نکات حقوقی

بررسی شرایط اثبات مالکیت زمین روستایی + مدارک ⚖️【سال1403】

یکی از پیچیده ترین دعاوی که در حوزه ملک و املاک مطرح می باشد، دعاوی مربوط به اثبات مالکیت زمین است. جهت طرح نمودن چنین دعوایی، فرد متقاضی می بایست با به همراه داشتن کلیه دلایل و مستندات مورد نیاز به دفاتر خدمات قضایی مراجعه نموده و دادخواستی مبنی بر اثبات مالکیت زمین ارائه دهد. در حال حاضر مشکلی که بسیار رایج است و افراد بسیار زیادی در آن درگیر هستند، مسئله اثبات مالکیت زمین روستایی است. چراکه گاها دیده شده است که فردی با زور و اجبار اقدام به گرفتن زمین روستایی فرد دیگری نموده و یا اینکه دو نفر بر سر مالکیت یک زمین با یکدیگر اختلاف دارند. در چنین شرایطی مراجع قضایی می تواند به این پرونده ها ورود پیدا کند. در ادامه مقاله اطلاعات بیشتری در اختیارتان قرار می دهیم. خواهشمندم تا پایان مقاله در برترین وکیل همراه ما باشید.

منظور از اثبات مالکیت زمین روستایی چیست؟

به طور کلی اینگونه می توان ادعا کرد که روش های بسیار متنوعی جهت اثبات مالکیت زمین روستایی وجود دارد، اما در مسیر اثبات مالکیت زمین یکسری پیچیدگی ها و سختی ها وجود دارد. از مهم ترین چالش ها، مشخص کردن مرزهای دقیق زمین روستایی است. با توجه به این مسئله که اسناد و مدارک مربوط به زمین های روستایی از زمان قدیم به صورت دقیق مشخص نشده اند، بررسی و کشف دقیق جزئیات زمین ها از چالش های بسیار پیچیده و سخت می باشد.

[elementor-template id=”35113″]

منظور از مالکیت زمین در واقع نوعی ارتباط است که میان شخص و ملک وجود دارد. بدین شکل که هرگاه ملکی به مالکیت فردی در می آید، دیگر افراد نمی توانند در آن ملک هیچ گونه دخالتی داشته باشند. گاهی اوقات نیاز به یک سری دلایل معتبر برای اثبات مالکیت زمین روستایی می باشد، اما ممکن است این سوال به ذهن آدمی خطور کند که چگونه می توان مالکیت زمین را ثابت نمود؟

منظور از اثبات مالکیت زمین روستایی چیست؟

مهمترین دلیل جهت اثبات مالکیت زمین روستایی، ارائه سند رسمی آن زمین است. سند زمین روستایی نشان دهنده و ثابت کننده مالکیت شخصی بر روی زمین مد نظر است. به همین دلیل هرگاه که نیاز به اثبات مالکیت زمین روستایی باشد، می بایست مالک سند زمین را ارائه دهد تا بتواند بدین شکل مالکیت خود را نسبت به آن اعلام کند. اسناد مالکیت به طور کلی به دو دسته تقسیم بندی می شوند: رسمی و عادی. اسناد رسمی از اعتبار بسیار زیادی نسبت به دیگر اسناد برخوردار می باشند، این اسناد قدرت اجرایی بسیار بالایی دارند و به راحتی نمی توان آنها را جعل نمود.

از سوی دیگر مسئله مهمی که وجود دارد، این است که بعضی از زمین های روستایی هیچگونه سند رسمی ندارند. ارائه نمودن یک سند معتبر برای آنها یکی دیگر از چالش‌ های پیچیده در این مسیر است. اثبات مالکیت ملک بدون سند نیاز به مراجعه به مراجع قضایی معتبر دارد و باید از وکلای ملکی متخصص کمک گرفته شود تا آنها بتوانند با استفاده از دانش و اطلاعاتی که در طول پرونده های مشابه به دست آورده اند، مشکلات حقوقی موکلین را حل نمایند.

روش های اثبات مالکیت زمین روستایی

هرگاه که فردی درگیر دعاوی اثبات مالکیت زمین روستایی می‌ شود، می بایست بتواند مالکیت خود را نسبت به ملک مدنظر اعلام نماید. برای انجام این کار هم چندین روش مختلف وجود دارد که می توان از طریق آنها اقدامات لازم را انجام داد. برخی از مهمترین آنها عبارت است از:

اماره ید یا تصرف: یکی از اصلی ترین روش ها برای اثبات مالکیت زمین روستایی، اماره ید یا تصرف است. منظور از اماره تصرف این است که فردی که مالی را در اختیار دارد و مانند مالک با آن رفتار می‌ کند، مالک آن محسوب می شود. مگر آنکه خلاف آن به اثبات برسد. بر اساس قانون، تصرف به عنوان مالکیت دلیل بر مالکیت است مگر اینکه خلاف آن ثابت گردد. این به این معنا است که اگر ثابت شود تصرف ملک توسط یک فرد غاصبانه است، تصرف او باطل می شود و دیگر نمی تواند دلیلی برای مالکیت او باشد. همچنین فردی که به عنوان امین یا نماینده دیگری مالی را در تصرف دارد، به عنوان مالک آن محسوب می‌ شود.

