مدارک لازم برای تعویض پلاک + مراحل و هزینه ⚖️ 【سال1403】
در این مقاله سعی داریم مدارک لازم برای تعویض پلاک وسایل نقلیه را معرفی نماییم. هنگام نقل و انتقال مالکیت خودرو، تعویض پلاک ضمانتی بر انتقال مالکیت است. برای این منظور باید مدارکی را در مراکز تعویض پلاک ارائه داد. بخشی از این مدارک مربوط به فروشنده و بخش دیگری نیز مربوط به خریدار است. هر دو طرف معامله باید یک سری مراحل قانونی را طی کنند که در این مقاله به طور کامل به آن میپردازیم. با ما همراه باشید.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل تهران کلیک کنید!
مدارک لازم برای تعویض پلاک 1403
معمولاً هنگام خرید و فروش خودرو اقدام به تعویض پلاک آن می کنند؛ این کار از اهمیت بالایی برخوردار است که پشتوانه ای برای ضمانت انتقال خودرو به حساب می آید. باید توجه داشت که تعویض پلاک بسیار زمانبر است و باید مراحل قانونی و اداری آن به درستی طی شود.
برای انجام تعویض پلاک، خریدار و فروشنده هر دو موظف هستند که مراحل مربوط به این امر را با دقت انجام دهند تا انتقال مالکیت خودرو به درستی و بدون هیچ خللی انجام شود. فروشنده خودرو موظف است که مدارک لازم برای تعویض پلاک خودرو را به مراکز مخصوص تعویض پلاک تحویل دهد. این مدارک به شرح زیر هستند:
- برگه فروش کارخانه خودروسازی (در صورتی که خودرو در کارخانه های داخلی تولید شده باشد.)
- کارت خودرو
- سند مالکیت خودرو
- شناسنامه و کارت ملی فروشنده (در صورتی که فروشنده وکیل قانونی داشته باشد، باید مدارک هویتی او ارائه شود.)
- بیمه نامه شخص ثالث
- برگه خلافی خودرو برای اطمینان از عدم خلافی
- رسید پرداخت هزینه پارکینگ
- کارت معاینه فنی ( این بند برای خودرو های عمومی با گذشت یک سال از مدلشان و خودروهای دولتی و شخصی که 4 سال از مدلشان گذشته باشد الزامی است.)
باید توجه داشت که اگر فروشنده وکالت فک پلاک به خریدار بدهد نیازی به مراجعه ایشان برای تعویض پلاک نیست و تنها ارائه وکالت نامه تعویض پلاکی که به خریدار داده شده است، کفایت می کند. خریدار نیز هنگام تعویض پلاک باید مدارک زیر را به همراه داشته باشد:
- شناسنامه و کارت ملی خریدار یا وکیل قانونی وی
- ارائه وکالت حق فک پلاک از طرف فروشنده در صورت داشتن چنین وکالت نامه ای
- ارائه قبض خدماتی محل سکونت یا سند خانه خریدار یا مشخص کرن محل سکونت او
مراحل تعویض پلاک
پیش از انتقال سند وسیله نقلیه بایستی برای گرفتن نوبت اینترنتی تعویض پلاک اقدام شود. در ادامه تمامی مراحلی که توسط خریدار و فروشنده برای تعویض پلاک باید سپری شود شرح داده می شود. بعضی از مدارک لازم برای تعویض پلاک را در همین مراحلی که باید طی شود، دریافت خواهید کرد.
- دریافت نوبت تعویض پلاک اینترنتی
- دریافت قبض ورودی پارکینگ
- مدارک باید به پرسنل بادجه مرکزی تحویل داده شود.
- گرفتن معاینه فنی خوردرو
- کارشناس های مرکزی باید اصالت خودرو را تایید کرده و تاییدیه صادر نمایند.
- در صورتی که خودرو دارای جریمه خلافی است باید پرداخت شود و رسید عدم تخلف تحویل دهید.
- واریز هزینه های مربوط به تعویض پلاک
- در مرکز باید تاییدیه ای مبنی بر نقل و انتقال خودرو دریافت نمایید.
- با مراجعه به مرکز می بایست خودرو را فک پلاک کنید.
- پلاک قبلی را باید تحویل داده و پلاک جدید دریافت کنید.
- پس از دریافت، پلاک جدید باید نصب شود.
- برای خارج شدن از مرکز باید قبض ورودی پارکینگ را تحویل دهید.
مراحل فوق زمانبر است و اگر شما برای اولین بار تعویض پلاک انجام می دهید، ممکن است دچار کلافگی شوید؛ با این حال اطلاع از مدارک لازم برای تعویض پلاک و مراحل انجام این کار باعث می شود با سرعت بیشتر تعویض پلاک را انجام دهید و در حین انجام این کار آرامش خاطر بیشتری داشته باشید.
