تبعات گسترده ای را برای فرد مجرم به دنبال داشته باشد. اگر بخواهیم تعریف کلاهبرداری در قانون مجازات اسلامی را بیان نماییم می بایست اشاره کنیم که بر اثر وقوع این جرم شخصی می کوشد تا با استفاده از روش های متقلبانه و فریب کارانه به اموال دیگری دسترسی پیدا کرده و آن را تصاحب نماید.
در کلاهبرداری ممکن است فرد مال باخته در ابتدا با رضایت و همراهی اموال خود را در اختیار فرد کلاهبردار قرار دهد؛ اما دلیل رضایت وی استفاده فرد کلاهبردار از حیله و نیرنگ است. در نظر داشته باشید که شرط لازم برای وقوع چنین جرمی منفعت مالی است که مجرم از وقوع جرم برده و اموالی است که به این روش موفق به تصاحب آن ها شده است.
برای کسب اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره آسان با بهترین وکیل کیفری تهران کلیک کنید!
صرف اینکه فردی به دیگری دروغ بگوید و به اموال او دست پیدا کند دلیل بر وقوع جرم کلاهبرداری نیست. زمانی می توانیم اقدامی را مساوی با کلاهبرداری بدانیم که شخص از روش متقلبانه و فریب کارانه استفاده نموده و به هدف خود برسد. تفاوت مهم جرم سرقت با کلاهبرداری این است که در کلاهبرداری صرف بردن مال دیگری کفایت نکرده و باید روش متقلبانه ای صورت گرفته باشد.
در اثر استفاده از راهکارهای فریب کارانه لازم است فرد فریب خورده و مال را با رضایت در اختیار دیگری قرار دهد. کلاهبردای می تواند از جمله جرایم پیچیده و دشوار به شمار بیاید. چرا که وقتی بیان می کنیم باید روش متقلبانه ای انجام شده باشد، این مسئله می تواند مصادیق بسیاری را به دنبال داشته باشد و این روش ها در دادگاه نیز مورد اثبات قرار بگیرد.
امروزه روابط اجتماعی و وسایل مربوط به آن هر روزه در حال گسترش می باشد و همین مسئله موقعیتی را در اختیار مجرمین قرار می دهد تا با استفاده از آن به فریب و نیرنگ دست زده و اموال دیگران را تصرف نمایند. مجازات هایی که در قانون برای این جرم در نظر گرفته شده، حبس، جزای نقدی به اندازه ارزش مال، رد مال و جبران ضرر و زیان مربوط به آن می باشد.
کلاهبرداری اینترنتی چیست؟
اگر بخواهیم به صورت حقوقی به جرم کلاهبرداری اینترنتی نگاهی بیندازیم می بایست به این مسئله اشاره داشته باشیم که اگر شخصی از روش های فریب کارانه و حیله گرانه برای دسترسی به اموال منقول و غیر منقول دیگران استفاده نموده و یا اینکه قبض، سند، پول، چک، سفته و سایر اوراق مهم افراد دیگر را تصاحب نماید این جرم به تحقق پیوسته است.
در واقع فرد این اموال را به صورت کاملا غیر قانونی تصاحب می نماید و از آن ها به نفع خود یا دیگران استفاده می نماید. در نظر داشته باشید که حتی ممکن است در شرایطی فرد به اعطای اموال به فرد مجرم رضایت کامل داشته باشد و یا اینکه آن ها را با التماس به دیگری ببخشد؛ اما باید بدانیم که دسترسی و تصاحب اموال دیگران از این روش غیر قانونی می باشد.
گاهی ممکن است بستر کلاهبرداری در فضای مجازی باشد. فضای مجازی اگرچه فواید بسیاری را برای جامعه به دنبال داشته و امری مهم در زندگی افراد تبدیل شده است، اما توانسته بستری جدید را در اختیار کلاهبرداران قرار دهد که با استفاده از آن بتوانند با به کارگیری روش های حیله گرانه به اموال دیگران دست پیدا کرده و آن را به طور کامل ببرند.
