نکات حقوقیوکلا

نفقه فرزند پسر تا چه سنی است؟ نحوه مطالبه نفقه فرزند پسر⚖️

از نظر قانونی پدر و فرزند در قبال یکیدگر دارای مسئولیت ها و حقوقی هستند که می بایست به آن ها پایبند باشند. یکی از تعهدات مالی پدر در قبال فرزندانش اعم از فرزند پسر یا دختر این است که هزینه های ضروری و متعارف زندگی آن ها را پرداخت نماید و هر گونه استنکاف از این امر می تواند برای او تبعاتی قانونی به دنبال داشته باشد. تامین نیازهای اولیه زندگی فرزندان که تا سن مشخصی انجام می شود را در اصطلاحات حقوقی و قانونی، نفقه می نامند که مقدار دقیق آن می بایست در دادگاه های ذی صلاح تعیین گردد. در این مطلب که مختص سایت برترین وکیل است سعی داریم به این سوال پاسخ دهیم که نفقه فرزند پسر تا چه سنی است؟ پس در کنار ما باشید.

از نظر حقوقی منظور از نفقه فرزند پسر چیست؟

پیش از اینکه درباره این موضوع توضیح دهیم که نفقه فرزند پسر تا چه سنی است؟ لازم می باشد این مسئله بررسی شود که نفقه از نظر حقوقی چه معنایی دارد و وظیفه پرداخت آن از نظر قانونی با کیست؟ در نظر داشته باشید که قانون نفقه را به معنای تامین نیازهای ضروری زندگی دانسته که پرداخت آن به فرزندان بر عهده والدین آن به ویژه پدر خانواده است.

در واقع فرزند برای رشد و بالندگی خود به خوراک، پوشاک، مسکن، هزینه های درمانی، هزینه های تحصیلی و موارد دیگر نیازمند است و بدون تامین این نیازها تربیت و رشد کودک مختل خواهد شد. قانون مدنی اشاره می دارد که پدر خانواده ملزم است به فرزندان خود نفقه پرداخت کند. علاوه بر پرداخت نفقه به فرزندان، همسر نیز می تواند از شوهر خود نفقه دریافت کند.

برای دسترسی آسان و اخذ مشاوره از بهترین وکیل خانواده در تهران کلیک کنید!

فرقی ندارد فرزند خانواده پسر باشد یا دختر، در هر صورت پدر خانواده ملزم است هزینه های اولیه و البته آن دسته از نیازهای متعارف کودک خود را تامین نماید تا او هیچ گونه مشکلی را برای رشد و حضور در سطح جامعه احساس نکند. در واقع در صورتی که پدر هزینه های زندگی فرزندش را پرداخت نکند، این مسئله از نظر قانونی و حقوقی در محاکم قضایی قابل پیگیری است.

به این مسئله توجه داشته باشید که در قانون مقدار دقیقی برای نفقه فرزند پسر و دختر مشخص نشده است. بلکه لازم است مقدار نفقه پرداخت شده از سوی پدر به اندازه ای باشد که کفاف زندگی طبیعی کودک را بدهد. در ضمن اگر پدر از پرداخت نفقه به فرزند و همسر خود اجتناب نماید و استنکاف کند، مجازات های قانونی بسیاری برای او در نظر گرفته خواهد شد.

چه کسانی مکلف به پرداخت نفقه فرزند پسر هستند؟

حالا این سوال پیش می آید که چه کسی باید نفقه فرزند پسر را پرداخت کند؟ یا به نوعی وظیفه پرداخت نفقه فرزند پسر با کیست؟ در نظر داشته باشید که در درجه اول قانون مدنی بیان می کند که پدر فرزند موظف به پرداخت نفقه است؛ یعنی او وظیفه دارد از محل درآمد خود هزینه هایی را برای تامین نیازهای اولیه و ضروری زندگی فرزند اعم از دختر یا پسر پرداخت نماید.

در شرایطی ممکن است پدر فرزند فوت نماید یا اینکه از نظر مالی توانایی پرداخت نفقه به فرزند خود را نداشته باشد. در چنین شرایطی قانون برای اینکه زندگی فرزند با مشکلات جدی رو به رو نشود، جد پدری را مسئول پرداخت نفقه دانسته است. اگر به هر دلیل مشخص شود که از نظر قانونی پدر توانمندی و استطاعت مالی لازم برای پرداخت نفقه را ندارد، جد پدری برای پرداخت به صورت قانونی مسئول است.

