شکایت از کلاهبرداری اینترنتی ⚖️【مراحل و هزینه شکایت】
در این مقاله سعی داریم شما را با نکات لازم برای ثبت و پیگیری شکایت از کلاهبرداری اینترنتی آشنا کنیم. در کلاهبرداری اینترنتی فردی با فریب و نیرنگ دیگران در فضای مجازی، مال یا خدمتی را از اشخاص فریفته شده برای خود یا دیگری دریافت می کند. در قانون مجازات هایی برای افراد مجرم به کلاهبرداری اینترنتی در نظر گرفته شده است. مال باختگان می توانند با تنظیم شکایت از کلاهبرداری صورت گرفته به دادسرای جرایم اینترنتی مراجعه و مطالبات خود را از طریق دادسرا یا پلیس فتا دنبال کنند. در صورت احراز کلاهبرداری اینترنتی دادگاه کیفری با توجه به قوانین وضع شده در این رابطه اقدام به صدور رای نهایی خواهد کرد.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل کلاهبرداری در تهران کلیک کنید!
تفاوت کلاهبرداری و کلاهبرداری اینترنتی
در حقیقت کلاهبرداری زمانی اتفاق میافتد که شخصی با استفاده از مکر و حیله، اموال دیگران را به تصرف خود در آورد. نکته ای که قابل توجه است این است که کلاهبرداری و بالا کشیدن اموال دیگران با فریب آن ها همراه بوده و این امکان وجود دارد که فرد مال باخته با رضایت خود اما تحت تاثیر فریبی که خورده است، دارایی خود را به شخص کلاهبردار تقدیم کرده باشد.
کلاهبرداری در هر مکان و فضایی امکان وقوع دارد. اگر فریب دیگران و اصطلاحاً بالا کشیدن اموال آن ها در فضا های مجازی رخ دهد، در حقیقت کلاهبرداری اینترنتی رخ داده است. با توجه به استفاده حداکثری مردم از فضاهای مجازی، افزایش خرید اینترنتی و راحتی کتمان حقیقت و فریب دیگران در این محیط باعث شده است که آمار شکایت از کلاهبرداری اینترنتی نیز افزایش یابد.
در اصل می توان گفت که کلاهبرداری اینترنتی نیز نوعی از کلاهبرداری است با این تفاوت که در فضای مجازی صورت می پذیرد و پیچیدگی این نوع جرم به علت امکان پنهان کردن هویت اصلی افراد در این فضا نسبت به فضای حقیقی باعث می شود فریب دیگران به سهولت انجام شود. علاوه بر آن یافتن هویت اصلی، محل سکونت و سایر مشخصات اشخاص مجرم مشکل است.
تمامی این موارد باعث می شود که پس گرفتن پول از کلاهبردار اینترنتی کاری بس دشوار باشد. با این وجود وضع قوانینی در خصوص این نوع کلاهبرداری و وجود پلیس فتا برای یافتن مجرمان و رسیدگی به این نوع خاص از کلاهبرداری باعث شده است که مردم در صورت فریفته شدن در فضای مجازی بتوانند شکایت کنند و خواستار الحاق به حقوق خویش باشند.
قانون مقابله با کلاهبرداری اینترنتی
با توجه به شکایت های صورت گرفته در سال 1388، قانونی در خصوص جرایم رایانه ای تصویب شد در این بند از قانون مجازات هایی در خصوص ارتکاب به کلاهبرداری های اینترنتی پیش بینی شده است. با توجه به بند 13 این قانون مجازات هایی در صورت وقوع کلاهبرداری اینترنتی برای شخص فریبکار در نظر گرفته شده است که شامل جزای نقدی و حتی حبس می باشد.
اگر شخصی بدون داشتن مجوز در سامانه های رایانه ای و یا مخابراتی با ارتکاب به انجام کارهایی از جمله پاک کردن داده ها، ایجاد یا توقف آن ها و یا حتی ایجاد مشکل در سامانه اینترنتی، برای خود و یا دیگران منفعتی شامل مال و دارایی و یا حتی خدمت یا امتیازی خاص به دست آورد، باید مال غیر را پس داده و علاوه بر آن به یک تا پنج سال حبس و یا پرداخت مبلغی پول نقد یا هر دوی آن محکوم می شود.
در ماده 67 قانون تجارت الکترونیکی نیز بیان شده است که در صورت استفاده سوء و یا غیر مجاز از پیام ها، برنامه ها و سیستم های رایانه ای و سایر وسایل ارتباطی راه دور که باعث اعتماد دیگران به چیزی غیر واقعی و انحراف از حقیقت آن ها شود و با این کار برای خود یا دیگران امتیاز مالی یا خدماتی کسب کند، مجرم به حساب می آید و برابر قانون با او برخورد می شود.
