نکات حقوقی

طلاق صوری ⚖️ + شرایط【تبعات و حکم شرعی طلاق صوری】⚡️

طلاق صوری زمانی محقق می‌شود که زن و مرد قصد و نیت واقعی برای جدایی و پایان رابطه زوجیت نداشته باشند، اما از نظر قانونی از یکدیگر طلاق بگیرند. ممکن است زوجین دلایل مختلفی برای اقدام به این نوع طلاق داشته باشد که از جمله مهم‌ترین آن می‌توانیم به دریافت مستمری بازنشستگی، حقوق پدر، معافیت فرزندان و عوامل دیگری داشته باشند. بر اساس حکم شرع و قانون می‌توانیم بگوییم اقدام برای این نوع از طلاق باطل و فاقد آثار حقوقی در این زمینه است. اگر می‌خواهید اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید، به شما توصیه می‌کنیم که با وب سایت حقوقی برترین وکیل همراه باشید. 

برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل طلاق در تهران کلیک کنید!

طلاق صوری چیست؟

این روزها شاهد این مسئله هستیم که طلاق صوری به عنوان یکی از اصطلاحات حقوقی پرتکرار بسیار شنیده می‌شود. در واقع در طلاق غیر واقعی زن و مرد قصد و نیت لازم برای پایان دادن به زندگی مشترک را ندارند و در چنین شرایطی تنها به دنبال این هستند تا برای برخورداری از برخی مزایای خاص به صورت صوری و غیر واقعی از یکدیگر جدا شوند. 

در برخی از موارد ممکن است برخی از مزایای خاص با خوردن مهر طلاق در شناسنامه برای افراد به وجود بیاید؛ یعنی افراد برای به دست آوردن منافع شخصی خاص اقدام به جدایی و پایان دادن به رابطه زوجیت می‌کنند. به طور معمول دریافت مستمری پدر زن فوت شده و همچنین معافیت فرزندان از خدمت سربازی از جمله مهم‌ترین دلایل اقدام به این نوع از طلاق است. 

حکم شرعی طلاق صوری

شرایط طلاق صوری چیست؟

طلاق صوری در واقع نوعی از طلاق غیرقانونی به شمار می‌رود که در آن زن و مرد به هیچ عنوان قصد و نیت واقعی برای جدایی از یکدیگر ندارند، اما به دلیل برخی از مزایایی که ممکن است در انتظار آنها باشد، اقدام به طلاق می‌کنند. بر اساس قوانین و مقررات مصوب در کشور حق طلاق با مرد است و او می‌تواند هر زمان که اراده کرد، همسر خود را مطلقه نماید. 

زن نیز اگر بتواند عسر و حرج خود را در زندگی مشترک به اثبات برساند، می‌تواند حتی بدون رضایت مرد از او جدا شود. همچنین نوعی دیگر از طلاق پیش روی زوجین است که با عنوان طلاق توافقی شناخته می‌شود و در آن زن و مرد در خصوص تمامی حقوق مشترکشان مانند مهریه و حضانت فرزندان به توافقات کاملی دست پیدا می‌کنند. 

در طلاق از طرف مرد باید شرایط خاصی وجود داشته باشد تا آثار حقوقی در خصوص آن اعمال شود. یکی از شرایط بسیار مهمی که باید در این خصوص وجود داشته باشد این است که هریک از زوجین می‌بایست نیت واقعی برای پایان دادن به رابطه زوجیت داشته باشند و هیچ گونه اقدام صوری در این زمینه از سوی محاکم قضایی پذیرفته نخواهد شد. 

در واقع لازم است این موضوع در محاکم قضایی مورد بررسی قرار گیرد که آیا زن و مرد به طور واقعی قصد جدایی از یکدیگر و نامحرم شدن به هم را دارند و یا اینکه طلاق گرفتن آنها از نوع صوری و غیر واقعی می‌باشد. در چنین شرایطی اگر قصد مرد برای طلاق دادن زن واقعی نباشد و هدف برخورداری از برخی از مزایا باشد، می‌توانیم بگوییم که طلاق از نوع صوری است. 

حکم طلاق صوری چیست؟

یکی از سوالات بسیار مهمی که در خصوص مفاهیم حقوقی مطرح می‌شود این است که حکم طلاق صوری چیست؟ در چنین شرایطی لازم است این مسئله مورد بررسی قرار گیرد که آیا طلاق صوری از نظر قانونی و شرعی باطل است یا خیر؟ در صورتی که طلاق به صورت غیر واقعی انجام شده باشد چه آثار حقوقی را به دنبال خواهد داشت؟

به طور کلی باید بگوییم حکم مشخصی برای این نوع از طلاق در قانون تعیین نگردیده است. همچنین نمی‌توانیم ماده قانونی مشخصی را بیان نماییم که مجازات‌هایی را برای این نوع از طلاق تعیین کرده باشد؛ اما در ماده ۲۱۸ قانون مدنی در خصوص معاملات صوری بیان شده که اگر معامله‌ای به دلیل فرار از دین انجام شود در واقع معامله باطل می‌باشد. 