اما در شرایطی ممکن است پدر یا جد پدری طفل در قید حیات نباشند یا اینکه توانایی مالی لازم برای پرداخت نفقه به فرزند را نداشته باشند. در این صورت است که قانون مقدر می دارد مادر تامین نیازهای اولیه زندگی فرزند را در قالب نفقه بر عهده بگیرد. اگر مادر هم در قید حیات نباشد یا اینکه توانایی مالی نداشته باشد، سایر اجداد فرزند مکلف به پرداخت نفقه خواهند بود.

به هر حالت اگر هر یک از افراد بالا از پرداخت نفقه خودداری یا در اصطلاحات حقوقی استنکاف نمایند، این حق برای فرزند یا ولی او قائل شده است که در دادگاه طرح دعوای مطالبه نفقه نموده و به این شکل پیگیر حقوق مالی خود از نظر قانونی باشند. به هر حال استخدام یک وکیل خبره در این زمینه می تواند راهگشا به نظر برسد.

نفقه فرزند پسر تا چه سنی است؟

در واقع سعی داریم این مسئله را مورد بررسی قرار دهیم که نفقه فرزند پسر تا چه سنی است؟ در اصل این موضوع باید ارزیابی شود که تا چه سنی پدر ملزم است به فرزند خود نفقه بدهد؟ در این خصوص باید بیان کنیم که در قانون سن مشخصی برای پرداخت نفقه مورد اشاره قرار نگرفته است و چنین نیست که سن دقیقی برای این تعهد وجود داشته باشد.

در واقع یکی از مسائل مهمی که در سن پرداخت نفقه به فرزند پسر اثر دارد، توانمندی مالی فرزند است. باید این مسئله توسط کارشناس دادگستری بررسی شود که آیا فرزند توانایی کار و کسب درآمد را دارد یا خیر. در صورتی که مشخص شود فرزند دارای توانایی مالی است و امکان کار کردن برای او در سطح جامعه وجود دارد، پدر دیگر مسئولیتی برای پرداخت نفقه ندارد.

در نظر داشته باشید که در شرایطی ممکن است پسر دارای خودروی شخصی، تراکنش مالی و حقوق باشد که در این صورت دیگر نمی تواند از پدر خود نفقه دریافت کند. البته این مسئله به سن قانونی فرزند ارتباطی ندارد؛ یعنی نمی توانیم چنین نتیجه بگیریم که اگر فرزند به سن قانونی یعنی 18 سالگی برسد، دیگر هیچ نفقه ای به او تعلق نخواهد گرفت.

ممکن است حتی در شرایطی به فرزند بالای 18 سال هم نفقه تعلق بگیرد و پدر ملزم به پرداخت باشد. بر اساس عرف جامعه و با در نظر گرفتن احکام صادر شده از سوی دادگاه های خانواده می توانیم به این نتیجه برسیم که تا پایان مدت تحصیلات فرزند پسر حتی در صورتی که فرزند سنی بالاتر از هجده سال داشته باشد پدر موظف است نفقه پرداخت کند.

در شرایطی ممکن است فرزند پسر به بیماری خاصی مبتلا باشد و یا اینکه معلولیت داشته و امکان کار کردن برای او وجود نداشته باشد. در چنین شرایط خاصی پدر ملزم است به فرزند نفقه پرداخت کند. چه تحصیلات فرزند به پایان برسد و چه تا زمانی که سن او بالاتر از 18 سال باشد، قانون پدر را ملزم می کند که هزینه های زندگی فرزندش را به طور کامل پرداخت کند.

محاسبه آنلاین نفقه فرزند پسر در سال 1403

بسیاری از افراد درباره مقدار دقیق نفقه فرزند با سوالاتی رو به رو هستند و قصد دارند راه محاسبه آنلاین نفقه فرزند را بدانند. باید به این مسئله توجه داشته باشید که نفقه فرزند پسر یا دختر به هیچ عنوان مقدار دقیقی ندارد و بسته به عوامل مختلف ممکن است نفقه یک فرزند با فرزند دیگر کاملا متفاوت باشد؛ بنابراین نمی توان به صورت آنلاین فرمول محاسبه نفقه ارائه کرد.

