مهریه در صورت طلاق غیابی ⚖️【شرایط و مراحل طلاق غیابی】⚡️
به طور کلی بر اساس قوانین و مقررات کشور مهریه در صورت طلاق غیابی نیز به زن تعلق خواهد گرفت و هیچکس نمیتواند زن را از دریافت حقوق مالی خود محروم نماید. طلاق غیابی در واقع زمانی اتفاق میافتد که خوانده دعوی در جلسات دادگاه حضور نداشته باشد و همچنین لایحهای را نیز برای دفاع مکتوب از خود به دادگاه ارسال نکند. البته ممکن است از پیش زن خودش بسته به میل و ارادهای که داشته مهریه را بخشیده باشد در چنین شرایطی امکان دریافت مهریه برای وی وجود نخواهد داشت و در باقی شرایط او میتواند مهریه خود را به طور کامل از دادگاه مطالبه نماید. اگر میخواهید اطلاعات بیشتری در این خصوص به دست آورید با سایت برترین وکیل همراه باشید.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل طلاق در تهران کلیک کنید!
منظور از طلاق غیابی چیست؟
پیش از بررسی مهریه میخواهیم توضیح مختصری از طلاق غیابی ارائه دهیم. این مسئله را در نظر بگیرید که خواهان میتواند با تنظیم دادخواست دعوای حقوقی علیه خوانده اقامه کند و در این صورت از سوی دادگاه برای خوانده ابلاغیه ارسال خواهد شد.
در ابلاغیه ارسال شده از سوی دادگاه به فرد خوانده اعلام میشود که او فرصت دارد در جلسات دادگاه حاضر شده و از حقوق قانونی خود دفاع نماید. حال ممکن است ابلاغیه به دست فرد خوانده یا اقوام او نرسد و یا اینکه فرد پس از دریافت ابلاغیه تمایلی برای حضور در جلسات دادگاه نداشته باشد، در این صورت است که حکم غیابی مربوط به طلاق صادر خواهد شد.
به هر حال میتوانیم بگوییم که اگر خوانده دعوای طلاق خواه مرد باشد و خواه زن، در جلسات دادگاه حضور پیدا نکرده و برای دفاع از خود نیز لایحهای ارسال نکرده باشد، قاضی پرونده با در نظر گرفتن جوانب مختلف دعاوی مطرح شده، حکم غیابی در این خصوص صادر خواهد کرد.
تکلیف مهریه در صورت طلاق غیابی چیست؟
در صورتی که زن دادخواست طلاق را تنظیم نموده و در اختیار محاکم قضایی قرار دهد، دعوای مربوط به طلاق اقامه میگردد. در این صورت اگر مرد ابلاغیه دادگاه را دریافت نکند و همچنین لایحهای را نیز برای دادگاه ارسال نکند، حکم طلاق به صورت غیابی صادر خواهد شد و تکلیف مهریه در صورت طلاق غیابی مشخص خواهد گردید.
باید بدانیم که حق طلاق در قانون مدنی به مرد داده شده است، اما زن نیز در برخی از شرایط خاص میتواند برای طلاق اقدام نماید. در صورتی که زن در زندگی مشترک دچار عسر و حرج شده و بتواند دلایل محکمه پسندی را برای طلاق ارائه نماید، میتواند حتی بدون رضایت مرد نیز از او جدا شده و به زندگی مشترک پایان بخشد.
یکی از مهمترین دلایل موجهی که زن بر اساس آن میتواند طلاق بگیرد، این است که مرد به مدت ۴ سال مفقودالاثر بوده و خبری از او نباشد. در این صورت است که دادگاه به یکی از روزنامههای کثیرالانتشار برای پیدا کردن مرد آگهی میدهد و این آگهی در یک سال به مدت سه بار منتشر خواهد شد و پس از پایان یافتن آن است که به زن اجازه طلاق غیابی داده خواهد شد.
حتی اگر طلاق غیابی باشد، باز هم زن میتواند به حقوق مالی خود در زمینه مهریه دست پیدا کند و هیچکس نمیتواند او را از مطالبه حقوق خود در زمینه مهریه محروم نماید؛ یعنی حتی اگر مرد در جلسات دادگاه حاضر نشده و لایحهای نیز برای قاضی پرونده ارسال نکرده باشد، باز هم زن میتواند مهریه خود را از اموال مرد وصول نماید.
