طلاق بائن چیست؟ همه چیز درباره طلاق بائن⭐【3 مورد از آثار آن】
طلاق بائن به نوعی از طلاق گفته میشود که در آن امکان بازگشت زوج به زوجه وجود ندارد و یا به عبارتی بر خلاف طلاق رجعی مرد نمیتواند در دوره عده طلاق به همسرش رجوع کند. با ما تا پایان ارائه این مطلب همراه باشید تا پاسخ تمامی سوالات خود را در ارتباط با طلاق بائن پیدا کرده و از احکام، شرایط، انواع، آثار و نکات دیگر آن اطلاع یابید. جهت کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای مقاله در مجله حقوقی برترین وکیل همراه ما باشید.
طلاق بائن چیست؟
بائن در لغتنامه به معنی جداشونده تلقی میشود و طلاق بائن نیز تحت عنوان همین معنا و مفهوم نامگذاری شده است. این طلاق به معنای جدایی زن و مرد از یکدیگر بوده که به واسطه آن پس از جاری شدن صیغه طلاق، دیگر زن به مرد محرم نبوده و باید هنگام طی کردن عده طلاق در خانه دیگری زندگی کند. در این طلاق مرد حق ندارد در زمان طی شدن مدت عده به زن رجوع کند یا به بیانی دیگر زوج نباید در این زمان زوجه پیشین خود را ملاقات نماید.
لازم به ذکر است که عده نگه داشتن به معنای سه بار عادت ماهیانه دیدن زن خواهد بود که باید پس از طلاق از ازدواج مجدد خودداری کند، به همین منظور طلاق بائن طلاقی بوده که مرد برای زندگی دوباره با همسر سابق خود ولو در مدت عده باید مجدد او را به عقد خود در آورد. چنانچه مردی قبل از اینکه با همسر خود همبستر شود اقدام به طلاق دادن او کند این عمل طلاق بائن محسوب میشود، چرا که نزدیکی با همسر صورت نگرفته و مرد تصمیم به جدایی از همسرش گرفته است.
برای بهره مندی از خدمات حقوقی وکیل متخصص در امور طلاق به ویژه طلاق بائن، می توانید با مراجعه به مطلب بهترین وکیل طلاق، با جمعی از برترین وکلای دعاوی خانوادگی به ویژه طلاق آشنا شوید و راهنمایی های بیشتر را از آنها دریافت کنید.
انواع طلاق بائن کدام است؟
طبق قانون مدنی کشور این نوع از طلاق شامل انواع مختلفی میشود که عبارتند از:
طلاق قبل از نزدیکی: در این نوع طلاق مرد پیش از برقراری رابطه جنسی همسرش را طلاق میدهد و امکان رجوع در آن وجود ندارد.
طلاق زن یائسه: زن یائسه به زنی گفته میشود که توانایی بارداری ندارد و عادت ماهیانه نیز نمیشود که معمولا این موارد در زنان بالای ۵۰ سال اتفاق میافتد و چنانچه مردی همسرش را در زمان یائسگی طلاق دهد این امر از نوع طلاق بائن است.
طلاق خلع و مبارات مادام که زن رجوع به عوض نکرده باشد: در طلاق بائن خلع زوجه به دلیل کراهتی که از زوج دارد مبلغی که با یکدیگر توافق کردهاند را به زوج پرداخته و درخواست طلاق میکند و از طرفی در طلاق بائن مبارات نیز هر دو طرف از یکدیگر بیزارند و این کراهت دوطرفه خواهد بود.
طلاق پس از سومین مرتبه و بعد از سه وصلت متوالی: امکان دارد مردی به صورت رجعی از همسرش جدا شود و در مدت عده به او رجوع کند، سپس مجدد برای بار دوم او را طلاق دهد و دوباره برای بار سوم با او ازدواج کند، در این صورت اگر دوباره بخواهد از همسرش طلاق بگیرد این طلاق از نوع بائن است و دیگر نمیتواند به همسر رجوع نماید. در چنین حالتی طبق شرع و قانون اگر مرد بخواهد دوباره با همسرش زندگی کند باید برای ازدواج مجدد او را به عقد نکاح خود در آورد.
