نکات حقوقی

حضانت فرزند دختر با پدر است یا مادر؟ + بررسی کامل⚖️【سال1402】

یکی از مهم ترین موضوعات در زمان فوت والدین یا جدایی آن ها از یکدیگر، حضانت فرزندان است. باید اشاره داشته باشیم که در قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده در این خصوص سخن به میان آمده است؛ اما نکته ای که لازم است در این خصوص به آن توجه داشته باشید این است که حضانت فرزند دختر اندکی با حضانت فرزند پسر متفاوت است. باید ذکر کنیم که حضانت فرزند دختر به سن او بستگی دارد و این مسئله در سنین مختلف متفاوت است. در این مقاله سعی داریم به این سوال پاسخ دهیم که حضانت فرزند دختر با پدر است یا مادر؟ در این خصوص سعی داریم اطلاعات جامعی در اختیار شما قرار دهیم تا با استفاده از آن ها بتوانید برای پرسش هایی از این جنس پاسخ هایی حقوقی به دست آورید. دعوت می کنیم تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

حضانت فرزند دختر تا هفت سالگی با پدر است یا مادر؟

باید دقت داشته باشید که همواره در زمان طلاق مهم ترین موضوعی که به میان می آید، مسئله حضانت فرزندان است. در این خصوص باید اشاره داشته باشیم که قانون مدنی در این خصوص به بیان موادی پرداخته است. در پاسخ به این سوال که حضانت فرزند دختر با پدر است یا مادر؟ باید این نکته را ذکر نماییم که پاسخ به این سوال به سن دختر بستگی دارد. از این رو، تلاش داریم که حضانت فرزند در سنین مختلف را مورد ارزیابی قرار دهیم. در ابتدا حضانت دختر تا هفت سالگی را تشریح می کنیم.

در ماده 1169 قانون مدنی اشاره شده است که فرزندی که والدین او جدای از یکدیگر زندگی می کنند می بایست تا هفت سالگی تحت حضانت مادر خود قرار بگیرد. در واقع قانون تا هفت سالگی حضانت فرزند دختر را به مادر و پس از آن، این حق را در اختیار پدر فرزند دختر قرار داده است. باید اشاره داشته باشیم که در قانون اشاره شده است که این شرایط مخصوص آن دسته از والدینی است که جدای از یکدیگر زندگی می کنند که طلاق نیز جزو آن محسوب می شود.

دقت داشته باشید که قانون به صراحت اعلام می دارد که تا هفت سالگی، حضانت دختر در اختیار مادر او قرار می گیرد؛ بنابراین می توان گفت که پدر در این خصوص حقی نخواهد داشت. باید دقت داشته باشیم که این قانون به فرزندان پسر و دختر به صورت همزمان اشاره داشته است و بنابراین می توان گفت که تا هفت سالگی، حضانت فرزند پسر نیز با مادر او است. مادر از مهر و محبت و عاطفه خاصی برخوردار است و همین مهر در پرورش و رشد فرزندان تا هفت سالگی الزامی است.

علاوه بر این باید اشاره داشته باشیم که مادر تا این سن قادر است به خوبی از پس نیازهای فرزندان برآید و پس از آن قانون مقدر کرده است که پدر وارد عمل شده و حضانت فرزندان اعم از پسر یا دختر را در اختیار داشته باشد؛ بنابراین در جواب به این سوال مهم که حضانت فرزند دختر با پدر است یا مادر؟ اشاره داشتیم که این موضوع به سن دختر بستگی دارد و قانون گذار مقدر کرده است تا هفت سالگی حضانت طفل بر عهده مادر او باشد.

حضانت فرزند دختر با پدر است یا مادر

حضانت فرزند دختر از هفت سالگی تا بلوغ با پدر است یا مادر؟

اشاره داشتیم که حضانت دختر تا هفت سالگی با مادر است و در این خصوص به بیان جزئیاتی نیز پرداختیم. حال سوالی که پیش می آید این است که پس از رسیدن به هفت سالگی حضانت فرزند دختر با پدر است یا مادر؟ اکنون سعی داریم با مرور مواد قانونی به این سوال نیز پاسخی مستدل ارائه بدهیم. در ماده 1169 قانون مدنی ذکر شده است که بعد از رسیدن به سن هفت سالگی و تا زمانی که فرزند دختر به سن بلوغ برسد، حضانت او با پدر خواهد بود.

