نکات حقوقی

چگونه حضانت فرزند را از پدر بگیریم؟ + مدارک لازم ⚖️【سال1403】

پس از جدایی زوجین از یکدیگر، یکی از موارد مهمی که همواره مشکل ساز می باشد، تعیین نمودن حضانت فرزند یا همان حق نگهداری از فرزند می باشد. چرا که عمدتا هر یک زوجین تمایل دارند که فرزندان خود را شخصا بزرگ و تربیت کنند. با توجه به این مسئله که حضانت فرزند پس از طلاق بر اساس صلاحیت فرزند تعیین می گردد، دانستن قوانین حقوقی و ترفندهای قانونی حضانت فرزند از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد. در ادامه مقاله قصد داریم یک سری توضیحات درباره این موضوع که چگونه حضانت فرزند را از پدر بگیریم در اختیارتان قرار دهیم، لذا خواهشمندم تا پایان مقاله در وب سایت برترین وکیل همراه ما باشید.

چگونه می توان حضانت فرزند را از پدر پس گرفت؟

گاهی ممکن است فارق از محدوده سنی فرزند، حضانت او در دست پدر باشد. اگر در این شرایط مادر بخواهد حضانت فرزند را پس بگیرد، نیاز است با بهترین وکیل خانواده در تهران مشورت کرده تا راهنمایی های لازم را درباره راه های پس گرفتن حضانت فرزند از پدر دریافت کند.

یکی از نکات مهمی که در حوزه حضانت فرزند مطرح می باشد این است که هرگاه در اثر عدم نگهداری صحیح یا عدم ثبات اخلاقی پدر یا مادری که فرزند تحت حضانت او می باشد، صحت جسمانی و یا تربیت اخلاقی فرزند در معرض خطر باشد، دستگاه قضایی می‌ تواند به تقاضای نزدیکان فرزند یا به تقاضای شخص قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضائی هر تصمیمی را که جهت حضانت فرزند جایز و مناسب بداند، اتخاذ کند.

چگونه می توان حضانت فرزند را از پدر پس گرفت؟

براساس قانون مدنی کشور، باید اینگونه عنوان کرد که اگر پدری که بچه تحت حضانت او می باشد، دارای مشکلاتی اعم از مشکلات اخلاقی یا مالی باشد، به گونه ای که در نگهداری از فرزند کوتاهی کند و همین مسئله موجب به خطر افتادن سلامتی جسم و روح فرزند گردد، مادر فرزند می تواند درباره اینکه چگونه حضانت فرزند را از پدر بگیریم تحقیقات لازم را انجام دهد و از دادگاه تقاضا کند تا دادگاه درباره شرایط گرفتن حضانت آن ها تصمیم گیری های لازم را انجام دهد.

شرایط گوناگونی به عنوان کوتاهی و سهل انگاری در نگهداری از فرزند تلقی می شود، از جمله این شرایط می توان به فحشا، کتک زدن غیر متعارف، فساد اخلاقی، بیماری های روحی و روانی مانند جنون، اعتیاد، سوء استفاده از کودک و … اشاره نمود. اگر یکی از موارد گفته شده در پدر وجود داشته باشد، مادر در صورت واجد شرایط بودن می تواند به دادگاه دادخواست دهد و حضانت فرزند را از پدر پس بگیرد و به نوعی حضانت را از پدر سلب کند.

نکته مهمی که می بایست مورد توجه قرار گیرد، این است که دادخواست باید با اطلاعات دقیق ذکر شده، تکمیل شده باشد و حتما کلیه شواهد، مدارک لازم برای گرفتن حضانت فرزند و مستندات پیوست گردد تا قاضی با اثبات شدن این امر رای قطعی را صادر نماید. عمدتا راه های پس گرفتن حضانت فرزند از پدر توسط مادر شامل این دو راه می باشد که عبارت است از:

  • مادر بتواند انحرافات اخلاقی و رفتاری پدر را بر اساس مدارک لازم برای سلب حضانت موجود در دادگاه به اثبات برساند.
  • مادر برخی از امتیازات و حقوق خود را مانند مهریه، اجرت المثل، نفقه ایام گذشته را در قبال حضانت فرزند به پدر ببخشد و بدین شکل مادر با گذشتن از حق و حقوق مالی خود می تواند، حضانت فرزند خود را بر عهده گیرد.

چگونه حضانت فرزند زیر 7 سال را از پدر بگیریم؟

اگر یک مادر، فرزندی زیر 7 سال داشته باشد و بخواهد طلاق بگیرد و نگران فرزند خود و حضانت آن باشد، نیاز است گفته شود که در این زمینه باید با بهترین وکیل طلاق در تهران مشورت شود و پیش از هر اقدامی، نظر او را جویا شوید. یکی از مهم ترین قوانین قانون مدنی کشور که از جهات مختلفی به نفع مادر می باشد، مربوط به حضانت فرزندان زیر 7 سال است. با توجه به قانون مدنی که برای حضانت فرزندان زیر 7 سال می باشد، به هیچ عنوان نباید دغدغه ذهنی درباره اینکه چگونه میتوان حضانت فرزند را از پدر گرفت داشته باشید.