روش های اثبات مالکیت زمین روستایی

مبایعه نامه: روش دیگر اثبات مالکیت زمین روستایی، استفاده از مبایعه نامه عادی می باشد. اگر فردی ملکی را در تصرف داشته و فرد دیگر با ارائه مبایعه نامه ادعا کند که ملک به شکل قانونی به او فروخته شده است، قادر است با طرح دعوای اثبات مالکیت و همچنین ارائه مبایعه نامه عادی خود، مالکیتش را نسبت به ملک مدنظر به اثبات برساند.

شهادت شهود: جهت اثبات مالکیت زمین روستایی، می توان از شهادت شهود هم استفاده کرد. با توجه به این مسئله که اثبات از طریق سند، قانونی‌ تر و معتبرتر است، اما نمی توان از ارزش اثباتی شاهدان غافل شد. هرگاه که امکان اثبات مالکیت از طریق روش های دیگر وجود نداشته باشد، می توان از شهادت شهود استفاده کرده و بدین شکل مالکیت خود را نسبت به مال ثابت نمود. با این حال چیزی که مهم است این است که شهادت هر فردی اعتبار ندارد. شخص شاهد باید صادق باشد و تمام خصوصیات و شرایط لازم در رابطه با شاهد را دارا باشد.

اثبات از طریق اسناد و مدارک معتبر: مهمترین روش اثبات مالکیت زمین روستایی، ارائه اسناد و مدارک معتبر است. بر اساس قانون، املاک باید در دفاتر اسناد رسمی به ثبت رسانده شوند. از این رو دولت تنها کسی را مالک یک ملک می‌داند، که مال به نام او ثبت شده باشد. برای همین یکی از روش های اثبات مالکیت زمین روستایی، استفاده از اسناد رسمی یا عادی می باشد.

مراحل اثبات مالکیت زمین روستایی

برای اثبات مالکیت زمین روستایی نیاز است وضعیت زمین به شکل کاملاً دقیق مشخص گردد. برای انجام این کار بهتر است که از بهترین وکیل اثبات مالکیت کمک گرفته شود. این گروه از وکلای حقوقی به موکلین این امکان را می‌ دهند که بتوانند تمامی اسناد و مدارک مورد نیاز برای اثبات مالکیت را در دادگاه ارائه کنند. پس از مرحله جمع آوری مدارک مورد نیاز، نوبت به اینکار می رسد که یک دادخواست جهت رسیدگی به پرونده را ارائه کنند. چنین دادخواستی باید از ادبیات خاص خود بهره‌مند باشد و موارد حقوقی نیز در آن رعایت گردد.

مراحل اثبات مالکیت زمین روستایی

به همین دلیل افراد عادی نمی توانند این نمونه دادخواست ها را به درستی و به شکل استاندارد تنظیم کنند و برای این کار نیز نیازمند دریافت مشاوره و یا استفاده از خدمات یک وکیل مجرب در زمینه اثبات مالکیت زمین روستایی می باشند. پس از آماده سازی دادخواست زمان آن می رسد که از طریق مراجعه به سامانه نوبت دهی دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه دادخواست خود را به این قوه ارائه دهید و با انجام این کار زمان مشخصی برای حل و بررسی پرونده حقوقی شما مشخص می گردد.

مدارک لازم جهت اثبات مالکیت زمین روستایی

جهت اثبات مالکیت زمین روستایی نیاز است یکسری اسناد و مدارک ارائه گردد. در یک توضیح کامل اینگونه می توان گفت که باید نسخه اصلی سند یا قرارداد نسخه اصلی از رسید پرداخت وجه ارائه گردد. همچنین وجود شاهد نیز برای شهادت واجب و ضروری است. در یک توضیح دیگر اینگونه می‌ توان گفت که سند رسمی مهمترین مدرک جهت اثبات مالکیت زمین روستایی است.

بدین شکل بعضی افراد بدون ثبت رسمی و مراجعه به دفاتر اسناد رسمی فقط اقدام به نگارش یک قرارداد میان خود می کنند و ملک مورد نظر را مورد معامله قرار می دهند و در این شرایط ملاک اصلی قرارداد منعقد شده میان هر یک از طرفین است. فردی که از چنین قرارداد معتبری برخوردار است، می تواند آن را به دادگاه ارائه نمایند و رای آن را به سود خود تغییر دهد. در این شرایط نیز باید صحت و درستی قرارداد به اثبات برسد و حتما نیز مورد تایید دادگاه واقع گردد. این روش جهت اثبات مالکیت با قولنامه است.