در این صورت علاوه بر برگرداندن مال غیر به صاحبان اصلی، مجرم به یک تا سه سال حبس همراه با پرداخت جریمه ی نقدی معادل محکوم می شود. چنین قوانینی باعث تسهیل شکایت از کلاهبرداری اینترنتی در کشور و همچنین کاهش ارتکاب به سوء استفاده های رایج در فضای مجازی می شود. امنیت فضای مجازی همواره در گرو وضع قوانین بازدارنده از کلاهبرداری و پیگیری چنین جرایمی است.
3 روش ثبت شکایت به پلیس فتا
برای شکایت از کلاهبردار اینترنتی، پلیس فتا 3 روش در اختیار فریفته شدگان قرار داده است تا بتوانند شکایت خود را ثبت و از حمایت های پلیس برخوردار شوند. این سه روش در بستر فضای مجازی یا حقیقی انجام می شود. در ادامه به برسی هر مورد پرداخته می شود.
تماس تلفنی با پلیس فتا: این روش به عنوان راحت ترین، در دسترس ترین و سریع ترین روش شناخته می شود. شما تنها کافی است که با شماره ی 096380 تماس بگیرید. این شماره به صورت 24 ساعته پاسخگوی شما است. کارشناسان پلیس فتا با شنیدن مشکل شما بهترین راه حل را به شما ارائه و به گزارشات دریافتی رسیدگی می کنند.
ثبت آنلاین شکایت: برای ثبت آنلاین شکایت به پلیس فتا باید به سامانه ی csirc.cyberpolice.ir مراجعه کرده و پس از ثبت نام در آن، در قسمت ثبت تخلفات فرم مربوطه را پر کنید. لازم به توجه است که پس از ثبت تخلف صورت گرفته به صورت آنلاین باید پیگیری شکایت از طریق مراجع قضایی ذی صلاح صورت گیرد.
مراجعه حضوری به پلیس فتا: آخرین روش دادخواهی از کلاهبرداری اینترنتی، مراجعه به دادسراهای جرایم رایانه ای است. در این روش شکایت نامه به صورت حضوری ثبت می شود، اما پیش از آن باید شکایت خود را در دفتر خدمات قضایی ثبت و پرونده ای در رابطه با مشکل شما ایجاد شود. پیامک تایید آن برای شماره ی شما ارسال خواهد شد.
پیگیری شکایت از کلاهبرداری اینترنتی
تا اینجای مقاله فهمیدیم که پس از تنظیم متن شکایت از کلاهبرداری اینترنتی باید شکواییه را تقدیم به مرجع رسیدگی به جرم های اینترنتی یعنی دادسرای جرایم رایانه ای نمود. سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که آیا دادسرای جرایم رایانه ای یا پلیس فتا می توانند حکم مجازات نیز صادر نمایند؟ در پاسخ باید گفت خیر، آن ها تنها می توانند تحقیقات اولیه در رابطه با وقوع کلاهبرداری اینترنتی را انجام دهند.
پس از اثبات رخ دادن کلاهبرداری اینترنتی توسط پلیس فتا یا دادسرای جرایم رایانه ای، پرونده برای بررسی نهایی و صدور رای به دادگاه کیفری فرستاده می شود. پس با این وجود برای پیگیری شکایت از کلاهبرداری اینترنتی علاوه بر توجه به ابلاغیه های دادسرا جرایم رایانه ای باید در صورت فراخوانده شدن شخص برای توضیحات و ارائه مدارک جهت اثبات کلاهبرداری اینترنتی به دادگاه کیفری نیز مراجعه نماید.
دادگاه کیفری با توجه به توضیحات و مدارک دریافتی از جانب شاکی و همچنین استناد به تحقیقات انجام شده توسط دادگاه جرایم رایانه ای و همچنین پلیس فتا، حکم نهایی را صادر می کند. اگر متهم پرونده شناسایی و جرم کلاهبرداری که مرتکب شده است مشخص گردد، با توجه به مجازاتی که قانون برای او در نظر گرفته است، مجازات می شود. قرار و رای صادر شده توسط دادگاه کیفری را می توان با مراجعه به سامانه ثنا مشاهده کرد.
با توجه به توضیحات داده شده کاملا مشخص است که تنظیم و تسلیم شکایت نامه به دادسرای جرایم رایانه ای صورت می پذیرد. پس از آن پلیس فتا وظیفه ی بررسی کلاهبرداری صورت پذیرفته را به عهده دارد و گزارشات به دست آمده را تحویل دادگاه کیفری می کند. دادگاه کیفری با توجه به شکواییه و گزارشات پلیس فتا رای نهایی را صادر می کند. فرد شاکی نیز با علم به همکاری دادسرا و دادگاه کیفری ابلاغیه های دریافتی در سامانه ثنا را دنبال خواهد کرد.
