نکات حقوقی

حکم تخلیه توسط کلانتری چگونه اجرا می شود؟ + قوانین مختلف ⚖️

یکی از رایج ترین معضلاتی که ممکن است در پایان قرارداد ملکی رخ دهد، تخلیه نکردن ملک توسط مستاجر است. حکم تخلیه در واقع به‌ معنای دستور خالی کردن ملک و قطع شدن دسترسی متصرف است، به‌ گونه ای که مالک بتواند در ملک خود بدون هیچ مشکلی هرگونه تصرفی را انجام دهد. قانون در این خصوص برای موجر چاره‌ ای اندیشیده که حق خود را از مستاجری که قانون را زیر پاگذاشته، پس بگیرد. سوالی که در این زمینه مطرح است، حکم تخلیه توسط کلانتری چگونه اجرا می شود؟ در ادامه توضیحاتی در جهت پاسخ به این سوال در اختیارتان قرار می دهیم، لذا خواهشمندم تا پایان مقاله در وب سایت برترین وکیل همراه ما باشید.

منظور از حکم تخلیه چیست؟

تخلیه ملک در روابط موجر و مستاجر اتفاق می افتد و یکی از پرچالش ترین مسائلی است که در محاکم قضایی و علم حقوق استفاده می شود. در صورتی که مستاجر هر کدام از بندهای قرارداد را اجرا نکند، موجر مجبور به گرفتن حکم تخلیه و خواستن عذر مستاجر است. در علم حقوق، مالک به عنوان موجر و اجازه کننده به عنوان مستاجر تلقی می‌ شود. اگر میان این دو، قراردادی تنظیم شود، قوانین و تعهداتی بر عهده هر یک از طرفین خواهد بود که مجبور به رعایت کردن آن هستند.

در شرایطی که در مدت زمان اجاره ملک، هیچ گونه تخلفی رخ ندهد، نیازی به استفاده از درخواست تخلیه نمی باشد. اما در صورت بروز هر گونه تخلف، موجر قادر است درخواست تخلیه ملک را بدهد. اما سوالی که مطرح است حکم تخلیه توسط کلانتری چگونه اجرا می شود؟ در توضیح این مسئله اینگونه می توان گفت که روش‌ های مختلفی جهت صدور حکم تخلیه وجود دارد. یکی از رایج‌ ترین قراردادهایی که در جامعه کنونی میان افراد تنظیم می‌ گردد، قرارداد اجاره است. با توجه به این سند، مستاجر مالک منافع مستاجره خواهد شد و بابت آن میزان مبلغی را به‌ عنوان اجاره به موجر پرداخت می‌ کند. بر اساس این قرارداد، مستاجر و موجر متعهد می شوند وظایف و تعهداتی را رعایت کنند.

چنانچه هریک به تعهدات خود متعهد نباشند، قانون‌ گذار یک سری راهکار را پیشنهاد می‌ دهد و موجر می تواند از بهترین وکیل خلع ید و تخلیه در تهران مشاوره بگیرد، چرا که حکم تخلیه یکی از مسائل مهمی است که در صورت عدم تعهد مستاجر اتفاق می افتد. مستاجران در حین قرارداد با امضای خود تعهد می‌ دهند که تمامی بندها را رعایت کنند. اجاره منزل مسئله بحث برانگیزی است که افراد زیادی در جامعه با آن مواجه می شوند. معمولا اختلافات بین موجر و مستاجر در مراحل اولیه حل می‌ شود اما چنانچه این مسئله به چالش خاصی تبدیل گردد، محاکم قضایی راهکارهایی را در اختیار هر کدام از طرفین قرار می‌ دهند.

قوانین مربوط به حکم تخلیه

قوانین مربوط به حکم تخلیه

مالک پیش از عقد قرارداد می تواند مشاوره حقوقی ملکی را از کارشناسان متخصص در این زمینه دریافت کند تا بتواند بدون هیچ گونه ابهام و سردرگمی قرارداد ملکی دقیقی را تنظیم کند. گاهی شرایطی رخ می دهد که مالک مجبور می شود حکم تخلیه را بده، اما حکم تخلیه دارای مراحل پیچیده ای است که معمولا به کلانتری واگذار می شود. حال سوالی که مطرح است حکم تخلیه توسط کلانتری چگونه اجرا می شود؟ در پاسخ می توان یک سری نکات مهم در خصوص حکم تخلیه را شرح داد که عبارتند از:

  • مستاجر در پرداخت اجاره تاخیر داشته باشد
  • ملک در معرض تخریب باشد و تعمیر آن امکان‌ پذیر نباشد
  • اگر مستاجر بدون داشتن حق انتقال، قسمتی یا تمام محل سکونت را به‌ دیگری واگذار کند
  • چنانچه ملک، کاربرد مسکونی داشته باشد و مالک با انقضای آن برای سکونت شخصی، نیاز پیدا کند
  • اگر حق فسخ قرارداد در انتقال قطعی درج شده باشد، مشروط به این که که مالک قصد داشته باشد از ملک مسکونی جهت سکونت خود، اولاد و پدر و مادرش استفاده کند، در این شرایط چنانجه خریدار تا مدت زمان سه ماه پس از عقد قرارداد و زمان تخلیه ملک جهت تخلیه مراجعه نکند، حکم تخلیه تا زمان پایان قرارداد اجاره پذیرفته نخواهد شد.

چه تفاوتی میان دستور تخلیه و حکم تخلیه وجود دارد؟

در شرایطی که مالک و مستاجر بنا به پیش آمد های مختلف به توافق نرسند، مالک این اختیار را دارد با مراجعه به شورا و … طرح دعوا کند و با ارائه اسنداد که حاکی بر این باشد ملک از آن اوست میتواند اقدام به گرفتن حکم تخلیه کند. دستور تخیله زمانی به‌ فردی اعطا می گردد که زمان اجاره منقضی شده باشد یا یکی از شرایط زیر حاکم باشد که عبارتند از:

  • اجاره نامه در 2 نسخه تنظیم سند شده باشد.
  • در صورتی که اجاره نامه دارای مدت زمان مشخص باشد گرفتن حکم تخلیه امکان
  • ملک موضوع قرارداد کاربری مسکونی داشته باشد. برای املاک تجاری، دستور تخلیه صادر نمی‌ گردد.
  • معمولا ملک با سند عادی اجاره داده می شود. اما اگر که ملک با سند رسمی به‌ اجاره رفته باشد، به هیچ عنوان نمی‌ توان درخواست دستور تخلیه را داشت.
  • دستور تخلیه پس از مدت زمان یک هفته از تقاضای صاحب ملک انجام می‌ گیرد و هیچ نیازی به صدور برگ اجراییه نمی باشد. اگر که مستاجر پس از 3 روز ملک را تحویل ندهد، دستور تخلیه توسط مامور قانونی اجرا می شود.

اصولا حکم تخلیه از طرف دادگاه صادر می شود اما شروع این مسئله از شورای حل اختلاف می باشد. برای دریافت حکم تخلیه نیاز به تشکبیل جلسات دادرسی، صدور حکم از طرف مراجع مربوطه، تجدید نظر و درخواست صدور اجراییه می باشد. در جلسه دفاعیه مالک و مستاجر می توانند دفاعیات خود را بیان کنند. دستور تخلیه با داشتن اجاره نامه انجام می شود و نیاز به تشکیل جلسه نمی باشد.

چه تفاوتی میان دستور تخلیه و حکم تخلیه وجود دارد؟

مستاجر چه زمانی حق دارد درخواست فسخ اجاره نامه را بدهد؟

وجود داشتن قرارداد مکتوب اجاره، تعیین نمودن برهه زمانی اجاره به صورت دقیق در آن، امضای قرارداد توسط دو شخص شاهد و پایان یافتن مدت اجاره، از جمله شرایط مهم و حائز اهمیت گرفتن حکم تخلیه فوری مستاجر می باشد و طریقه دریافت و اجرای این حکم نیز از طریق ثبت نمودن دادخواست در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و اجرای حکم از طریق احکام شورای حل اختلاف، مامور کلانتری، پس از صدور دستور از سمت شورا می باشد. در صورت مواجه شدن با هر نوع مشکل ملکی می توانید از بهترین وکیل ملکی در تهران کمک بگیرید و مشاوره های لازم را دریافت کنید. برخی از موارد مهمی که مستاجر می تواند درخواست فسخ اجاره نامه را بدهد عبارت است از:

  • ملک مسکونی در حال خراب شدن باشد و تعمیر آن ممکن نباشد
  • ملک مسکونی در حال خرابی باشد و جان آدمی را به خطر بیندازد
  • در صورتی که مستاجر فوت کند و کلیه ورثه درخواست فسخ کنند
  • در صورتی که ملک مسکونی وصف مورد نظر در اجاره نامه را نداشته باشد
  • در طول اجاره عیبی در ملک مسکونی پدید آید که ملک قابلیت استفاده را نداشته باشد و رفع عیب ممکن نباشد.
  • در صورتی که در اجاره نامه برای مستاجر با شرایطی حق فسخ گذاشته شده باشد و آن شرایط به وجود آید و مستاجر محق در فسخ می ­شود.
اجرای حکم تخلیه فوری توسط کلانتری

