مهریه تا چند سکه قابل اجراست؟ ⚖️【قانون جدید مهریه سال1403】⚡️
در پاسخ به این پرسش مهم حقوقی که مهریه تا چند سکه قابل اجراست؟ لازم است بیان کنیم که قانونگذار سقف مشخص و معینی را برای مطالبه مهریه و به اجرا گذاشتن آن تعیین نکرده است؛ اما در قانون حمایت از خانواده بیان شده که اگر مهریه زن زیر ۱۱۰ سکه باشد، در واقع زوجه میتواند برای تحت فشار گذاشتن مرد حکم حبس یا زندان او را دریافت نماید. برای مهریههای بالاتر از این مقدار، زن عملاً امکان حبس کردن مرد را بر اساس قانون جدید نخواهد داشت. در این مطلب که در وب سایت حقوقی برترین وکیل به رشته تحریر در خواهد آمد، توضیحات کاملتری به شما ارائه خواهیم کرد. همراه ما باشید.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل خانواده در تهران کلیک کنید!
مهریه تا چند سکه قابل اجراست؟
در پاسخ حقوقی به این سوال که مهریه تا چند سکه قابل اجراست؟ باید بگوییم که قانونگذار در ایران سقف مشخصی را برای مطالبه مهریه و به اجرا گذاشتن آن تعیین نکرده است؛ یعنی مهریه زن هر تعداد سکه که باشد، میتواند از نظر قانونی برای مطالبه آن اقدامات لازم را به انجام برساند و آن را از طریق محاکم قضایی مانند اجرای ثبت و دادگاه مطالبه نماید.
در زمان جاری شدن عقد نکاح از نوع دائم و موقت، مقداری از مال به عنوان مهریه برای زن در نظر گرفته میشود که به طور معمول در ایران از نوع سکه است. قانونگذار به زن این حق را داده است که تمام مهریهای که از طریق توافق با مرد تعیین کرده و در عقدنامه ذکر گردیده است را از طریق اجرای ثبت یا دادگاه مطالبه کرده و به آن دست پیدا کند.
نکته مهمی که باید به آن بپردازیم، نحوه اجرا گذاشتن مهریه است. باید اشاره داشته باشیم که در قانون حمایت از خانواده که در سال ۱۳۹۱ به تصویب رسید، نکاتی در خصوص مطالبه مهریه ۱۱۰ سکه بیان گردیده است. در صورتی که مهریه زن زیر ۱۱۰ سکه باشد و مرد آن را نپردازد یا توانایی مالی پرداخت را نداشته باشد، زن میتواند حکم زندان یا حبس مرد را دریافت نماید.
این بدان معنا است که تا سقف ۱۱۰ سکه قانونگذار برای مطالبه مهریه حمایت خاصی را از زن داشته است. در صورتی که مهریه زن بیشتر از ۱۱۰ سکه باشد، او برای مطالبه مهریه خود ملزم است تا توانمندی مالی مرد را در دادگاه به اثبات برساند. در شرایطی که مرد توانایی مالی لازم برای پرداخت بیشتر از ۱۱۰ سکه را داشته باشد، دادگاه حکم اجرا گذاشتن مهریه خواهد داد.
در شرایطی ممکن است مرد توانایی پرداخت بیشتر از ۱۱۰ سکه را نداشته باشد؛ در چنین شرایطی بر اساس قانون جدید که همان قانون حمایت از خانواده است، زن نمیتواند حکم زندان یا حبس مرد را از دادگاه خواستار شود. به طور معمول میتوانیم این نکته را بیان کنیم که قانون در مهریه بالاتر از ۱۱۰ سکه معمولاً حمایت چندانی از زن نمیکند.
قانون مهریه ۱۴ سکه چیست؟
قانون جدید مهریه ۱۴ سکه یکی از مهمترین طرحهای مجلس شورای اسلامی برای کاهش پروندههای قضایی مربوط به مهریه بود که نتوانست از نمایندگان مجلس رای کافی را به دست آورد و با شکست روبرو شد. دقت داشته باشید که این طرح در همان ابتدای مطرح شدن در مجلس شورای اسلامی بسیار بحث برانگیز شد و چالشهای فراوانی را نیز به دنبال داشت.
همانطور که میدانیم حجم پروندههای قضایی مرتبط با مهریه در محاکم قانونی بسیار بالا است و حامیان این طرح مدعی بودند که در صورت قانونی شدن آن میتوان تا حد زیادی از مشکلات و تنش در خصوص مطالبه مهریه جلوگیری به عمل آورد. در واقع نمایندگان مجلس سعی داشتند با تعیین سقف مشخص برای اجرا گذاشتن مهریه از بروز اختلافات بین زوجین جلوگیری به عمل آورند.