می‌توانیم برای بررسی‌های بیشتر ماده ۱۱۳۶ قانون مدنی را نیز مورد بررسی قرار دهیم. در واقع فرد طلاق دهنده می‌بایست عاقل و بالغ و مختار باشد. بر اساس این ماده قانونی می‌توانیم به این نتیجه برسیم که اگر زن و مرد قصد واقعی برای طلاق نداشته باشند و جدایی آنها کاملا صوری باشد، طلاق باطل اعلام خواهد شد.

طلاق صوری تامین اجتماعی

شرایط طلاق صوری برای معافیت فرزند از خدمت سربازی

طلاق صوری سربازی یکی از مهم‌ترین دلایلی است که زوجین برای معافیت فرزندان خود از خدمت سربازی اقدام به آن می‌نمایند و دارای شرایط خاص به خود می‌باشند. در چنین شرایطی زن و مرد برای اینکه فرزندانشان بتوانند معافیت سربازی را دریافت کرده و از رفتن به خدمت سربازی منع شوند، به صورت غیر واقعی از یکدیگر جدا شده و به زندگی مشترک پایان می‌دهند. 

در چنین شرایطی شاهد این مسئله هستیم که گاهی زن و مرد در ایام عده به یکدیگر رجوع کرده و زندگی را از سر می‌گیرند و یا اینکه با خواندن صیغه ۹۹ ساله مجدداً به یکدیگر محرم می‌شوند. مشخصه اصلی طلاق از نوع غیر واقعی آن این است که زن و مرد پس از خوردن مهر در شناسنامه خود مجدداً در کنار یکدیگر زندگی می‌کنند. 

البته در چنین شرایطی، پسر زمانی معاف می‌شود که تنها فرزند ذکور مادر به شمار آمده و کفالت او را نیز در اختیار داشته باشد؛ یعنی اگر فرزند منبع درآمد مادر و عامل مراقبت از او باشد می‌تواند از این طریق معافیت دریافت نماید. پس بدیهی است که برخی از زوجین برای معاف کردن فرزند خود از خدمت سربازی اقدام به این نوع از طلاق نمایند. 

از شرایط دیگری که می‌توانیم در این خصوص به آن اشاره داشته باشیم این است که مادر مجدداً ازدواج نکرده و پسر نیز به سن قانونی یعنی ۱۸ سال رسیده باشد. شما می‌توانید برای مشاوره طلاق صوری حتماً با وکلای متخصص و ماهر ارتباط گرفته و نظر آنها را در این خصوص بخواهید. 

قانون طلاق صوری برای معافیت سربازی 

امروزه برای اینکه از طلاق‌های غیر واقعی در جهت معافیت فرزندان جلوگیری به عمل آید، قانون مدنی توسط مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده است. بر اساس قوانین و مقررات مصوب در کشور، فرزند زمانی می‌تواند کارت معافیت خود را به دلیل کفالت مادر پس از طلاق دریافت کند که دو سال و نیم معادل ۳۰ ماه از طلاق بائن یا رجعی والدین او گذشته باشد.

در مدت ۳۰ ماهه تنها معافیت موقت به پسر تعلق خواهد گرفت. بعد از گذشت دو سال و نیم اگر تمامی شرایط وجود داشت، معافیت فرد دائم خواهد بود. در چنین شرایطی است که تا حد زیادی از طلاق‌های صوری برای خدمت سربازی جلوگیری به عمل آمده و کمتر زوجینی می‌توانند با طلاق‌های غیر واقعی برای فرزند خود معافیت دریافت کنند. 

در مدت ۳۰ ماه کاملا مشخص خواهد شد که طلاق واقعی بوده یا خیر و پس از آن است که پسر می‌تواند کارت دائمی معافیت خود را از نهادهای مربوطه دریافت نماید. در این مدت اگر مشخص شود که طلاق کاملا صوری و غیر واقعی بوده، فرزند می‌بایست به خدمت سربازی برود. 

طلاق صوری سربازی

طلاق صوری برای دریافت مستمری 

بر اساس قوانین و مقررات کشور یکی از عوامل طلاق صوری برای حقوق پدر است. در چنین شرایطی اگر پدر دختری فوت نماید، به شرط آنکه دختر شوهر یا شغل مشخصی نداشته باشد، می‌تواند همچنان از مستمری پدرش برخوردار گردد. البته لازم است به این مسئله اشاره داشته باشیم که اگر دختر قبلاً ازدواج کرده و طلاق گرفته، باز هم می‌تواند از مستمری پدرش استفاده نماید. 