اقدامات پیش از نوبت دهی اینترنتی
پیش از اقدام به دریافت نوبت برای تعویض پلاک و مراجعه حضوری باید بدهی های خودروی خود را پرداخت نمایید. در صورت تسویه بدهی های پیشین می توانید سایر مراحل تعویض پلاک را به ترتیب انجام دهید. بدهی هایی که باید تسویه شوند در زیر ذکر می شوند.
- پرداخت مالیات فروش یا همان نقل و انتقال خودرو
- در صورت داشتن خلافی، باید پرداخت شود.
- عوارض طرح ترافیک باید پرداخت شود.
- عوارض شهرداری خودرو باید پرداخت شود.
- بدهی عوارض آزادراهی تسویه گردد.
بدهی هایی که باید پیش از دریافت نوبت تعویض پلاک تسویه شوند، بر عهده فروشنده است، در صورتی که هزینه تعویض پلاک خودرو را باید خریدار پرداخت نماید. بدهی های ذکر شده جزو هزینه های تعویض پلاک به شمار نمی آیند. با این وجود خریدار و فروشنده می توانند برای پرداخت هزینه ها به توافق رسیده و خلاف عرف عمل نمایند.
تعویض پلاک اینترنتی
به منظور جلوگیری از ازدحام جمعیت در مراکز تعویض پلاک، پلیس راهنمایی رانندگی ناجا اقدام به نوبت دهی اینترنتی به ارباب رجوع میکند. شما پیش از مراجعه حضوری باید به سامانه نوبت دهی تعویض پلاک اینترنتی به نشانی nobatdehi.epolice.ir مراجعه کنید. با مراجعه به این سایت و انتخاب گزینه نویت دهی در صفحه نخست اقدام به ثبت نوبت خود در شهر و تاریخ مناسب نمایید.
برای دریافت نوبت اینترنتی نیازی به پرداخت هیچ وجهی وجود ندارد و این امر کاملا رایگان است. در هنگام دریافت نوبت باید دقت داشته باشید که اطلاعات را به درستی وارد نمایید؛ چرا که در مرکز تعویض پلاک اطلاعات ثبت شده چک می شود. پیش از اقدام برای دریافت نوبت اینترنتی باید بدهی های پیشین خودرو پرداخت شده باشد.
هزینه نقل و انتقال خودرو
در هنگام خرید و فروش خودرو باید هزینه هایی به منظور انتقال مالکیت خودرو پرداخت شود. این هزینه ها در تمامی خرید و فروش های وسایل نقلیه رایج است. در ادامه هزینه هایی که هنگام نقل و انتقال وسیله نقلیه می بایست فروشنده و خریدار متحمل شوند ذکر می شود.
مالیات نقل و انتقال خودرو: یکی از مهم ترین هزینه هایی که در هنگام فروش خودرو باید پرداخت شود مالیات وسیله نقلیه است. مالیات خودرو به مواردی مانند وارداتی بودن، مدل ماشین و سال تولید آن بستگی دارد. معمولا هر چقدر ماشین کارکرده تر باشد، مالیات کمتری پرداخت می شود.
هزینه ثبت سند در دفترخانه: پرداخت هزینه هایی مانند مالیات نقل و انتقال، خلافی و عوارض را باید پیش از تعویض پلاک انجام داد و به عبارتی تسویه این هزینه ها و دریافت رسید پرداخت بدهی ها جزو مدارک لازم برای تعویض پلاک به حساب می آیند و در صورت عدم پرداخت آن ها تعویض پلاکی اتفاق نمی افتد. هزینه تعویض پلاک و ثبت سند در دفترخانه بر عهده ی خریدار است و مابقی هزینه ها را فروشنده باید متحمل شود.
هزینه مربوط به تعویض پلاک: پرداخت هزینه تعویض پلاک بر عهده ی خریدار خودرو است، مگر اینکه فروشنده خودش پذیرفته باشد هزینه های مربوط به تعویض پلاک را پرداخت نماید.
مدارک لازم برای ثبت سند خودرو
پس از انجام تعویض پلاک خودرو می توان آخرین مرحله نقل و انتقال خودرو را با ثبت سند وسیله نقلیه در دفترخانه به اتمام رساند. هنگام مراجعه به دفترخانه باید مدارکی تحویل دهید که با استناد به این مدارک هزینه ثبت سند محاسبه و به حساب دولت یا دفترخانه واریز شود. مدارک مورد نیاز برای این امر در ادامه ذکر می شود.
- برگ سبز خودرو که در مرکز تعویض پلاک تحویل گرفته اید.
