آیا به زن دیوانه مهریه تعلق میگیرد؟ ⚖️【نکات مهم】⚡️
یکی از پرسشهای مهمی که در بین افراد ممکن است مطرح شود این است که آیا به زن دیوانه مهریه تعلق میگیرد؟ دیوانگی یا جنون و همچنین ابتلای زن به انواع اختلالات روانی عاملی برای عدم برخورداری وی از مهریه نیست و زوجه میتواند در صورت ابتلا به جنون نیز مهریه خود را از مرد دریافت نماید؛ حتی در صورتی که زن از لحاظ جنون نتواند درخواست مطالبه مهریه داشته باشد؛ در چنین شرایطی است که برای وی قیم یا ولی تعیین خواهد شد و قیمه زوجه میتواند از جانب او درخواست مطالبه مهریه کند. جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل مهریه در تهران کلیک کنید!
آیا به زن دیوانه مهریه تعلق میگیرد؟
در بررسی این مطلب که آیا به زن دیوانه مهریه تعلق میگیرد یا خیر؟ باید به این مسئله اشاره داشته باشیم که دیوانگی و جنون عاملی نیست که بر اساس آن زن از حق قانونی خود در خصوص مهریه محروم شود؛ یعنی در صورتی که زن مجنون نیز باشد، میتواند به حقوق قانونی خود دست پیدا کند.
برای بررسیهای بیشتر لازم است ابتدا به ارائه توضیحاتی در خصوص جنون بپردازیم. به طور کلی باید اشاره داشته باشیم که در قانون و مقررات مصوب در ایران برای زن دیوانه از اصطلاحاتی مانند جنون یا اختلالات روانی استفاده شده است. میزان و نوع اختلال روانی در مطالبه مهریه اهمیت بسیار زیادی دارد.
در شرایطی ممکن است دیوانگی و اختلالات روانی زن به اندازهای زیاد باشد که او نتواند اعاده خود را برای درخواست مهریه ابراز نماید؛ در چنین شرایطی ممکن است برای او قیم یا ولی تعیین گردد. به هر حال باید اشاره داشته باشیم که شرایط هر پروندهای با دیگری کاملاً متفاوت است و باید دعاوی مطرح شده به صورت مجزا در این خصوص مورد بررسی قرار گیرند.
قانون مدنی درباره مهریه زن دیوانه چه میگوید؟
در بخش قبلی این مسئله را مورد بررسی قرار دادیم که آیا به زن دیوانه مهریه تعلق میگیرد؟ اکنون لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که در قانون مدنی شرایط مطالبه مهریه به طور کامل بیان شده است. بر اساس قوانین و مقررات مهریه مالی است که در هنگام عقد نکاح مرد متعهد میشود به زن پرداخت نماید و مهریه را میتوان جزو مهمترین حقوق مالی زن به شمار آورد.
همچنین باید اشاره داشته باشیم که در قانون مدنی به صراحت ذکر شده است که جنون زن و اثبات آن در محاکم قضایی و پزشکی عاملی برای عدم برخورداری او از مهریه نیست. حتی در صورتی که دیوانگی زن به اندازهای باشد که نتواند مطالبه مهریه داشته باشد، باز هم قیم یا ولی که از سوی او تعیین میشود، میتواند برای دریافت مهریه اقدام نماید.
به هر حال اگر مردی قصد طلاق دادن همسر خود را داشته باشد، در شرایطی که او به اختلالات روانی مبتلاست باز هم باید مهریه زن را بپردازد. در چنین شرایطی دادگاه تمامی حقوق مالی زن را تعیین و تکلیف خواهد کرد و آنها را به زن پرداخت خواهد نمود. در واقع محاکم قضایی اجازه نمیدهند هیچ کدام از حقوق مالی زن ضایع شود.
