نکات حقوقی

آیا در دوران عقد نفقه به زن تعلق می‌گیرد؟ ⚖️【بررسی شرایط】⚡️

در پاسخ به این پرسش مهم که آیا در دوران عقد نفقه به زن تعلق می‌گیرد؟ باید بگوییم که به طور کلی در دوران عقد به زن نفقه تعلق نخواهد گرفت؛ چرا که زن از شوهر خود تمکین عام و خاص نخواهد داشت؛ اما در صورتی که زن اعلام کند که حاضر به زندگی مشترک با مرد می‌باشد و مرد علیرغم این ادعا وی را به منزل مشترک نبرد، لازم است تا نفقه زن را پرداخت نماید. در واقع می‌توانیم بگوییم که نفقه جزو مهمترین حقوق مالی زن به شمار می‌رود که در صورت استنکاف مرد از پرداخت آن می‌توان دعوای حقوقی در دادگاه اقامه نمود. برای کسب اطلاعات بیشتر با سایت برترین وکیل همراه باشید.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل نفقه در تهران کلیک کنید!

آیا در دوران عقد نفقه به زن تعلق می‌گیرد؟

در بررسی این موضوع که آیا در دوران عقد نفقه به زن تعلق می‌گیرد؟ باید بیان کنیم که نفقه به معنای تامین نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن است که در قانون، تامین آن بر عهده مرد می‌باشد. بسیاری از افراد بر این عقیده هستند که در دوران عقد به زن نفقه تعلق نمی‌گیرد و پرداخت کردن خرجی به زن تنها پس از زندگی مشترک آغاز می‌شود. 

منظور از دوران عقد در واقع دورانی است که هنوز رابطه جنسی بین زن و مرد اتفاق نیفتاده و دختر همچنان در منزل پدری سکونت دارد. شرط لازم برای پرداخت نفقه از سوی مرد این است که زن از وی تمکین عام و خاص داشته باشد؛ بنابراین می‌توانیم بگوییم تا زمانی که دختر در منزل شوهر سکونت نداشته و از نیازهای جنسی متعارف او تبعیت نکند، مستحق دریافت نفقه نیست. 

ذکر این نکته ضروری به نظر می‌رسد که ممکن است زن در دوران عقد قصد خود را برای آغاز زندگی مشترک به مرد اعلام دارد و علیرغم این موضوع مرد هیچگونه تلاشی برای آغاز زندگی مشترک انجام ندهد؛ در چنین شرایطی است که بسیاری از حقوقدانان بر این عقیده هستند که زوج می‌بایست به زوجه نفقه پرداخت کند. 

نکته قابل ذکر دیگری که باید در اینجا بیان کنیم این است که نفقه تنها مخصوص عقد دائم می‌باشد و در عقد موقت هیچگونه نفقه‌ای به زن تعلق نخواهد گرفت و او نمی‌تواند درخواستی در این خصوص داشته باشد. البته ممکن است که در عقد موقت زن دریافت نفقه را در عقدنامه شرط کرده باشد که در این صورت پرداخت کردن آن بر عهده مرد است.

نفقه در دوران عقد ماهی چقدر است

نفقه شامل چه مواردی می‌شود؟

یکی از سوالات پرتکراری که ممکن است برای بسیاری از خانم‌ها به وجود آید این است که نفقه زن شامل چه مواردی می‌شود؟ در واقع لازم است مواردی مورد بررسی قرار گیرد که زن می‌تواند در خصوص آنها درخواست نفقه دهد. در ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی اشاره شده که نفقه شامل نیازهای متعارف و متناسب با شان و منزلت اجتماعی زن است. 

به طور کلی می‌توانیم بگوییم هرگونه نیاز اولیه زن که متعارف نیز باشد، جزو حقوق مالی او در زمینه نفقه به شمار می‌رود. از جمله مهمترین این نیازها می‌توانیم به خوراک و هزینه‌های مربوط به تامین پوشاک و مسکن اشاره داشته باشیم. کیفیت تامین نیازها نیز به شرایط اجتماعی زن بستگی خواهد داشت و مرد باید آنها را همواره مد نظر قرار دهد. 

دقت داشته باشید که نیازهای خاص زن نیز ممکن است جزو مصادیق نفقه باشد. برای مثال تصور کنید که زن بیمار می‌شود؛ در چنین شرایطی هزینه درمان او باید از سوی مرد به عنوان نفقه پرداخت شود و در صورت استنکاف از این امر زن می‌تواند به صورت کاملاً قانونی برای دریافت نفقه‌ اقدام نماید. 

