نکات حقوقی

شکایت از شهرداری بابت تصرف زمین + تنظیم شکایت

شکایت افراد از ارگان های دولتی نظیر شهرداری ها یکی از بیشترین پرونده های موجود در دادگاه ها را به خود اختصاص می دهد. هرگونه خطایی هرچند از سوی ارگان های دولتی بوده باشد، مستلزم مجازات و پیگیری است و شهرداری نیز از این قاعده مستثنی نمی باشد. گاهی شهرداری زمین و املاک مردم را تصرف می کند لذا در صورت بروز اشتباه از سوی شهرداری، افراد می توانند برای جبران خسارت اقدام به شکایت نمایند برای آشنایی با مراحل چگونگی شکایت از شهرداری بابت تصرف زمین تا انتهای مقاله در مجله برترین وکیل همراه ما باشید.

تصرف زمین توسط شهرداری به چه منظوری انجام می شود؟

شهرداری یکی از ارگان های دولتی است که در جهت زیباسازی شهر تلاش می کند و در این راستا نیاز است اقداماتی را نیز انجام دهد. زمانی که نیاز است تغییراتی در شهر ایجاد کنند و یا مکان جدیدی را تاسیس کنند، نیاز است املاک و زمین دیگران را تصرف کنند.

در این شرایط شهرداری زمین دیگران را تصرف می کند و برای راضی کردن مالک آن مبلغی را بابت این تصرف به او می پردازد. مطمئنا در اطراف خود دیده اید که گاهی اوقات شهرداری برای عریض کردن خیابان، نیاز به عقب نشینی خانه های اطراف خیابان دارد تا ظاهر شهر زیبا شود. در حالت کلی تصرف زمین توسط شهرداری برای ایجاد تغییراتی است که در نهایت موجب زیبایی شهر می شود.

اگر با مشکلاتی همچون تصرف زمین توسط شهرداری مواجه هستید و قصد شکایت از شهرداری بابت تصرف زمین را دارید، مراجعه به بهترین وکیل شهرداری در تهران متخصص بهترین راهکار است. وکیل متخصص در امور شهرداری تجربه کافی درباره ی دعاوی مرتبط با شهرداری و تصرف زمین را دارد از این رو بهتر از هر وکیلی می تواند راهنمایی های لازم را به شما ارائه دهد.

تصرف زمین توسط شهرداری به چه منظوری انجام می شود؟

انواع تصرف در زمین توسط شهرداری

  • تملک اراضی مطابق مقررات و مصوبات انجام می شود اما گاهی تشریفات تصرف در آن رعایت نمی شود، بنابراین در این مواقع بهای ملک به مالک زمین پرداخت می شود. در اینجا منظور از بهای ملک همان بهای روز است نه بهای عادلانه، طبق قانون مقررات، املاک و اراضی که مشمول اقدامات تصرف و تملکی است و اقدامات و تشریفات تملکی از سوی دستگاه های دولتی رعایت نشود، جریمه ای برای دستگاه اجرایی در نظر گرفته می شود که همان پرداخت بهای ملک به نرخ روز است.
  • اراضی و املاکی که دستگاه های اجرایی آنها را تصرف کرده اند و طرح مصوبی درخصوص آنها وجود ندارد. چنانچه تغییر و ساخت و سازی در این اراضی انجام نشده باشد در این شرایط مالک ملک و زمین می تواند دعوای رفع تصرف عدوانی را مطرح نماید. لذا درصورتی که عملیات عمرانی در ملک و زمین انجام شده باشد در این شرایط مالک ملک فقط می تواند بهای ملک و زمین را مطالبه کند و شهرداری نیز وظیفه دارد بهای روز زمین را به مالک بپردازد.

شکایت از شهرداری

باتوجه به نوع تخلفی که شهرداری مرتکب شده است متفاوت است، اما در صورت تصرف زمین توسط شهرداری، برای رسیدگی به پرونده شکایت از شهرداری بابت تصرف زمین باید در دادگاه های عمومی اقدام به طرح شکایت کیفری نمایید. نکته مهم درمورد شکایت از شهرداری این است که این ارگان دولتی از بخش های مختلفی تشکیل شده است که هرکدام کمیسیون مربوط به خود را برای رسیدگی به پرونده دارند.

در ارتباط با شکایت مطرح شده در کمیسیون، آرایی صادر می شود که هرگونه اعتراض طرفین به این موضوع موجب می شود تا پرونده برای پیگیری های بیشتر وارد دیوان عدالت اداری شود. طرح دعاوی علیه شهرداری در دیوان عدالت اداری تحت صلاحیت هیئت عمومی دیوان (چنانچه جنبه عمومی داشته باشد) و یا شعب دیوان ( اگر شاکی خصوصی داشته باشد) انجام می شود.