چگونه حضانت فرزند زیر 7 سال را از پدر بگیریم؟

در این ماده قانونی که در حقیقت اصللاحیه بر حضانت فرزندان می باشد، این چنین شرح داده شده است که برای حضانت و نگهداری فرزندی که والدین او از یکدیگر طلاق گرفته اند، مادر تا سن هفت سالگی حق نگهداری از فرزند را دارد و پس از آن حق حضانت با پدر است. هرچند که این ماده در ظاهر به شکل مطلق به نظر می آید و این دغدغه را که چگونه می توانیم حضانت فرزند را از پدر بگیریم برطرف می کند، اما شروطی وجود دارد که می بایست لحاظ گردد. در غیر این صورت حضانت فرزند از مادر سلب می شود. برخی از این شروط به شرح موارد زیر می باشد که عبارت است از:

مادر پس از حضانت فرزند اجازه ازدواج مجدد را ندارد و همسر سابق او این اجازه را دارد که حضانت فرزند را از مادر سلب کند، حتی اگر فرزند زیر 7 سال باشد. در قانون مدنی ذکر شده، زمانی که حضانت فرزند با مادر است او مبتلا به جنون عقلی شود یا تجدید فراش کند حق حضانت به پدر بر میگردد.

نکته مهم دیگری که در این ماده به آن اشاره شده است، مربوط به شرایط عقلی مادر است. یعنی اگر مادر مبتلا به جنون باشد و توانایی عقلی نگه داری از فرزند خود را نداشته باشد، دادگاه حق حضانت را از او می گیرد و به پدر واگذار می کند. شایان ذکر است بگوییم که اثبات عدم عقلانیت و جنون مادر، بر عهده فرد مدعی یعنی پدر می باشد.

شرایط سلب حضانت فرزند از پدر

در برخی موارد ممکن است زمانی که فرزند نزد پدر است از سمت خانواده پدری یا والد به او آسیبی برسد در این زمان مادر یا خانواده مادری می تواند حضانت فرزند را از پدر سلب کنند. در مواردی از قانون مدنی کشورمان هم می شود هر دو والد یعنی پدر و مادر را از حضانت فرزند دور کرد که در این مورد شرایط خاصی باید وجو داشته باشد که در ادامه بررسی می شود.

  • مشکل اخلاقی
  • ضرب و جرح خارج از حد مجاز
  • اعتیاد به مشروبات الکلی، قمار و …
  • مبتلا به اختلال روانی با توجه به تشخیص پزشک قانونی
  • سوء استفاده از طفل یا اجبار او به کار های غیر اخلاقی و غیر قانونی

هرگاه که صحبت از اعتیاد می شود، اینگونه باید گفته که منظور اعتیاد آسیب زننده به فرزند می‌ باشد یا هر کدام از موارد در صورتی که به فرزند آسیب وارد کنند، می‌توانند دلیلی برای سلب حضانت از پدر باشد. در صورتی که مادر قصد دارد پدر را از حضانت سلب کند، باید پس از تحقیقات لازم درباره راه های پس گرفتن حضانت فرزند از پدر، دلیل خود را به شکل کامل برای دادگاه اثبات کند. صرفا با گفتن اینکه پدر اعتیاد دارد یا مورد اخلاقی دارد نمی‌ تواند دلیلی برای سلب حضانت باشد.

شرایط سلب حضانت فرزند از پدر

شرایط سلب حضانت فرزند از مادر

در صورتی که مادر یکی از شرایط زیر را داشته باشد، پدر این اختیار را دارد که برای سلب حضانت فرزند از مادر اقدامات لازم را انجام دهد.

  • در شرایطی که مادر فساد اخلاقی داشته باشد و این مسئله در دادگاه ثابت شود، حضانت فرزند از او سلب می گردد.
  • اگر مادر به مواد مخدر یا الکل اعتیاد داشته باشد، واجد شرایط دریافت حضانت فرزند دختر پس از طلاق نخواهد بود.
  • اگر مادر از کودک سوء استفاده کند و از او برای مشاغل ضد اخلاقی استفاده کند، حضانت فرزند دختر از مادر سلب خواهد شد.
  • در صورت ابتلای مادر به بیماری‌ های روانی، طبق تشخیص پزشکی قانونی حضانت فرزند از او سلب خواهد شد.
  • در شرایطی که مادر اقدام به ضرب و جرح خارج از متعارف کودک کند و این عمل دائم تکرار شود حضانت فرزند از او سلب می گردد.
حضانت فرزند در صورت اعتیاد یا فوت پدر و مادر

