نکات حقوقی

شکایت فرزند از پدر 🔴شرایط و نحوه شکایت چگونه است؟

وقتی زن و مردی با یکدیگر ازدواج می‌کنند و صاحب فرزند می‌شوند از نظر قانونی در ازای فرزند متولد شده وظایف و تکالیفی را بر عهده دارند. دقت داشته باشید که اگر پدر یا مادر در انجام وظایف و تکالیف قانونی خود کوتاهی نمایند امکان شکایت از آنها برای فرزند فراهم می‌شود. برخی از افراد به دلیل اطلاعات حقوقی کمی که در اختیار دارند احساس می‌کنند که نمی‌شود از پدر شکایت کرد؛ اما چنین تصوری کاملاً غلط است چرا که بر اساس قوانین مصوب در کشور فرزند نیز دارای حق و حقوق خاصی است و می‌تواند در برخی از موارد ویژه از والدین خود شکایت کند. در این مقاله سعی داریم شکایت فرزند از پدر و ابعاد حقوقی مربوط به آن را به طور کامل مورد بررسی قرار دهیم پس از شما نیز درخواست می‌کنیم که تا انتهای مطلب در کنار ما باشید.

مهمترین دلایل شکایت فرزند از پدر چیست؟

ممکن است که در نگاه اول شکایت فرزند از پدر بی‌معنا به نظر برسد اما باید اشاره داشته باشیم که به خصوص در سال‌های اخیر شاهد افزایش چشمگیر خشونت خانگی بوده ایم. از سوی دیگر در برخی از موارد ممکن است پدر از تکالیف و وظایف قانونی که به او محول شده است خودداری نماید در چنین شرایطی است که شکایت از او رسمیت پیدا می‌کند.

در ابتدا لازم است که فرزندان حقوق قانونی خود را به طور کامل بشناسند و پس از اینکه از تحقق نیافتن حقوق خود مطمئن شدند به کمک یک وکیل در جهت شکایت اقدامات قانونی را به انجام برسانند. بهترین راه برای افزایش دانش حقوقی دریافت مشاوره حقوقی از وکلای برجسته است که می‌تواند شما را با قوانین و مقررات و جزئیات مربوط به آن آشنا کنند.

اگر در شرایطی پدر و مادر نخواهند که وظایف قانونی خود را به طور کامل انجام دهند فرزند می‌تواند برای دسترسی به منافع قانونی خود از آنها شکایت نماید. می‌دانیم که از نظر قانونی فرزندان در قبال پدر و مادر خود دارای تکالیف و وظایفی هستند اما در مقابل نیز باید اشاره داشته باشیم که پدر و مادر در ازای فرزندان خود نیز دارای تکالیف مشخص می‌باشند.

برای دسترسی آسان و اخذ مشاوره از بهترین وکیل خانواده در تهران کلیک کنید!

همونطور که افراد در سطح جامعه برای تحقق منافع خود می‌توانند شکایت تنظیم کنند قانون این حق را به فرزندان داده است تا در صورت نیاز از والدین خود نیز شکایت کرده و خسارت‌های احتمالی را به طور کامل جبران نمایند. به هر حال لازم است بیش از هرگونه اقدام با یک وکیل مجرب و خبره مشورت کنید.

بر اساس پرونده‌هایی که در محاکم قضایی اقامه می‌شود می‌توانیم بگوییم که مهم‌ترین دلایل شکایت فرزند از والدین به نپرداختن نفقه و همچنین تنبیه بدنی اختصاص پیدا می‌کند. شکایت در صورت وقوع هر یک از اتفاقات ذکر شده برای فرزند جایز شناخته شده است و او می‌تواند حقوق خود را به صورت قانونی دنبال کند.

شکایت فرزند از پدر برای نپرداختن نفقه

شکایت فرزند از پدر برای نپرداختن نفقه

در نظر داشته باشید که پرداخت نفقه از نظر قانونی بر عهده پدر است یعنی پدر موظف است تا هزینه‌های جاری زندگی فرزندان خود را به طور کامل پرداخت نماید. در صورتی که پدر از انجام تکالیف خود در خصوص پرداخت نفقه خودداری نماید می‌بایست فرزند از طریق دادگاه خانواده درخواست خود را مطرح نموده و آن را پیگیری نماید.

