الزام به تنظیم سند چقدر طول می کشد؟ ⚖️+ مراحل و شرایط
دعوای الزام به تنظیم سند رسمی، دعوایی است که خریدار علیه فروشنده طرح میکند که در آن فروشنده از انتقال سند خودداری کرده است. خریدار با طرح دعوای خود از دادگاه تقاضای الزام فروشنده به انجام معامله و تنظیم سند رسمی را میکند. بدین منظور خریدار باید برخی از مراحل را پیش ببرد تا بتواند احقاق حق کند و به دادگاه اثبات نماید. الزام به تنظیم سند ممکن است کمی زمانبر باشد، بنابراین توصیه میکنیم برای اینکه بدانید که الزام به تنظیم سند چقدر طول می کشد؟ حتما تا پایان این مقاله در مجله حقوقی برترین وکیل با ما همراه باشید.
شرایط طرح پرونده الزام به تنظیم سند
برای طرح الزام به تنظیم سند باید شرایطی را رعایت کرد که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- تعهد به حضور در تاریخ مشخص و امکان در نظر گرفتن وجه التزام.
- وجود قراردادی از جمله قولنامه یا مبایعهنامه مبنی بر تعهد بر انتقال.
- در صورتی که سند مورد معامله از مورادی باشد که با سند عادی در حال معامله است و پرونده الزام به تنظیم سند رسمی نسبت به مال مورد نظر مطرح میشود، قرار رد دعوا مطرح خواهد شد.
- داشتن پایان کار، گواهی عدم خلافی از شهرداری و غیره. (در موضوع آپارتمان، گواهی پایان کار لازم خواهد بود)
- گواهی عدم حضور و یا اظهارنامه مناسب.
- ملک مورد نظر باید سابقه ثبتی داشته باشد و در صورتی که اینگونه نباشد، بحث الزام به تنظیم سند رسمی مطرح نخواهد شد.
قابل ذکر است که باید قراردادی صحیح بین طرفین تنظیم شود تا فروشنده نیز نتواند منکر معامله شود و بدین منظور توصیه میشود که حتما قرارداد محکمی را در مشورت با یک وکیل ملکی منعقد کنید.
مراحل طرح پرونده الزام به تنظیم سند
برای اینکه بدانیم الزام به تنظیم سند چقدر طول می کشد باید به مراحل طرح پرونده آشنا باشیم که در این بخش به بررسی این مراحل خواهیم پرداخت :
- در مرحله اول خریدار باید در تاریخ معینی که در مبایعهنامه مشخص شده است، در دفترخانه مورد نظر حضور پیدا کند و گواهی عدم حضور را دریافت نماید. اگر هنوز تاریخی مشخص نشده باشد و یا خریدار در تاریخ معین به دفترخانه نرود، اظهارنامه رسمی باید تنظیم شود و به فروشنده ارسال شود. در این اظهارنامه، محل و تاریخ حضور جدیدی تعیین می شود و به فروشنده اعلام میگردد.
- مرحله دوم طرح پرونده الزام به تنظیم سند رسمی در دادگاه محل وقوع ملک است.
- سرانجام اگر به نفع خریدار، حکم قطعی صادر شود، به فروشنده ابلاغ میشود که باید برای تنظیم سند اقدام کند. در صورتی که فروشنده تنظیم سند را انجام ندهد، دادگاه تصمیم میگیرد که در دفترخانه نسبت به امضاء از طرف فروشنده اقدام کند. بر طبق ماده 145 قانون اجرای احکام، در صورتی که مالک از امضاء سند انتقال به نام خریدار خودداری کند، نماینده دادگاه میتواند سند انتقال را در دفترخانه اسناد رسمی به نام خریدار امضاء نماید.
اقدامات دادگاه برای الزام به تنظیم سند
همانطور که مشاهده کردید، یکی از شایعترین دعاوی ملکی در محاکم حقوقی، دعوای الزام به تنظیم سند ملک است. بدین منظور اقدامات دادگاه را جهت الزام به تنظیم سند برمیشماریم :
- احراز مالکیت خوانده
از طریق استعلام ثبتی و شماره پلاک
- احراز مالکیت خوانده بر تبعات مبیع
در رابطه با تلفن، استعلام از اداره مخابرات.