  • پس از اقامه دعوای مطالبه نفقه در محاکم قضایی، کارشناسان دادگستری موظف می شوند تا با در نظر گرفتن عوامل مختلفی مقداری را برای نفقه فرزند تعیین نمایند. مقدار نفقه تعیین شده برای پسر باید به گونه ای باشد که زندگی او تامین شده و او دغدغه ای از بابت نیازهای متعارف خود نداشته باشد. برخی از عوامل تاثیرگذار در مقدار نفقه به شرح زیر خواهد بود:
  • بدیهی است که نیازهای یک کودک دو ساله کاملا متفاوت از نیازهایی است که یک نوجوان 15 ساله دارد؛ بنابراین یکی از مسائل و عوامل مهمی که کارشناسان دادگستری برای تعیین نفقه پسر به آن توجه دارند سن و سال او است. به طور کلی اگر سن فرزند بیشتر باشد، در این صورت مقدار نفقه تعیین شده برای او در دادگاه خانواده نیز افزایش پیدا خواهد کرد
  • وضعیت مالی والدین نیز از جمله عواملی است که در مقدار نفقه و تعیین نمودن آن در دادگاه اثر دارد. جدای از اینکه نفقه فرزند پسر تا چه سنی است؟ لازم می باشد اشاره داشته باشیم که هر چه والدین از نظر مالی دارای توانمدی بیشتری باشند، دادگاه و کارشناسان دادگستری نیز مبلغ بالاتری را به عنوان نفقه تعیین خواهند کرد
  • گذشته از این در دادگاه این مسئله بررسی می شود که شخص مسئول پرداخت نفقه (پدر، جدی پدری یا مادر) چه درآمدی دارند. اگر برای مثال مشخص شود که درآمد سالانه آن ها بالا است، مبلغ نفقه فرزند نیز افزایش پیدا خواهد کرد و در غیر این صورت متناسب با مبلغ درآمد والدین برای کودک نفقه تعیین خواهد شد
  • شهر محل سکونت فرزند پسر نیز از جمله عواملی است که می تواند نفقه او را دست خوش تاثیر نماید. برای مثال می دانیم که هزینه های زندگی فرد در شهری مانند تهران بالاتر از فردی است که در روستا زندگی می کند؛ بنابراین قاضی پرونده در تعیین نفقه به این مسئله نیز توجه خواهد کرد
  • نوع نیازهای فرزند پسر نیز در این خصوص اثر خواهد گذاشت. برای مثال فرزندی که در حال تحصیل در دانشگاه است به مراتب بیشتر از یک فرزند در مقطع دبستان نیاز مالی خواهد داشت. در این صورت که پدر موظف می شود تا نیازهای ضروری و اولیه زندگی فرزندش بسته به شرایطی که او دارد را تامین نماید
  • اگر فرزند پسر یا دختر دارای نیازهای خاصی باشد، این مسئله در تعیین نمودن نفقه در دادگاه اثر خواهد داشت. برای مثال ممکن است فرزند مبتلا به بیماری های خاص و صعب العلاج مانند سرطان باشد. در چنین شرایطی باید هزینه های درمانی وی نیز در تامین نفقه لحاظ شود.
نفقه فرزند پسر تا چه سنی است

نحوه مطالبه نفقه فرزند پسر به چه صورت است؟

گذشته از اینکه نفقه فرزند پسر چقدر است لازم می باشد این نکته را مدنظر قرار دهید که اگر یکی از والدین از پرداخت نفقه به فرزند خود استنکاف نماید و علی رغم توانمندی مالی، حقوق فرزندش را پرداخت نکند، والد دیگر می تواند به مراجع قانونی مراجعه نموده و با تنظیم دادخواست مطالبه نفقه، حقوق مالی خود را از روش های قانونی مطالبه کند.

در نظر داشته باشید که خود فرزند نیز از نظر قانونی امکان طرح دعوای حقوقی یا کیفری برای مطالبه نفقه خود را خواهد داشت. در این صورت است که فرد می بایست به دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضائیه مراجعه نموده و فرم های مربوط به دادخواست مطالبه نفقه را تکمیل نماید و در اختیار مقامات مسئول در دفاتر خدمات قضایی قرار دهد.