دادگاه خانواده که مرجع صالح برای رسیدگی به دعاوی نفقه فرزندان می‌باشد در ابتدا پرونده را از جنبه‌های مختلف مورد بررسی قرار داده و حکم صادر خواهد کرد. نفقه فرزندان مقدار مشخصی ندارد و بسته به شرایط مختلفی تعیین می‌گردد دادگاه برای مشخص کردن مقدار نفقه از کارشناسان دادگستری کمک دریافت خواهد کرد.

به هر حال شکایت فرزند از پدر برای نپرداختن نفقه می‌تواند یکی از دعاوی پرتکرار در این زمینه به شمار بیاید. در این شرایط است که کارشناسان مربوطه بسته به شرایط مختلف مقدار نفقه فرزندان را مشخص کرده و پدر را در نهایت ملزم به پرداخت آن می‌کنند تا پس از این دختر یا پسر در تامین هزینه‌های معاش خود با مشکلات جدی روبرو نشوند.

از سوی دیگر باید اشاره داشته باشیم که در برخی از موارد شاهد این هستیم که فرزندان به دادگاه خانواده درخواست تعدیل نفقه می‌دهند چرا که تورم و مسائل نامناسب اقتصادی در سطح کشور گاهی باعث می‌شود تا فرزندان نتوانند آنطور که باید با نفقه پرداخت شده از سوی پدر زندگی خود را اداره کنند. برای این کار لازم است تا شکایت فرزند از پدر با مراحل زیر طی شود:

  • اگر پدر به فرزند واجد الشرایط خود نفقه پرداخت نکند خود فرزند و یا اینکه قیم او و همچنین مادر می‌توانند در دادگاه خانواده حاضر شده و شکایت تنظیم نمایند تا به این شکل پدر از نظر قانونی ملزم به پرداخت حق و حقوق مالی پسر و یا دختر خود شود.
  • در دادگاه خانواده پرونده‌ای مربوط به مطالبه نفقه تشکیل خواهد شد و در جلسات دادگاه از پدر و خواهان خواسته می‌شود تا دفاعیات خود را به طور کامل ارائه کنند.
  • در این مرحله کارشناسان دادگستری مقدار نفقه فرزند را بسته به شرایط و مقررات مختلف تعیین می‌کنند و پدر از نظر قانونی ملزم می‌شود که هزینه‌های جاری زندگی فرزند خود را به طور کامل بپردازد.

نحوه شکایت فرزند از پدر چگونه است؟

در واقع شکایت فرزندان از والدین به دو حالت کلی انجام می‌شود که در ادامه سعی داریم این دو مورد را به طور کامل شرح دهیم:

  • در صورتی که دعوای مطرح شده در خصوص نفقه باشد و پدر مدعی گردد که نفقه فرزند را به طور کامل پرداخت کرده است لازم است ادله و مستندات خود برای اثبات چنین ادعایی را به محاکم قضایی ارائه کند.
  • در صورتی که پدر از پرداخت نفقه خودداری نماید و زیر بار پرداخت آن نرود دادگاه تصمیم می‌گیرد تا برای تعیین و تکلیف نفقه آن را در اختیار کارشناس دادگستری قرار دهد تا مبلغ دقیق نفقه فرزند مشخص شده و پدر ملزم به پرداخت آن گردد.
  • دادگاه وظیفه دارد تا استطاعت مالی پدر را برای تعیین نفقه در نظر بگیرد در صورتی که پدر از نظر مالی توانایی پرداخت نفقه را داشته باشد اما از این تکلیف شانه خالی کند قاضی پرونده در نهایت برای او مجازات‌های سنگینی در نظر خواهد گرفت.
شکایت از والدین برای ضرب و شتم

شکایت از والدین برای ضرب و شتم

در نظام حقوقی ایران امکان اینکه والدین فرزندان خود را به صورت جزئی تنبیه کنند وجود دارد اما میزان تنبیه والدین نباید از عرف خارج شده و تبدیل به آزار و اذیت بدنی و ضرب و شتم شود. شکایت فرزند از پدر روانی یکی از مهم‌ترین شکایات در این زمینه به شمار می‌رود که معمولاً در محاکم قضایی با آن روبرو هستیم. 

در واقع ضرب و شتم یکی از مهم‌ترین جرایمی است که در قانون مجازات اسلامی با آن روبرو می‌شویم در قانون مجازات‌های سنگینی برای ضرب و شتم در نظر گرفته شده است. اگر پدر اقدام به ضرب و شتم فرزند دختر یا پسر خود کرده باشد امکان اینکه فرزندان بتوانند از او شکایت کرده و خواسته‌های خود را مطرح نمایند وجود دارد و با پدر برخورد جدی خواهد شد.

