نکات حقوقی

شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن ⚖️ نکات مهمی که باید بدانید!

یکی از مهم ترین وظایفی که برای زن در قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده در نظر گرفته شده است، تمکین عام و خاص از شوهر به شمار می رود که عدم تحقق این موضوع سبب می شود تا مرد در زندگی مشترک با سختی رو به رو شده و گاهی نیز به طلاق اقدام نماید. می دانیم که مرد حق طلاق را بر اساس قانون و شرع در اختیار دارد و عدم تمکین از سوی زن می تواند یکی از دلایل موجه برای طلاق از سوی مرد به شمار برود؛ بنابراین در این مقاله از سایت برترین وکیل سعی داریم شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن را مورد بررسی دقیق قرار دهیم و همچنین به مجازات های عدم تمکین و تکلیف مهریه در صورتی که زن تمکین نداشته باشد، اشاره نماییم. پس در کنار ما باشید.

شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن چگونه است؟

اگر بخواهیم شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن را بررسی کنیم لازم است بیان نماییم که تمکین از نوع عام که شامل سکونت زن در منزل شوهر و تمکین خاص که شامل تبعیت از مرد در روابط زناشویی است، از جمله مهم ترین وظایف قانونی زن به شمار می رود. باید این موضوع بررسی شود که عدم تمکین زن به صورت موجه صورت گرفته است یا از روی لجبازی یا قهر!

به طور کلی بر اساس احکام شرعی و قوانین مصوب در کشور می توانیم طلاق را به سه دسته طلاق از طرف مرد، طلاق از طرف زن و طلاق توافقی تقسیم بندی نماییم. در طلاق از طرف مرد نیازی نیست تا زوج دلیل موجهی برای طلاق داشته باشد. چه ناشزه بودن و عدم تمکین زن با دلایل موجه صورت گرفته باشد و چه بی دلیل باشد، مرد به سادگی می تواند زن را طلاق بدهد.

برای دسترسی آسان و اخذ مشاوره از بهترین وکیل خانواده در تهران کلیک کنید!

اما اگر زن بی دلیل منزل مشترک را ترک کرده یا اینکه از روابط زناشویی تبعیت نکند، ناشزه بودن وی در دادگاه به اثبات می رسد. می دانیم که اگر زن از مرد تمکین نکند، در هنگام طلاق مرد دیگر نیازی نیست به او نفقه، اجرت المثل، نحله، نصف اموال کسب شده در زندگی مشترک و… را پرداخت کند؛ یعنی عدم تمکین بی دلیل زن برای او تبعاتی به دنبال خواهد داشت.

طلاق از طرف زن نیز زمانی ممکن می شود که زن دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن را به دادگاه ارائه کند. فرض کنید دلیل موجه و قانونی برای ترک منزل یا عدم تن دادن به روابط زناشویی در اختیار زن باشد. زن می تواند این دلیل موجه را به دادگاه ارائه کند. در چنین شرایطی است که حتی بدون رضایت مرد به زن حق طلاق داده خواهد شد.

در واقع اگر زن عسر و حرج خود را به اثبات برساند می تواند علاوه بر موجه جلوه دادن عدم تمکین خود، درخواست طلاق نیز بدهد. فرض کنید مرد اعتیاد شدید دارد و همین مسئله باعث می شود تا زن منزل مشترک را ترک کند. در چنین شرایطی عدم تمکین زن از نظر قانونی کاملا موجه است و زن می تواند با استناد به همین مسئله از مرد در دادگاه خانواده طلاق بگیرد.

شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن چگونه است؟

مجازات عدم تمکین زن از شوهر چیست؟

در خصوص شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن از شوهر به این موضوع اشاره کردیم که تمکین از نوع عام و خاص آن مهم ترین تعهدات زن در زندگی مشترک را شامل می شود؛ یعنی اگر زن بدون اینکه دلیل موجهی داشته باشد، برای مثال اگر از روی لجبازی عدم تمکین زنماید، ناشزه محسوب می شود و برای او آثار حقوقی بسیاری را در پی خواهد داشت.