حملات سایبری، دزدی از حساب های بانکی افراد در بستر اینترنت، به سرقت رفتن اطلاعات شخصی افراد و موارد دیگر از مصادیق وقوع این جرم در فضای مجازی هستند که می تواند تبعات بسیاری را برای مال باخته به دنبال داشته باشد. به هر حال عدم آگاهی عمومی در خصوص فضای مجازی تبدیل به یک معضل بزرگ برای جوامع امروزی شده است.
نکته مهمی که باید درباره کلاهبرداری در این بستر بیان نماییم این است که ردیابی کلاهبردار و طرح دعوی علیه او در کلاهبرداری اینترنتی بسیار سخت تر از فضای عادی جامعه است. به هر حال باید بدانیم که در صورت مشاهده کلاهبرداری در این فضا و فیشینگ لازم است در اسرع وقت با یک وکیل مجرب ارتباط گرفته و از طریق پلیس فتا مسئله را پیگیری کنید.
قانون جدید کلاهبرداری و مجازات های مربوط به آن
امروزه فضای مجازی و استفاده از اینترنت در جوامع رو به گسترش است و همین مسئله باعث شده است تا شاهد کلاهبرداری در اینترنت و در سطح جامعه باشیم. ماده قانونی جرم کلاهبرداری به ماده 67 قانون تجارت الکترونیکی باز می گردد که در آن جا به طور کامل در خصوص ابعاد و عنصار این جرم توضیحات کاملی ارائه شده است.
بر اساس این ماده قانونی اگر شخصی در هنگام مبادلات و معاملات اینترنتی با استفاده از سیستم ها، پیام ها و یا هر نوع بستر دیگری، افراد جامعه را گمراه نموده و در فرآیند مورد نظر اختلال ایجاد کند مرتکب جرم کلاهبرداری شده است که از نظر قانونی قابل پیگیری است و برای فرد مجرم در چنین شرایطی بر اساس قانون جدید مربوط به کلاهبرداری، مجازات هایی تعیین گردیده است.
در چنین شرایطی فرد کلاهبردار می کوشد تا با استفاده از بستر اینترنت و روش های متقلبانه ای که به کار می گیرد، برای خود و دیگران منفعت مالی به دست می آورد. این اقدام از نظر قانون جدید جرم انگاری شده است. فرد در چنین شرایطی علاوه بر رد مال به حبس از یک تا سه سال محکوم خواهد شد. همچنین در دادگاه برای این فرد جزای نقدی در نظر گرفته خواهد شد.
عناصر جرم کلاهبرداری شامل چه مواردی می شود؟
در این قسمت از مقاله لازم است پس از تعریف کامل کلاهبرداری و ابعاد حقوقی مربوط به آن، به این مسئله اشاره داشته باشیم که در واقع چه نوع از جرایمی را می توان مصداق بارز وقوع جرم از نوع کلاهبردای دانست. یکی از روش های اصلی برای وقوع کلاهبرداری این است که شخص مال دیگری را به عنوان مال خود در مراجع مختلف معرفی نماید.
از سوی دیگر گاهی شاهد این مسئله هستیم که افرادی با یکدیگر دست به یکی و تبانی کرده تا به مال دیگری دسترسی پیدا کرده و آن را به طور کامل تصاحب نمایند. ممکن است کلاهبرداری در بسترهای مختلف صورت بگیرد؛ اما می توانیم به طور کلی این نکته را متذکر شویم که کلاهبرداری پول و کلاهبرداری در معامله دو مورد از مهم ترین مصادیق جرم مذکور می باشند.
همچنین در برخی از موارد شاهد این هستیم که وارد کنندگان به بهانه واردات اقلام ضروری برای کشور، ارز دولتی دریافت کرده و سپس بدون وارد کردن هیچ کالایی به کشور، اقدام به فروش ارز دولتی در بازار آزاد می نمایند. این مثال از این جهت ارائه شد که بدانیم ممکن است وقوع جرم مورد نظر در تمامی بسترهای ممکن انجام شده و تحقق یابد.
