دیه زن در سال جدید چقدر است؟ + نحوه تعیین نرخ دیه⚖️【سال1402】
در قانون مجازات اسلامی که از شرع مقدس مستند شده است، اشاره شده که هیچ کس حق تعرض به جان و بدن دیگری را ندارد. اهمیت این موضوع به اندازه ای است که قانون برای آسیب رساندن به جان و بدن افراد مجازات های سنگینی را در نظر گرفته است. هر فرد به طور عمدی یا سهوی به جان و بدن دیگری آسیب وارد کند به گونه ای که آسیب های مادی و معنوی برای فرد به دنبال داشته باشد، لازم است به او دیه پرداخت کند. در آسیب رساندن به جسم دیگری، افراد معمولا با مجازات هایی از جنس دیه یا ارش رو به رو می شوند که هر یک از آن ها جزئیات خاص خود را دارند. در این مقاله سعی داریم به مسائل مربوط به دیه زن در سال 1402 بپردازیم و به این سوال پاسخ دهیم که دیه زن در سال جدید چقدر است؟ با ما همراه باشید.
دیه چیست و ارش به چه معناست؟
پیش از اینکه پاسخ دهیم که دیه زن در سال جدید چقدر است لازم می باشد تا تعریف دقیقی را از دیه به شما ارائه دهیم. قانون مجازات اسلامی تعریف دقیقی را از دیه ارائه داده و موارد مربوط به آن را نیز مشخص کرده است. در ماده 17 قانون مجازات اسلامی به صراحت اشاره شده است که دیه عبارت است از مقدر یا غیر مقدر مالی که در شرع مقدس اسلام برای ایراد جنایات غیر عمدی بر نفس، اعضا و منافع و یا جنایت عمدی در مواردی که به هر جهتی قصاص ندارد.
در واقع اگر بخواهیم این ماده قانونی را به زبانی عامیانه بیان کنیم باید اشاره داشته باشیم که دیه عبارت است از مبلغی است که در جنایت غیر عمدی علیه جان و جسم دیگری یا در جنایت عمدی در مواقعی که در هر شرایطی امکان قصاص مجرم وجود نداشته باشد به اولیای دم بزه دیده پرداخت می شود. در برخی از مواد قانونی میزان دیه مشخص شده است؛ اما دیه برای برخی دیگر از مواد قانونی نیز مشخص نشده است. در واقع زمانی که دیه مقدر نباشد به آن ارش گفته می شود.
اشاره داشتیم که در قانون دیه برخی از جرایم مشخص نشده است. به این دیه در اصطلاحات حقوقی ارش گفته می شود. باید ذکر نماییم که تعیین ارش بر عهده قاضی پرونده می باشد و دست او برای تعیین ارش کاملا باز است. البته لازم است قاضی برای تعیین میزان ارش و دیه با استفاده از نظرهای کارشناسانه پزشکی قانونی اقدام نماید. البته لازم است که در این خصوص کارشناسی های دقیقی صورت بگیرد تا دیه تعیین شده عادلانه باشد.
انواع دیه کدام است؟
پیش از آن ها مشخص کنیم دیه زن در سال جدید چقدر است لازم می باشد تا با انواع دیه نیز آشنایی کامل به دست آوریم تا فهم موضوعات حقوقی در این خصوص سهولت پیدا کند. در این قسمت سعی داریم در خصوص انواع دیه و تقسیم بندی های خاص آن سخن به میان آوریم. در واقع دیه را می توان بر اساس که بر عضو وارد شده است یا بر اعضا یا منافع دیگری، تقسیم بندی کرد. در ادامه سعی داریم تعریف دقیقی از این موارد ارائه دهیم. دیه مذکور را می توان در انواع زیر دسته بندی کرد:
دیه قتل: باید اشاره داشته باشیم دیه قتل همان طور که از نامش پیدا است در زمانی به اولیا دم پرداخت می شود که جنایت عمدی یا غیر عمدی جان دیگری را گرفته باشد. باید اشاره داشته باشیم که دیه قتل در ماه های غیر حرام برابر است با دیه یک انسان کامل که در ماه های غیر حرام 900 میلیون تومان و در ماه های حرام یک میلیارد و 200 میلیون تومان تعیین شده است. دقت داشته باشید که در جنایت عمدی زمانی به اولیای دم دیه پرداخت می شود که به جای قصاص به دیه رضایت پیدا کرده باشند.
