حضانت فرزند پسر با کیست؟ ⚖️+【شرایط حضانت پسر تا 15 سالگی】
در صورتی که والدین جدای از یکدیگر زندگی کنند، بدون اینکه دلیل آن مهم باشد لازم است که حضانت فرزندان تعیین و تکلیف شود. در واقع اصلی ترین دلیل جدا زندگی کردن زوجین مسائلی مانند طلاق یا اختلافات خانوادگی است. در این شرایط لازم است به طور دقیق در خصوص حضانت فرزندان تصمیم گیری شود تا تربیت و نگه داری فرزندان پسر یا دختتر با مخاطراتی همراه نشود. یکی از اختلافات پیش آمده در میان زوجین که قانونگذار سعی در برطرف کردن آن داشته است سن حضانت فرزند پسر است. در این مقاله سعی داریم شما را با کم و کیف حضانت فرزند پسر آشنا کنیم تا با دیدی جامع تر بتوانید در این خصوص تصمیم گیری داشته باشید. با ما همراه باشید.
حضانت فرزند پسر تا هفت سالگی طبق قانون جدید با کیست؟
باید به این موضوع اشاره داشته باشیم که سنین نوزادی تربیت فرزند به طور کامل شکل می گیرد و این سن بر روی مسائل روانی او به طور کامل تاثیر دارد. در واقع لازم است در این سنین مادر در کنار فرزند خود حضور داشته باشد تا بتواند نیازهای جسمانی و روانی او را برطرف کرده و او را مهیای سنین بالاتر سازد. در خصوص حضانت فرزند پسر طبق قانون جدید باید اشاره داشته باشیم که در گذشته تصور به این بود که تنها دختر نیازمند است که تا سن هفت سالگی در کنار مادر باشد و پسر از این نیاز بی نیاز است. امروزه این تصور مورد تایید نیست.
قانونگذار در نظر دارد تا حضانت بچه پسر تا سن هفت سالگی طبق قانون جدید با مخاطراتی رو به رو نشود. از این رو، قوانینی را به تصویب رسانده است که بر اساس آن تربیت و نگه داری از فرزندان اعم از پسر یا دختر به سنین آن ها بستگی دارد. در واقع تا سن هفت سالگی حضانت فرزندان در اختیار مادرشان قرار گرفته است. در واقع تا زمانی که مادر صلاحیت های قانونی برای دریافت حق حضانت را در اختیار داشته باشد، هیچ فرد دیگری نمی تواند او را از حقوق قانونی اش محروم سازد.
در قانون مدنی و ماده 1169 اصلاحی آن به طور دقیق در خصوص حضانت فرزند پسر در سال 1403 سخن به میان آمده است. در این قانون اشاره شده است که تا سن هفت سالگی حضانت فرزندان اعم از پسر یا دختر به مادر آن ها سپرده شده است. در واقع تا این سن مادر در اولویت برای واگذاری حضانت است. پس از پایان یافتن این سن، حضانت پسر و دختر به پدر آن ها تحویل داده می شود؛ بنابراین در پاسخ به این سوال که حضانت فرزند پسر بعد از طلاق با کیست؟ باید بگوییم که حضانت او تا هفت سالگی با مادر است مگر اینکه از او سلب حضانت شود.
حضانت فرزند پسر تا 15 سالگی با کیست؟
بر اساس آن چیزی که از قانون جدید حضانت فرزند پسر به دست می آید، پس از رسیدن فرزند به سن هفت سالگی لازم است تا حضانت وی از مادر گرفته شده و در اختیار پدر او قرار بگیرد. البته باید اشاره داشته باشیم که در ماده 1169 قانون مدنی به صراحت اشاره شده است که در واگذاری حضانت فرزند پسر طبق قانون جدید همواره مصلحت کودک نیز مورد سنجش قرار می گیرد؛ بنابراین اگر اختلافی به وجود نیاید و صلاحیت پدر نیز به تایید برسد حضانت فرزند از هفت تا پانزده سالگی در اختیار او قرار می گیرد.
بنابراین می توان گفت که فرزند پسر اگر در سنین هفت تا پانزده سالگی باشد در نزد پدر خود مانده و لازم است تا در کنار او زندگی کند. در واقع در این سن لازم است فرزند در نزد پدر خود حضور داشته باشد تا روش ها و مهارت های زندگی را به خوبی از وی الگو برداری کرده و برای زندگی در سنین بالاتر آماده شود. در واقع در این سن است که پدر نقش پر رنگی در تربیت فرزند پسر یا دختر خواهد داشت و می تواند تمامی آن چیزی که او برای دوران جوانی به آن ها نیاز دارد را در اختیارش قرار دهد.