  • برای شکایت از جرم ضرب و شتم توسط پدر لازم است ابتدا شکواییه یا شکایت‌نامه مربوطه را به دقت تنظیم کرده و آن را در دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضاییه به ثبت برسانید.
  • ابتدا دادسرا وظیفه دارد تا تحقیقات مقدماتی را درباره وقوع جرم از سوی پدر مورد بررسی قرار دهد و اگر ادله کافی برای وقوع جرم پیدا کرد پرونده را به دادگاه ارجاع خواهد داد و در غیر این صورت شکایت را به طور کامل رد کرده و پرونده را مختومه اعلام می‌کند.
  • اگر ادله و مستندات کافی برای ضرب و شتم توسط پدر وجود داشت به پرونده در دادگاه رسیدگی خواهد شد و قاضی پرونده حکم عادلانه‌ای را در این خصوص صادر خواهد کرد.
  • در شرایطی که مشخص شود فرزند از نظر جسمی بر اثر ضرب و شتم آسیب دیده است دادگاه برای فرزند دیه تعیین خواهد کرد و والدین ملزم به پرداخت آن خواهند شد.
  • نباید فراموش کرد که شکایت فرزند از والدین به دلیل ضرب و شتم جنبه کیفری دارد و آن را می‌توان به صورت قانونی دنبال کرد.
  • در این صورت ممکن است بر اساس قوانین مندرج در قانون مجازات اسلامی برای پدر یا شخصی که فرزند را مورد ضرب و شتم قرار داده است مجازات‌های سنگینی از سوی قاضی پرونده تعیین می‌شود.

شکایت فرزند از پدر به دلیل تنبیه بدنی

بر اساس ماده ۱۵۸ از قانون مجازات اسلامی می‌توانیم با اعمالی روبرو شویم که وقوع آنها جرم محسوب می‌شود؛ اما بر اساس همین قانون برای اینکه برخی از امور به انجام برسد شخص از مجازات‌های آن معاف خواهد شد. بند ت ماده مذکور به همین مسئله اشاره می‌کند.

لازم است به این نکته متذکر شویم که بر اساس قانون فوق تنبیه بدنی فرزندان برای تربیت آنها جرم محسوب نمی‌شود؛ بنابراین اگر پدر یا مادری قصد تربیت کردن فرزند خود را داشته باشد و او را در حد عرف و شرع تنبیه بدنی کند این عمل مساوی با جرم قلمداد نمی‌شود و نمی‌توان آن را جزو  جرایم صورت گرفته مهم به شمار آورد.

اما اگر آثار تنبیه بدنی و کتک زدن فرزند بر روی بدن او قابل مشاهده باشد می‌توان اقدامات لازم برای شکایت فرزند از پدر برای تنبیه بدنی را به انجام رساند. چرا که چنین تنبیهی دور از عرف جامعه خواهد بود و در این صورت است که جرم صورت گرفته از سوی پدر از لحاظ کیفری نیز قابل پیگیری است.

در این صورت است که قانون موقعیتی را در اختیار فرزند قرار داده است که با شکایت پسر از پدر یا شکایت دختر از پدر به خواسته‌های حقوقی خود در این زمینه دست پیدا کنند. به هر حال برای تنظیم شکایت لازم است از وکلای خبره و آشنا به مسائل حقوقی کمک گرفته و بیگدار به آب نزنید.

مهلت شکایت فرزند از والدین چقدر است؟

مهلت شکایت فرزند از والدین چقدر است؟

برای شکایت فرزند از والدین هرگز نمی‌توان مدت زمان مشخصی را اعلام نمود. در واقع عوامل مختلفی در خصوص شکایت و ارائه آن به محاکم قضایی نقش آفرین خواهد بود. بسته به اینکه موضوع شکایت چه باشد ممکن است شرایط آن نیز متفاوت به نظر برسد یعنی نمی‌توانیم شرایط شکایت بابت نپرداختن نفقه را با شرایط مربوط به ضرب و شتم یکی بدانیم.

برای بررسی دعاوی مطرح شده و صدور رای در خصوص آنها نمی‌توان زمان مشخصی را تعیین نمود چرا که بسته به جزئیات پرونده ممکن است این مدت زمان متفاوت باشد. همواره می‌توانید با مشورت گرفتن از یک وکیل توانا و معتبر در مدت زمان کمتری به خواسته‌های حقوقی خود دست پیدا کرده و سریع‌ترین راه برای تحقق اهداف خود در خصوص شکایت را پیگیری نمایید.