این درخواست توسط دفاتر قضایی به مراجع ذی صلاح ارسال خواهد شد. در این مراجع به پرونده رسیدگی می شود و اگر فرزند مستحق دریافت نفقه باشد، کارشناسان دادگستری مقدار دقیق آن را محاسبه می نمایند و پدر ملزم به پرداخت نفقه خواهد بود. اگر پدر همچنان از پرداخت نفقه خودداری کند، مجازات های قانونی سنگینی در انتظار او خواهد بود.

آیا به فرزند بالای 18 سال نفقه تعلق می گیرد؟

یکی از سوالات مهمی که ممکن است برای بسیاری از مخاطبان سایت برترین وکیل به وجود آمده باشد این است که آیا به فرزند بالای 18 سال نفقه تعلق می گیرد؟ در پاسخ کوتاه به این پرسش باید بگوییم به طور دقیق در قانون درباره سن پرداخت نفقه توضیحی ارائه نشده است. بر اساس حکم صادر شده از سوی دادگاه ها معمولا در بالای 18 سال فقط در شرایط خاص به پسر نفقه پرداخت می شود.

  • در ماده 1167 قانون مدنی اشاره شده است که پدر ملزم است فرزندان خود را بر اساس مقتضیات عرف جامعه تربیت نموده و تا زمانی که فرزند قوام پیدا کرده و بتواند عهده دار کسب و کاری مشخص شود به وی نفقه پرداخت کند تا فرزند از نظر تامین نیازهای اولیه زندگی خود با مشکل رو به رو نشود
  • در ابتدا لازم است این موضوع بررسی شود که آیا فرزندی که سن قانونی را رد کرده است توانایی مالی لازم برای گذران زندگی و تامین نیازهای اولیه زندگی خود را دارد و یا اینکه از تامین منافع خود عاجز است. در صورتی که او از نظر مالی واقعا به حمایت های پدر خود نیازمند باشد، پدر از نظر قانونی ملزم می شود که به فرزند خود نفقه پرداخت کند تا او دچار خللی در زندگی خود نشود.
  • در صورتی که فرزند قصد ادامه تحصیل در سن بالای 18 سال را داشته باشد و عملا امکان کار برای او فراهم نباشد، پدر ملزم است هزینه های اولیه زندگی او در قالب نفقه را در کنار نفقه او پرداخت نماید؛ بنابراین یکی از عوامل مهمی که باعث می شود پسر حتی بالاتر از سن قانونی نیز از پدر خود نفقه دریافت کند، ادامه تحصیل در دانشگاه و غیره است.

در شرایطی ممکن است پسر بیماری داشته باشد که عملا از نظر امکان کار کردن و داشتن شغلی مناسب ناتوان باشد. برای مثال ممکن است او دارای معلولیت جسمی باشد که عملا کار کردن برای او غیر ممکن به نظر برسد. در چنین شرایطی این سوال پیش می آید که نفقه فرزند پسر تا چه سنی است؟ باید بگوییم در چنین شرایطی حتی بالاتر از سن قانونی پدر ملزم است هزینه های درمانی و هزینه زندگی فرزند خود را پرداخت نماید.

آیا به فرزند بالای 18 سال نفقه تعلق می گیرد؟

آیا پرداخت نفقه پسر دانشجو از سوی پدر الزامی است؟

یکی از موضوعات مهمی که در حقوق خانواده مطرح می شود نفقه پسر دانشجو است. این مسئله در بسیاری از موارد باعث ایجاد اختلافات جدی بین والدین و فرزندان می شود. در این شرایط است که پسر توقع دارد که پدر یا مسئول پرداخت نفقه، هزینه های مربوط به تحصیل او را پرداخت کند ولی پدر ادعا دارد که پسر سنی بالای 18 سال دارد و خود او باید عهده دار هزینه های زندگی اش شود.