از سوی دیگر گاهی شاهد این موضوع هستیم که زن در منزل پدری دارای خدمتکار و خادم بوده است. در چنین شرایطی است که شان اجتماعی زن حکم می‌کند که در زندگی با شوهر نیز درخواست خدمتکار یا خادم نماید. به هر حال باید اشاره داشته باشیم که نیازهای اولیه و متعارف هر یک از بانوان ممکن است با دیگری کاملاً متفاوت باشد.

چه عواملی بر نفقه زن اثر می‌گذارند؟

در قسمت‌های قبل به این پرسش پاسخ دادیم که آیا در دوران عقد به زن نفقه تعلق می‌گیرد یا خیر؟ بیان کردیم که زن و مرد می‌توانند به صورت توافقی در خصوص نفقه خود به جمع‌بندی رسیده و مقدار آن را تعیین نمایند، اما اگر اختلافی در این خصوص وجود داشته باشد قانون این حق را به زن می‌دهد که از طریق دادگاه پیگیر نفقه خود باشد. 

همانطور که بیان نمودیم مقدار مشخصی برای نفقه زن وجود ندارد. این مسئله را در نظر بگیرید که کارشناسان دادگستری در دادگاه خانواده این وظیفه را بر عهده دارند تا با در نظر گرفتن عوامل مختلفی که از سوی قانون مدنظر قرار گرفته شده مقدار نفقه زن را اعلام نمایند. در ادامه برخی از مهم‌ترین این عوامل را مورد بررسی قرار خواهیم داد. 

نخستین مسئله‌ای که مورد توجه کارشناسان دادگستری قرار خواهد گرفت، نوع نیازهای اولیه و متعارف زن است. علاوه بر این کارشناسان دادگستری به نیازهای خاص زن نیز توجه خواهند کرد. باید اشاره داشته باشیم که محل زندگی زن و شهر محل سکونت او نیز در مقدار نفقه تاثیر می‌گذارد؛ چرا که هزینه‌های زندگی در شهرهای بزرگ بسیار بیشتر از هزینه زندگی در شهرهای کوچک است. 

میزان درآمد ماهیانه مرد نیز جزو مهم‌ترین عواملی است که کارشناسان دادگستری برای محاسبه میزان نفقه به آن توجه ویژه‌ای دارند. بدیهی است که اگر درآمد مردی بالا باشد، مقدار نفقه‌ای که برای زن او در نظر گرفته خواهد شد نیز بالا است؛ اما به هر حال توصیه می‌کنیم که مقدار نفقه زن به صورت کاملاً توافقی بین طرفین تعیین شود. 

نفقه دختر باکره در دوران عقد

در چه صورتی به زن نفقه تعلق نمی‌گیرد؟

در بررسی این مسئله که در چه صورتی به زن نفقه تعلق نمی‌گیرد؟ لازم است به این موضوع اشاره داشته باشیم که در قانون مدنی شرط دریافت نفقه همواره تمکین از شوهر اشاره شده است. دقت داشته باشید که مهمترین وظیفه‌ای که در قانون برای زن در نظر گرفته شده تمکین عام و خاص از شوهر و نیازهای متعارف او می‌باشد. 

همانطور که اشاره نمودیم تمکین را می‌توان به دو دسته عام و خاص تقسیم بندی نمود و برای هر یک از آنها به صورت مجزا تعریف ارائه کرد. تمکین عام به معنای پذیرفتن ریاست مرد بر زندگی مشترک و سکونت در منزلی است که شوهر برای زن تدارک دیده است. البته ممکن است که زن حق تعیین مسکن را به عنوان یکی از شروط ضمن عقد پذیرفته باشد که در این صورت عدم سکونت زن در منزل شوهر بلامانع است. 

تمکین خاص نیز به معنای تبعیت زن از نیازهای جنسی متعارف مرد می‌باشد. حال فرض کنید اگر زنی در منزل شوهر سکونت نداشته باشد و یا اینکه از نیازهای جنسی او تبعیت نکند، در چنین شرایطی بر اساس قانون مرد می‌تواند از پرداخت نفقه به وی خودداری کند. البته این در صورتی است که زن نتواند دلایل محکمه پسندی را برای عدم تمکین خود به دادگاه ارائه نماید. 

تصور کنید که زنی با سکونت در منزل شوهر جان و مال و آبروی او به خطر می‌افتد، در این صورت بر اساس قانون می‌تواند از شوهر خود عدم تمکین داشته باشد و در این صورت نفقه خود را نیز دریافت کند. در صورتی که زن نتواند برای عدم تمکین خود دلایل محکمه پسند به دادگاه ارائه نماید در اصطلاحات حقوقی ناشزه نامیده خواهد شد. 

