حضانت فرزند در صورت زندانی بودن شوهر ⚖️【شرایط حضانت فرزند】
حضانت فرزند در صورت زندانی بودن شوهر بر عهده مادر میباشد؛ یعنی در چنین شرایطی مادر موظف است که از فرزندان پسر و دختر خود مراقبت کند. البته باید اشاره داشته باشیم که میزان حبسی که شوهر محکوم به آن شده است و نوع جرمی که مرتکب گردیده نیز در این خصوص موثر میباشد. اگر مدت زمان حبس مرد طولانی مدت باشد، حضانت از او سلب خواهد شد. همچنین اگر مرد مرتکب جرمی شده باشد که مصلحت فرزند را به خطر بیندازد از او سلب حضانت صورت خواهد گرفت. به هر حال باید اشاره داشته باشیم که نظر قاضی در این خصوص نقش اساسی را ایفا خواهد کرد. اگر مایل هستید در این خصوص اطلاعات بیشتری به دست آورید با سایت برترین وکیل همراهی کنید.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل حضانت فرزند در تهران کلیک کنید!
حضانت فرزندان در صورت زندانی بودن شوهر با کیست؟
به طور کلی میتوانیم بگوییم که حضانت فرزند در صورت زندانی بودن پدر با مادر آنها میباشد. در ماده ۱۱۶۹ قانون مدنی به صراحت اشاره شده است که اگر پدر فوت نماید یا اینکه نتواند به هر دلیلی حضانت فرزندان خود را بپذیرد، مسئولیت حضانت فرزندان با مادر آنها خواهد بود. البته در چنین شرایطی لازم است قاضی پرونده حتماً مصلحت طفل را نیز به طور کامل بررسی کرده و لحاظ نماید.
البته پاسخ به این سوال به عوامل مختلفی بستگی خواهد داشت. برای مثال مدت زمانی که پدر به حبس محکوم میشود در تعیین حضانت فرزندان نقش موثری را خواهد داشت. حضانت در صورتی از پدر سلب خواهد شد که او به حبس بلند مدت محکوم شده باشد. در حبس کوتاه مدت مشکلی برای حضانت پدر اتفاق نخواهد افتاد.
همچنین نوع جرم صورت گرفته از سوی پدر که برای آن در زندان است نیز از عوامل مهمی است که میتواند بر روی حضانت فرزندان اثر بگذارد. برای مثال ممکن است پدر به جرمی مرتبط با فساد اخلاقی محکوم شده باشد که در این صورت حضانت فرزندان حتی در حبس کوتاه مدت نیز سلب خواهد شد؛ چرا که قاضی پرونده مصلحت طفل را نیز بر اساس قانون حمایت از خانواده لحاظ میکند.
به هر حال باید اشاره داشته باشیم که حتی در صورتی که زن، حضانت فرزندان را در اختیار داشته باشد باز هم این مرد است که میبایست به آنها نفقه پرداخت کند؛ اما در صورتی که مرد زندانی باشد، زن ولی فرزندان محسوب نمیشود و همچنان پدر آنها حق ولایت بر فرزندان خود را خواهد داشت. لازم است برای تکمیل اطلاعات خود در این خصوص از وکلای خبره مشاوره حقوقی دریافت نمایید.
حضانت فرزند تا ۷ سالگی بر عهده کیست؟
بسیاری از افرادی که در آستانه جدایی و طلاق هستند با این سوال روبرو میشوند که حضانت فرزند در صورت زندانی بودن شوهر با چه کسی است؟ در نظر داشته باشید که ممکن است پدر و مادر جدا از یکدیگر زندگی کنند و اینجاست که بحث حضانت مطرح میشود. در ماده ۱۱۶۹ قانون مدنی به صراحت در خصوص مبحث حضانت فرزندان توضیحاتی ارائه شده است.
در صورتی که فرزند متولد شده پسر یا دختر بوده و سنی کمتر از ۷ سال داشته باشد، بر اساس این ماده قانونی حضانت او با مادر است؛ یعنی اگر در هنگام طلاق فرزند سنی کمتر از ۷ سال داشته باشد، مادر است که عهدهدار حضانت او میشود. البته در قانون حمایت از خانواده اشاره شده که حتماً باید مصلحت فرزند در اعطای حضانت مورد توجه دادگاه قرار بگیرد.