دیه اعضای بدن: در واقع می توان دیه اعضای بدن را نیز یکی دیگر از انواع دیه به شمار آورد که در متن قانون نیز به تعیین میزان آن پرداخته شده است. در واقع این نوع از دیه زمانی پرداخت می شود که جنایت صورت گرفته علیه عضوی از بدن شخص انجام شده باشد و آن را مخدوش کرده باشد. معمولا میزان دیه اعضای بدن تعیین شده است. این بدان معنا است که معمولا برای اعضای بدن دیه مقدری در متن قانون مشخص شده است. در غیر این صورت لازم است ارش تعیین گردد.
دیه منافع اعضا: در صورتی که جنایتی علیه فرد رخ دهد و بر اثر آن جنایت فرد منافع خود از برخی اعضا را از دست بدهد، برای او دیه منافع اعضا تعیین می گردد. برای درک بهتر این نوع از بیمه می توانیم شرایطی را مطرح کنیم که در آن بر اثر جنایت رخ داده به گوش فرد آسیبی فیزیکی وارد نشده باشد، اما گوش به طور کامل شنوایی خود را از دست داده باشد. در این شرایط به فرد دیه منافع اعضا تعلق می گیرد. میزان دیه منافع اعضا نیز لازم است با استتناد به قانون انجام شود.
دیه جراحات: اکنون که سعی داریم به این سوال پاسخ دهیم که دیه زن در سال جدید چقدر تعیین شده است، باید در خصوص انواع دیه نیز اشاراتی داشته باشیم. یکی دیگر از انواع دیه، دیه جراحات می باشد. در صورتی که جنایت صورت گرفته باعث ایجاد جراحاتی در سر و صورت و اعضای بدن فرد شود و حتی برای او کبودی به همراه داشته باشد، لازم است فرد دیه جراحات را پرداخت کند. در قانون به طور دقیق در خصوص میزان دیه جراحات سخن به میان آمده است.
علاوه بر مواردی که در بالا ذکر کردیم در خصوص اینکه دیه زن در سال جدید چقدر است می توانیم انواع دیه از نظر مشخص شدن یا نشدن آن توسط قانون را نیز مشخص کرد. این تقسیم بندی شامل موارد زیر خواهد شد.
دیه مقدر: همان طور که در بالا نیز به آن اشاره داشتیم در دیه مقدر میزان دیه پرداختی توسط متن قانون به صراحت مشخص شده است.
دیه غیر مقدر یا ارش: اشاره داشتیم که در برخی جنایت های صورت گرفته میزان دیه مشخص نشده است. در صورتی که قانون میزان دیه ار مشخص نکرده باشد به آن ارش گفته می شود. در این صورت است که قاضی می بایست با در نظر گرفتن گزارشان کارشناسان پزشکی قانونی میزان دیه را مشخص نماید.
نحوه تعیین نرخ دیه زن در سال 1402
در پاسخ به این سوال که دیه زن در سال جدید چقدر است اشاره نمودیم که دیه مقدر و ارش انواع دیه را تشکیل می دهند. هر ساله جدول کاملی برای تعیین نرخ دیه در اختیار عموم قرار می گیرد که بر اساس آن می توان میزان دیه در جنایت های متفاوت را تعیین نمود؛ اما سوال اینجا است که نرخ دیه زن در سال 1402 با چه فرمولی محاسبه می شود؟ در ادامه سعی داریم به بیان این مووضع پرداخته و شرح کاملی در خصوص آن داشته باشیم.