اشاره کردیم که اگر عدم تمکین زن بدون در اختیار داشتن دلایل محکمه پسند و قانونی صورت بگیرد برای او آثار حقوقی و مجازات هایی را در پی خواهد داشت. برخی از مهم ترین مجازات عدم تمکین زن از شوهر به شرح زیر خواهد بود:

  • در ماده 1107 قانون مدنی به صراحت درباره عدم تمکین سخن به میان آمده است. این ماده قانونی اشاره می دارد که اگر زنی بدون در اختیار داشتن دلایل موجه از همسر خود تمکین نکند، از دریافت نفقه محروم خواهد شد و این یکی از مهم ترین مجازات های در نظر گرفته شده به شمار می رود
  • مهریه زن هیچ ارتباطی به نشوز یا تمکین وی نخواهد داشت. چه زن از شوهرش تمکین داشته باشد و چه در زمانی که با دلایل موجه یا بدون دلایل غیر موجه از همسرش تمکین نمی کند، مرد ملزم است در صورت مطالبه زن، نفقه وی را پرداخت نماید؛ یعنی این موضوع را به هیچ عنوان نمی توان جزو مجازات زن در صورت عدم تمکین به شمار آورد
  • در ماده 1146 قانون مدنی اشاره شده است که اگر زن از شوهرش تمکین خاص نداشته باشد، یعنی در روابط زناشویی متعارف از همسرش تبعیت نکند، زوج می تواند از دادگاه مجوزهای لازم را برای ازدواج مجدد دریافت کند؛ یعنی ازدواج مجدد مرد یکی از تبعات عدم تمکین زن از شوهر حساب می آید
  • این مسئله را متذکر می شویم که اگر مرد بدون اینکه عدم تمکین زن را در دادگاه به اثبات برساند و یا اینکه ازدواج صورت گرفته بدون مجوز قانونی یا بدون رضایت زوجه باشد، زن می تواند با استناد به همین موضوع از دادگاه درخواست طلاق کند
  • ماده 1116 قانون مدنی به مرد این اختیار را می دهد که در صورت عدم تمکین زن بدون دلیل موجه، مرد او را تا تمکین زن در حبس نگه دارد و اجازه خروج از خانه را به وی ندهد. این مسئله را نیز می توان یکی از مهم ترین مجازات های در نظر گرفته شده برای عدم تمکین به شمار آورد
  • در ماده 1143 قانون مدنی بیان گردیده است که اگر زن از شوهرش تمکین نکند و این عدم تمکین بدون در اختیار داشتن دلایل موجه باشد، مرد می تواند با استناد به همین موضوع درخواست طلاق بدهد. مرد برای طلاق دادن زن به دلیل خاصی نیاز ندارد؛ اما از شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن می توان به این موضوع اشاره کرد که در این حالت مرد ملزم به پرداخت نفقه، اجرت المثل، نحله، حق تنصیف اموال و… نیست

کسب اطلاعات بیشتر از: بهترین وکیل طلاق در تهران

مهریه زن در صورت عدم تمکین به او تعلق میگیرد؟

مهریه در واقع کیی از مهم ترین حقوق مالی زن است که در زمان جاری شدن عقد نکاح از سوی مرد برای زن تعیین می گردد و به محض مطالبه آن از سوی زوجه، مرد موظف به پرداخت آن است. در نظر بگیرید که مهریه تعیین شده برای زن می تواند از نوع سکه، وجه نقد یا پول رایج کشور، ملک کشاورزی، آپارتمان و یا هر نوع مال دیگری باشد.

باید متذکر شویم که مهریه زن در صورت عدم تمکین نیز به او تعلق خواهد گرفت. سبب مهریه نکاح است و این بدان معنا است که به محض جاری شدن عقد نکاح و تقریبا در هر شرایطی مرد ملزم است مهریه زن را بی کم و کاست به او پرداخت نماید. عدم تمکین زن چه با دلیل باشد و چه بدون دلیل صورت گرفته باشد بر روی دریافت مهریه او اثری نخواهد داشت.

اگر زن در زمان طلاق در صورت عدم تمکین باکره باشد، تنها نیمی از مهریه به او تعلق خواهد گرفت. ولی در بقیه موارد زن می تواند تمامی مهریه تعیین شده را از مرد وصول کند. نحله، مهریه، نفقه، اجرت المثل و. جزو مهم ترین حقوق مالی زن در زمان ازدواج هستند. عدم تمکین زن بذئت ذلیل موجه قانونی او را از تمامی حقوق مالی به جز مهریه به طور کامل محروم خواهد کرد.

یعنی بر اساس قانون ایران حتی اگر زن ناشزه نیز باشد می تواند مهریه خود را دریافت کند. در نظر داشته باشید که یکی از شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن این است که مرد حقوق مالی زن مانند مهریه را به او پرداخت کند. اگر عدم تمکین زن با دلایل موجه و قانونی باشد، مرد علاوه بر مهریه می بایست حقوق مالی زن مانند نفقه و اجرت المثل را نیز پرداخت نماید.