بسیاری دیگر از نمایندگان نیز بر این عقیده بودند که این طرح به نفع حقوق مردان است و در چنین شرایطی مرد زیر بار تعهداتی نمیرود که عملاً قابلیت اجرایی کردن آنها را ندارد. مهمترین دلیلی که این طرح موفق نشد از مجلس شورای اسلامی رای کافی را دریافت کند، این بود که دولت بر اساس قانون حق دخالت در امور شخصی مانند تعیین مهریه را ندارد.
یکی دیگر از دلایلی که باعث شد این طرح در مجلس شورای اسلامی رد شود، این بود که بسیاری از نمایندگان عقیده داشتند این طرح حقوق زنان را تحت تاثیر قرار داده و آن را به میزان قابل توجهی تضعیف مینماید. همچنین تجربه نشان داده است که تصویب چنین قوانین دستوری هرگز نخواهد توانست میزان اختلافات و پروندههای قضایی مربوط به مهریه را کاهش دهد.
قانون جدید مهریه در سال ۱۴۰۳
در نظر داشته باشید همانطور که بیان کردیم، در پاسخ به این سوال که مهریه تا چند سکه قابل اجراست میتوان گفت که سقف مشخصی برای مطالبه و اجرا گذاشتن مهریه وجود ندارد. اشاره داشتیم که در مجلس شورای اسلامی قرار بود که سقف ۱۴ سکه برای مهریه زنان در نظر گرفته شود که این طرح هرگز نتوانست از نمایندگان رای بگیرد و تبدیل به قانون نشد.
در قانون جدید مهریه در سال ۱۴۰۳ اشاره شده که زن میتواند هر میزان از مهریه را که از طریق توافق در هنگام نکاح دائم یا موقت تعیین نمود و در عقدنامه ثبت کرد را از طریق مراجع قانونی مطالبه نماید؛ بنابراین میتوانیم بگوییم در حال حاضر هیچگونه سقفی برای مطالبه مهریه از سوی بانوان وجود ندارد و آنها میتوانند به تمام مقدار مهریه خود هر چقدر هم که سنگین باشد، دست پیدا کنند.
اما نکتهای که میتوانیم در اینجا به آن اشاره داشته باشیم این است که اگر مهریه زن کمتر از ۱۱۰ سکه باشد و یا اینکه مرد تا ۱۱۰ سکه از مهریه زن را پرداخت نکرده باشد، زوجه میتواند برای وادار کردن مرد به پرداخت مطالباتش حکم حبس یا زندانی کردن او را دریافت نماید؛ اما برای بیشتر از این مقدار امکان حبس مرد وجود ندارد.
حداقل مهریه در ازدواج دائم چقدر است؟
در خصوص حداقل مهریه در ازدواج دائم و البته ازدواج موقت باید به این نکته اشاره داشته باشیم که قانونگذار در ایران هیچ گونه حداقل یا حداکثری را برای مهریه تعیین نکرده است. در نظر داشته باشید که مقدار مهریه در عقد نکاح از نوع دائم و موقت به صورت کاملاً توافقی تعیین میشود و زوجین میتوانند بر روی هر مقدار مهریهای که توافق کردند به جمعبندی نهایی برساند.
در قسمتهای قبل نیز در خصوص اینکه مهریه تا چند سکه قابل اجراست؟ توضیح دادیم و بیان کردیم که سقف و حداکثری نیز برای مطالبه مهریه وجود نخواهد داشت؛ بنابراین لازم است در اینجا بار دیگر تاکید داشته باشیم که زن و مرد میتوانند در هنگام نکاح بر روی هر مقدار و نوعی از مهریه که مایل بودند به توافق رسیده و آن را در عقدنامه ذکر کنند.
در واقع آزادی در قرارداد وجود دارد و قانون حق دخالت در امور شخصی مانند مهریه را نخواهد داشت و زوجین میتوانند با خیال آسوده به توافقات کامل در این خصوص دست پیدا کنند. از سوی دیگر باید اشاره داشته باشیم که ارزش پول در طی زمان نوساناتی دارد؛ بنابراین هرگز نمیتوان از نظر قانونی مقدار حداقلی برای مهریه در نظر گرفته و آن را اعلام کرد.
همانطور که میدانید مهریه مالی است که زن در ازای ازدواج از شوهر خود دریافت نموده و میتواند هر زمان که اراده کرد، در زندگی مشترک آن را به اجرا بگذارد. در نظر داشته باشید که مهریه اگر از نوع عندالمطالبه یا عندالاستطاعه باشد، به طور قطع در عقدنامه ذکر میگردد و اینکه نوع مهریه چه باشد، در اجرا گذاشتن حقوق مالی زن موثر خواهد بود.