در چه شرایطی مهریه به زن تعلق نمیگیرد؟
مهریه حق قانونی و مسلم زن بر اساس قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده به شمار میرود؛ با این حال ممکن است در برخی از شرایط به زن تعلق نگیرد و یا مقدار آن کاهش پیدا کند که از جمله مهمترین این موارد عبارتند از:
- باطل بودن عقد نکاح یکی از مهمترین دلایلی است که باعث میشود مهریه به زن تعلق نگیرد.
- در شرایط مختلفی ممکن است عقد نکاح باطل اعلام شود که از جمله مهمترین آنها میتوان عدم بلوغ دختر یا موانع شرعی را مورد بررسی قرار داد.
- اگر زن پیش از نزدیکی با شوهر یعنی در دوران عقد فسخ نکاح کند، تنها نیمی از مهریه به دختر باکره تعلق خواهد گرفت.
- در صورتی که زن مهریه خود را ببخشد و یا از قسمتی از آن به صورت رسمی چشم پوشی کند، دیگر نمیتواند آن را مطالبه کند.
- در برخی از موارد مهریه به عنوان شروط ضمن عقد در عقدنامه درج میشود؛ در صورتی که این شرط محقق نشود زن نیز نمیتواند به مهریه خود دست پیدا کند.
- عدم استطاعت مالی مرد در صورتی که مهریه عندالاستطاعه باشد نیز جزو مهمترین عواملی است که باعث میشود زن نتواند به حقوق مالی خود دست پیدا کند.
نکته حائز اهمیت این است که بسیاری از افراد گمان میکنند که خیانت زن جزو مهمترین عواملی است که باعث میشود او از مهریه محروم شود. باید اشاره کنیم که به مانند جنون زن، خیانت او نیز عاملی برای عدم برخورداری وی از حقوق قانونی خود در زمینه مهریه نیست.
به غیر از مهریه چه چیزی به زن تعلق میگیرد؟
به غیر از مهریه حقوق دیگری نیز بر اساس قوانین و مقررات و با تحقق برخی شرایط خاص به زن تعلق خواهد گرفت. در برخی از موارد ممکن است دسترسی به این حقوق به توافقات بین زن و مرد بستگی داشته باشد، اما به طور کلی میتوانیم بگوییم که این حقوق بر اساس قوانین و احکام شرع برای زن در نظر گرفته شدهاند که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم:
نفقه: حال که بررسی کردیم آیا به زن دیوانه مهریه تعلق میگیرد یا خیر لازم است به این مسئله اشاره داشته باشیم که یکی دیگر از حقوق قانونی که برای زن تعیین شده است نفقه میباشد. نفقه به معنای تامین نیازهای اولیه و جاری زندگی زن مانند خوراک، پوشاک و مسکن میباشد. زن در صورتی میتواند به این حقوق دست پیدا کند که از شوهر خود تمکین نماید.
سهم الارث: یکی دیگر از حقوق قانونی زن که در ازدواج دائم مطرح است، ارث بردن زوجین از یکدیگر میباشد. اگر در زمان عقد نکاح شوهر فوت نماید، زن میتواند از ارث او بهرهمند شود.
برخورداری از نصف اموال: در صورتی که طلاق از طرف مرد باشد و زن به آن رضایت نداشته باشد و همچنین مرد نتواند دلایل موجهی برای طلاق به دادگاه ارائه دهد، در چنین شرایطی باید نصف اموالی که در طول زندگی مشترک توسط مرد کسب شده به زن تعلق گیرد.
شروط ضمن عقدنامه: زوجین میتوانند بیش از عقد نکاح تمام شروطی که دارند را در عقدنامه ذکر کنند، البته لازم به ذکر است که این شروط نباید بر خلاف قانون و مقررات تهیه شده باشند.
حق حبس: زن پس از جاری شدن عقد نکاح میتواند تا زمانی که تمام مهریه خود را به طور کامل دریافت نکرده باشد، از تمکین مرد خودداری نماید؛ به طور مثال زن میتواند شرط کند تا زمانی که مهریه او به طور کامل پرداخت نشده، در منزل شوهر سکونت نداشته باشد.
