نکات حقوقی

جعل سند چیست؟ + مجازات آن در قانون ⚖️【نحوه شکایت】

متاسفانه یکی از موضوعات مهم حقوقی در زمینه اسناد و اوراق مهم، مسئله جعل آنها می باشد. زمانی که جرم جعل در جامعه اتفاق می افتد، اعتماده و نظم عمومی جامعه بر هم می خورد همین موضوع سبب می شود تا قانونگذار برای مرتکبین جعل اسناد مجازات سختی را تعیین نماید. در غیر این صورت هرج و مرج ایجاد شده در جامعه موجب افزایش جرایم شده و آرامش را از مردم سلب می کند. در ادامه مطلب مجازات جعل سند همراه ما باشید تا در مجله حقوقی برترین وکیل بیشتر به این موضوع بپردازیم.

جعل سند چیست؟

مطابق ماده 523 قانون مجازات اسلامی جعل سند عبارت است از “ساختن نوشته یا سند یا ساختن مهر یا امضای اشخاص رسمی یا غیررسمی، خراشیدن یا تراشیدن یا قلم بردن یا الحاق یا محو یا اثبات یا سیاه کردن یا تقدیم یا تاخیر تاریخ سند نسبت به تاریخ حقیقی یا الصاق نوشته ای به نوشته دیگر یا به کار بردن مهر دیگری بدون اجازه صاحب آن و نظایر این موارد که به قصد تقلب انجام شود”.

در جعل اسناد هدف فرد جعل کننده فریب یا ضرر رساندن به دیگران است. لذا با دروغ و جعل مهر و امضا و تمبر یا علائم تجاری، اقدام به جعل انواع شناسنامه، کارت ملی، سند و … می کند. باتوجه به اینکه جعل سند به معنی استفاده غیرقانونی از اسناد هویتی یا دولتی است، بنابراین یکی از خلاف های جامعه محسوب می شود که مجازات سختی در پی دارد.

جعل سند چیست؟

فرد جاعل سعی دارد با جعل نمودن اسناد هویتی که بیشتر در ارگان های کشور استفاده می شود، به اهداف خود دست یابد. که مهمترین آن استفاده های فراوان مالی است چراکه اسناد هویتی اهمیت بسیار زیادی دارند. در اکثر مواقع افراد جاعل بسیار حرفه ای عمل می نمایند به صورتی که تعقیبات کیفری آنها با مشکل مواجه می شود و نیاز است وکیل و یا فردی متخصص در امور حقوقی اقدامات لازم برای پیگیری و بررسی پرونده را در دست بگیرد.

چنانچه فردی به صورت غیرقانونی از اسناد شما سوءاستفاده می کند و قصد شکایت از او را دارید، می توانید موضوع را با وکیل جعل سند درمیان بگذارید تا شما را در زمینه تنظیم شکواییه و مراحل پیگیری پرونده یاری کنند. همینطور می توانید برای هرچه بهتر انجام شدن کارهای شکایت، وکالت پرونده را به یکی از وکلایی که در مطلب وکیل جعل اسناد معرفی کرده ایم واگذار کنید.

انواع سند

  • سند رسمی

مطابق ماده 1287 قانون مدنی “اسنادی که در اداره ثبت اسناد و املاک و یا دفاتر رسمی یا نزد سایر مامورین رسمی در حدود صلاحیت آنها و بر طبق مقررات تنظیم شده باشد، سند رسمی است.

  • سند عادی

یکی دیگر از انواع اسناد است، مطابق ماده 1289 قانون مدنی ” غیر از اسناد ذکر شده در ماده 1287، دیگر اسناد از نوع سند عادی محسوب می شوند.

  • سند لازم الاجرا

سند لازم الاجرا در واقع سند رسمی است که شخص دارنده می تواند بدون مراجعه به دادگاه و دستور محاکم قضایی، با مراجعه به اداره ثبت اسناد و املاک، مفاد آن را به اجرا بگذارد.

  • سند در حکم لازم الاجرا

تعدادی از اسناد عادی همچون چک، اضهارنامه حاوی بدهی مالک یا استفاده کننده از خدمات آپارتمان نظیر برق، آب و …، قراردادهای بانکی و … به این دلیل که امکان اقدام از طریق اداره ثبت اسناد و املاک برای اجرایی نمودن مفاد آنها وجود دارد، در حکم اسناد لازم الاجررا قرار گرفته اند.

  • سند اجاره ای

به اسنادی که توسط فرد یا موسسه ای و در ازای دریافت مبلغی برای مدت مشخص به اشخاص اجاره داده می شود سند اجاره ای می گویند. اکثر استفاده از اسناد اجاره ای بیشتر به جهت تامین سند مورد نیاز قرار وثیقه استفاده می شود.

انواع جعل سند

در ابتدای مقاله توضیحی درخصوص جعل سند ارائه دادیم، لذا در این بخش قصد داریم شما را با انواع جعل اسناد آشنا کنیم همراه ما باشید.

  • جعل اسناد هویتی: جعل سند هویتی شامل جعل مدارک مرتبط با شناسایی افراد و هویت آنان است. مدارکی همچون شناسنامه، کارت ملی، کارت پایان خدمت، کارت معافیت از خدمت، گذرنامه، گواهینامه و … جزو جعل اسناد هویتی محسوب می شود.
  • جعل جرم: هرگونه فعالیت یا عدم فعالیت که مشمول مجازات قانونی شود.
  • جرائم علیه اموال: شامل نقض حقوق مالکانه افراد می شود. همچون خیانت در امانت، کلاهبرداری، سرقت، صدور چک بلامحل، معامله مال مسروقه و … .