فرد شاکی برای اینکه بتواند کلاهبرداری و وقوع آن را در محاکم قضایی اثبات نموده و پیگیر اموال از دست رفته خود باشد، می بایست از یک وکیل مجرب و خبره کمک دریافت کند. از سوی دیگر، با متهم شدن به این جرم لازم است در اسرع وقت وکیلی متخصص استخدام نمایید تا با ارائه دفاعیات شفاهی و کتبی پیگیر حقوق قانونی شما در دادگاه باشد.
مجازات کلاهبرداری در قانون جدید چیست؟
بر اساس ماده 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس و کلاهبرداری، مجازات فرد کلاهبردار 1 تا 7 سال حبس می باشد. از سوی دیگر مجازات جرم کلاهبرداری در قانون جدید برای فرد کلاهبردار این است که برابر با مالی که کلاهبرداری کرده است، جزای نقدی پرداخت نماید. البته این در صورتی است که فرد به وقوع جرم کلاهبرداری محکوم شود.
از سوی دیگر فرد مجرم ملزم است تا مال کلاهبرداری شده را رد مال نماید؛ یعنی در این شرایط فرد موظف است عین مال، مثل مال یا قیمت آن را به طور کامل به فرد مال باخته پرداخت نماید. البته مجازات کلاهبرداری زیر 100 میلیون با مبالغ بالاتر از آن متفاوت است و ممکن است قاضی پرونده دستور به اشد مجازات در چنین شرایطی نیز بدهد.
در صورتی که متهم به کلاهبرداری شده اید و به یک وکیل مجرب نیازمند هستید لازم است تحقیقات جامعی را درباره توانمندی و ویژگی های وکلا انجام دهید. در چنین شرایطی وکلای متخصص و آشنا به مسائل حقوقی می توانند راهکارهای مناسبی را در اختیار شما قرار دهند؛ بنابراین لازم است به سراغ وکلایی با سابقه درخشان و دارای تجربه بالا بروید.
نحوه اثبات جرم کلاهبرداری به چه صورت است؟
دقت داشته باشید که اگر دعوایی علیه شخصی مبنی بر وقوع جرم کلاهبرداری اقامه شده باشد، فرد شاکی ملزم است با استفاده از روش های قانونی اقدام به اثبات جرم کلاهبرداری نماید. راه های مختلفی برای اثبات جرم مربوطه وجود دارد که در ادامه برخی از مهم ترین آن ها را به تفکیک مورد بررسی قرار خواهیم داد:
- اقرار: در صورتی که فرد متهم با میل و اراده خودش اقرار به وقوع جرم نموده و به صراحت اعلام نماید که کلاهبرداری کرده است، جرم مذکور اثبات می گردد
- شهادت شهود: در صورتی که شاهدانی از نحوه وقوع جرم آگاهی کامل داشته باشند و به نفع شاکی در دادگاه شهادت دهند، کلاهبرداری به اثبات خواهد رسید
- ارائه مدارک و مستندات: بهتر است از یک وکیل آگاه در این زمینه کمک بگیرید تا او با استفاده از تجربیاتی که در این زمینه دارد، اقدامات لازم را برای جمع آوری مدارک و مستندات انجام داده و آن را به قاضی پرونده ارائه کند
- علم قاضی: قاضی پرونده می تواند با در نظر گرفتن تمامی شهود و مستندات ارائه شده و با در نظر گرفتن قوانین و مقررات مربوطه به وقوع جرم پی برده و ادعای مطرح شده را اثبات نموده و یا به طور کامل آن را رد نماید
به طور کلی زمانی می توانیم جرم کلاهبرداری را به اثبات برسانیم که مدارک و مستندات کافی را جمع آوری کرده و آن را در اختیار دادگاه قرار دهیم. بهتر است در این مسیر پر پیچ و خم حتما به سراغ آن دسته از وکلایی بروید که سال ها در زمینه دعاوی مطرح شده فعالیت کرده و توانسته اند تجربیات گران بهایی را در این حوزه با خود همراه کنند.
