نکات حقوقی

انتقال مال غیر ⚖️【مجازات فروش مال غیر در قانون جدید】⚡️

انتقال مال غیر در واقع به معنای انتقال مالکیت مالی است که متعلق به دیگری می‌باشد. در واقع اگر کسی با استفاده از روش‌های کلاهبرداری مال دیگران را از دسترس آنها خارج کرده و به نام خود نماید و یا اینکه آن را به دیگران بفروشد مرتکب این جرم شده است. باید اشاره داشته باشیم که در قانون مجازات اسلامی به این جرم پرداخته شده و مجازات‌های سنگینی برای آن تعیین گردیده است. در این مطلب از سایت برترین وکیل سعی می‌کنیم تا اطلاعات شما را در این زمینه افزایش دهیم و به تمامی سوالات شما در این خصوص پاسخ بگوییم. پس در کنار ما باشید.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل کلاهبرداری در تهران کلیک کنید!

 انتقال مال غیر چیست؟

در واقع انتقال مال غیر به معنای فروش و نقل و انتقال اموالی است که به صورت قانونی صورت می‌پذیرد؛ چرا که در این شرایط به شخص دیگری تعلق دارد. در نظر داشته باشید که اگر شخصی بدون کسب مجوزهای قانونی و یا بدون کسب رضایت مالک اصلی ملک آن ملک را به نام خود یا دیگران کند و انتقال مالکیت صورت بپذیرد، مرتکب جرم شده است.

در نظر داشته باشید که هر کس می‌تواند تنها در اموالی که متعلق به او می‌باشد، دخل و تصرف داشته باشد و اینکه فرد اموال دیگران را به فروش برساند از نظر قانونی جرم محسوب می‌شود. در چنین شرایطی ممکن است فرد از روش‌های حیله‌گرانه و استفاده از کلاهبرداری برای فروش و مال دیگران استفاده کرده باشد که باید در دادگاه مورد بررسی قرار گیرد. 

رای وحدت رویه در خصوص انتقال مال غیر

انواع انتقال مال غیر 

در نظر داشته باشید که انواع مختلفی از فروش مال غیر وجود دارد که یکی از مهم‌ترین آن‌ها فروش عینی مال است؛ در چنین شرایطی فرد اصل مال را به فروش می‌رساند و در این اقدام از روش‌های غیرقانونی استفاده می‌کند. برای مثال ممکن است فردی خودروی دیگری را با استفاده از روش‌های غیر مرسوم به فروش برساند. 

در شرایطی نیز ممکن است انتقال منفعت مال صورت پذیرد؛ یعنی حق استفاده از مال توسط شخص به صورت غیرقانونی به دیگری منتقل شود. برای مثال تصور کنید که شخصی ملک دیگری را اجاره دهد و از منافع آن به صورت کاملاً غیرقانونی استفاده نماید. باید اشاره داشته باشیم که فروش منافع مال نیز عملی غیر قانونی و جرم محسوب می‌شود. 

شرایط وقوع جرم انتقال مال غیر 

در نظر داشته باشید مهم‌ترین شرایطی که برای وقوع جرم انتقال مال غیر باید به آن توجه داشته باشیم، عدم رضایت مالک است. در شرایطی که مالک به فروش مال رضایت کامل داشته باشد دیگر جرمی رخ نداده است، اما جرم زمانی رخ می‌دهد که مالک اصلی ملک از فروش هیچ گونه اطلاعی نداشته و یا اینکه رضایتی به آن نداشته باشد. 

سوء نیت نیز یکی دیگر از شرایط اصلی برای وقوع این جرم به شمار می‌رود؛ در واقع فرد فروشنده باید از این مطلب اطلاعات کاملی داشته باشد که مال متعلق به او نیست. چرا که در برخی از موارد ممکن است فرد گمان کند که مال متعلق به او است و سپس اقدام به فروش یا انتقال آن به دیگران کند که در این صورت جرمی رخ نداده است.