پس می توان به صورت صریح اشاره داشت که بعد از سن هفت سالگی این پدر است که از نظر قانونی به حضانت فرزند دختر دست پیدا خواهد کرد. البتهخ ممکن است در این مسیر اختلافی رخ دهد. در این صورت است که پرونده از حالت عادی خارج شده و قاضی مصلحت طفل را در نظر گرفته و بر اساس آن تصمیم گیری می کند. باید اشاره داشته باشیم که این درست است که از هفت تا نه سالگی حضانت فرزند دختر با پدر است اما این دلیل نمی شود که مادر نتواند با فرزند خود ملاقات کند.

در واقع قانون حق ملاقات را برای مادر محفوظ دانسته است. همان طور که پدر نیز تا هفت سالگی می تواند با فرزند دختر خود ملاقات داشته باشد. در واقع در هیچ صورتی نمی توان این حق را از والدین سلب نمود. البته لازم است در این خصص دانش حقوقی خود را افزایش دهید. چرا که تنها در این صورت است که می توانید به حقوق خود دست پیدا کرده و آن ها را از دادگاه درخواست نمایید.

حضانت فرزند دختر با پدر است یا مادر

حضانت فرزند دختر بعد از بلوغ با پدر است یا مادر؟

در تیترهای بالا در این خصوص صحبت کردیم که تا هفت سالگی حضانت فرزند دختر با مادر او است و بعد از هفت سالگی و تا زمانی که دختر به سن بلوغ برسد، حضانت او بر عهده پدر است؛ اما اکنون این سوال پیش می آید که بعد از رسیدن به سن بلوغ حضانت فرزند دختر با پدر است یا مادر؟ در ابتدا لازم است اشاره داشته باشیم که سن بلوغ شرعی دختر را نه سالگی در نظر می گیرند. پس از رسیدن به این سن دختر از حضانت خارج می شود اما همچنان به سرپرست نیاز دارد.

در واقع دختر بعد از 9 سالگی به سن بلوغ می رسد و قانون نیز در این خصوص تکلیف خاصی را مشخص نکرده است. در واقع دختر بعد از رسیدن به سن 9 سالگی قمری می تواند انتخاب کند که پس از این قصد دارد با مادر یا پدر خود زندگی کند. برای مثال اگر فرزند دختر شما 13 سال سن دارد، برای گرفتن حضانت او لازم نیست به صورت قانونی اقدام کنید. در این صورت رضایت خود دختر کافی است. او باید تصمیم بگیرد که در منزل مادر یا پدر خود ادامه زندگی دهد.

تنها در صورتی می توان بعد از سن بلوغ از طریق قانونی اقدام نمود که یکی از والدین که در حال حاضر فرزند دختر در منزل او زندگی می کند، از نظر اخلاقی مشکلی داشته باشد. در این شرایط لازم است فرد به دادگاه مراجعه کرده و این موضوع را به اطلاع مقامات قضایی برساند. در این صورت است که دادگاه صحت این مسئله را مورد ارزیابی قرار می دهد تا در نهایت مشخص شود که آیا ادعای والد مبنی بر عدم صلاحیت اخلاقی والد دیگر درست بوده است یا خیر.

حضانت فرزند دختر در صورت ازدواج مادر با چه کسی است؟

در بالا اشاره نمودیم که حضانت فرزند دختر تا سن هفت سالگی با مادر است و هیچ کس نمی تواند این حق را از مادر سلب نماید. اشاره داشتیم که حق حضانت فرزند دختر از هفت تا نه سالگی نیز بر عهده پدر است مگر اینکه در این خصوص اختلافی پدیدار شود. در صورتی که پدر فوت نماید، قانون مادر را در اولویت حضانت فرزند دختر قرار می دهد؛ اما سوالی که در اینجا پیش می آید این است که در صورت ازدواج مادر در چنین شرایطی حضانت فرزند دختر با چه کسی است؟

در صورتی که مادر مجددا ازدواج کرده باشد و از نظر قانونی حضانت فرزند دختر با او باشد در ابتدا لازم است او در دادگاه به اثبات برساند که حضانت فرزند با وجود داشتن همسری جدید برای زندگی طفل هیچ گونه اختلالی ایجاد نخواهد کرد. در صورتی که این موضوع در دادگاه به اثبات برسد، دادگاه حق حضانت را به مادر خواهد داد. در واقع در این خصوص مصلحت طفل مورد سنجش قرار می گیرد تا در نهایت بهترین تصمیم برای او گرفته شود.