در واقع فرد بزه دیده لازم است این مسئله را در دعاوی کیفری مطرح شده به اثبات برساند که در درجه اول روش های متقلبانه برای تصرف مال صورت گرفته و در درجه دوم فرد کلاهبردار با استفاده از این روش ها اموالی را از وی برده است. به هر حال تنها با ارائه دلایل محکمه پسند است که می توانید به اهداف حقوقی خود در این پرونده ها دست پیدا کنید.
انواع کلاهبردای شامل چه مواردی است؟
کلاهبرداری را می توانیم در دسته بندی های مختلفی قرار دهیم و انواع کلاهبرداری را از جوانب مختلف مورد ارزیابی قرار دهیم؛ اما اگر نظر قانون را در این باره بخواهیم باید بگوییم که می توان کلاهبرداری را در دو دسته کلی کلاهبرداری ساده و کلاهبرداری مشدد جای داد که هر یک از آن ها تعاریف و هچنین جزئیات قانونی مربوط به خود را دارند.
- از سوی دیگر می توانیم بگوییم که کلاهبرداری مشدد به نوبه خود در دسته های متعددی جای می گیرد و ممکن است مصادیق خاص به خود را نیز داشته باشد. به هر حال باید اشاره کنیم که در تمامی دسته بندی های مربوط به کلاهبرداری نوعی استفاده از روش فریب کارانه را شاهد هستیم که فرد کلاهبردار برای بردن مال دیگری از آن بهره مند می شود.
- کلاهبرداران دولتی، کلاهبرداران غیر قانونی و کلاهبرداران تبلیغات عمومی جزو سه دسته مهم از کلاهبرداری مشدد هستند که در قانون مجازات اسلامی در خصوص آن ها تعیین و تکلیف صورت گرفته و مجازات هایی نیز برای آن ها در نظر گرفته شده است. با درک کامل از قوانین و مقررات است که می توانید در تمامی این دعاوی از حقوق قانونی خود دفاع کنید.
- اگر کلاهبرداری صورت گرفته شامل سه دسته بالا نباشد، می توانیم بگوییم که کلاهبرداری از نوع ساده آن بوده است. تعیین نوع کلاهبردای از این جهت دارای اهمیت است که مجازات های تعیین شده برای هر یک از دسته های اعلام شده با دیگری متفاوت خواهد بود. می توانیم بگوییم که کلاهبرداری مشدد تبعات سنگین تری را برای کلاهبردار به همراه خواهد داشت.
- امروزه در سطح جامعه شاهد وقوع تمامی دسته های کلاهبرداری هستیم؛ یعنی ممکن است در شرایطی، جرم کلاهبرداری صورت گرفته از نوع ساده یا مشدد باشد. مجازاتی که در دادگاه کیفری برای کلاهبرداری تعیین می شود به نوع جرم صورت گرفته بستگی خواهد داشت و این زمانی است که قاضی اطلاع کاملی در خصوص جزئیات پرونده به دست آورد.
- اگر کلاهبرداری از نوع ساده باشد، فرد کلاهبردار به یک تا هفت سال حبس محکوم خواهد شد و می بایست به میزان مدت حبس تعیین شده به زندان برود؛ اما مجازات کلاهبرداری مشدد دو تا 10 سال حبس خواهد بود. اگر رقم کلاهبرداری شده بالاتر از 100 میلیون تومان باشد، جزای نقدی و حبس از شش ماه تا سه سال در انتظار فرد کلاهبردار خواهد بود.
جرم کلاهبرداری قابل گذشت است؟
یکی از سوالات مهمی که ممکن است در این زمینه ایجاد شود این است که آیا جرم کلاهبرداری قابل گذشت است یا خیر؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که قانون کاهش مجازات های تعزیری که در سال 1399 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید، میزان مال کلاهبرداری شده را به عنوان عاملی در تعیین قابل گذشت بودن و یا قابل گذشت نبودن جرم در نظر گرفته است.