در نظر داشته باشید که فروش اموال دیگران معمولاً در قالب عقودی مانند هبه و بیع صورت می‌پذیرد؛ بنابراین در صورتی که بین فرد فروشنده و خریدار عقدی صورت گرفته باشد و شرایط قبلی نیز مهیا باشد، می‌توانیم به این نتیجه برسیم که جرم رخ داده است؛ به هر حال می‌توانید برای کسب اطلاع بیشتر با وکلای متخصص مشاوره حقوقی داشته باشید. 

انتقال مال غیر با سند رسمی

مجازات فروش مال غیر چیست؟

در نظر داشته باشید که فروش مال غیر یا انتقال مال غیر در واقع جرمی است که بر اساس آن فردی مالی که به او تعلق ندارد را به دیگران به فروش می‌رساند. در نظر داشته باشید که انتقال مال غیر می‌تواند عواقب حقوقی و مجازات‌هایی را برای فروشنده و خریدار به همراه داشته باشد و زندگی آنها را تحت تاثیر قرار دهد. 

در نظر داشته باشید که قاضی پرونده برای تعیین مجازات در صورت وقوع این جرم به عوامل مختلفی مانند ارزش مال و همچنین خسارت‌های وارد شده به آن توجه خواهد کرد. یکی دیگر از عوامل مهمی که می‌تواند بر روی مجازات‌های در نظر گرفته برای این جرم موثر باشد سابقه یا عدم سوء پیشینه فرد مرتکب می‌باشد.

  • حبس: مدت زمان حبس در نظر گرفته شده برای فرد مرتکب جرم می‌تواند از چند ماه تا چند سال باشد البته میزان دقیق حبس در نظر گرفته شده به عوامل مختلفی از جمله جزئیات در نظر گرفته شده در پرونده بستگی خواهد داشت. 
  • جزای نقدی: همچنین در بسیاری از پرونده‌ها برای فرد مرتکب جزای نقدی در نظر گرفته می‌شود؛ میزان جزای نقدی تا حد زیادی به ارزش مال و خسارت‌هایی وارد شده به آن بستگی خواهد داشت. 
  • رد مال: در شرایطی که فرد مالی را به صورت غیرقانونی منتقل کرده است، می‌بایست مال را به صاحب اصلی آن بازگرداند و چنین اقدامی را از نظر قانونی رد مال می‌نامند. 
  • انفصال از خدمات دولتی: در شرایطی ممکن است فرد مرتکب جرم از کارمندان دولت یا وابستگان به آن باشد؛ در چنین شرایطی ممکن است یکی از مجازات در نظر گرفته شده انفصال از خدمات دولتی باشد. 

اثبات مالکیت در فروش مال غیر چگونه انجام می‌شود؟

اثبات مالکیت در فروش مال غیر از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در صورت انتقال مال غیر مالک اصلی آن لازم است اثبات مالکیت نماید تا رد مال به طور کامل انجام شود. فرد مدعی مالکیت لازم است مدارک و مستنداتی را به قاضی پرونده ارائه کند تا بر اساس این مدارک قاضی رای به رد مال دهد. 

در نظر داشته باشید که اگر اثبات مالکیت به درستی انجام شود، فرد می‌تواند در هر مرحله‌ای از معامله جلوی آن را بگیرد و یا اینکه اگر مال او در اختیار دیگری باشد آن را بازپس گرفته و مجدداً مال را تصاحب نماید. از سوی دیگر اگر مالی به صورت غیرقانونی به فروش رسیده باشد، فرد مالک می‌تواند دعوایی را علیه او اقامه نماید. 

در شرایطی ممکن است خسارت‌هایی به مال وارد شده باشد؛ در چنین شرایطی این حق در اختیار مالک اصلی قرار خواهد گرفت تا جبران خسارت را از مراجع قانونی مطالبه نماید. مهمترین مدرکی که می‌توان با استفاده از آن برای اثبات مالکیت اقدامات قانونی را به انجام رساند سند عادی یا سند رسمی متعلق به ملک می‌باشد. 