باید اشاره داشته باشیم که نرخ دیه در هر سال با سال قبل متفاوت است. تورم موجود در کشور باعث شده است تا هر ساله میزان مشخصی از دیه تعیین شود تا به این شکل به حقوق کسی تعرض صورت نپذیرد. دیه زن در سال 1402 نیز از این موضوع جدا نیست. هر ساله کارشناسان با در نظر گرفتن تورمی که از سوی بانک مرکزی اعلام می گردد، میزان دیه را مشخص کرده و در اختیار رئیس قوه قضائیه قرار می دهند. در صورت تایید این موضوع، نرخ و میزان دیه توسط قوه قضائیه توسط بخشنامه ای ابلاغ می گردد.
باید اشاره داشته باشیم که تعیین نرخ دیه کامل از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که دیه اعضای بدن نیز بر اساس آن مشخص می گردد. از سوی دیگر لازم است فرد مجرم تمامی مبلغ مربوط به دیه را به نرخ روز آن پرداخت نماید. باید اشاره داشته باشیم که دیه کامل انسان در سال 1402 مبلغی معادل 900 میلیون تومان می باشد؛ یعنی در مواردی که فرد محکوم به پرداخت دیه کامل انسان باشد، لازم است مبلغی معادل 900 میلیون تومان را در اختیار اولیا دم وی قرار دهد.
باید اشاره داشته باشیم که مبلغ 900 میلیونی دیه کامل انسان مخصوص ماه های حرام است. در واقع باید این نکته را نیز ذکر کنیم که در ماه های حرام میزان دیه تغلیظ پیدا کرده و افزایش می یابد. در این صورت یک سوم دیه کامل به میزان اصلی دیه اضافه می شود. به این معنا که در دیه ماه های حرام فرد لازم است یک میلیارد و 200 میلیون تومان به اولیای دم بزه دیده پرداخت نماید.
ماده 550 قانون مجازات اسلامی، همچنین، ماده 560 این قانون، به ترتیب، اشاره داشته است که دیه قتل زن، نصف دیه مرد است و دیه زن و مرد در اعضا و منافع تا کمتر از ثلث دیه کامل مرد، یکسان است و چنانچه ثلث یا بیشتر شود، دیه زن به نصف تقلیل می یابد.
نحوه محاسبه چند درصد دیه زن در سال 1402
در بخش های قبل تلاش کردیم به این پرسش پاسخ دهیم که دیه زن در سال جدید چقدر تعیین شده است. اکنون زمان آن رسیده است تا مبحث دیگری را تشریح نماییم. باید اشاره داشته باشیم که همواره افراد با این موضوع رو به رو شده اند که برخی از اشخاص بزه دیده اعلام می دارند که بر مثال برای آن ها فلان درصد دیه تعیین شده است. در ادامه سعی داریم این موضوع را مورد بررسی قرار دهیم و در خصوص آن به بیان نکاتی مهم بپردازیم.
برای محاسبه چند درصد دیه لازم است در ابتدا اطلاعات جامعی در خصوص میزان دیه کامل در ماه های غیر حرام داشته باشیم. منظور از چند درصد در این است که مشخص می گردد که چند درصد از دیه کامل کامل در ماه های غیر حرام به فرد تعلق می گیرد. برای مثال تصور کنید که قاضی در شرایطی مقدر کند که فرد می تواند 10 درصد از دیه کامل را دریافت کند. از این رو، 10 درصد از دیه کامل را مشخص می کنند که میزان آن معادل 90 میلیون تومان خواهد شد.
چرا دیه زن نصف دیه مرد است؟
در بالا سعی کردیم به این سوال پاسخ دهیم که دیه زن در سال 1402 چقدر تعیین شده است و اکنون سعی داریم به این سوال پاسخ دهیم که چرا دیه زن نصف دیه مرد می باشد؟ در واقع دیه نوعی مجازات مالی برای فرد جنایتکار است. هم در جنایت های عمدی و هم در مجازات های غیر عمدی امکان پرداخت دیه وجود دارد. باید اشاره داشته باشیم که دیه کامل انسان در ماه های غیر حرام 900 میلیون تومان است که این مقدر برای زن نصف این می باشد.