مرجع صالح جهت رسیدگی به جعل سند

به صورت کلی دادگاه عمومی و دادگاه انقلاب صلاحیت رسیدگی به پرونده های جعل سند را برعهده دارند. با این حال دادگاهی صالح به رسیدگی کیفری است که جرم در حوزه قضایی آن اتفاق افتاده باشد. همینطور اگر متهم در حوزه دادگاهی دستگیر شود، آن دادگاه مرجع صالح جهت رسیدگی به پرونده می باشد. اما درصورتی که جعل سند درمورد اسناد رسمی و دولتی بوده و نظم اقتصادی جامعه را برهم بزند، دادگاه انقلاب صلاحیت لازم برای رسیدگی به آن را دارد.

لذا در مواردی که جعل سند در اسناد رسمی و دولتی یا مقامات بلند مرتبه رخ دهد و همینطور موجب اخلال در نظام اقتصادی گردد و به قصد مقابله با نظام حاکم و دولت باشد، مرجعی که صلاحیت رسیدگی به پرونده را دارد، دادگاه انقلاب می باشد که مجازات سختی را برای مجرمان تعیین می نماید.

جعل سند چیست؟

نحوه شکایت از جرم جعل سند

مراحل قانونی جهت شکایت از فردی که سند شما را جعل نموده وجود دارد که می توانید مطابق آن مراحل را پشت سر بگذارید. همینطور برای شکایت می توانید از بهترین وکیل کمک بگیرید که دانش و تجربه بسیاری در پرونده های جعل سند و کلاهبرداری دارد. مراجعه به وکیل موجب می شود تا پرونده در مدت زمان کمتری به نتیجه مطلوب برسد.

جعل اسناد یک جرم کیفری محسوب می شود لذا در ابتدا نیاز است شکواییه ای تنظیم شده و در سامانه ثنا ثبت گردد تا زمان رسیدگی به آن فر برسد. پس از آنکه پرونده وارد دادسرا شود تحقیقاتی توسط بازپرس به عمل می آید که مشخص می کند متهم پرونده مجرم است یا خیر. بعد از این مرحله پرونده به دادستان ارجاع می گردد تا کیفرخواست صادر نموده و به جهت رسیدگی نهایی پرونده را به دادگاه صالح ارجاع دهد.

لذا در این مرحله از شکایت جعل سند، دستور تحقیق و بررسی سند توسط قاضی پرونده به کارشناس داده می شود. پس از آنکه سند مجعول اعلام شود، فرد جاعل مطابق قانون مجازات می گردد.

جعل سند

مجازات جعل سند در قانون

قانون برای جلوگیری از افزایش جرایمی همچون جعل اسناد و همینطور به جهت مجازات مجرمان، در سال 1375 قانونی تصویب نمود و طی مواد 532-536 تعزیرات قانون مجازات اسلامی نوشته شده است. مجازاتی که قانون برای جعل اسناد رسمی تعیین کرده بیشتر از اسناد غیر رسمی است.

  • مجازاتی که قانونگذار برای جعل و استفاده از اسناد و نوشته های غیررسمی در نظر گرفته شامل جبران خسارت و حبس 6 ماه تا 2 سال و یا پرداخت 3 تا 12 میلیون ریال می باشد.
  • چنانچه یک کارمند دولت زمانی که وظایف یا امور مربوط به کار خود را انجام می دهد، مرتکب جعل اسناد رسمی گردد مجازاتی که قانون برای او تعیین کرده 1 تا 5 سال حبس یا پرداخت 6 تا 30 میلیون ریال است.
  • چنانچه شخصی کارمند نباشد و مرتکب جعل سند یا نوشته رسمی شود، مجازاتی که قانون برای مجرم تعیین کرده برابر با 6 ماه تا 3 سال حبس یا جریمه 3 تا 18 میلیون ریال است.
  • چنانچه شخصی بداند سندی جعلی است و از آن استفاده کند مجرم شناخته می شود و مطابق قانون مجازات او 6 ماه تا 3 سال حبس یا 3 تا 18 میلیون ریال است. در صورتی که سند غیررسمی باشد مجازاتی که قانون تعیین نموده 6 ماه تا 2 سال یا 3 تا 12 میلیون ریال است.
مزایای مشاوره با وکیل جعل سند

مزایای مشاوره با وکیل جعل سند

وکیل پایه یک دادگستری که متحصص در دعاوی کیفری و جعل سند می باشد، به دلیل اطلاعات جامع و کاملی که از قوانین حقوقی و کیفری جعل اسناد دارد به فردی که متحمل ضرر و زیان شده کمک می کند تا به حقوقی قانونی خود دست یابد. درصورتی که متوجه شدید شخصی بدون اطلاع شما سندی را جعل نموده و به نفع خود استفاده می کند، با مراجعه به وکیل می توانید از اقدمات بعدی او پیشگیری کنید.

به صورت کلی کمک گرفتن از وکیل جعل سند موجب می شود تا نیازی به حضور در دادگاه نداشته باشید چرا که وکیل مطابق وکالتی که به او داده اید تمامی مراحل رسیدگی به پرونده را انجام می دهد. وکیل باتوجه به اطلاعاتی که دارد مراحل پیگیری پرونده را کوتاه تر کرده و شما را سریع تر به نتیجه می رساند.

کلام آخر

سپاس گزارم که تا انتهای مقاله جعل سند همراه ما بودید. تلاش کردیم تا مطالب مفیدی را درباره ی جعل سند در اختیار شما قرار دهیم. امیدوارم که نهایت استفاده را از مطالب برده باشید. خواهمشندم جهت پیشبرد مطالب سایت، نظرات خود را در در بخش دیدگاه ها برای ما ارسال کنید.

5/5 - (1 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار × پنج =

دکمه بازگشت به بالا