نحوه دریافت بهای زمین تصرف شده توسط شهرداری

نحوه دریافت بهای زمین تصرف شده توسط شهرداری

در صورتی که زمین شما توسط شهرداری تصرف شده، برای مطالبه بهای آن باید دعوای مطالبه بهای اراضی تصرف شده توسط شهرداری را در دادگاه های حقوقی مطرح کنید. پس از طرح دعوا در دادگاه، مدیر دفتر دادگاه وظیفه دارد پس از وصول دادخواست، آن را ثبت کند و رسیدگی های مرتبط با نام خواهان، خوانده، تاریخ و شماره ثبت را به به شخصی که دادخواست را ارائه داده بدهد. همینطور وظیفه دارد تاریخ رسید دادخواست به دفتر، تاریخ اقامه دعوا محسوب می شود.

دادگاه صالح جهت دریافت بهای زمین تصرف شده

همانطور که گفتیم رسیدگی به پرونده های مرتبط با تصرف زمین توسط شهرداری در دادگاه های عمومی حقوقی انجام می شود، لذا دادگاه صالح برای رسیدگی، دادگاه نزدیک محل وقوع ملک است. هرچند که رسیدگی به این دعاوی در دادگاه عمومی انجام می شود، اما باتوجه به اینکه اطلاعات حقوقی کاملی از قوانین ندارید، توصیه می شود حتما از بهترین وکیل ملکی تهران که در زمینه تصرف زمین توسط شهرداری سابقه موفقی داشته کمک بگیرید.

مطالبه اجرت المثل ایام تصرف ملک توسط شهرداری

مطابق رویه قضایی دادگاه ها، شهرداری وظیفه دارد قیمت روز زمین تصرف شده را به مالک آن بپردازد. لذا پرداخت اجرت المثل در این پرونده ها رایج نیست زیرا مطابق ماده واحده قانون نحوه تقویم ابنیه املاک و اراضی مورد نیاز شهرداری ها، مالک تنها میتواند قیمت ملک خود را دریافت کند. مطابق ماده 323 قانون مدنی، در صورتی می توان اجرت المثل را دریافت کرد که تصرف شهرداری به صورت غاصبانه بوده باشد.

لذا باید در دادگاه صالح به رسیدگی پرونده، مشخص شود که تصرف غاصبانه است یا نه و همینطور در صورت اثبات غاصبانه بودن تصرف در دادگاه صالح، مالک می تواند جهت مطالبه اجرت المثل، دادخواست خود را به دادگاه ارائه دهد. همینطور طبق رای وحدت رویه هیئت عمومی دیوان عالی کشور مطابق نظر قانون مدنی شرط تحقق مسئولیت مدنی اثبات نمودن تقصیر است. بنابراین شهرداری زمانی محکوم به پرداخت اجرت المثل ایام تصرف زمین مالکان است که اشتباه او در تصرف ملک اشخاص آشکار شود.

نحوه اجرای حکم علیه شهرداری

نحوه اجرای حکم علیه شهرداری

مطابق قانون مصوب، توقیف اموال منقول و غیرمنقول شهرداری به منظور پرداخت خسارت مشمول، امکان پذیر نبوده و شهرداری برای پرداخت خسارت می تواند از بودجه دریافتی همان سال یا سال بعد جریمه یا خسارت وارده را به مالک بپردازد. کارایی این قانون برای شهرداری به مدت یک سال کارایی دارد و چنانچه پس از آن جبران خسارت نکرده باشد شهرداری محکوم به یک سال انفصال از خدمت می شود و توقیف اموال عملی شده و حکم اجرایی می شود.

دیوان عدالت اداری نیز در این میان مرجع صالح جهت رسیدگی به احکام صادره و اجرائیات کمیسیون های شهرداری است. لذا در مواقعی که افراد از سوی هر یک از کمیسیون ها ضرر ببینند، برای پیگیری های بیشتر باید به دیوان عدالت اداری مراجعه کنند، دیوان عدالت اداری نیز مرجع رسیدگی به اعمال خلاف اساس نامه ها و دستورات قانون و مرجع بررسی آرا صادره از جانب کمیسیون ها می باشد.

همانطور که در مقاله بهترین وکیل دیوان عدالت اداری نیز اشاره کردیم، آراء صادر شده در دیوان عدالت اداری لازم الاجرا است چه خلاف رای قبلی باشد و چه موافق، اذا سرپیچی از حکم دیوان عدالت اداری پیگرد قانونی دارد.

کلام آخر

همانطور که در مقاله نیز اشاره کردیم، هرگونه تخلفی که از سوی ارگان های دولتی انجام شود امکان پیگرد قانونی دارد. از جمله مهمترین دعاوی که علیه شهرداری مطرح می شود، شکایت علیه شهرداری بابت تصرف زمین است. برای شکایت می توانید به دادگاه های عمومی حقوقی مراجعه کنید. ممنون که تا انتهای مقاله همراه ما بودید. لطفا جهت پیشبرد مطالب سایت، نظرات خود را برای ما کامنت کنید.

4.1/5 - (7 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 × چهار =

دکمه بازگشت به بالا