اکنون سعی داریم به این سوال پاسخ دهیم که چرا دیه زن در اسلام نصف دیه مرد است؟ در پاسخ به این سوال باید اشاره داشته باشیم که دیه به هیچ عنوان به معنای ارزش گذاری معنوی انسان ها نیست؛ یعنی نمی توان گفت که چون دیه مرد دو برابر زن است، پس اسلام به مرد بهای بیشتری داده است. باید اشاره داشته باشیم که منظور از پرداخت دیه، جبران خسارت های اقتصادی است که به یک خانواده در اثر قتل یا جراحات جسمی وارده تحمیل گردیده است.
در اسلام تامین هزینه های زندگی به مرد سپرده شده است. در واقع این مرد است که ملزم می باشد هزینه های زندگی همسر و فرزندان خود را تامین نماید و باید اشاره داشته باشیم که در صورت قتل پدر خانواده، خسارت های اقتصادی شدیدی به دیگر اعضای خانواده تحمیل می شود. اسلام در نظر دارد تا با پرداخت دیه به سایر اعضای خانواده به نوعی ضرر اقتصادی وارده به خانواده را جبران نماید. تا پس از فوت پدر خانواده، همسر و فرزندان وی در تنگنا قرار نگیرند.
این در حالی است که با قتل همسر، همچنان مرد در خانواده حاضر است و می تواند هزینه های زندگی فرزندان را تامین کند. از این رو، اسلام دیه زن را نصف دیه مرد در نظر گرفته است؛ بنابراین می توان گفت که نصف بودن دیه زن به هیچ عنوان به معنای شان پایین تر زن نیست و تنها بحث جوانب اقتصادی آن مطرح است. در واقع دیه راهی برای جبران ضررهای اقتصادی است که بر اثر نقص عضو یا قتل یکی از اعضای خانواده به سایرین تعلق می گیرد.
لزوم مراجعه به وکیل در دعاوی دیه
ممکن است دعوایی علیه شما اقامه شده باشد و در خلال آن قاضی حکم به پرداخت دیه از سوی شما کرده باشد. همچنین این احتمال وجود دارد که قاضی برای دریافت دیه به نفع شما حکم کرده باشد. در همه حال باید این موضوع را مد نظر قرار دهید که رسیدگی به پرونده های کیفری که در آن ها مسئله پرداخت بیمه نیز موضوعیت دارد، با دشواری هایی رو به رو است و همین مسئله ضرورت استفاده از یک وکیل توانا و خبره را بیش از هر زمان دیگری مشخص می کند.
در ابتدا پیش از هر گونه اقدام لازم است مهارت و توانایی حقوقدان های مختلف را مورد بررسی قرار دهید تا از میان انبوه گزینه های موجود، در نهایت به شاخص ترین و مطرح ترین آن ها دست پیدا کنید. بهترین وکیل دیه در تهران به پیچ و خم های مسیر آگاه است و می تواند در صورت لزوم راهکاری را به شما پیشنهاد کند که با پیگیری آن در مدت زمان کمتری بتوانید به مطالبات خود در خصوص دیه رسیدگی کنید. هر گونه غفلت در این زمینه می تواند خسارت هایی را برای فرد به همراه داشته باشد.
کلام آخر
از اینکه تا پایان مقاله در کنار ما بودید از شما تشکر می کنیم. در ابتدا سعی کردیم تعریف دقیقی از دیه داشته باشیم و به این سوال پاسخ دهیم که دیه زن در سال جدید چقدر است؟ در ادامه تلاش کردیم با استفاده از نکات و مواد قانونی تفاوت دیه و ارش را مشخص کنیم. در ادامه مقاله به بیان انواع دیه پرداختیم و آن را از جنبه های مختلف دسته بندی کردیم. همچنین نرخ دیه زن در سال جدید را تعیین نموده و شما را با نحوه محاسبه آن آشنا کردیم. همچنین در انتهای مقاله به یک سوال مهم در این خصوص پاسخ دادیم و اشاره داشتیم که چرا دیه زن نصف دیه مرد است. اکنون که به پایان مقاله رسیده ایم از شما همراهان گرامی درخواست می کنیم که تجربیات و نظرات خود در خصوص مطالب ذکر شده در مقاله را در قسمت دیدگاه با سایر مخاطبان سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.