رای وحدت رویه در مورد نفقه دوران عقد

اثبات پرداخت نفقه در دوران عقد چگونه انجام می‌شود؟

اثبات پرداخت نفقه در دوران عقد زمانی حائز اهمیت است که اختلافات و تنش‌های جدی میان زوجین در این خصوص به وجود می‌آید. روش‌های بسیاری در چنین شرایطی پیش روی زوج است تا با استفاده از آنها بتواند پرداخت کردن نفقه به زوجه را اثبات نماید. در ادامه برخی از مهمترین این روش‌ها مورد بررسی قرار خواهد گرفت. 

حال که دریافتیم آیا در دوران عقد نفقه به زن تعلق می‌گیرد لازم است اشاره داشته باشیم که یکی از روش‌های اثبات پرداخت کردن نفقه این است که شما فیش‌های واریزی را به دادگاه ارائه کنید. در واقع مبلغ مورد نظر باید از مرد به حسابی پرداخت شود که به نام زن است و یا اینکه برای تامین نیازهای متعارف زن باز شده است. 

ارائه اسناد خرید کالا نیز جزو مهم‌ترین مدارکی می‌باشد که می‌توان با استفاده از آنها پرداخت نفقه را در دوران عقد اثبات نمود. در صورتی که افرادی از پرداخت نفقه توسط مرد اطلاع کامل دارند می‌توانید آنها را به عنوان شهود به دادگاه ارائه دهید تا شهادت خود را به قاضی پرونده بیان دارند. شهادت و شهود یکی از مهمترین راه‌های اثبات است. 

در صورتی که پیامک یا تماس تلفنی در دسترس است، می‌توانید آن را به عنوان یکی از مدارک مهم برای اثبات پرداخت نفقه ارائه نمایید. به هر حال اگر قصد اثبات ادعای خود در دادگاه را دارید، لازم است به سراغ وکلای کارکشته و کارآزموده بروید و به کمک آن‌ها حقوق قانونی خود را از دادگاه مطالبه نمایید.

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل خانواده در تهران کلیک کنید!

طلاق از طرف زن در صورت نپرداختن نفقه 

در بخش‌های قبلی از مقاله در خصوص ندادن نفقه در دوران عقد توضیحات کاملی را ارائه دادیم. حال فرض کنید که زن نتواند به حقوق مالی خود در زمینه نفقه دست پیدا کند و مرد از پرداخت نمودن آن استنکاف نماید. حال سوال مهمی که ممکن است برای بسیاری از افراد به وجود آید این است که آیا در چنین شرایطی زن می‌تواند برای طلاق اقدام کند؟

در صورتی که زن نتواند وکالت بلاعزل در طلاق را از مرد دریافت کند تنها در صورتی می‌تواند برای جدایی و پایان دادن به زندگی مشترک خود اقدام نماید که بتواند در دادگاه عسر و حرج خود را به اثبات برساند. عسر و حرج زمانی اتفاق می‌افتد که سختی و مشقت‌های زندگی زناشویی برای زوجه بیش از حد تحمل باشد و مصادیق مختلفی نیز دارد. 

در صورتی که زن در دادگاه این مسئله را به اثبات برساند که با نپرداختن نفقه زندگی او در مشقت قرار گرفته است، می‌تواند به دادگاه درخواست طلاق دهد. حتی در این صورت اگر مرد راضی به طلاق نیز نباشد باز هم حکم طلاق صادر خواهد شد. گذشته از این یکی از شروط ضمن عقد نامه طلاق گرفتن در صورتی است که مرد برای ۶ ماه متوالی نفقه زن را نپردازد. 

اگر زن با اتکا به این شرط عقد نامه برای طلاق اقدام کند، دادگاه مرد را مکلف به پرداخت نفقه خواهد کرد و اگر مرد همچنان از پرداخت حقوق مالی زن استنکاف نماید به زوجه اجازه طلاق داده خواهد شد. در تمامی این موارد زن می‌تواند علاوه بر طلاق حقوق مالی خود مانند مهریه و نفقه را نیز مطالبه کند. 

ندادن نفقه در دوران عقد

کلام آخر 

از همراهی شما مخاطبان عزیز با وب سایت برترین وکیل نهایت تشکر و قدردانی را داریم و امیدواریم که با مطالعه این مطلب توانسته باشید پاسخ بسیاری از سوالات خود را پیدا کنید. در این مقاله تلاش کردیم به این پرسش پاسخ دهیم که آیا در دوران عقد نفقه به زن تعلق می‌گیرد؟ اگر مطلبی دارید که احساس می‌کنید مهم است می‌توانید آن را در قسمت دیدگاه با سایر مخاطبان نیز به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × پنج =

دکمه بازگشت به بالا