یعنی این احتمال وجود دارد که مادر صلاحیت اخلاقی یا مالی لازم برای عهدهدار شدن حضانت فرزند را در اختیار نداشته باشد. این مبحث را باید قاضی پرونده به دقت مورد بررسی قرار دهد و حکم عادلانهای را صادر کند. در صورتی که مادر صلاحیت اخلاقی لازم برای عهدهدار شدن حضانت فرزندش را داشته باشد و فرزند سنی کمتر از ۷ سال داشته باشد، حضانت به او تعلق خواهد گرفت.
بر اساس قانون جدید حضانت فرزند میتوانیم به این مسئله اشاره داشته باشیم که ازدواج مجدد مادر به هیچ عنوان عاملی برای سلب حضانت از او محسوب نمیشود. البته لازم است که زن در صورت ازدواج، صلاحیت اخلاقی شوهر خود را برای دادگاه به اثبات برساند. در صورتی که مشخص شود همسر جدید صلاحیت اخلاقی دارد مادر همچنان میتواند عهدهدار حضانت پسر یا دختر خود باشد.
حضانت فرزند بالاتر از ۷ سال با کیست؟
حال که در خصوص حضانت فرزند در صورت زندانی بودن شوهر توضیحاتی را ارائه کردیم، این سوال پیش میآید که حضانت فرزندان بالاتر از ۷ سال بر عهده کدام یک از والدین است؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که در ماده ۱۱۶۹ قانون مدنی به طور کامل در خصوص مسئله حضانت توضیح ارائه شده است و برای پاسخگویی به این سوال نیز باید به همین ماده قانونی اشاره داشته باشیم.
ممکن است فرزند پسر یا دختر سنی بالاتر از ۷ سال داشته باشد. در قانون مدنی بیان شده است که حضانت فرزندان از ۷ سالگی تا رسیدن به سن بلوغ با پدر آنها میباشد. در واقع تفاوتی نمیکند که جنسیت فرزند پسر باشد یا دختر پس از سن ۷ سالگی حضانت آنها با پدر است و او میتواند تا رسیدن به سن بلوغ حضانت فرزندان را در اختیار داشته باشد.
البته مصلحت فرزند نیز در این خصوص مورد توجه قاضی پرونده قرار خواهد گرفت و اگر پدر صلاحیت اخلاقی لازم برای عهدهدار شدن حضانت را در اختیار نداشته باشد از او سلب حضانت انجام میشود. در چنین شرایطی است که حضانت فرزندان بالاتر از ۷ سال تا رسیدن به سن بلوغ با مادر آنها خواهد بود؛ بنابراین میتوانیم بگوییم مصلحت فرزندان نیز از اهمیت بالایی برخوردار میباشد.
میدانیم که سن بلوغ برای پسران ۱۵ سال کامل قمری و برای دختران بر اساس احکام شرعی ۹ سال کامل قمری میباشد؛ یعنی پدر از ۷ سالگی تا ۹ سالگی حضانت فرزند دختر خود را در اختیار خواهد داشت. همچنین اگر پسری در سن ۷ سالگی تا ۱۵ سالگی قرار داشته باشد، حضانت او با پدرش است. البته این در شرایطی است که پدر صلاحیت اخلاقی لازم برای حضانت فرزند را در اختیار داشته باشد.
حضانت فرزندان بعد از سن بلوغ
پس از رسیدن به سن بلوغ بر اساس قوانین و مقررات مصوب در کشور خود فرزندان میتوانند انتخاب کنند که قصد دارند پس از این حضانت آنها با پدرشان باشد یا با مادر. قانون نیز به تصمیم خود فرزند توجه کرده و آن را به طور کامل میپذیرد. در شرایطی ممکن است که فرزند مادر یا پدر خود را برای حضانت انتخاب کند.
باز هم لازم است به این نکته تاکید داشته باشیم که سن بلوغ برای دختران ۹ سال کامل قمری در نظر گرفته شده و این سن برای پسران ۱۵ سال کامل قمری میباشد؛ اما ممکن است در خصوص حضانت فرزندان بالای ۱۸ سال سوالاتی برای شما به وجود بیاید. بر اساس قانون فرزند بالای ۱۸ سال میتواند به صورت مستقل زندگی کند و دیگر مسئله حضانت مطرح نیست.