شرایط طلاق بائن چیست؟
همانطور که به آن اشاره کردیم طلاق بائن موجب قطع هر نوع رابطهای میان زن و مرد میشود و در صورت خواستار برقراری رابطه مجدد باید صیغه عقد ازدواج جدیدی میان زن و مرد صورت گیرد.
در این بخش شرایطی را که برای این نوع طلاق در نظر گرفته شده برایتان بازگو میکنیم که این شرایط عبارتند از:
- سومین طلاق پس از سه وصلت پیدرپی باشد.
- چنانچه سن زن کمتر از ۹ سال باشد.
- چنانچه زن یائسه باشد.
- طلاق از نوع خلع و مبارات باشد.
- چنانچه طلاق قبل از نزدیکی رخ دهد.
برخی از شرایط گفته شده جزء انواع این نوع از طلاق نیز محسوب میشوند که به عنوان طلاق بائن در جامعه اسلامی شناخته خواهند شد.
در این طلاق زوجیت میان زن و مرد به طور کامل از بین میرود و زن تمام مهریه خود را میبخشد که از این رو نمیتواند هرگز در دوران عده از مرد طلب پرداخت مهریه بخشیده شدهاش را داشته باشد.
آثار طلاق بائن
طلاق بائن که موجب انحلال عقد نکاح میان زوج و زوجه میشود میتواند سبب ایجاد آثاری در روابط زن و مرد گردد که میتوان این آثار را در چند مورد بررسی کرد.
در این بخش به بررسی موردی آثار این نوع از طلاق میان روابط زن و مرد میپردازیم که این موارد عبارتند از:
حقوق و تکالیف متقابل زوجین:
پس از جدایی زن و مرد از یکدیگر بر اساس طلاق بائن حقوق و تکالیفی که در گذشته نسبت به هم داشتند از بین میرود، برای مثال زن دیگر موظف به تمکین در برابر شوهرش نیست و مرد نیز ملزم به پرداخت نفقه در دوران عده به زن نخواهد بود.
انحلال عقد نکاح:
پس از جدایی زن و مرد عقد نکاح از تاریخ وقوع این نوع طلاق منحل میشود و زن و مرد کاملا نسبت به یکدیگر نامحرم بوده و دیگر عنوان زن و شوهر نخواهند داشت. اگر زن و مرد پس از انجام این نوع طلاق دوباره قصد زندگی با یکدیگر داشته باشند باید دوباره عقد کنند در غیر این صورت مرد نمیتواند به همسر سابق خود رجوع نماید.
ازدواج مجدد زوجین:
مرد میتواند پس از طلاق بائن بلافاصله با هر شخص دیگری بدون نیاز به حکم دادگاه ازدواج کند و زن هم در صورتی که عده طلاق نداشته باشد، میتواند بلافاصله دوباره عقد نماید. چنانچه زن عده داشته باشد لازم است حتما تا پایان سپری شدن آن صبر کند و سپس به عقد شخص دیگری در آید.
احکام طلاق بائن
این طلاق در اسلام دارای احکام و قوانینی است که زن و مرد باید ضمن آگاهی از آن به طور کامل آن را رعایت کنند.
طبق شرع و قانون مدنی طلاق بائن دارای احکامی است که این احکام عبارتند از:
- هنگام جاری شدن صیغه طلاق، زن نباید در دوران عادت ماهیانه خود باشد.
- طرفین باید دادخواست طلاق خود را برای صدور حکم آن از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به دادگاه ارسال کنند.
- زن و مرد باید از اهلیت لازم اعم از عقل، بلوغ و اختیار برخوردار باشند.