مراحل دریافت سند مالکیت زمین روستایی

با توجه به توضیحات ارائه شده اکنون نوبت به بررسی مراحل دریافت سند زمین روستایی است. مالکیت نوعی رابطه است میان فرد مالک و مملوک و این امکان را به مالک می دهد که از آن مال به هر شکلی که مایل باشد استفاده کند. با این وجود این رابطه باعث می شود که دیگران از هرگونه دخل و تصرف در مال مد نظر منع شوند.

مراحل دریافت سند مالکیت زمین روستایی

در یک توضیح دیگر مالکیت یکی از ابتدایی ترین قوانینی است که در جامعه مورد پذیرش واقع شده و افراد باید جهت دریافت سند زمین روستایی با مراحل آن آشنایی داشته باشند. برخی از مهمترین مراحلی که افراد باید به آن دقت داشته باشند به شرح موارد زیر است عبارتند از

  • اطمینان از وجود اسناد و مدارک و تهیه آنها
  • تهیه نقشه ملک با مختصات و فایلی که با آن مرتبط است
  • فراهم نمودن مدارک مشخص شده
  • تکمیل فرم درخواست پذیرش و دریافت کردن شماره ورود به سامانه

چگونگی طرح دعاوی اثبات مالکیت زمین بدون سند

همان گونه که پیش تر اشاره شد، یکی از پیچیده ترین دعاوی که در زمینه املاک در دادگاه ها مطرح می باشد، دعاوی اثبات مالکیت زمین روستایی است. مسئله مهمی که می بایست به آن توجه شود این است که شخص خواهان باید تمام مدارکی که نشان دهنده مالکیت و یا تصرف او در ملک مدنظر است را ضمیمه دادخواست کند. پس از مرحله احراز مالکیت خواهان، دادگاه خوانده را ملزم به رفع تصرف از ملک مورد نظر می نماید و این مورد را در حکم صادره بیان نموده تا از بروز هرگونه اختلافات احتمالی دیگر جلوگیری نماید.

در دادگاه در مورد اختلافات ثبتی و مالکیتی املاکی که هنوز به شکل رسمی به ثبت نرسیده اند، بهتر است همواره از خدمات حقوقی وکیل اثبات مالکیت ملک یعنی وکیل صاحب دانش و تجربه فراوان برخوردار شوید. دادگاه در نهایت پس از انجام بررسی های کارشناسی و با توجه به دلایل و مستندات شخص متقاضی، از جمله تصرف ملک، مبایعه نامه عادی و شهادت شهود در مورد مالکیت خواهان اقدام به صدور رای می کند.

چگونگی طرح دعاوی اثبات مالکیت زمین بدون سند

بسیار دیده شده است که دو یا چند نفر بر سر مالکیت ملکی دچار اختلاف نظر می شوند. هر یک از این افراد با ذکر نمودن دلایل مشخصی، مدعی مالکیت ملک می شوند. اما اینکه کدام یک در حقیقت مالک شناخته می شوند، امری است که تشخیص آن در صلاحیت دادگاه خواهد بود. دادگاه نیز پس از ملاحظه مدارک موجود و یا از طریق ارجاع امر به کارشناس اقدام به صدور رای در این مورد خواهد نمود. در کل هر فردی که ادعای مالکیت دارد باید اسناد و یا دلایل محکم و قانونی ارائه دهد. این اسناد و دلایل عبارتند از :

  • هر نوع مدرک و سند مبنی بر احراز مالکیت
  • سابقه سکونت یا ید و تصرف
  • شاهد
  • قرارداد
  • ارث نامه
  • اخذ به شفعه

کلام آخر

در این مقاله در خصوص اثبات مالکیت زمین روستایی و همچنین روش های مختلف اثبات مالکیت، مطالب جامعی را در اختیارتان قرار دایم. همان گونه که اشاره کردیم، جهت اثبات مالکیت زمین روستایی می توان از راه‌ هایی نظیر ارائه اسناد معتبر و قانونی، ارائه مبایعه نامه، شهادت شهود و اماره ید یا تصرف استفاده کرد. تمامی روش‌ های ذکر شده جهت اثبات مالکیت هر ملک و زمینی قابل استفاده هستند. امیدواریم مطالب ارائه شده مفید واقع گردد. خواهشمندم پس از اتمام مطالعه، نظریات خود را برایمان کامنت کنید.

4.8/5 - (5 امتیاز)

مینا کریمی

مینا کریمی طراح و پشتیبان سایت با 2 سال سابقه فعالیت در حوزه محتوا نویسی و بازنویسی متون حقوقی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هجده + شانزده =

دکمه بازگشت به بالا