اجرای حکم تخلیه فوری توسط کلانتری

در دعاوی تخلیه، صرفا صدور حکم تخلیه فوری مستاجر، مورد درخواست موجر نمی باشد و به جهت آنکه این حکم برای موجر فایده لازم را داشته باشد، می بایست اجرا گردد. اجرای حکم تخلیه، به طور معمول توسط مامور اجرای احکام شورا و پس از اینکه موجر، وجه ودیعه را به حساب دادگستری واریز می کند، انجام می گیرد. سوال مهم این است که حکم تخلیه توسط کلانتری چگونه اجرا می شود؟ گاها در زمان اجرای حکم تخلیه فوری، مستاجر از باز کردن درب ملک مورد تخلیه، خودداری می کند و از آنجا که براساس قانون، مامور اجرای احکام دادگستری، حق وارد شدن به ملک را ندارد، ادامه اجرای حکم تخلیه، با مشکل مواجه می گردد.

راهکار قانونی برای حل این مشکل، کمک گرفتن از کلانتری محل می باشد. بدین شکل با ورود مامور کلانتری، از آنجا که این مامور در موارد قانونی، از جمله اجرای حکم دادگاه، حق ورود را داشته، با حضور وی و تنظیم صورت جلسه، موجر می تواند برای شکستن قفل درب ملک و ورود به آن اقدام کند.

مراحل اجرای حکم تخلیه مستاجر بدون قرارداد

فرد مالک برای گرفتن حکم تخلیه باید به شورای حل اخلاف رجوع کند. پس از صدور حکم تخلیه مستاجر تا 20 روز زمان تجدید نظر دارد و اختیار دارد با ارائه مستندات اعتراض خود را بیان کند. در شرایطی که اعتراضی نباشد مالک مجدد می تواند تقضای صدور اجراییه کند و بعد از آن ظرف مدت 10 روز فرصت اعتراض مجدد به متاجر داده خواهد شد اگر بعد از گذشت این 10 روز اعتراضی ثبت نشود تخلیه توسط نیرو انتظامی صورت میگیرد. در این مورد بهتر است مشاوره حقوقی ملکی تلفنی را دریافت کنید، چراکه مستاجر می‌ تواند دلایل زیادی را جهت رد حکم تخلیه ارائه دهد و خود را از پرداخت خسارات مصون نگه دارد.

مراحل اجرای حکم تخلیه مستاجر بدون قرارداد

دستور تخلیه و حکم تخلیه جزوء عناوین بسیار مهمی هستند که در رابطه با قراردادهای اجاره مطرح می شوند. دستور تخلیه کاری بسیار طولانی و زمان‌ بر است و اکثر اوقات از سوی اشخاصی بیان می‌ شود که بدون قرارداد رسمی یا عادی، ملک خود را به فردی اجاره می دهند. در صورتی که موجری ملک خود را بدون عقد قرارداد، به مستاجری اجاره داده باشد، تنها راه قانونی جهت بازگرفتن مال خود از آن شخص، درخواست تخلیه از سوی مراجع صالحه است.

مالک میتواند جهت تخلیه ملکی که برای آن اجاره نامه یا قراردادی تنظیم نشده است از طریق مراجع قضایی اقدامات لازم را انجام دهد .بر این اساس جهت احقاق حقوق ملکی که شامل قرارداد می‌ شود یا قرارداد اجاره‌ ای برای آن ثبت نشده، راهکارهای گوناگونی وجود دارد که فقط یک وکیل حقوقی به آن آگاه است. در نتیجه در صورت بروز هر نوع مشکل حقوقی، توصیه می‌ شود از یک وکیل ملکی خوب مشاوره های لازم دریافت شود.

کلام آخر

بسیار سپاس گزارم از شما همراهان گرامی که تا این قسمت از مقاله ما را همراهی کردید. امیدوارم در مقاله حکم تخلیه توسط کلانتری چگونه اجرا می شود؟ توانسته باشیم اطلاعات جامع و مفیدی را در اختیارتان قرار دهیم. لطفا نظرات و پیشنهادهای خود را برای ما کامنت کنید.

5/5 - (1 امتیاز)

مینا کریمی

مینا کریمی طراح و پشتیبان سایت با 2 سال سابقه فعالیت در حوزه محتوا نویسی و بازنویسی متون حقوقی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه − یک =

دکمه بازگشت به بالا