آیا در قانون جدید مهریه زندان دارد؟
در پاسخ کوتاه به این سوال که آیا در قانون جدید مهریه زندان دارد؟ میتوان گفت که بله بر اساس قوانین جدید که در کشور به تصویب رسیده، باز هم شاهد این هستیم که ممکن است مرد در اثر نپرداختن مهریه زن به زندان برود و زن بتواند حکم حبس او را از دادگاه دریافت نماید؛ البته شرایط پرونده در این خصوص تاثیرگذار خواهد بود.
اما باید دقت داشته باشیم که قوانین و مقررات مربوط به مهریه به طور مداوم در حال تغییر هستند؛ بنابراین اگر میخواهید اطلاعات به روزی را در خصوص این سوال به دست آورید، به شما توصیه میکنیم که حتماً با وکلای حرفهای و مجرب در این زمینه مشورت کنید و از آنها برای مطالبه مهریه یا پرداخت مهریه در صورت اجرا گذاشتن آن راهکار دریافت کنید.
بر اساس قانون حمایت از خانواده که در سال ۱۳۹۱ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید، اگر مقدار مهریه تعیین شده برای زن تا سقف ۱۱۰ سکه باشد، زوجه میتواند با حضور در دادگاه برای مرد حکم حبس دریافت کند. البته این در شرایطی است که مرد علی رغم توانایی مالی به زن مهریه او را پرداخت نکند و از حقوق مالی زن استنکاف نماید.
اگر مقدار مهریه تعیین شده برای زوج بیشتر از ۱۱۰ سکه باشد، او در ابتدا باید توانایی مالی مرد را به اثبات برساند؛ نکته قابل ذکر این است که در چنین شرایطی زن نمیتواند از دادگاه حکم حبس مرد را دریافت نماید. بسته به اینکه مرد توانایی مالی لازم برای پرداخت مهریه تعیین شده را دارد یا خیر ممکن است دادگاه دستور به حبس یا عدم حبس مرد بدهد.
اعسار از پرداخت مهریه در صورت اجرا گذاشتن آن
در این قسمت از مقاله سعی داریم شرایطی را مورد بررسی قرار دهیم که مرد در آن توانایی مالی لازم برای پرداخت مهریه زن را نداشته باشد. در واقع اعسار از پرداخت مهریه یک راه قانونی و پرتکرار برای اقساطی کردن مهریه توسط مرد در محاکم قضایی به شمار میرود.
در صورتی که زن مهریه خود را به اجرا گذاشته باشد، مرد از طریق تنظیم دادخواست اعسار مدعی میشود که توانایی مالی لازم برای پرداخت مهریه زن به صورت یکجا را ندارد و از دادگاه مربوطه میخواهد تا مهریه او را قسط بندی نماید؛ اما سوال دیگری که ممکن است برای شما نیز به وجود آمده باشد این است که چه زمان میتوان درخواست اعسار از مهریه داد؟
در صورتی که مرد ثابت نماید به دلیل نداشتن درآمد یا حقوق کافی شرایط مالی لازم برای پرداخت یک جای مهریه را ندارد، میتواند درخواست اعسار دهد. از سوی دیگر زمانی درخواست اعسار از سوی مرد پذیرفته میشود که او محکوم به پرداخت مهریه شده باشد؛ در غیر این صورت مرد پیش از اجرا گذاشتن مهریه نمیتواند چنین درخواستی ارائه کند.
برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل زن تهران کلیک کنید!
در واقع یکی از مدارک مهمی که مرد با استفاده از آن میتواند عدم دارایی و درآمد کافی خود را به اثبات برساند، کمک گرفتن از شهادت شهود میباشد. بهتر است که مرد برای تنظیم نمودن دادخواست اعسار از پرداخت مهریه حتماً از وکلای حرفهای و متخصص در زمینه دعاوی طلاق و دعاوی خانواده کمک بگیرد تا در زمان کمتری به نتیجه دلخواه برسد.
در نظر داشته باشید که اثبات اعسار بر عهده مرد میباشد و او ملزم است با استفاده از مدارک و مستنداتی که به دادگاه ارائه میدهد، عدم درآمد کافی و دارایی نامناسب خود برای پرداخت یک جای مهریه را ثابت کند. ممکن است مرد ملزم به پرداخت اقساطی مهریه شده باشد و باز هم احساس کند که توانایی مالی این کار را ندارد؛ در چنین شرایطی میتواند مجدداً درخواست اعسار دهد.
کلام آخر
امیدواریم که در تمامی مراحل زندگی خود بتوانید از پس مشکلات حقوقی با موفقیت و سربلندی بیرون بیایید و پاسخ درستی برای تمامی سوالات خود پیدا کنید. در این مطلب تلاش خود را به کار گرفتیم تا به این سوال پاسخ دهیم که مهریه تا چند سکه قابل اجراست؟ حال اگر احساس میکنید برای شما سوالی در خصوص مطالب بیان شده به وجود آمده است میتوانید آن را با سایر مخاطبان برترین وکیل به اشتراک بگذارید.