همچنین ممکن است زن وکالت در طلاق داشته باشد. در چنین شرایطی است که زن میتواند با استفاده از وکالت بلاعزل در دادگاه درخواست طلاق خود را مطرح نموده و در صورتی که مرد در این جلسات دادگاه حضور نداشته باشد، طلاق به صورت غیابی صورت میگیرد. اگر زن برای دریافت حق طلاق مهریه خود را نبخشیده باشد باز هم در این شرایط میتواند مهریه خود را از مرد دریافت کند.
علت اقدام برای طلاق غیابی چیست؟
حال که در خصوص مهریه در صورت طلاق غیابی توضیحات کاملی را ارائه دادیم لازم است به این نکته نیز اشاره داشته باشیم که اگر زن و مرد در صورت مسائل مختلف زندگی مشترک خود توافق نداشته و به سازش نرسند، ممکن است تصمیم به طلاق بگیرند. در این صورت اگر یکی از زوجین در جلسات دادگاه حاضر نشود، طلاق غیابی است.
به هر حال علت طلاق غیابی در بسیاری از موارد این است که زن یا مرد رغبت چندانی به طلاق ندارند و به همین دلیل در جلسات دادگاه حاضر نمیشوند. از سوی دیگر ممکن است تصمیمی برای ارسال لوایح کتبی به دادگاه نیز نداشته باشند. در این صورت است که طلاق به صورت کاملاً غیابی انجام میشود و شرایط مربوط به این نوع از طلاق حکمفرما خواهد بود.
در صورتی که زوجین تمایل به طلاق دارند، باید قوانین مربوط به حکم غیابی را به طور کامل بدانند تا حقوق آنها پایمال نشود. همچنین باید توجه داشته باشیم که قوانین و مقررات، شرایط طلاق از سوی زن و مرد را دارای تفاوتهای بسیار زیادی کرده است که باید در خصوص آنها آگاهی کاملی را داشته باشید.
آیا میتوان به حکم طلاق غیابی اعتراض کرد؟
تکلیف مهریه در صورت طلاق غیابی به طور کامل مشخص خواهد شد؛ در چنین شرایطی ممکن است مرد یا زن بخواهند به حکم صادر شده از سوی دادگاه اعتراض نمایند. در چنین شرایطی سوال پیش میآید که آیا خوانده یا خواهان دعوای طلاق غیابی میتوانند به رای صادر شده از سوی دادگاه اعتراض نمایند یا خیر؟
اعتراض برای صادر شده در خصوص طلاق در واقع همان واخواهی است که یکی از روشهای مرسوم به اعتراض در خصوص احکام صادر شده از سوی دادگاه میباشد. امکان اینکه خواهان یا خوانده در مدت ۲۰ روز پس از صدور حکم طلاق به آن اعتراض نمایند و حقوق قانونی خود را جستجو کنند، وجود دارد.
توقیف اموال برای مهریه در صورت طلاق غیابی
در خصوص مهریه در صورت طلاق غیابی به این مسئله اشاره داشتیم که در صورتی که زن دلایل موجهی را بتواند به دادگاه ارائه دهد و یا اینکه حق طلاق را از مرد دریافت کرده باشد، میتواند به حقوق مالی خود در این زمینه دست پیدا کند. زن برای دسترسی به مهریه خود میتواند تمامی اموال منقول و غیرمنقول خود را تا سقف مهریه توقیف کند.
در شرایطی ممکن است طلاق غیابی اتفاق بیفتد، اما اموالی از مرد در دسترس نباشد تا زن با استفاده از آن مهریه خود را وصول کند؛ در چنین شرایطی به محض رویت شدن مرد، زن میتواند حکم بازداشت او را دریافت نماید. در این صورت است که دادگاه مرد را در خصوص مطالبه مهریه مورد بازخواست قرار خواهد داد و او موظف است دیون خود به زن را بپردازد.
طلاق غیابی در خارج از کشور و تکلیف مهریه
گاهی ممکن است زن یا مرد در خارج از کشور باشند و اقدام به طلاق غیابی نمایند. افرادی که در خارج از کشور زندگی میکنند، میبایست دادخواست طلاق خود را بر اساس قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران تنظیم نمایند.
دادگاههای ایران صلاحیت لازم برای رسیدگی به دادخواست طلاق غیابی در این خصوص را دارند. ممکن است که زن و مرد به صورت همزمان در خارج از کشور باشند و تصمیم به طلاق بگیرند؛ در این صورت است که دادگاه شهرستان تهران به عنوان مرجع صالح برای رسیدگی به درخواست طلاق آنها تشکیل جلسه خواهد داد.