در مواردی ممکن است که حضانت از مادر یا پدر سلب شود؛ بنابراین در پاسخ به این سوال که حق حضانت فرزند دختر با پدر است یا مادر؟ می توان این موضوع را ذکر کرد که حضانت طفل اختصاص به والد خاصی ندارد و سن دختر در این خصوص تعیین کننده است؛ بنابراین همان طور که اشاره نمودیم تا سن هفت سالگی این مادر است که حق حضانت دختر خود را در اختیار خواهد داشت و پس از آن تا سن نه ساالگی قمری پدر حضانت را در اختیار خواهد گرفت.

ممکن است پدر به هر دلیلی حضور نداشته باشد، برای مثال در صورتی که پدر فوت کرده باشد، قانون مادر را در اولویت حضانت فرزند دختر خود قرار داده است. حتی در صورتی که زن مجددا ازدواج کرده باشد، در شرایطی که زندگی با شوهر جدید برای دختر مشکل آفرین نباید، دادگاه حضانت را همچنان در اختیار مادر قرار می دهد. در واقع ازدواج مجدد مادر برای حضانت او از فرزندش اختلالی ایجاد نخواهد کرد. مگر در شرایطی که شرح داده شد.

حضانت فرزند دختر با پدر است یا مادر

شرایط حضانت فرزند دختر

بنابراین در صورتی که قصد داشته باشیم به این سوال پاسخ دهیم که حضانت فرزند دختر با کیست؟ باید به این نکته نیز توجه داشته باشیم که حضانت فرزند تابع شرایطی قانونی است. در واقع این شرایط شامل مواردی می شود که حضانت از والدین سلب نشده باشد. در واقع در صورتی که والد نتواند از نظر قانونی شرایط لازم برای اخذ حضانت را تامین نماید، حضانت فرزند دختر از او سلب خواهد شد و به گزینه های دیگر سپرده می شود که معمولا دیگر والد (پدر یا مادر فرزند دختر) در اولویت قرار می گیرند.

برای حضانت مادر باید اشاره داشته باشیم که قانون گذار جنون و ازدواج مادر را از شرایط سلب حضانت قانونی فرزند در نظر گرفته است. در واقع مادر در زمانی می تواند حضانت فرزند دختر خود را در اختیار بگیرد که دارای شرایط قانونی مناسب که ذکر شد، باشد. در خصوص پدر نیز شرایطی وجود دارد. لازم است پدر شرایط لازم برای مراقبت از فرزند دختر خود را داشته باشد. لازم است پدر دچار انحطاط اخلاقی نبوده و به مواد مخدار و مواردی از جنس آن اعتیاد نداشته باشد.

به طور کلی هر ویژگی منفی در یکی از والدین که مصلحت دختر را به خطر بیندازد باعث می شود که حضانت از والد سلب شده و به دیگری منتقل شود. در بالا اشاره نمودیم که ازدواج مادر نمی تواند مانعی برای حضانت فرزند دختر باشد؛ اما این در صورتی است که پدر به هر دلیلی حضور نداشته باشد یا فوت کرده باشد. در شرایط عادی ازدواج مجدد زن می تواند حق حضانت او را از میان برداشته و او را از دستیابی به این حق محروم کند.

قانون حضانت فرزند دختر

اکنون که پاسخ درستی در خصوص سوال حضانت فرزند دختر با پدر است یا مادر پیدا کرد، وقت أن رسیده است تا به قانون حضانت فرزند بپردازیم. در ابتدا باید اشاره داشته باشیم که در حال حاضر قانون مجزایی در خصوص حضانت فرزند دختر وجود ندارد و می توان چنین ذکر کرد که مسائل مربوط به حضانت فرزند دختر در قوانین مدنی و حمایت از خانواده مورد اشاره قرار گرفته است. در واقع منظور از قانون حضانت فرزند همان قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده است که به این موضوع اشاره داشته است.

در بالا شرح کاملی در خصوص مفاد قانون مدنی و قانون حمایت خانواده داشتیم و اشاره نمودیم که فرزند پسر و دختر برای قانون یکسان هستند و برای حضانت آن ها نیز شرایطی یکسان ذکر شده است. هر چند تفاوت های جزئی در این خصوص وجود دارد. تا هفت سالگی حضانت فرزند دختر با مادر است. از زمان هفت سالگی تا سن بلوغ این حضانت به پدر او تعلق می گیرد. پس از رسیدن فرزند دختر به سن بلوغ که 9 سال قمری می باشد، خود او مختار به انتخاب پدر یا مادر برای حضانت از وی است.