یعنی خود فرزند میتواند با رسیدن به سن ۱۸ سال برای خود مسکن انتخاب کرده و به صورت مستقل زندگی کند. تفاوتی هم نمیکند که جنسیت فرزند پسر باشد یا دختر؛ به هر حال او حق مستقل شدن را دارد؛ بنابراین مسئله حضانت از سن تولد تا رسیدن به سن ۱۸ سالگی دارای موضوعیت حقوقی میباشد و بحث کردن درباره سن بالاتر از ۱۸ سال بی معنا میباشد.
هزینه و مدت زمان گرفتن حضانت فرزند از شوهر زندانی
بسیاری از افراد در خصوص حضانت فرزند در صورت زندانی بودن شوهر تصور میکنند که فرآیند طلاق و تعیین و تکلیف نمودن حضانت امری پیچیده و هزینه بر است. در قانون حمایت از خانواده ماده ای وجود دارد که بر اساس آن زن میتواند در خصوص ارسال دادخواست طلاق از هزینههای دادرسی و داوری معاف شود.
در ماده ۵ از قانون حمایت از خانواده اشاره شده است که اگر زن و مرد توانایی مالی لازم برای طلاق را نداشته باشند از پرداخت هزینه دادرسی و همچنین هزینه داوری و کارشناسی معاف خواهند شد. همچنین در صورتی که زن بودجه لازم برای استخدام وکیل را ندارد، میتواند از وکلای معاضدتی بهرهمند شده و به صورت رایگان نیز وکیل استخدام کند.
هزینه دادرسی برای طلاق و دریافت حضانت فرزند از شوهر زندانی متفاوت خواهد بود. همچنین به طور کلی میتوانیم بگوییم که طلاق از طرف زن در مدت زمان طولانیتری در مقایسه با طلاق از طرف مرد و طلاق توافقی انجام میشود؛ چرا که در چنین شرایطی زن موظف است عسر و حرج خود را در دادگاه اثبات کند که زمانبر است.
نفقه فرزند در صورت زندانی بودن پدر بر عهده کیست؟
در قانون مصوب در کشور اشاره شده است که پرداخت نفقه به فرزندان از جمله مهمترین تکالیف قانونی پدر به شمار میرود. در صورتی که پدر فوت کند یا در قید حیات نباشد، جد پدری مسئولیت پرداخت نفقه به فرزندان را بر عهده دارد؛ اما نفقه فرزند در صورت زندانی بودن پدر بر عهده جد پدری یا پدربزرگ فرزندان نیست و باید از محل درآمد یا اموال پدر تامین شود.
در شرایطی ممکن است پدر مالی برای پرداخت به عنوان نفقه فرزندان خود در اختیار نداشته باشد که در این صورت باید درخواست اعسار خود را به دادگاه ارائه کند. در چنین شرایطی است که قاضی پرونده به دقت شرایط مالی مرد را مورد توجه قرار میدهد و اگر مشخص شود که مرد نمیتواند در زندان خرجی و نفقه فرزندان را پرداخت کند از این امر معاف میشود.
در چنین شرایطی است که وظیفه پرداخت نفقه بر عهده جد پدری خواهد بود و اگر او نیز نتواند هزینههای زندگی فرزند را پرداخت کند این مسئولیت بر عهده مادر قرار میگیرد. در شرایطی که مادر یا جد پدری هزینههای زندگی فرزند را پرداخت کنند و مشخص شود که پدر پس از خارج شدن از زندان توانایی مالی لازم برای پرداخت نفقه را دارد، میتوانند هزینههای صرف شده را از پدر مطالبه نمایند.
نفقه فرزند شامل تمامی هزینههای اولیه و متعارف زندگی او مانند خوراک و پوشاک و مسکن و هزینههای تحصیلی میشود. پدر موظف به پرداخت هزینههای زندگی فرزند است. اگر میخواهید اطلاعات بیشتری در این خصوص به دست آورید به شما توصیه میکنیم که حتماً با وکلای کارکشته و معتبر در ارتباط باشید.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل خانواده در تهران کلیک کنید!
