نکات حقوقی

احتمال تغییر رای در دیوان عالی کشور ⚖️ + نحوه ابلاغ رای

دیوان عالی کشور چیست و چه وظایفی بر عهده دارد؟ احتمال تغییر رای در دیوان عالی کشور چقدر است؟ در این مطلب سعی داریم با بررسی تمام جوانب، شما را به جواب این سؤالات برسانیم. برای اطلاعات بیشتر تا انتهای مطلب در مجله حقوقی برترین وکیل همراه ما باشید.

آشنایی مختصر با عملکرد دیوان عالی کشور

برای بررسی احتمال تغییر رای در دیوان عالی کشور، در گام نخست می‌بایست با دیوان عالی کشور و نحوه عملکرد آن آشنا شد. با شناخت کامل از دیوان عالی کشور است که می‌توان درباره احتمال تغییر رای در آن صحبت به میان آورد.

بر طبق اصل 161 قانون اساسی، دیوان عالی کشور در واقع یک مرجع دارای اهمیت و بسیاری اصولی است که بهترین و خبره‌ترین قضات ایران در آن حضور مستمر دارند. در واقع دیوان عالی کشور بالاترین مرجع قضایی ایران بوده و همواره بر شیوه اجرای درست قوانین در محاکم مختلف نظارت دارد. لازم به ذکر است که دیوان عالی کشور حتی می‌تواند به کم و کاستی‌های عملکرد و تخلفات سر زده از رئیس‌جمهور نیز ورود کند.

ارجاع پرونده به دیوان عالی کشور، همواره یکی از راهکارهای شکستن احکام و ایجاد تغییر در آن‌ها بوده است. دیوان عالی کشور بلندمرتبه‌ترین مرجع رسیدگی به شکایات در قوه قضائیه محسوب می‌شود. این مرجع دارای ساختار خاصی برای رسیدگی به شکایات واصله است. احتمال تغییر رای در دیوان عالی کشور وجود دارد؛ اما عواملی ممکن است این احتمال را افزایش یا کاهش دهند.

مشاوره حقوقی با بهترین وکیل ماده 477 در تهران را از دست ندهید!

دیوان عالی کشور

روند رسیدگی به پرونده در مراجع قضایی جمهوری اسلامی

برای اینکه از احتمال تغییر رای در دیوان عالی کشور اطلاع حاصل کنید، لازم است که ابتدا نکاتی را درباره روند دادرسی در پرونده‌های قضایی بدانید. به طور کلی پرونده‌های قضایی را به دو دسته پرونده‌های کیفری و پرونده‌های حقوقی تقسیم بندی می‌کنند. روند رسیدگی به هر نوع از پرونده‌ها با دیگری متفاوت است. از همین رو پیشنهاد می‌کنیم برای دادرسی پرونده خود در دیوان عالی کشور از همان ابتدا از یک وکیل مجرب کمک بگیرید تا هم از اتلاف وقت جلوگیری کرده و هم نتیجه مطلوب‌تری دریافت کنید.

اگر قصد شکایت دارید، در ابتدا باید دادخواست خود را تنظیم کرده و آن را به دادسرا یا شورای حل اختلاف ارسال کنید. اینکه کدام مرجع باید به دادخواست شما رسیدگی کند، بستگی به نوع شکایت و هزینه آن دارد.

در دادسرا یا شورای حل اختلاف، رسیدگی‌های لازم بر روی پرونده انجام شده و پس از بررسی کامل به دادگاه ارجاع داده می‌شود. قاضی مورد نظر در دادگاه به طور دقیق پرونده را مشاهده کرده و از جوانب آن اطمینان حاصل می‌کند. لازم به ذکر است که دادگاه مورد نظر برای رسیدگی به پرونده را نوع شکایت مشخص می‌کند.

قاضی جلسات متعددی را برای رسیدگی به پرونده تشکیل می‌دهد و از خواهان و خوانده در شکایت دعوت به عمل می‌آورد. خواهان و خوانده در این جلسات می‌بایست ادله، مدارک، مستندات و دفاعیات خود را به طور کامل ارائه دهند. در نهایت قاضی با بررسی کامل شواهد و قراین، حکم خود در خصوص پرونده را اعلام می‌کند.