  • نخستین نکته ای که لازم است در این خصوص به آن توجه داشته باشیم این است که سن قانونی در واقع سن قطع نفقه نیست؛ یعنی این طور نیست که اگر فرزند پسر به سن 18 سالگی رسید دیگر پدر مسئولیتی برای پرداخت نفقه نداشته باشد. به هر حال در شرایطی ممکن است فرزند پسر دانشجو حتی پس از سن 18 سالگی نیز از پدر خود نفقه را برای تامین نیازهای زندگی اش دریافت کند.
  • البته باید به توانایی مالی پدر نیز توجه داشت. در شرایطی پدر مسئول پرداخت هزینه های زندگی و هزینه های تحصیل پسر دانشجو است که عملا توانایی مالی لازم برای پرداخت این کار را داشته باشد. در شرایطی که پدر توانایی مالی لازم برای پرداخت را نداشته باشد، عملا این مسئولیت از او سلب خواهد شد
  • در صورتی که پسر شاغل بوده و در عین حال دانشجو باشد و خودش بتواند هزینه های تحصیل و زندگی خود را تامین نماید از نظر قانونی پدر دیگر موظف به پرداخت نفقه نیست. دقت کنید که در غیر این صورت یعنی در زمانی که پسر نتواند در عین دانشجو بودن هزینه های تحصیل و زندگی خود را پرداخت کند این وظیفه بر عهده پدر است
  • لازم به ذکر است که هزینه هایی که تحصیل پسر به همراه دارد می تواند بر روی میزان نفقه او در سال 1403 اثر می گذارد. اگر هزینه های تحصیل وی بالا باشد، دادگاه پدر را ملزم می کند هزینه بیشتری را به عنوان نفقه پرداخت کند. خلاف این موضوع نیز حکم فرما می باشد
  • حالا که بررسی شد نفقه فرزند پسر تا چه سنی است؟ باید بگوییم که هزینه های زندگی فرزند دانشجو در مقدار دریافت نفقه او اثر خواهد داشت. البته باید نیازهای متعارف فرزند در این زمینه مورد بررسی دادگاه قرار بگیرد
  • توانمندی مالی پدر نیز از سوی کارشناسان دادگستری مورد بررسی قرار خواهد گرفت. اگر پدر از نظر مالی استطاعت لازم را داشته باشد مقدار نفقه تعیین شده بالاتر خواهد بود ولی اگر پدر از نظر مالی ضعیف باشد مقدار نفقه کاهش پیدا خواهد کرد

وظیفه تامین نفقه فرزند پسر در صورت حضانت مادر با کیست؟

لازم به ذکر است که تا سن هفت سالگی وظیفه حضانت فرزندان با مادر آن ها است و این مسئله بر اساس قانون جدید حضانت تعیین شده است؛ یعنی جدای از اینکه فرزند پسر باشد یا دختر باشد، در زمان طلاق اگر فرزند سنی کمتر از هفت سال داشته باشد، مادر عهده دار حضانت او خواهد بود.

اما باید در نظر داشته باشید که پس از سن هفت سالگی و تا رسیدن به سن بلوغ حضانت فرزندان در اختیار پدر قرار خواهد گرفت؛ یعنی برای پسران تا سن 15 سال قمری حضانت در اختیار پدر آن ها می باشد؛ اما اگر فرزند دختر باشد، پدر تا سن 9 سال قمری عهده دار حضانت است و پس از آن فرزند تصمیم می گیرد با کدام یک از والدین زندگی کند.

چه حضانت فرزند با پدر باشد و چه با مادر آن ها، به هر حال قانون مدنی در ماده 1167 خود اشاره می کند که پدر مسئول اصلی برای پرداخت نفقه فرزند پسر است؛ یعنی نفقه فرزند پسر در صورت حضانت مادر می بایست از سوی پرداخت شود. اگر پدر توانایی مالی لازم را نداشته باشد، وظیفه تامین نفقه با جد پدری فرزند است و در صورت فوت یا عدم توانایی مالی این وظیفه در اختیار مادر قرار می گیرد.

کلام آخر

حالا که به پایان مقاله رسیدیم جا دارد از شما مخاطبان عزیز سایت حقوقی برترین وکیل تشکر کنیم که حوصله به خرج دادید و در کنار ما بودید. ما تلاش کردیم که این مسئله را بررسی کنیم که نفقه فرزند پسر تا چه سنی است؟ اشاره کردیم که حتی در شرایط خاص فرزند پسر می تواند بعد از سن قانونی نیز از پدرش نفقه دریافت کند. اگر احساس می کنید سوالی در این خصوص دارید آن را در قسمت دیدگاه مطرح کنید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 − 8 =

دکمه بازگشت به بالا