باید این موضوع را در نظر داشته باشید که مادر در سن هفت تا پانزده سالگی می تواند با فرزند پسر خود ملاقات داشته باشد و هیچ کس نمی تواند مادر را از این حق قانونی اش محروم کند. علاوه بر این باید این موضوع را در خصوص حضانت فرزند پسر بر اساس قانون جدید در نظر داشته باشید که وظیفه تامین نفقه فرزندان نیز همواره بر عهده پدر است. در واقع حتی اگر تا سن هفت سالگی، فرزند پسر نزد مادر خود زندگی کند، این مرد است که ملزم می باشد هزینه های اولیه زندگی فرزند خود را تامین نماید.
برای مشاوره با بهترین وکیل حضانت فرزند در تهران کلیک کنید!
حضانت فرزند پسر طبق قانون جدید بعد از پانزده سالگی
بر اساس مواد قانونی حضانت فرزند پسر در قانون جدید تا سن هفت سالگی به مادر آن و از سن هفت تا پانزده سالگی به پدر آن ها سپرده شده است. البته این امکان وجود دارد که پدر یا مادر صلاحیت های لازم برای قبول حق حضانت را در اختیار نداشته باشند که در این صورت دادگاه مصلحت کودک را در نظر می گیرد. باید دقت داشته باشید که پسر در سن پانزده سال قمری به سن بلوغ می رسد و از سن حضانت خارج می شود. در این سن است که پسر خودش این حق را دارد که تعیین کند می خواهد نزد کدام یک از والدینش زندگی کند.
بنابراین می توان گفت که برای دریافت حضانت فرزند بعد از پانزده سالگی نیاز به هیچ گونه اقدام قانونی نیست. در واقع در این سن خود پسر مختار است یکی از والدین را برای ادامه زندگی انتخاب نماید. ممکن است در این سن، پسر مادر خود را برای زندگی نزد وی انتخاب کرده باشد. دقت داشته باشید که پدر طبق قانون وظیفه دارد تا در همه شرایط نفقه فرزند خود را پرداخت نماید. چنانچه پسر در نزد مادر خود نیز زندگی کند، این پدر است که موظف می باشد نفقه فرزند خود را پرداخت نماید.
قانون جدید حضانت فرزند پسر سال 1403!
در قانون قبلی پیش بینی شده بود که فرزند پسر تا دو سالگی می تواند نزد مادر خود زندگی کند و در واقع تنها تا سن دو سالگی حضانت فرزند پسر طبق قانون جدید در اختیار مادر قرار می گرفت. بر اساس قانونی که در گذشته وجود داشت، پس از اینکه پسر به سن دو سالگی می رسید به نزد پدرش فرستاده می شد. پس از مطالعات صورت گرفته مشخص شد که تفاوتی میان فرزند پسر و دختر نیست و تمامی فرزندان تا سن هفت سالگی نیازمند استفاده از عواطف مادرانه و وجود او هستند.
همین موضوع باعث شده تا قانون سابق به طور دقیق مورد بازنگری قرار بگیرد و در آن اصلاحاتی صورت بگیرد. در واقع در قانون جدید حضانت فرزند پسر تا سن هفت سالگی در اختیار مادر قرار گرفت. البته مصلحت فرزند نیز در این سن مورد سنجش قرار می گیرد و در واقع مادر باید صلاحیت های لازم برای عهده دار شدن حضانت فرزند را داشته باشد. پس از سن هفت سالگی تا پانزده سالگی نیز حضانت فرزند پسر مطابق قانون جدید به پدر سپرده می شود و پس از آن نیز خود فرزند پسر مختار به انتخاب است.
تفاوت حضانت فرزند پسر و ولایت طبق قانون جدید
در بسیاری از موارد در عرف جامعه حضانت فرزند پسر طبق قوانین 1403 با ولایت بر فرزند به جای یکدیگر به کار گرفته می شوند بی آنکه افراد از تفاوت های میان این دو مطلع باشند. در واقع این دو عبارت حقوقی و شرعی دو معنای کاملا متفاوت از یکدیگر را دارند که لازم است برای درک بهتر آن ها در ادامه مقاله با ما همراه باشید. در قوانین کشور ما ولایت بر فرزند پسر و دختر به پدر و جد پدری متعلق است و این حق در اختیار این افراد قرار گرفته است.
باید اشاره داشته باشیم که بسیاری از قوانین مربوط به حقوق خانواده از شرع مستند شده اند. در قوانین به دست آمده از شرع، ولایت فرزند پسر و دختر تا سن هجده سالگی با پدر و جد پدری آن ها است. باید ذکر کنیم که ولایت پدر و جد پدری در عرض با یکدیگر است؛ یعنی هر دو به صورت همزمان بر فرزند ولایت دارند. البته باید بدانیم که در عرف جامعه به طور معمول جد پدری در کار پدر در خصوص ولایت بر فرزند دخالتی ندارد.