- احراز تاییدیه قسمتی از ثمن یا پیشپرداخت و همچنین محاسبه مابقی ثمن و قید در حکم
در رابطه با چک، استعلام از طریق بانک.
- احراز انجام معامله و قرارداد از بررسی اسناد و املاک
شیوه و شروط و تعهدات آن عبارتند از ملاحظه اصل مبایعهنامه، دفاعیات خوانده، قولنامه، توجه به اهلیت طرفین، متن سند عادی و دقت در مفهوم و منظور سند تنظیمی.
- در مورد ملک باید بررسی کرد که در رهن است یا تحقیق نمود که آیا در وضعیت مشابهی قرار دارد یا خیر.
- توجه به مبلغ و هزینههای مذکور مانند مالیات و غیره.
- انجام هرگونه تحقیق و بررسی عملی برای کشف واقعیات به طور مثال صادر کردن قرار تحقیق محلی و غیره.
وکیل الزام به تنظیم سند
دعوای الزام به تنظیم سند دارای مشکلات و موانعی است که بسیار پیچیده خواهد بود و ممکن است به روند حل پرونده نیز آسیبی وارد کند. به همین علت، وجود وکیل الزام به تنظیم سند رسمی میتواند موانع الزام به تنظیم سند رسمی را به حداقل برساند و اشراف کامل به آنها داشته باشد. یک وکیل مجرب با علم و دانش حقوقی خود میتواند روند پیگیری پرونده را تسریع ببخشد و شانس نتیجهگیری مطلوب را برای شما بالا ببرد.
[elementor-template id=”35113″]همچنین اگر دادگاه در صحت سند عادی، تردیدی داشته باشد، وکیل میتواند با استفاده از شواهد و مدارک، این ادعا را اثبات کند. دادگاه با استفاده از این اثبات میتواند ادامه رسیدگی به پرونده را صورت دهد و حکم نهایی خود را برای تنظیم سند رسمی اعلام نماید.
وکیل الزام به تنظیم سند به نوعی خیال افراد را بابت رسیدگی به مشکلات دادگاه راحت میکند و باعث میشود که موکل درگیر پیچیدگیهای روند پرونده نشود. در صورتی که بخواهید بدانید الزام به تنظیم سند چقدر طول می کشد وکیل به شما کمک میکند تا جواب خود را بیابید و شما را از بهترین راه ممکن به مقصد برساند. هزینه وکیل الزام به تنظیم سند نیز باتوجه به نوع پرونده و پیچیدگی های آن و عوامل دیگر محاسبه می شود.
کلام آخر
در این مقاله یافتیم که الزام به تنظیم سند چقدر طول می کشد، این موضوع امری بسیار پیچیده بوده که ممکن است روند پرونده را نیز آهسته پیش ببرد. بدین منظور اگر از یک شخص متخصص مثل وکیل دعاوی الزام به تنظیم سند رسمی بهرهمند باشید، تسریع روند پرونده برای شما راحتتر خواهد بود. به صورت کلی زمان به طول انجامیدن الزام به تنظیم سند به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد که موجب میشود زمان دقیقی را به ما نشان ندهد.
در این صورت خریدار می تواند دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی را با طرفین وراث فروشنده ارائه نماید. در این صورت خریدار می تواند دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی را با طرفین وراث فروشنده ارائه نماید.
وجود گواهی عدم حضور در صورت مطالبه خسارت ضروری است و در غیر اینصورت برای تنظیم سند نیازی به اخذ این گواهی نخواهید داشت.
در حالت کلی زمان الزام به تنظیم سند قابل پیشبینی نیست که به فاکتورهای مختلفی از جمله روند رسیدگی، تراکم پروندههای شعبه و غیره بستگی دارد و برای به نتیجه رسیدن، معمولا بیشتر از 6 ماه به طول میانجامد.