- ارائه مدارک هویتی فروشنده و خریدار
- سند بنچاق پیشین
- ارائه تاییدیه نقل و انتقال خودرو از مرکز تعویض پلاک
- رسید پرداخت عوارض سالانه شهرداری
- بیمه نامه شخص ثالث
- کارت سوخت خودرو
مدارک لازم برای تعویض پلاک موتور
مراحل تعویض پلاک موتور نیز مانند تعویض پلاک خودرو است. در ابتدای امر باید بدهی های وسیله نقلیه پرداخت شده و سپس اقدام به دریافت نوبت برای تعویض پلاک نمود. در سامانه با انتخاب شهر و نوع موتور سیکلت می توانید مراکز تعویض پلاک موجود در سطح شهر را مشاهده کرده و در تاریخ مورد نظر اقدام به ثبت نوبت نمایید.
باید توجه داشت که برای تعویض پلاک فروشنده و خریدار هر دو باید حضور داشته باشند و در صورت عدم امکان حضور هر کدام باید وکیل وی حضور داشته باشد. در ادامه مدارک لازم برای تعویض پلاک موتور ذکر می شود.
- شناسنامه و کارت ملی فروشنده و خریدار
- سند فروش کارخانه سازنده موتورسیکلت
- مدارک لازم برای احراز محل سکونت خریدار
- سند موتور سیکلت
- بیمه اعتبار دار موتور سیکلت
- معاینه فنی موتور
- کارت موتور سیکلت
- گواهی پرداخت خلافی و عدم داشتن بدهی موتورسیکلت
- رسید پرداخت هزینه تعویض پلاک
این مدارک می تواند سند یا اجاره نامه محل سکونت خریدار و یا قبوض خدماتی مانند قبض آب، برق و گاز باشد. اگر اسناد محل سکونت به نام پدر و مادر یا همسر وی نیز باشد، مانعی وجود ندارد و قابل ارائه به مرکز تعویض پلاک جهت احراز هویت است. از قبوض خدماتی جهت مشاهده آدرس دقیق و کدپستی محل سکونت استفاده می شود.
تعویض پلاک موتور سیکلت نیز مانند تعویض پلاک خودرو خواهد بود و تمامی مراحلی که برای تعویض پلاک خودرو ذکر شد. برای موتور نیز صادق است. تنها تفاوت در مراحل تعویض پلاک وسایل نقلیه مراکزی است که این کار را انجام میدهند. پیدا کردن مراکزی که تعویض پلاک وسیله نقلیه را انجام میدهند با انتخاب نوع وسیله نقلیه در سایت نوبت دهی امکان پذیر است.
مدارک لازم برای تعویض پلاک با وکالت
معمولاً در صورت عدم امکان مراجعه حضوری فروشنده به مراکز تعویض پلاک می تواند به خریدار وکالتی دهد که خریدار به عنوان نماینده ی قانونی وی تمامی مراحل مربوط به تعویض پلاک را انجام دهد. در این صورت علاوه بر مدارک لازم برای تعویض پلاک، ارائه وکالت نامه کفایت می کند.
اگر فروشنده یا خریدار به شخص سومی برای انجام مراحل تعویض پلاک وکالت دهند، باید وکالت نامه همراه با مدارک هویتی وکیل برای شناسایی نماینده قانونی، به مسئول مربوطه تحویل داده شود. هر چند دادن وکالت به خریدار برای تعویض پلاک منطقی تر به نظر می رسد چون وقت یک نفر تلف می شود تا اینکه دو نفر همزمان حضور داشته باشند، اما وکالت به شخص سوم نیز بلامانع است.
به منظور تسریع در امر تعویض پلاک و انتقال مالکیت وسایل نقلیه می بایست با مراحل و مدارک لازم برای تعویض پلاک آشنایی کامل داشته باشید و در صورت عدم امکان انجام این کار توسط خود می توانید وکالت نامه ای به وکیل خود مبنی بر انجام امر تعویض پلاک در بازه ی زمانی مشخصی بدهید تا به عنوان نماینده ی قانونی شما اقدام به انجام مراحل نقل و انتقال وسیله نقلیه کند.
کلام آخر
از همراهی شما تا انتهای مقاله نهایت سپاس و تشکر را داریم. در این مقاله سعی شد مدارک لازم برای تعویض پلاک به شما معرفی شود، پس از آن علت تعویض پلاک و مراحل انجام این امر ذکر شد تا باشناخت بیشتر این فرآیند بتوانید در زمان کوتاه تری مراحل تعویض پلاک را به درستی انجام دهید. در پایان از شما عزیزان دعوت می کنم که تجارب گرانقدر خود را با سایر مخاطبان سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.