همان طور که اشاره نمودیم منظور از حضانت، مسائل مربوط به نگه داری و سرپرستی از کودک پسر یا دختر است. حضانت فرزندان به طور همزمان هم حق والدین است و هم تکلیفی که آن ها بر طبق قانون و شرع در مقابل فرزندانشان بر عهده دارند. بر اساس قانون حضانت فرزند پسر تا هفت سالگی به مادر سپرده شده است؛ اما مادر هیچ گونه ولایتی بر فرزند پسر و دختر ندارد. پس از آن تا سن بلوغ حضانت در اختیار پدر قرار می گیرد که در اصلی ولی فرزند خود نیز محسوب می شود.
احکام حضانت فرزند پسر طبق قانون جدید
در خصوص حضانت پسر طبق قانون جدید باید اشاره داشته باشیم که قانون مدنی در ماده 1168 به طور دقیق به بررسی موضوع پرداخته است. در واقع در این ماده قانونی اشاره شده است که حضانت از فرزند علاوه بر اینکه از حقوق والدین به شمار می آید، نوعی وظیفه و تکلیف نیز برای آنان است. در واقع پیش از طلاق پدر و مادر به طور همرمان حق حضانت بر فرزند پسر را در اختیار دارند و در صورتی که زوجین جدای از یکدیگر زندگی کنند، لازم است حق حضانت طبق قانون جدید تعیین تکلیف شود.
اشاره داشتیم که حضانت حق والدین است. در واقع کسی حق ندارد این حق قانونی را از والدین سلب نماید. از سوی دیگر ذکر کردیم که حضانت فرزند پسر تکلیف والدین است؛ یعنی در واقع پدر و مادر موظف هستند مسئولیت فرزند خود را از لحاظ جسمی و روحی در اختیار بگیرند. در ماده 1178 قانون مدنی اشاره شده است که والدین موظف هستند تا تمام توانایی خود را برای تربیت فرزندان به کار بگیرند. در واقع اگر والدین در این زمینه کوتاهی کنند این حق از آن ها سلب خواهد شد.
ملاقات والدین با فرزند پسر پس از طلاق
در قسمت های قبل در خصوص حضانت طفل پسر طبق قانون جدید اطلاعات جامعی را ارائه دادیم و اکنون قصد داریم در خصوص ملاقات والدین با فرزند پس از جدایی صحبت کنیم. در ابتدا لازم است به این موضوع اشاره داشته باشیم که پس از طلاق یا هر نوع جدایی دیگر، یکی از والدین مسئولیت حضانت از فرزند را به طور قانونی در اختیار می گیرد. اشاره داشتیم که حضانت فرزند پسر تا هفت سالگی بر عهده مادر و پس از آن تا سن بلوغ بر عهده پدر می باشد و در پایان این سن نیز خود پسر می تواند انتخاب داشته باشد.
نباید چنین تصور شود که اگر حضانت فرزند پسر به یکی از والدین سپرده شد، او می تواند حق ملاقات را از والد دیگر سلب کند. در واقع قانون موقعیتی را فراهم کرده است که هر یک از والدین بتوانند با فرزند خود اعم از پسر یا دختر ملاقات داشته باشند. در ابتدا دادگاه به والدین اجازه می دهد تا زمان و مکان ملاقات با فرزند پسر را مشخص کنند. اگر به هر دلیلی، والدین نتوانند به نقطه نظر مشترکی دست پیدا کنند، خود دادگاه دست به کار می شود و محل ملاقات و زمان آن را به طور دقیق تعیین می کند.
لازم به ذکر است که هر یک از والدین که مسئولیت حضانت فرزند را بر عهده دارد لازم است از رای دادگاه تبعیت داشته باشد و به والد دیگر نیز اجازه ملاقات حضوری با فرزند خود را بدهد؛ اما گاهی اتفاق می افتد که پدر یا مادر از ملاقات فرزند با والد دیگر خودداری می کنند و به او اجازه نمی دهند که فرزند خود را ببیند، با او صحبت کند و یا اینکه به هر شکلی با او همراهی داشته باشد. دقت داشته باشید که در این شرایط والد محروم از ملاقات می تواند به دادگاه مراجعه کرده و از وی شکایت تنظیم کند.