در صورتی که زوج یا زوجه در ایران باشند و یا اینکه در ایران سکونت موقتی داشته باشند، دادگاه محل سکونت آنها به عنوان مرجع صالح برای رسیدگی به درخواست طلاق مورد استناد قرار خواهد گرفت. دادگاه موظف است تا تکلیف مهریه را نیز مشخص کرده و اموال مرد را برای پرداخت مهریه در صورت امتناع خود وی توقیف نماید.
شرایط طلاق غیابی از طرف زن و مرد
شرایط طلاق غیابی از طرف زن شامل موارد مختلفی میشود که در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره خواهیم کرد:
- یکی از مهمترین شرایطی که باید در این نوع از طلاق و اعتراض به آن وجود داشته باشد، این است که خود فرد و نمایندگان قانونی او در جلسات دادگاه حضور نداشته باشند.
- در صورتی که خوانده هیچگونه لایحهای برای دفاع از خود به دادگاه ارائه نکرده باشد، در این صورت است که حکم طلاق به صورت کاملاً غیابی صادر خواهد شد.
- در صورتی که برگه ابلاغیه به دست فرد خوانده نرسیده و او از برگزاری جلسات دادگاه برای طلاق اطلاع کافی نداشته باشد.
مراحل طلاق غیابی از طرف مرد
در اسلام حق طلاق به مرد داده شده و زن میتواند از مهریه در صورت طلاق غیابی بهرهمند شود. در واقع مرد زمانی میتواند زن را به صورت کاملاً غیابی طلاق دهد که زن ابلاغیه را دریافت نکرده و در جلسات دادگاه نیز حضور نداشته باشد. همچنین باید این مسئله را در نظر بگیرید که زن نباید لایحه قضایی یا لایحه دفاعیه به دادگاه ارسال کرده باشد.
شرایط دیگری که برای این نوع از طلاق میبایست به آن توجه داشته باشیم این است که مرد در صورتی میتواند به صورت یک طرفه همسرش را طلاق دهد که تمامی حقوق مالی و غیرمالی او را تعیین و تکلیف کرده باشد. از جمله مهمترین این حقوق میتوانیم به نفقه و مهریه اشاره داشته باشیم که در شرایطی به زن تعلق خواهد گرفت.
اگر بخواهیم به مهمترین حقوق غیرمالی زن اشاره کنیم، میتوانیم به بیان حق حضانت فرزندان و حق ملاقات با آنها در صورتی که حضانت را نداشته باشند بپردازیم. از سوی دیگر ذکر این نکته ضروری است که اگر مرد برای طلاق دادن زن هیچگونه دلیل موجهی نداشته باشد، میبایست هدیهای را تحت عنوان نحله به او پرداخت نماید.
در صورتی که مرد مهریه زن را تعیین تکلیف نکرده باشد، به او اجازه طلاق داده نخواهد شد و در صورتی که او طلاق را در دفترخانه به ثبت برساند، این کار جرم محسوب خواهد شد. اگر قصد طلاق گرفتن از همسرتان را دارید و از تصمیم خود مطمئن هستید لازم است بیش از هرگونه اقدام با وکلای متخصص مشورت نمایید.
عده طلاق غیابی چقدر است؟
عده مشخصی برای طلاق غیابی نمیتوان تعیین کرد؛ چرا که طلاق غیابی در شرایط مختلفی اتفاق میافتد و ممکن است شامل هر نوع طلاقی باشد. گاهی ممکن است در طلاق غیابی زن عده وفات نگه دارد و یا اینکه عده بارداری برای او واجب باشد و نمیتوانیم هرگز مدت مشخصی را در این خصوص اعلام نماییم.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل خانواده در تهران کلیک کنید!
به طور کلی میتوان گفت که عده طلاق مدت زمانی است که پس از جاری شدن صیغه طلاق زن باید از ازدواج مجدد و نزدیکی با مردان خودداری نماید. نگه داشتن عده طلاق یک واجب شرعی و جزو مهمترین قوانین و مقررات مربوط به دعاوی خانواده به شمار میرود. لازم است برای کسب اطلاعات بیشتر به سراغ وکلای متخصص بروید.
کلام آخر
از همراهی شما تا انتهای مقاله نهایت تشکر و قدردانی را داریم . در این مقاله تلاش کردیم تا مهریه در صورت طلاق غیابی را به صورت جامع مورد بررسی قرار دهیم تا بدانید که مهریه به عنوان یکی از حقوق مالی زن حتی در صورتی که حکم غیابی باشد نیز قابل وصول است. شما میتوانید نقطه نظرات خود را در قسمت دیدگاه با ما و سایر مخاطبان این سایت در میان بگذارید.