در چنین شرایطی است که اگر دختر به شغل خاصی مشغول نباشد، می‌تواند از حقوق پدر همچنان برخوردار شود و این عاملی است که افراد به صورت غیر واقعی برای طلاق اقدام می‌نمایند. به همین دلیل است که دختر برای اینکه بتواند از مستمری تامین اجتماعی بازنشستگی پدرش برخوردار شود، اقدام به طلاق از شوهر خود به صورت غیر واقعی می‌کند. 

در چنین شرایطی ممکن است که خود مرد تصمیم بگیرد تا همسر خود را به صورت کاملاً صوری طلاق دهد تا او بتواند از مستمری بازنشستگی پدرش برخوردار شود. در شرایطی که طلاق از نوع رجعی باشد، مرد در ایام عده مجدداً به همسر خود رجوع می‌کند، اما رجوع به زن را به اطلاع نهادهای قضایی و قانونی قرار نخواهد داد. 

به این مسئله توجه داشته باشید که اداره تامین اجتماعی زمانی به زن حقوق پدرش را خواهد داد که مشخص شود زن به طور واقعی شغل ندارد و از نظر مالی در مضیقه می‌باشد. همچنین ممکن است سازمان تامین اجتماعی به طور دقیق این مسئله را مورد بررسی قرار دهد که آیا طلاق به صورت واقعی صورت گرفته یا اینکه قصد و نیت خاصی از آن وجود نداشته است.

ازدواج پس از طلاق صوری

در قانون حمایت از خانواده اشاره شده که اگر در ایام عده، رجوع به زن صورت پذیرد، مرد می‌بایست این مسئله را به نهادهای قضایی اطلاع دهد و آن را به ثبت برساند. در چنین شرایطی ممکن است مجازات‌هایی برای او در نظر گرفته شود؛ ولی اگر طلاق از نوع بائن باشد، امکان رجوع برای مرد وجود نخواهد داشت.

در نظر داشته باشید که در چنین شرایطی اگر طلاق از نوع بائن باشد، مرد و زن برای اینکه مجدداً بتوانند به یکدیگر محرم شوند، اقدام به صیغه بلند مدت یعنی صیغه ۹۹ ساله می‌کنند؛ چرا که در چنین شرایطی ازدواج مجدد آنها با یکدیگر و ثبت رسمی آن در محاکم قانونی و رسمی مربوطه می‌تواند صوری بودن طلاق آنها را به اثبات برساند. 

طلاق صوری معافیت سربازی

تبعات قانونی طلاق صوری برای زن و مرد

اشاره داشتیم که زن و مرد ممکن است بنا به دلایل مختلفی اقدام به طلاق صوری نمایند، اما لازم است بار دیگر تاکید داشته باشیم که معمولاً ازدواج و طلاق‌های غیر واقعی می‌تواند معضلات و تبعات قانونی بسیاری را برای زن و مرد به دنبال داشته باشد؛ چرا که در چنین شرایطی زن حقوق قانونی خود که بر اساس ازدواج دائم به او تعلق خواهد گرفت را از میان برمی‌دارد. 

این مسئله را در نظر داشته باشید که در ازدواج دائم حقوق قانونی مانند مهریه و نفقه به زن تعلق خواهد گرفت؛ اما شاهد این مسئله هستیم که اگر طلاق غیر واقعی باشد، زن از بیشتر حقوق خود صرف نظر می‌کند. پس از طلاق نیز ممکن است زن و مرد مجدداً از طریق رجوع در ایام عده یا صیغه به یکدیگر محرم شوند، ولی زن دیگر نمی‌تواند درخواستی برای حقوق مالی قبلی خود داشته باشد. 

همچنین باید اشاره داشته باشیم که مسئله وراثت در عقد دائم حکم فرما است و در صیغه موقت زن نمی‌تواند از شوهر خود ارث ببرد. در چنین شرایطی فرض کنید که مرد در ایام زوجیت عقد موقت فوت نماید، در چنین شرایطی زن نمی‌تواند از ارث شوهر خود بهره‌مند شود، اما همچنان به فرزند او ارث خواهد رسید. 

مجازات طلاق صوری در صورتی که غیر واقعی بودن طلاق به اثبات برسد، این است که زن از مستمری تامین اجتماعی و سایر مزایایی که در این خصوص برای آن طلاق گرفته محروم خواهد شد. همچنین اگر زن در چنین شرایطی مستمری دریافت کرده باشد، قانون او را ملزم خواهد کرد که تمامی مستمری دریافت شده را به طور کامل بازپس گرداند. 

کلام آخر 

بسیار متشکریم از این که وقت خود را صرف کرده‌اید تا مقالات حقوقی در وب سایت برترین وکیل را مورد مطالعه قرار دهید. طلاق صوری یکی از مفاهیم حقوقی بسیار مهم است که در این مطلب تلاش کردیم اطلاعات شما را در این زمینه به میزان قابل توجهی افزایش دهیم. اگر سوال یا نظری در خصوص مطلب ذکر شده دارید، می‌توانید آن را در قسمت دیدگاه برای ما درج کنید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 − یک =

دکمه بازگشت به بالا