تکلیف نفقه فرزند پسر بعد از گرفتن حضانت چه می شود؟
در ابتدا لازم است به این موضوع اشاره داشته باشیم که پرداخت نفقه یکی از مهم ترین وظایف مردان در زمان نکاح و متولد شدن فرزند است. در واقع مرد موظف است تا هزینه تامین نیازهای اولیه زن و فرزندان را در اختیار آن ها قرار دهد تا در مسیر رشد و بالندگی فرزند خللی وارد نشود. این موضوع برای فرزندان پسر و دختر تفاوتی ندارد و در همه حال مرد ملزم است تا هزینه های زندگی فرزندان را تامین نموده و اجازه ندهد آن ها از این بابت دغدغه ای داشته باشند.
در زمانی که مسئولیت حضانت فرزند در اختیار پدر قرار بگیرد که خود پدر هزینه های زندگی او را تامین می کند؛ اما در صورتی که حضانت فرزند پسر به مادر آن ها تعلق بگیرد، مرد ملزم می شود هزینه زندگی فرزند را به عنوان نفقه در اختیار او قرار دهد و مرد نمی تواند فرزند را از این حق قانونی و شرعی محروم نماید. در واقع مرد ملزم است تا سن 18 سالگی هزینه های مربوط به زندگی پسر و دختر را به آن ها پرداخت نماید.
برای مشاوره با بهترین وکیل نفقه در تهران کلیک کنید!
این هزینه ها می تواند شامل خوراک، پوشاک و مسکن فرزندان باشد. علاوه بر این، لازم است هزینه ای که صرف تحصیل فرزندان نیز می شود توسط پدر به طور کامل پرداخت شود. در صورتی که فرزند دختر در سن ازدواج باشد نیز مرد موظف است تمامی هزینه های ازدواج وی مانند جهیزیه را در اختیار او قرار دهد. دقت داشته باشید که ممکن است فرزند معلول باشد. در چنین شرایطی نیز پدر موظف است هزینه های زندگی وی را پرداخت نماید. چرا که خود او توانایی کار کردن را نخواهد داشت.
حال ممکن است پدر در قید حیات نباشد و یا اینکه به دلیل شرایط مالی، توانایی پرداخت نفقه به فرزند خود را نداشته باشد. حال سوالی که در این خصوص مطرح می شود این است که در این شرایط مسئولیت تامین نفقه فرزند بر عهده چه کسی قرار می گیرد؟ باید اشاره داشته باشیم که در چنین شرایطی، قانون جدی پدری را مسئول تامین هزینه های زندگی فرزند پسر و دختر می داند. حال اگر جد پدری نیز در قید حیات نباشد و یا اینکه توانایی مالی پرداخت نفقه را نداشته باشد، این مسئولیت بر عهده مادر آن ها است.
لزوم مراجعه به وکیل برای دریافت حضانت فرزند
دقت داشته باشید که مباحث حقوقی به خصوص حقوق خانواده با پیچیدگی هایی همراه هستند. لازم است برای دستیابی به نتایج بهتر در زمینه دعاوی حضانت از یک وکیل توانا و مجرب استفاده کنید تا به این شکل هیچ حقی از شما ضایع نشود. با تکیه به توانایی و مهارت های بهترین وکیل خانواده در تهران می توانید حقوق قانونی خود در خصوص حضانت فرزند پسر یا دختر را به دست آورید و به این شکل با خیالی آسوده و همراه با آرامش در کنار فرزند خود زندگی کنید و مقدمات تربیت و نگه داری از وی را فراهم کنید.
دقت داشته باشید که در بحث حضانت فرزند همواره به مصلحت طفل نیز توجه می شود. برای اینکه اثبات کنید صلاحیت های لازم برای دریافت حضانت فرزند خود را دارید لازم است با مباحث حقوقی و قوانین و مقررات به طور کامل آشنایی داشته باشید. وکیل با پیچ و خم های مسیر به طور کامل آشنایی دارد و می توانید مطلوب ترین راهکار را در اختیار شما قرار دهد؛ بنابراین استفاده از وکلای متخصص و با تجربه در زمینه گرفتن حضانت فرزند به شما توصیه می شود.
کلام آخر
از اینکه تا پایان مقاله در کنار ما بودید از شما تشکر می کنیم. در این مقاله سعی کردیم اطلاعات جامعی را در خصوص حضانت فرزند پسر به شما ارائه دهیم تا به این شکل به تمامی سوالات حقوقی شما پاسخ گفته باشیم. شرایط حضانت فرزند پسر تا سن هفت سالگی، پانزده سالگی و پس از رسیدن به سن بلوغ را به طور دقیق مورد ارزیابی قرار دادیم و پس از آن قانون جدید حضانت را بررسی کردیم. در پایان نیز تکلیف نفقه فرزند را مشخص نمودیم. اکنون از شما درخواست می کنیم که اگر تجربه یا نظری در این خصوص دارید آن را در قسمت دیدگاه با سایر مخاطبان سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.