مهریه به طور کلی به دو دسته مهریه عندالمطالبه و مهریه عندالاستطاعه تقسیم می شود که هر کدام دارای شرایط و قوانین خاص به خود هستند. زن ناشزه اگر مهریه عندالمطالبه خود را مطالبه نماید در هر صورت می تواند به آن دست پیدا کند ولی وصول مهریه عندلاستطاعه از سوی زن ناشزه به توانایی مالی مرد در پرداخت حقوق مالی زن وابسته است.

مجازات عدم تمکین زن از شوهر چیست؟

حضانت فرزند در صورت عدم تمکین زن با کیست؟

اشاره کردیم که یکی از دلایل مهم طلاق که در محاکم قضایی اغلب با آن رو به رو هستیم، عدم تمکین زن از شوهر است. مرد می تواند گاهی عدم تمکین زن در دادگاه خانواده را به سادگی به اثبات برساند و گاهی دیگر ابعاد پرونده به اندازه ای پیچیده است که جز با کمک گرفتن از یک وکیل مجرب و خبره نمی تواند نشوز زن را در محضر قاضی به اثبات رساند.

اما در پرونده های طلاق بحث حضانت فرزند در صورت عدم تمکین زن یکی از موضوعات اساسی به شمار می رود. در واقع حضانت فرزندان در پرونده های طلاق ارتباطی به نشوز یا عدم نشوز زن ندارد. تنها عاملی که از زن سلب حضانت می کند، تشخصیص قاضی در این باره است که زن دارای برخی از ویژگی های اخلاقی باشد که تربیت فرزند را با مخاطرات جدی رو به رو کند.

در گذشته روال کار به این صورت بود که پس از ازدواج زن، حق حضانت از وی سلب می شد؛ اما قانون جدید حضانت فرزند اشاره می کند که می بایست صلاحیت اخلاقی شوهر جدید مادر نیز مورد بررسی قرار بگیرد. این مسئله در قانون حمایت از خانواده به طور کامل بیان شده است. به طور کلی شرایط حضانت در صورتی که عدم تمکین زن ثابت شود به شرح زیر می باشد:

 حضانت فرزند اعم از فرزند دختر یا پسر تا سن هفت سالگی با مادر آن ها می باشد. نشوز و عدم تمکین اگر دلیل بر طلاق باشد هیچ گونه تاثیری بر روی حضانت ندارد. تنها عامل سلب حضانت از مادر بر اساس نظر قانون حمایت از خانواده در نظر گرفتن وضعیت رشد و پرورش کودک است

از هفت سالگی و تا زمانی که سن فرزند به سن بلوغ برسد، حضانت فرزند با پدر آن ها می باشد. در این شرایط می دانیم که سن بلوغ برای دختران تا 9 سال قمری و سن بلوغ برای پسران 15 سال قمری می باشد؛ یعنی تا رسیدن فرزندان تا این سن حضانت آن ها با پدر می باشد

بعد از رسیدن فرزند به سن بلوغ و تا رسیدن به سن قانونی یعنی همان سن 18 سالگی خود او می تواند انتخاب کند که در کنار کدام یک از والدین خود زندی کند. در این شرایط است که قاضی پرونده از وی درباره حضانت سوال می پرسد و خود کودک نظرش را اعلام می کند.

لزوم مراجعه به وکیل برای دعاوی عدم تمکین

برای اثبات عدم تمکین زن در مراجع قانونی نیاز به یک وکیل مجرب و خبره دارید تا با استفاده از راهنمایی های وی در کمترین زمان ممکن بتوانید برای طلاق اقدامات لازم را به انجام برسانید.

وکیل باید سابقه درخشانی در زمینه دعاوی طلاق داشته باشد و تجربیات وی در این حوزه بالا باشد. به شما توصیه می کنیم به سراغ وکلایی بروید که تخصص های لازم در این حوزه را دارند و می توانند منافع قانونی شما را تامین نمایند.

لزوم مراجعه به وکیل برای دعاوی عدم تمکین

کلام آخر

امیدواریم که مطالب ذکر شده بتواند گرهی را از پرونده شما باز کرده و به این شکل شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن را بهتر درک کنید. در این مطلب سعی کردیم تا به این مسئله اشاره کنیم که اگر عدم تمکنیم زن به دلیل موجه صورت گرفته باشد، زن می تواند با استناد به همین موضوع درخواست طلاق بدهد. اگر زن بی دلیل موجه از مرد تمکین نداشته باشد، مرد می تواند بدون پرداخت نفقه همسرش را طلاق بدهد. از شما مخاطبان گرامی می خواهیم که سوالات خود را با ما در سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 + شش =

دکمه بازگشت به بالا