- چنانچه طلاق بائن از نوع خلع و مبارات باشد زن باید مالی را که میتواند کمتر، برابر یا بیشتر از مهریه به مرد پرداخت کند.
- پس از جاری شدن صیغه طلاق در صورتی که زن یائسه یا باکره نباشد باید عده طلاق را به مدت سه ماه و ده روز حفظ کند.
- چنانچه زن حامله باشد مرد موظف است تا زمان وضع حمل نفقه او را بپردازد.
- تمامی احکام زوجیت اعم از وجوب اطاعت از شوهر، حرمت خروج از منزل بدون اجازه همسر، ارث بردن زوجین از یکدیگر و پرداخت نفقه مرد بر او جاری نمیشود.
استفاده از وکیل متخصص در طلاق بائن
مسئله طلاق در جامعه امروز بسیار پر چالش و پر اهمیت است، از این رو حضور وکلایی که در این زمینه تخصص، دانش لازم و رزومه و پروندههای موفقی را داشته باشند از الویت بالایی برخوردار خواهد بود. وکیل طلاق بائن به وکیل پایه یک دادگستری که در رشته حقوق تحصیل کرده و از تمامی قوانین کیفری، حقوقی و خانوادگی اطلاع دارد گفته میشود که عمده تخصص او در مباحث مربوط به طلاق خواهد بود.
بهترین وکیل پایه یک دادگستری تهران در طلاق، شخصی است که با حضور در دعاوی متعدد در امور خانواده و تجربه کافی در این زمینه آشنایی کامل با تمامی موارد دخیل در طلاق اعم از چگونگی پرداخت مهریه، نفقه، اجرتالمثل، حضانت فرزندان، فسخ نکاح، زمان عده و غیره را داشته باشد.
از آنجایی که رسیدگی به پروندههای طلاق از جمله طلاق بائن از طرف دادگاه بسیار طولانی است طرفین میتوانند با مراجعه به یک وکیل ماهر انجام این عمل را در مدتزمان کوتاهتری طی کنند و حضور در تمامی جلسات دادگاه و پیگیری پرونده طلاق خود را به وکیل بسپارند.
فردی که به عنوان وکیل این نوع از طلاق فعالیت میکند باید دارای ویژگیهایی باشد که این ویژگیها عبارتند از:
- موکل را از سیر مراحل رسیدگی آگاه کند.
- در حدود وکالتنامه عمل کند و از آن عدول نکند.
- سعی در یافتن مدارک و مستندات کرده تا بتواند پرونده را به نفع موکل خود به پایان برساند.
- از تجربیات پروندههای سابق خود استفاده کرده تا بتواند روند پرونده را تسریع ببخشد.
کلام آخر
با توجه به اینکه رویه قضایی با بنیان اساسی خانوادهها گره خورده است باید در مسائل مربوط به طلاق اعم از طلاق بائن بسیار دقت کرده و برای طی کردن مراحل و شرایط آن با وکلا یا مشاوران متخصص در این حوزه مشورت کنید. حال که از تمامی قوانین، شرایط و انواع این نوع از طلاق آگاهی لازم را پیدا کردهاید میتوانید تنها با صحبت کردن با یک وکیل ماهر و دادن وکالت به او در مدت زمان کمتری به آن خاتمه دهید. سعی کردیم با جمع آوری مطالبی مفید پاسخگویی نیاز شما باشیم، خواهشمندم نظرات خود را به جهت بهبود مطالب برای ما ارسال کنید.
خیر، در صورتی که زن در این دوران باردار نباشد مرد ملزم به پرداخت نفقه نخواهد بود.
تعیین عده در طلاق زمان مشخصی ندارد و با توجه به عواملی مانند باردار بودن، یائسه بودن، باکره بودن و مواردی از این قبیل عده طلاق مشخص میشود.
در طلاق رجعی مرد میتواند در زمان عده به زن رجوع کرده و بدون خواندن صیغه مجدد با او زندگی کند اما در طلاق بائن مرد امکان رجوع به زن را ندارد.