به این صورت که اگر مال کلاهبرداری شده ارزشی زیر 100 میلیون تومان داشته باشد می توان آن را در دسته جرایم قابل گذشت دسته بندی کرد؛ اما در شرایطی ممکن است مال کلاهبرداری شده دارای ارزشی بالاتر از 100 میلیون تومان باشد. در چنین پرونده هایی بر اساس قانون کاهش مجازات های تعزیری مصوب سال 99، این جرایم غیر قابل گذشت خواهند بود.
در نظر داشته باشید که جرایم قابل گذشت جزو آن دسته از جرایمی به شمار می روند که در صورت رضایت شاکی در کلاهبرداری، پرونده بسته خواهد شد؛ اما در جرایم غیر قابل گذشت حتی در صورتی که شاکی نیز از شکایت خود به طور کامل بگذرد، باز هم فرد کلاهبردار به مجازات های سنگینی در این زمینه محکوم خواهد شد که به نوع جرم وابسته است.
بنابراین اگر فردی مالی با ارزش کمتر از 100 میلیون تومان را با استفاده از روش های متقلبانه تصاحب کرده باشد، جرم صورت گرفته قابل گذشت است؛ یعنی اگر فرد بکوشد تا رضایت فرد شاکی را جلب نماید می تواند از اتهامات وارد شده گذر کرده و دیگر مجازاتی در این زمینه علیه وی اعمال نخواهد شد ولی در مبالغ بالای صد میلیون تومان چنین نیست.
اگر به جرایمی مانند کلاهبرداری، سرقت، فروش مال غیر و سایر جرائم مربوطه محکوم شده اید به دلیل پیچیدگی و دشواری که در این زمینه وجود دارد به شما توصیه می کنیم که در ننخستین گام به سراغ وکلای حرفه ای و متخصص بروید. با دریافت مشاوره حقوقی از این وکلا می توانید شانس کسب پیروزی را برای خود در دادگاه به میزان زیادی افزایش دهید.
لزوم مراجعه به وکیل برای جرایم کلاهبرداری
اشاره کردیم که کلاهبرداری یکی از جرئم علیه اموال است که اگر افراد دانش حقوقی لازم را در اختیار نداشته باشد و نتوانند آن طور که باید از منافع خود دفاع کنند، قطعا خسارت های بسیاری به آن ها تحمیل می گردد. در این بین لازم به تاکید است که استخدام وکلای حرفه ای و سپردن امورات حقوقی به آن ها می تواند در کسب پیروزی موثر باشد.
در نظر بگیرید وکیل استخدام شده از سوی شما باید سابقه درخشانی در اختیار داشته باشد چرا که این مسئله شما را به این درک می رساند که وکیل تجربیات گران بهایی را به همراه دارد و می تواند راهگشا باشد. از سوی دیگر وکیلی را باید به خدمت خود بگیرید که تخصص او در زمینه دعاوی کلاهبرداری بوده و بازدهی زیادی را در این حوزه نشان دهد.
از وکیل خود بخواهید که پرونده را مطالعه کرده و سپس نظر خود را درباره آن ارائه کند. ذاز سوی دیگر شما می توانید با دریافت مشاوره حقوقی از وکیل مورد نظر شانس خود را برای درک مسائل حقوقی و رسیدن موفقیت در دعاوی کلاهبرداری افزایش دهید. به هر حال باید تحقیق کاملی درباره توانمندی وکلا انجام دهید و هرگز چشم بسته وکالت پرونده های حقوقی و کیفری را به شخصی اعطا نکنید.
کلام آخر
مطالعه مطالب حقوقی این مزیت را به دنبال دارد که شما می توانید برای بسیاری از پرسش های خود در زمینه دعاوی مطرح شده پاسخ بگویید. در این مطلب از سایت برترین وکیل تلاش اصلی ما این بود تا شما را با جرم کلاهبرداری آشنا کنیم و اطلاعات حقوقی شما در این زمینه را افزایش دهیم. اشاره کردیم که این جرم می تواند در بسترهای مختلفی اتفاق بیفتد که از جمله کلاهبرداری اینترنتی است که مورد بررسی قرار گرفت. علاوه بر این درباره اثبات و مجازات این جرم صحبت کردیم. حالا ممنون می شویم اگر نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.