نمونه هایی از کلاهبرداری اینترنتی
با وجود دادسرای جرایم رایانه ای و پلیس فتا برای مبارزه با کلاهبرداری اینترنتی اما وجود پیچیدگی هایی در پیدا کردن هویت افراد تا حدودی کار را مشکل می کند. پیش از گرفتار شدن در دام افراد سودجو باید نمونه های متداول کلاهبرداری اینترنتی را بشناسید و با آگاهی لازم از فضای مجازی استفاده کنید. در ادامه چند نمونه از کلاهبرداری های رایج اینترنتی ذکر می شود. با ما همراه باشید.
یکی از روش های متداول کلاهبرداری اینترنتی مثلثی است. در توضیح این نوع جرم باید گفت که کلاهبردار با انتشار آگهی از محصولی پولی را از خریدار دریافت می کند اما نکته جالب توجه این است که پول به حساب فروشنده واقعی واریز می شود و او کالا را به کلاهبردار تحویل می دهد اما شخص خریدار اصلی که پول را واریز کرده دچار ضرر می گردد.
در صورت شکایت چون وجه به شماره حساب خریدار اصلی واریز شده ردی از مجرم بر جای نمی ماند. و پیدا کردن او بسیار سخت است. از دیگر روش های کلاهبرداری اینترنتی می توان به انتشار آگهی کار در منزل اشاره کرد. کلاهبرداران با بهانه کردن استخدام افراد در شرکت خود اطلاعات بانکی و شخصی افراد را دریافت می کنند و با از آن ها برای پول شویی استفاده می کنند.
کلاهبرداری های اینتذرنتی می توانند همراه با برداشت وجه از حساب افراد نیز رخ دهد. این امر ممکن است توسط فروشگاه های اینترنتی نیز صورت بپذیرد. روش متداول دیگر استفاده از احساسات مردم می باشد اشخاص با برانگیخته کردن احساسات دیگران می توانند پولی را از آن ها دریافت کنند که شخص نیز راضی به این کار است اما چون فریب خورده است و از واقعیت آگاه نیست، اینکار کلاهبرداری محسوب می شود.
هزینه، زمان و مدارک مورد نیاز برای شکایت از کلاهبرداری اینترنتی
اولین سوالی که فرد فریب خورده برای شکایت، از خود خواهد پرسید هزینه ی شکایت از کلاهبرداری اینترنتی است. در صورتی که مبلغ یا وجه از دست رفته ناچیز یا کمتر از هزینه های شکایت باشد قطعاً از طرح دعوا خود داری خواهد کرد. اما در صورتی است که وجه از دست داده شده مبلغ قابل توجهی باشد قطعاً در اقدام به شکایت نباید درنگ کرد.
زمانی که باید برای پس گرفتن پول از کلاهبردار اینترنتی سپری شود در حقیقت نامشخص است و بستگی به مهارت کلاهبرداران دارد گاهی مجرم هیچ ردی از خود برجای نمی گذارد تا پلیس فتا بتواند او را شناسایی کند. چنین پرونده هایی قطعاً صبر و حوصله زیادی را می طلبد. در مقابل ممکن است پلیس فتا ظرف مدت کوتاهی بتواند رد بعضی از کلاهبرداران را بزند و دارایی مال باختگان پس داده شود.
شاکی باید موقع طرح شکایت مدارکی را ضمیمه پرونده خود کند.اطلاع از مدارک مورد نیازباعث می شود که با سرعت عمل بیشتر بتوانید به تنظیم شکواییه خود بپردازید. علاوه بر آن علم به ارائه مستندات و مدارکی که باعث پیشرفت سریع پرونده می شود زمان رسیدنده به نتیجه را کوتاه تر خواهد کرد. در ادامه به معرفی این مدارک پرداخته می شود.
- ثبت نام کردن در سامانه ثنا به نشانی
- مدارک هویتی فرد شاکی مثل کارت ملی و شناسنامه
- مدارک مربوط به کلاهبداری
این مدارک می تواند شامل مشخصات بانکی شخص کلاهبردار و رسید پول واریزی به حساب او، آگهی منتشر شده از کلاهبردار و سایر مدارکی که باعث انجام کلاهبرداری شده است، باشد. ارائه این مدارک می تواند کمک زیادی برای پلیس فتا باشد تا بتواند سریع تر کلاهبردار را شناسایی و رد او را پیدا کنند. تا زمانی که متهم شناسایی نشود، امکان جبران خسارت مال باختگان وجود نخواهد داشت.
کلام آخر
از اینکه تا پایان مقاله با ما همراه بودید نهایت سپاس و تشکر را داریم. در این مقاله سعی شد تفاوت کلاهبراری اینترنتی با کلاهبرداری بیان شود که هیچ تفاوتی میان آن دو به جز فضایی که جرم به وقوع پیوسته، وجود نداشت. قوانینی که در رابطه با کلاهبراداری اینترنتی و مقابله با آن وضع شده اند، مطرح و به چگونگی و پیگیری شکایت از کلاهبرداری اینترنتی پرداخته شد. از شما همراهان و مخاطبان عزیز خواهشمندیم که نظرات گرانبهای خود را برای سایر همراهان سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.