حضانت فرزند در صورت اعتیاد یا فوت پدر و مادر

همانگونه که پیش تر ذکر شد، یکی از موارد بسیار مهم در خصوص حضانت فرزند، در صورت اعتیاد پدر او می باشد. در شرایطی که پدر فرزند به موارد مختلفی اعم از اعتیاد به الکل، قمار،مواد مخدر، ابتلا به فساد اخلاق و فحشا، در صورتی که پدر فرزندان دچار بیماری های روانی با تشخیص پزشک قانونی باشد، در صورتی که پدر قصد سوء استفاده از فرزند خود را داشته باشد و یا او را به اجبار وارد مشاغل ضد اخلاقی مانند تکدی‌ گری، فحشا، فساد و … کند، دادگاه این اختیار تام را دارد که از پدر فرزندان سلب حضانت کند. یک سری موارد مهم درباره حضانت فرزند در صورت اعتیاد یا فوت پدر و مادر وجود دارد که عبارت است از:

حضانت فرزند پس از فوت پدر: در واقع با توجه به رابطه عاطفی و غیر قابل کتمان فرزندان با مادر، پس از فوت پدر فرزندان، اولویت اول برای حق حضانت فرزندان بر عهده مادر آنها می باشد. البته در شرایطی که مادر فرزندان به هر علتی شرایط نگهداری از فرزندان را نداشته باشد، حق حضانت فرزندان بر عهده چه کسی می باشد؟

حضانت فرزند بعد از فوت پدر و مادر:

حال سوال اینجاست که در صورتی که پدر و مادر فرزندان هر دو در قید حیات نبودند حق حضانت فرزندان بر عهده چه کسی می باشد.

در پاسخ به این سوال اینگونه می توان گفت که در صورت فوت پدر و مادر یا عدم واجد شرایط بودن مادر، دادگاه می تواند حق حضانت فرزند را بر عهده جد پدری و یا یکی از نزدیکان و بستگان فرزندان قرار دهد. همچنین در صورتی که تشخیص دادگاه این باشد که بستگان فرزندان به دلایلی شرایط نگهداری از فرزندان را نداشته باشند، دادگاه می تواند تا زمان رسیدن فرزندان به سن بلوغ و آنها را در اختیار بهزیستی قرار دارد.

یک وکیل حضانت فرزند چه وظایف مهمی بر عهده دارد؟

یک وکیل حضانت فرزند چه وظایف مهمی بر عهده دارد؟

حضانت فرزند یکی از مسائل مهمی می باشد که بار بسیار سنگینی را بر روی دوش مادر و یا پدر قرار می دهد، هزینه های تحصیل و همچنین خوراک و پوشاک فرزند، تامین نیازهای روحی و عاطفی برای فرزند و همچنین آینده و موفقیت آن در زندگی کاملا به تصمیات والدین بستگی خواهد داشت. لذا پیش از ارائه دادخواست حضانت فرزند، می بایست با بهترین وکیل حضانت فرزند در تهران مشورت شود. وکیل حضانت فرزند وکیلی می باشد که به تمامی امورات مربوط به گرفتن حضانت فرزند و حضانت دختر پس از طلاق مسلط بوده و تمامی راه های پس گرفتن حضانت فرزند از پدر را به خوبی می شناسد.

برای آن که قادر به طی نمودن پروسه گرفتن حضانت فرزند شوید، استخدام یک وکیل حضانت، واجب و ضروری نیست. اما راهنمایی گرفتن از یک وکیل حضانت می تواند دشواری ها و چالش های موجود در این مسیر را بسیار کم کند. منظور از وکیل حضانت فرزند، شخصی می باشد که به شما در دفاع از پرونده کمک می کند و قوانین و مقرراتی که می توانید از آن ها کمک بگیرید را به شما یادآوری می کند. برخی از وظایف مهم یک وکیل حضانت فرزند خوب و متخصص عبارت است از:

  • وکیل حضانت فرزند، وظیفه دارد که از حقوق موکل در پرونده دفاع کند.
  • در صورتی که وکیل حضانت فرزند استخدام نمایید، نیاز نیست که حتما در دادگاه حضور داشته باشید و وکیل موظف است به نیابت از شما در دادگاه حضور پیدا کند.
  • وکیل حضانت فرزند، باید اطلاعات به روز و کاملی درباره مسائل حقوقی مربوط به طلاق داشته باشد تا بتواند پیشروی پرونده را تسریع کند.

کلام آخر

بسیار سپاس گزارم از شما همراهان گرامی که تا این قسمت از مقاله ما را همراهی کردید. امیدوارم با ارائه مطالب گفته شده در خصوص اینکه چگونه حضانت فرزند را از پدر بگیریم، اطلاعات جامع و مفیدی را در اختیارتان قرار دهیم. لطفا نظرات و پیشنهادهای خود را برای ما کامنت کنید.

5/5 - (1 امتیاز)

مینا کریمی

مینا کریمی طراح و پشتیبان سایت با 2 سال سابقه فعالیت در حوزه محتوا نویسی و بازنویسی متون حقوقی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو × 3 =

دکمه بازگشت به بالا