انتقال مال غیر در حکم کلاهبرداری 

در قسمت‌های قبل نیز به این مسئله اشاره داشتیم که انتقال مال غیر در واقع به فروش رساندن اموال دیگران بدون کسب رضایت آنها می‌باشد. در نظر داشته باشید که به طور معمول فرد فروشنده غیرقانونی از روش‌های حیله‌گرانه و فریبکارانه برای فروش مال دیگران استفاده می‌کند، بنابراین می‌توان این جرم را در حکم کلاهبرداری دانست.

انتقال مال غیر در حکم کلاهبرداری در شرایطی اتفاق می‌افتد که فرد فروشنده با استفاده از نیرنگ و فریب فرد را وادار به فروش و معامله‌ای می‌کند که در پایان کار به ضرر او تمام خواهد شد. در نظر داشته باشید که در هر دو نوع جرم به طور معمول فردی که مال او منتقل شده است دچار ضرر و زیان مالی بسیاری خواهد شد. 

از سوی دیگر در هر دو نوع جرم به طور معمول فرد مجرم با قصد و نیت سوء اقدام به این کار کرده است. به این مسئله توجه داشته باشید که مجازات این جرم معمولاً برابر با مجازاتی است که در قانون مجازات اسلامی برای جرم کلاهبرداری در نظر گرفته شده و معمولاً قاضی اجزای پرونده را در این حوزه مورد بررسی قرار خواهد داد. 

قانون مجازات راجع به انتقال مال غیر اختبار

تفاوت انتقال مال غیر و کلاهبرداری چیست؟

اگرچه شباهت‌های زیادی بین انتقال مال غیر و کلاهبرداری وجود دارد اما باید به این مسئله توجه داشته باشیم که تفاوت‌های زیادی نیز بین این دو جرم حاکم می‌باشد. مهمترین تفاوتی که بین این دو نوع جرم وجود دارد در رکن مادی آنها می‌باشد. به طور معمول در کلاهبرداری فرد با استفاده از فریب و نیرنگ سعی می‌کند فرد را به معامله‌ای نزدیک کند که برای او ضرر و زیان به همراه خواهد داشت. 

اما ممکن است در انتقال مال دیگران شاهد فریب و نیرنگ الزاماً نباشیم و فرد فروشنده با علم به اینکه مال متعلق به دیگری است اقدام به وقوع جرم نماید. همچنین این دو نوع جرم را می‌توانیم از نظر رکن معنوی نیز مورد بررسی قرار دهیم. نکته قابل ذکر این است که در هر دو نوع جرم نیز سوء نیت عام وجود خواهد داشت. 

این در حالی است که در کلاهبرداری شاهد این هستیم که در بسیاری از موارد سوء نیت خاص نیز وجود دارد؛ یعنی فرد کلاهبردار ممکن است با سوء نیت و برنامه‌ریزی قبلی تصمیم بگیرد که مال شخصی افراد را از دسترس آنها خارج شد کرده و به آنها تصاحب پیدا کند. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به وکلای متخصص مراجعه کنید. 

چگونه از انتقال مال غیر جلوگیری نماییم؟

یکی از مهمترین روش‌هایی که می‌توانید با استفاده از آن از انتقال مال غیر جلوگیری به عمل آورید این است که اسناد و مدارک ارائه شده را به دقت مورد بررسی قرار دهید. فرض کنید که قصد خرید منزلی را دارید، در چنین شرایطی می‌بایست تمامی اطلاعات درج شده در سند ملکی با مشخصات فرد فروشنده مطابقت کامل داشته باشد. 

مشاوره با افراد مطلع و وکلا نیز یکی دیگر از راه‌های جلوگیری از کلاهبرداری و فروش مال غیر می‌باشد. این مسئله را در نظر بگیرید که وکلا آگاهی کامل‌تری در خصوص قوانین و مقررات حاکم بر املاک و مستغلات دارند و همین مسئله سبب می‌شود تا در صورت غیرقانونی بودن معامله شما را از این موضوع مطلع نمایند. 