پس از اینکه قاضی حکم نهایی خود در خصوص پرونده را اعلام کرد، این حق برای دو طرف در نظر گرفته می‌شود که در مدت زمان مشخصی اعتراض خود را به طور مکتوب و رسمی به اطلاع دادگاه برسانند. البته باید دقت داشت که در برخی از موضوعات امکان اعتراض به حکم دادگاه وجود ندارد.

در صورتی که اعتراض طرفین شکایت وارد باشد، پرونده به دادگاه تجدید نظر ارجاع خواهد شد. در این دادگاه با بررسی شواهد حکم نهایی صادر می‌شود که امکان اعتراض به آن وجود ندارد. لازم به ذکر است که در برخی از پرونده‌های حساس و در شرایطی خاص می‌توان به حکم دادگاه تجدید نظر اعتراض کرد. در این صورت است که پرونده به دیوان عالی کشور ارجاع شده و مورد بررسی قرار می‌گیرد. البته برای اینکه پرونده به دیوان عالی کشور برود به مهارت حقوقدان بستگی دارد. حال که با روند دادرسی آشنا شدید، تصور کنید که احتمال تغییر رای در دیوان عالی کشور چقدر می‌تواند حساس باشد!

روند رسیدگی به پرونده در دیوان عالی کشور

چه پرونده‌هایی به دیوان عالی کشور راه پیدا می‌کنند؟

در بالا اشاره کردیم که ابتدا دادگاه و در صورت اعتراض، دادگاه تجدید نظر حکم خود را در خصوص پرونده اعلام می‌کنند. در صورتی که حکم صادر شده از طرف قضات در این دو مرجع قضایی با یکدیگر کاملاً متفاوت باشند یا اگر قضات در روند رسیدگی به شکایت به مدارک و مستندات ارائه شده توسط خوانده یا خواهان بی‌توجه باشند و حکم ناعادلانه به نظر برسد، پرونده تحت شرایط بسیار خاص به دیوان عالی کشور فرستاده شده و این دیوان مسئول رسیدگی به شکایات خواهد شد. مجدداً باید تأکید کرد که طی کردن این مسیر فقط با داشتن یک وکیل مجرب امکان پذیر است.

چه پرونده‌هایی به دیوان عالی کشورمی‌رسند؟ اگر به دنبال پاسخ دقیق‌تری برای این سوال هستید، پیشنهاد می‌کنیم این مطلب را مطالعه کنید.

احتمال تغییر رای در دیوان عالی کشور چقدر است؟

پس از ارجاع پرونده به دیوان عالی کشور، این مرجع قضایی مشغول بررسی شکایت خواهد شد. بعد از بررسی‌های دقیق، دیوان عالی کشور رای خود در خصوص پرونده را به اطلاع طرفین قرار می‌دهد. احتمال اینکه پرونده‌ای بتواند به دیوان عالی کشور راه پیدا کند بسیار کم است. از طرفی احتمال تغییر رای در دیوان عالی کشور وجود دارد ولی به طور قطع می‌توان گفت که این احتمال کمی پایین است. دیوان عالی کشور بالاترین مرجع قضایی برای رسیدگی به پرونده است و از قضات مجرب و با تجربه‌ای تشکیل شده است. از این رو، رای صادره در این مرجع با دقت خاص صادر می‌شود.

حکمی که در دیوان عالی کشور صادر می‌شود، بر اساس بررسی‌های کامل و پیچیده صادر خواهد شد و این سبب می‌شود که احتمال خطا در حکم نهایی بسیار کم باشد؛ اما باز هم می‌توان شاهد تغییر در این حکم‌ها بود. البته تغییر حکم در دیوان عالی کشور اعاده دادرسی نامیده می‌شود. یکی از شرایطی که احتمال تغییر رای در دیوان عالی کشور را امکان پذیر می‌کند، اعاده دادرسی است. البته اعاده دادرسی در تمامی پرونده‌ها کاربرد ندارد و برای آن‌ها صدق نمی‌کند و به شرایط خاصی نیاز دارد.