حضانت فرزند دختر با پدر است یا مادر

حضانت فرزند دختر تا چند سالگی با مادر است؟

در بالا اشاره نمودیم که حضانت فرزندان اعم از دختر یا پسر به بازه سنی آن ها بستگی دارد. همچنین اشاره نمودیم که در قوانین مدنی و حمایت از خانواده در خصوص حق حضانت پدر و مادر اشاراتی شده است. در واقع قانون حضانت فرزند مجزا نیست و در این قوانین تشریح شده است. اکنون سعی داریم به این سوال پاسخ دهیم که حضانت فرزند دختر تا چند سالگی با مادر است؟

ماده 1169 قانون مدنی در این خصوص اعلام می دارد که برای نگهداری و حضانت فرزندی که والدین او جدای از یکدیگر زندگی می کنند، مادر تا رسیدن فرزند به سن هفت سالگی برای حضانت وی اولویت دارد. پس از پایان هفت سالگی و تا زمانی که فرزند به سن بلوغ برسد، حضانت او با پدر است. سن بلوغ برای فرزندان پسر 15 سال قمری و برای فرزندان دختر 9 سال تمام قمری در نظر گرفته می شود.

البته ممکن است در مواقعی مادر شرایط سلب حضانت را دارا باشد. در چنین شرایطی حضانت فرزند دختر یا پسر از او سلب گردید و در اختیار پدر قرار می گیرد. ممکن است در این شرایط اختلاف نیز رخ دهد. در صورت بروز اختلاف، تعیین حضانت فرزند دختر نیز با دادگاه است. البته به دلیل پیچیدگی های مربوط به دریافت حق حضانت فرزند دختر پیشنهاد می دهیم در این خصوص با یک وکیل مجرب و خبره در زمینه دعاوی خانواده مشورت کرده و از او کسب تکلیف کنید.

لزوم مراجعه به وکیل برای گرفتن حق حضانت فرزند دختر

در هر صورت یک تاثیر منفی در آینده فرزندان به شمار می آید. کودک برای رشد و نمو خود به حضور همزمان پدر و مادر در کنار یکدیگر نیازمند است؛ اما در شرایطی ممکن است هیچ راهی برای سازش زوجین با یکدیگر وجود نداشته باشد. در این صورت است که می بایست بهترین تصمیم را برای آینده آن ها اتخاذ نمود تا تاثیر طلاق بر روی فرزندان پسر یا دختر به حداقل برسد. تنها با آگاهی از قوانین و مقررات است که می توانید تصمیم درستی در خصوص حضانت فرزندان خود داشته باشید.

دقت داشته باشید که دعاوی مربوط به حضانت فرزندان با پیچیدگی هایی رو به رو هستند و کسب پیروزی در این دعاوی با دشواری هایی رو به رو است. در واقع حساسیت های موضوع باعث شده است تا هر گونه شکست در پرونده های مربوط به حضانت فرزند دختر یا پسر خسارت های عاطفی بسیاری را به دنبال داشته باشد. از این رو، مراجعه به بهترین وکیل حضانت فرزند در تهران الزامی به نظر می رسد. وکیل از پیچ و خم های مسیر آگاهی کامل دارد و می تواند مطلوب ترین راهکار برای گرفتن حضانت فرزند را در اختیار شما قرار دهد.

حضانت فرزند دختر با پدر است یا مادر

کلام آخر

از اینکه تا پایان مقاله در کنار ما بودید از شما تشکر می کنیم. در این مقاله سعی کردیم به این سوال پاسخ دهیم که حضانت فرزند دختر با پدر است یا مادر؟ در این خصوص مواد قانونی بسیاری را مورد بررسی قرار دادیم تا پاسخی حقوقی به این موضوع داده باشیم. مشخص شد که جدای از جنسیت فرزندان تا سن هفت سالگی حضانت آن ها از نظر قانونی به مادر آن ها سپرده شده است. از هفت سالگی تا رسیدن به بلوغ حضانت دختر با پدر او است و پس از آن دختر برای تعیین حضانت مختار است. البته شرایطی وجود دارد که به محض وقوع آن ها، قاضی پرونده حق حضانت را از پدر یا مادر سلب می کند که در مقاله اشاره کاملی به آن ها داشتیم. اکنون از شما دعوت می کنیم که اگر تجربه یا نظری در خصوص مطالب ذکر شده دارید آن را در قسمت دیدگاه با مخاطبان برترین وکیل به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی و سیاسی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ده + بیست =

دکمه بازگشت به بالا