دقت داشته باشید که برخی از معاملات کاملا وسوسه انگیز به نظر می‌رسند در چنین معاملاتی لازم است دقت و توجه خود را چندین برابر کنید و تا زمانی که از قانونی بودن معاملات اطمینان حاصل نکرده‌اید، اقدامات نهایی را انجام ندهید. 

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل کیفری در تهران کلیک کنید!


مهلت شکایت فروش مال غیر چقدر است؟

مهلت شکایت فروش مال غیر تا حد زیادی به شرایط و جزئیات حاکم بر پرونده بستگی دارد؛ اما به طور کلی باید در نظر داشته باشیم که فرد قانونگذار مهلت مشخصی را برای طرح شکایت در دفاتر خدمات الکترونیکی از بابت وقوع جرم ذکر شده بیان نموده است. 

به شما توصیه می‌کنیم که اگر در جریان فروش مال غیر قرار گرفتید، هرچه سریع‌تر جهت شکایت از آن اقدامات قانونی را به انجام برسانید. به هرحال ممکن است که تاخیر و تعلل در این زمینه به معنی ترک فعل در نظر گرفته شود و این مسئله می‌تواند از نظر حقوقی صدمات و خسارت‌های بسیار زیادی را برای شما به همراه داشته باشد. 

باید اشاره داشته باشیم که انتقال مال غیر جزو جرایم درجه ۵ به شمار می‌رود و در ماده ۱۰۶ قانون مجازات اسلامی به طور کامل در خصوص آن توضیحاتی ارائه شده است. مهلت در نظر گرفته شده در چنین شرایطی برابر با یک سال پس از اطلاع شاکی از وقوع جرم می‌باشد. هرگونه تاخیر و تعلل در این زمینه ممکن است خسارت‌هایی را به همراه داشته باشد. 

مهلت شکایت فروش مال غیر

تکلیف خریدار مال غیر چیست؟

در واقع خریدار مال غیر شخصی است که با اطلاع یا بدون اطلاع مالی را از شخصی خریداری کرده که از نظر قانونی مالک آن محسوب نمی‌شده است. در چنین شرایطی ممکن است خریدار به صورت آگاهانه یا ناآگاهانه در وقوع جرمی دخالت داشته باشد. 

تکلیف خریدار مال غیر و مجازات‌هایی که بر اساس قانون برای وی تعیین خواهد شد تا حد زیادی به اطلاع یا عدم اطلاع وی از غیرقانونی بودن معامله بستگی خواهد داشت. در نظر داشته باشید که اگر فرد خریدار از ابتدا اطلاع داشته باشد که مال متعلق به شخص فروشنده نبوده است بر اساس قانون مجازات اسلامی مجازات‌های سنگینی در انتظار او خواهد بود. 

نکته دیگری که لازم است در اینجا به آن اشاره داشته باشیم این است که اگر ارزش مال معامله شده بالا باشد مجازات‌های تعیین شده برای فرد خریدار و فروشنده نیز افزایش پیدا خواهد کرد. به هر حال بر اساس قوانین و مقررات مصوب در کشور و ماده ۱۰۶ از قانون مجازات اسلامی ممکن است فرد خریدار به رد مال، حبس و جزای نقدی محکوم شود. 

کلام آخر 

از اینکه اینکه تا پایان مقاله در وب سایت حقوقی برترین وکیل همراه ما بودید، از شما تشکر و قدردانی می‌کنیم و امیدواریم در تمامی مراحل زندگی خود بتوانید با موفقیت از معضلات حقوقی عبور کنید. در این مطلب توضیحات خود را در خصوص انتقال مال غیر به شما ارائه دادیم. اگر سوال یا نظری دارید می‌توانید با ما به اشتراک بگذارید.

لطفا به این مقاله امتیاز دهید.

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هجده + 2 =

دکمه بازگشت به بالا