دیوان عالی کشور به‌عنوان یک مرجع فرجام‌خواهی شناخته می‌شود و بارها اتفاق افتاده که حکم فرجام خواسته در آن نقض شده است. در صورتی که دادگاه صادر کننده حکم صلاحیت لازم را نداشته باشد یا اینکه رای صادره با موازین شرعی در تضاد باشد، احتمال تغییر رای در دیوان عالی کشور وجود دارد. همچنین اگر اصول دادرسی به درستی رعایت نشده و در حق طرفین دعوا ظلم صورت گرفته باشد، دیوان عالی کشور می‌تواند ورود پیدا کند. همچنین در مواردی مانند صدور رای متمایز در دادگاه عمومی و دادگاه تجدید نظر، سوء تفسیر قرارداد، عدم توجه به دلایل طرفین دعوا و عدم صحت مندرجات احتمال تغییر رای در دیوان عالی کشور وجود دارد.

احتمال تغییر رای در دیوان عالی کشور

اعاده دادرسی در دیوان عالی کشور به چه معناست؟

اعاده دادرسی در صورتی اتفاق می‌افتد که دیوان عالی کشور احکام صادره از سوی دادگاه بدوی و دادگاه تجدید نظر را باطل اعلام کند. اعاده دادرسی روند پیچیده‌ای دارد و به هیچ عنوان ساده نیست. اعاده دادرسی فقط در برخی از پرونده‌های خاص صورت می‌پذیرد. به طور مثال می‌توان گفت که اعاده دادرسی در خصوص پرونده‌های زیر امکان پذیر است:

پرونده‌های قتل برای مثال در شرایطی که قاتل محکوم به قصاص شده است. همچنین در مواردی که مقتول در یک نزاع دسته جمعی کشته شده یا اینکه بعدها مشخص شود که فرد دیگری در ارتکاب قتل شریک بوده است.

در صورتی که یک فرد به دلیل مرتکب شدن جرمی محکوم شده باشد و در زندان به سر ببرد. حال آنکه وی محکوم به جرم دیگری شده و در دادگاه باز هم مجرم شناخته شود. محکوم می‌تواند برای رای دوم خود اعاده دادرسی کند.

در صورتی که فرد به جرمی محکوم شده باشد و در زندان باشد. حال پس از گذشت زمان‌برای قاضی این اطمینان حاصل شود که عمل محکوم مجرمانه نبوده است. در این صورت فرد می‌تواند اعاده دادرسی کند.

در تمامی مثال‌هایی که در بالا ذکر شد، احتمال تغییر رای در دیوان عالی کشور وجود دارد.

اعاده دادرسی در دیوان عالی کشور

دیوان عالی کشور چگونه به پرونده‌ها رسیدگی می‌کند؟

دیوان عالی کشور در واقع یک مرجع بالا دستی محسوب می‌شود که به اجرای صحیح قانون در دادگاه‌ها و دادسراها نظارت کامل دارد. زمانی که پرونده‌ای به دیوان عالی کشور ارجاع می‌شود، در فرآیند بررسی نیازی به حضور طرفین دعوا در جلسات نیست. البته ممکن است در مواردی خاص به حضور خواهان و خوانده نیاز باشد ولی در اغلب موارد به این صورت نیست.

باید دقت داشته باشیم که منظور از احتمال تغییر رای در دیوان عالی کشور هرگز این نیست که دیوان حکم جدیدی را جدای از دادگاه عمومی و دادگاه تجدید نظر به طرفین اعلام می‌کند. دیوان عالی کشور از بهترین قضات کشور تشکیل شده و طی جلسات متعدد به بررسی پرونده پرداخته و ممکن است رای دادگاه تجدید نظر را تائید یا ابطال کند.

جلسات دیوان عالی کشور غالباً با حضور یک قاضی مجرب و دو مستشار تشکیل می‌شود. در اکثر مواقع اگر دو نفر از سه نفر هم در جلسه حاضر باشند، جلسه دیوان عالی کشور رسمیت پیدا کرده و فرآیند رسیدگی به پرونده آغاز می‌شود. قاضی و مستشارها با بهره‌گیری از مدارک موجود در پرونده به مشورت با یکدیگر پرداخته و در پایان رای نهایی خود مبنی بر رد یا تائید حکم را اعلام می‌کنند. نظر نهایی با رای اکثریت است؛ یعنی اگر دو نفر از سه نفر حاضر در جلسه به رد یا تائید حکم نظر داشته باشند، در نهایت نظر آن‌ها نتیجه را تعیین می‌کند. در صورتی که دو نفر در جلسه حاضر باشند، این دو نفر باید به نظر یکسانی در خصوص پرونده برسند.