شرایط شکایت فرزند از پدر برای ارث

مدارک لازم برای طرح شکایت از پدر

اگر فرزند تمایل به تنظیم شکایت برای ارث از پدر خود را داشته باشد لازم است مدارک و مستندات را جمع آوری کرده و به محاکم مربوطه تحویل دهد. در این صورت است که شکایت وی به جریان خواهد افتاد و بر اساس مدارک و ادله کافی، حکم صادر خواهد شد. در ادامه برخی از مدارک لازم برای شکایت فرزند از پدر را ارائه خواهیم کرد:

  • گواهی فوت پدر
  • شناسنامه و کارت ملی فرزند
  • سند ازدواج پدر و مادر (در صورت وجود)
  • لیست اموال و دارایی‌های پدر (در صورت امکان)
راه های جایگزین شکایت فرزند از پدر

راه های جایگزین شکایت فرزند از پدر

در نظر داشته باشید که راه های دیگر به جز شکایت فرزند از پدر وجود دارد که در صورت بروز اختلافات جدی می توانید از آن ها استفاده نمایید. به هر حال باید دقت داشته باشید که می توان در بسیاری از موارد با گفت و گو و مذاکره خیلی از مشکلات را حل و فصل کرد و جلوی دامنه دار شدن آن ها را گرفت. بنابراین صلح و سازش به شدت توصیه می شود.

در برخی از موارد می توانید از یک داور عادل برای طرح شکایت خود استفاده کنید. از او بخواهید که مشکلات پیش آمده را در نظر گرفته و با عدالت بین شما و پدرتان حکمیت کند. در این صورت است که بسیاری از مشکلات در همان ابتدا حل و فصل می شوند. این فرد باید مورد اعتماد هر دو طرف باشد و با عقل و عدالت خود رفتار نماید.

لزوم مراجعه به وکیل برای تنظیم شکایت

طرح دعاوی کیفری معمولا پیچیدگی های خاص خود را دارد. در درجه اول باید با در نظر گرفتن قوانین و مقررات حاکم بر دعاوی مطرح شده، شکواییه تنظیم نموده و در مراحل بعدی باید آن را به ثبت برسانید. از سوی دیگر این مسئله دارای اهمیت است که به کمک یک وکیل مجرب و خبره در محاکم قضایی بتوانید به درستی و به شیوه ای مطلوب از منافع خود دفاع کرده و جلوی خسارت های احتمالی را بگیرید.

در برخی از موارد نیاز است تا شما مدارک و مستنداتی را جمع آوری کرده و در جلسات دادگاه ارائه دهید. وکیل می تواند در جمع آوری مدارک و همچنین شواهد به شما کمک بسیار زیادی داشته باشد. از سوی دیگر توجه داشته باشید که وکیل با استفاده از فن بیان قوی و قدرت نوشتاری خود می کوشد تا در دادگاه نتایج نهایی به نفع شما تمام شود تا بتوانید از حقوق قانونی خود دفاع کنید.

دقت داشته باشید که هر وکیلی در این زمینه نمی تواند راهگشا باشد. شما باید از وکلایی کمک دریافت کنید که در درجه اول سابقه فعالیت های حقوقی طولانی مدتی داشته باشد و رضایت موکلان خود را در حجم گسترده ای جلب کرده باشد. از سوی دیگر در دعاوی کیفری نیاز است تا از وکلایی کمک بگیرید که تخصص های لازم برای ورود به این دعاوی را در اختیار داشته باشند.

لزوم مراجعه به وکیل برای تنظیم شکایت

کلام آخر

امیدواریم که با مطالعه این مطالب در سایت برترین وکیل بتوانید بسیاری از مشکلات حقوقی پیش آمده را پشت سر گذاشته و صلح و سازش را با والدین خود تجربه نمایید. همان طور که شاهد بودید تلاش کردیم تا توضیحات کاملی را در خصوص شکایت فرزند از پدر در اختیار شما قرار دهیم تا اطلاعات کاملی در این زمینه به دست آورید. علاوه بر این مدارک و مستنداتی که می تواند برای طرح شکایت به شما کمک کند را بررسی نمودیم. همچنین نحوه شکایت از پدر بابت ارث نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. اگر سوالی حقوقی درباره مطلب بالا دارید آن را با ما در میان بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو × سه =

دکمه بازگشت به بالا