حق حضانت فرزندان: در هنگام طلاق اگر سن دختر یا پسر زیر ۷ سال باشد، در چنین شرایطی حضانت آنها با مادرشان میباشد؛ مگر اینکه مرد بتواند با ارائه ادله و مستنداتی عدم صلاحیت زن برای حضانت از فرزندانش را به اثبات برساند. برای مثال ممکن است که در دادگاه اثبات شود که زن معتاد به مواد مخدر است.
نحله: یکی دیگر از حقوق مالی که باید در اینجا مورد بررسی قرار گیرد، نحله است. نحله به معنای پرداخت هدیهای به زن پس از جاری شدن صیغه طلاق میباشد که توسط قاضی پرونده تعیین میگردد.
اجرت المثل: تنها وظیفهای که زن بر اساس قانون بر عهده دارد، تمکین عام و خاص از شوهر میباشد. در صورتی که زن در منزل شوهر به فعالیتهایی مانند ظرف شستن و جارو کردن و مانند آن مشغول باشد، میتواند در ازای آنها از شوهر مزد دریافت کند که به آن اجرت المثل گفته میشود.
تکلیف آشتی بعد از اجرای مهریه چیست؟
بسیار دیده شده است که برخی از زوجین به دلایل خاص دچار تنشهای ویژهای در زندگی مشترک خود میشوند و همین مسئله زن را بر آن میدارد تا از نظر قانونی پیگیر حقوق خود در زمینه مهریه باشد؛ اما گاهی پس از اجرا گذاشتن مهریه مجدداً رابطه زناشویی قوت پیدا کرده و تنشها از میان برداشته میشود؛ در چنین شرایطی سوالی که به وجود میآید این است که تکلیف آشتی بعد از اجرای مهریه چیست؟
در این مسئله باید اشاره داشته باشیم که اجرا گذاشتن مهریه به هیچ عنوان نباید به عنوان یک ابزار فشار بر روی مرد در نظر گرفته شود؛ چرا که از نظر روانشناسی این مسئله تبعات بسیار سنگینی را بر روی رابطه و زندگی مشترک به جای خواهد گذاشت. این مسئله میتواند دلسردی هرچه بیشتر زوج را به دنبال داشته و تنشها را در بلند مدت بیشتر کند.
زن برای اینکه بتواند مطالبات خود را در زمینه مهریه وصول نماید، لازم است به اداره اجرای ثبت مراجعه کرده و لیست کاملی از اموالی که مرد در اختیار دارد را ارائه نماید. اگر اموال رسمی از مرد در دسترس نباشد تا در اداره ثبت توقیف شود، لازم است پرونده برای بررسیهای بیشتر و تعیین و تکلیف به دادگاه خانواده ارجاع داده شود.
نکته قابل ذکر دیگری که باید در اینجا به آن اشاره داشته باشیم این است که زن میتواند در صورت انصراف از مطالبه مهریه این مسئله را به محاکمه قضایی اطلاع دهد. به هر حال اگر نیاز به توضیحات کاملتری دارید به شما توصیه میکنیم که حتماً به سراغ وکلای متخصص و ماهر در این زمینه بروید و از آنها مشاوره حقوقی دریافت نمایید تا اقدامات شما موثرتر واقع شود.
کلام آخر
در این قسمت از سایت برترین وکیل تمام تلاش خود را به کار گرفتیم تا درباره مسائل حقوقی که ممکن است ذهن شما را به خود مشغول کرده باشد توضیحات کاملی را ارائه دهیم. به این سوال پاسخ دادیم که آیا به زن دیوانه مهریه تعلق میگیرد یا خیر؟ بیان کردیم که تا اگر زن اختلالات روانی داشته باشد نیز میتواند بر اساس قوانین و مقررات مصوب در کشور به مهریه خود دسترسی پیدا کند. به هر حال اگر پرسشی برای شما باقی مانده است آن را در قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.