رسیدگی به پرونده در دیوان عالی کشور

رسیدگی به پرونده در دیوان عالی کشور چقدر طول می‌کشد؟

مدت زمان رسیدگی به پرونده در دیوان عالی کشور به حقوقی بودن یا کیفری بودن شکایات بستگی دارد. از آنجا که هر کدام از اعتراضات حقوقی و کیفری دارای انواع و موضوعات متفاوتی هستند، نمی‌توان زمان دقیقی را برای آن‌ها پیش‌بینی کرد.

دیوان عالی کشور عالی‌ترین مرجع برای رسیدگی به پرونده‌ها در تمامی مراحل بدوی و تجدید نظرخواهی است و در تهران تنها یک شعبه از این مرجع وجود دارد. با توجه به تعداد بالای پرونده‌های طرح شده در این دیوان، مدت زمان رسیدگی به پرونده‌ها معمولاً چندین ماه و حتی گاهی تا یک سال طول می‌کشد؛ اما در صورتی که فرد به قوانین مسلط باشد و مراحل رسیدگی به پرونده در دیوان عالی کشور را بداند می‌تواند به بررسی پرونده خود سرعت بدهد.

در دیوان عالی کشور علاوه بر رسیدگی به پرونده‌ها، نظارت دقیقی بر اجرای قانون در سایر محاکم نیز صورت می‌گیرد و تمامی این فعالیت‌ها زمان‌بر هستند. رسیدگی به پرونده‌ها برای احتمال تغییر رای در دیوان عالی کشور نیازمند تخصص است و فرد عادی از انجام این وظیفه نمی‌تواند برآید. از این رو، انتخاب یک وکیل کاربلد نقش مؤثری در سرعت بخشیدن به روند بررسی اعتراض در دیوان دارد.

وکیل مناسب برای رسیدگی به پرونده در دیوان عالی کشور

همان‌طور که اشاره کردیم، پرونده‌هایی که به دیوان ارجاع داده می‌شود به هیچ عنوان ساده نبوده و احتمال تغییر رای در دیوان عالی کشور پیچیده است. به جرات می‌توان گفت وکیلی که تجربه لازم در این زمینه را نداشته باشد نمی‌تواند کمک زیادی به شما در حل مشکل بکند. فقط یک وکیل کم‌تجربه می‌تواند با قاطعیت و بسیار سریع به شما قول اعاده دادرسی در دیوان عالی کشور بدهد. بهتر است در این شرایط نظر چند وکیل دیگر را پرسیده و با آن‌ها مشورت کنید.

اگر به دنبال یافتن بهترین وکیل دیوان عالی کشور هستید، دعوت می‌کنیم در این مطلب نام و مشخصات آنها را جستجو کنید.

وکیلی که برای اعاده دادرسی و جهت احتمال تغییر رای در دیوان عالی کشور از سوی شما انتخاب می‌شود می‌بایست وکیل پایه یک دادگستری بوده و دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد و بالاتر از آن باشد. وکیل مورد نظر باید فن بیان بالایی داشته باشد و از قدرت استدلال و مدارک مورد نیاز برای پیشبرد اهداف بهره گیرد. او باید ادله کافی به قاضی پرونده ارائه کرده و از تجربه بالای خود در پرونده‌های مشابه برای پیروزی در رای دیوان استفاده کند. داشتن اعتماد به نفس کافی و تسلط کامل بر قوانین از ویژگی‌های دیگر چنین وکیلی است. امید داشته باشید که با یک وکیل خوب می‌شود احتمال تغییر رای در دیوان عالی کشور را افزایش داد.

وکیل دیوان عالی کشور

کلام آخر

در این مقاله سعی کردیم در ابتدا شما را با وظایف دیوان عالی کشور آشنا کنیم. بررسی کردیم که چه نوع پرونده‌هایی به دیوان عالی کشور راه پیدا می‌کنند و روند رسیدگی به این پرونده‌ها چگونه خواهد بود. در این مطلب به طور دقیق احتمال تغییر رای در دیوان عالی کشور را ارزیابی کرده و در پایان ویژگی وکلای مناسب برای ورود به چنین پرونده‌هایی را برشمردیم. در پایان از شما دعوت می‌کنیم تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

4.5/5 - (2 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پانزده + هجده =

دکمه بازگشت به بالا