طلاق از شوهر زندانی چگونه انجام میشود؟
در شرایطی که مرد به حبس محکوم شده باشد بسیاری از خانمها درباره طلاق از شوهر زندانی سوال میپرسند. باید اشاره داشته باشیم که زن برای طلاق گرفتن از همسر خود نیاز به دلایل محکمه پسند دارد. او میبایست مجموعهای از دلایل را به دادگاه ارائه کند تا قاضی آنها را مورد بررسی قرار داده و در نهایت با حکم طلاق موافقت نماید.
این مرد است که بر اساس قانون مدنی در ماده ۱۱۳۳ میتواند حتی بدون رضایت زن نیز از او طلاق بگیرد؛ اما زن بدون دلایل موجه و شرعی نمیتواند از همسر خود درخواست طلاق ارائه کند. زندانی شدن مرد یکی از مهمترین دلایل محکمه پسندی است که در بسیاری از موارد قاضی با بررسی آن با طلاق موافقت خواهد کرد.
البته لازم است که مرد به حبس بالاتر از ۵ سال محکوم شده باشد. در چنین شرایطی است که زندگی زن در عسر و حرج قرار خواهد گرفت؛ یعنی زندگی مشترک برای زن به حالتی خواهد رسید که تحمل آن غیر ممکن است. در چنین شرایطی حتی اگر مرد زندانی شده با طلاق هم موافقت نکند باز هم زن میتواند با حکم دادگاه طلاق بگیرد.
طلاق غیابی از شوهر زندانی
حال که در خصوص حضانت فرزند در صورت زندانی بودن شوهر توضیحات کاملی را ارائه کردیم، لازم است مراحل طلاق غیابی از شوهر زندانی را نیز مورد بررسی قرار دهیم. به طور کلی میتوانیم بگوییم که رای غیابی به رای گفته میشود که در آن فرد خوانده در جلسات دادرسی حضور پیدا نکرده و هیچگونه دفاعی از خود نداشته باشد.
در چنین شرایطی ممکن است ابلاغیه به فرد خوانده نرسیده و یا اینکه او قصد و حضور در دادگاه را نداشته باشد؛ برای این کار فرد خوانده برای دادگاه لایحه کتبی ارسال نکرده و همچنین در جلسات دادرسی نیز به صورت شفاهی از حقوق خود دفاع نکرده است. اگر دادگاه برای رسیدگی به طلاق تشکیل جلسه داده باشد، در این صورت رای طلاق غیابی خواهد بود.
خواهان و خوانده فرصت دارند که ۲۰ روز به رای صادر شده از دادگاه بدوی در خصوص طلاق غیابی اعتراض نمایند. در چنین شرایطی زن اگر قصد داشته باشد از همسر خود طلاق بگیرد، میبایست زندانی بودن او را به عنوان یکی از دلایل محکمه پسند ارائه کند. در چنین شرایط است که عسر و حرج زن در زندگی مشترک ثابت خواهد شد.
این مسئله را در نظر داشته باشید که اگر زن بتواند دلایلی را برای طلاق گرفتن به دادگاه ارائه کند با درخواست طلاق او موافقت خواهد شد. به طور معمول اگر مرد به حبس بالاتر از ۵ سال محکوم شده باشد، زن میتواند حتی بدون رضایت شوهرش نیز از او جدا شود. البته بهتر است برای پیگیری مراحل طلاق از وکلا کمک دریافت کنید.
کلام آخر
از همراهی شما مخاطبین عزیز با وب سایت حقوقی برترین وکیل تشکر میکنیم و امیدواریم که پس از این بتوانیم به همراه کادر مجرب خود مطالب با کیفیتتری را برای شما تولید نموده و ارائه کنیم. ما در خصوص حضانت فرزند در صورت زندانی بودن شوهر توضیحات کاملی را ارائه نمودیم و اشاره کردیم که به طور کلی حضانت در چنین شرایطی بر عهده مادر است و او موظف میباشد از فرزندان خود مراقبت کند. ممکن است نظراتی درباره مطالب ذکر شده داشته باشید که میتوانید تمامی آنها را در قسمت دیدگاه با سایر کاربران وب سایت در میان بگذارید.