نکات حقوقی

چه پرونده هایی به دیوان عالی کشور می رسند؟ ⚖️ وظایف دیوان

آیا این سوال برای شما هم پیش آمده که دیوان عالی کشور کجاست و چه پرونده هایی به دیوان عالی کشور می رسند؟ ما در این مطلب قصد بررسی کامل این موضوع را داریم. در کشور ما علاوه بر وجود دادگاه های بدوی و تجدید نظر، مرجع قضایی دیگری وجود دارد که بر صحت آرای صادر شده از دادگاه ها نظارت می کند و می توان گفت که عالی ترین مرجع قضایی در دادگاه های حقوقی و کیفری کشور است. دیوان عدالت اداری نیز در کنار دیوان عالی کشور قرار دارد و هر دو از مهمترین مراجع رسیدگی به پرونده ها هستند. در ادامه بررسی خواهیم کرد دیوان عالی کشور کجاست و چه پرونده هایی را بررسی می کند، لطفا تا انتهای این مطلب، در مجله حقوقی برترین وکیل همراه ما باشید.

دیوان عالی کشور

مطابق اصل 161 قانون اساسی، دیوان عالی کشور تشکیل شده است. عالی ترین مرجع قضایی کشور است که بر سایر مراجع قضایی نظارت دارد. طبق اصل 161 هدف از تشکیل دیوان عالی کشور “نظارت بر اجرای صحیح قوانین در محاکم و ایجاد وحدت رویه قضایی و انجام مسئولیت هایی که مطابق قانون به آن محول شده است براساس ضوابطی که رئیس قوه قضاییه تعیین می کند”، دیوان عالی کشور تشکیل شده است.

رسیدگی به پرونده هایی که وارد دیوان عالی کشور می شوند از عهده ی هر شخصی برنمی آید. پرونده هایی که وارد دیوان عالی کشور می شود، بارها توسط قضات در دادگاه های بدوی و تجدیدنظر بررسی شده اند لذا دیوان عالی کشور آخرین مرجعی است که رای صادر می کند و رای صادر شده در دیوان عالی قابل تجدید نظرخواهی نیست.

اگر پرونده ای در دیوان عالی کشور دارید این نکته را در نظر بگیرید که هر وکیلی توانایی حضور در این مرجع قضایی را ندارد، دانش کافی، تجربه و سابقه موفق در این دیوان از جمله ویژگی های یک وکیل است که می تواند در پروسه بررسی پرونده در دیوان عالی کشور به شما کمک کند. اگر به وکیل نیاز دارید می توانید به مطلب بهترین وکیل دیوان عالی کشور مراجعه نمایید تا با وکلای متخصص در این مرجع قضایی آشنا شوید.

چه پرونده هایی به دیوان عالی کشور می روند

شعب دیوان عالی کشور

دیوان عالی کشور تشکیل شده از سه شعبه حقوقی، کیفری و تشخیص است که هر کدام وظایف مشخص و جداگانه ای دارند. هر دو شعبه حقوق و کیفری دیوان عالی کشور به منظور رسیدگی به فرجام خواهی تشکیل شده اند. در هر شعبه دو قاضی عالی کشور حضور دارند که یکی از آنها رئیس و دیگری قاضی مستشار است و همینطور در شعب تشخیص نیز پنج قاضی حضور دارند.

  • شعب حقوقی

در شعب حقوق دیوان عالی کشور فرجام خواهی آرای حقوقی انجام می شود.

  • شعب کیفری

در شعب کیفری دیوان عالی کشور علاوه بر فرجام خواهی، درصورتی که در خواست فرجام خواهی برای ری کیفری اصراری بدون تجدید نظر در خواست شود، در شعبه کیفری مورد بررسی قرار می گیرد.

  • شعب تشخیص

پس از اعاده دادرسی، رئیس قوه قضاییه با در نظر داشتن این موضوع که رای صادر شده خلاف شرع بین است، شعبه تشخیص به بررسی خلاف شرع بین بودن رای صادر شده می پردازد. لذا در صورتی که رای صادر شده خلاف شرع بین تشخیص داده شود، وظیفه شعبه تشخیص این است که رای را نقض نموده و موضوع را بررسی کند.

چه پرونده هایی به دیوان عالی کشور می رود

وظایف دیوان عالی کشور

مطابق اصل 161 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، وظایفی که دیوان عالی کشور به عهده دارد به شرح زیر می باشد:

  • نظارت بر حسن اجرای قوانین
  • رسیدگی به اتهامات و تخلفات رئیس جمهور نسبت به وظابف قانونی
  • رسیدگی به اعتراض ارای دادگاه کیفری یک و دادگاه نظامی یک و دادگاه انقلاب و احکام دادگاه های عمومی حقوقی
  • ایجاد رای وحدت رویه در صورتی که یک موضع حقوقی یا کیفری، زمانی که آرای متفاوتی از دادگاه های مختلف صادر شود، دیوان عالی کشور در این شرایط وظیفه دارد برای اینکه برای دادگاه ها ییک رویه ثابت ایجاد شودیک رای واحدی صادر می کند تا دادگاه ها از آن رای تبعیت کنند.

چه زمانی پرونده به دیوان عالی کشور فرستاده می شود؟

در کشور ما نیز همچون دیگر کشورها، مراجع قضایی رده بندی های متفاوتی دارند. در کشورما همانطور که در ابتدای مقاله نیز اشاره کردیم، دیوان عالی کشور بالاترین مرجع قضایی است که شعب متفاوتی دارد و در هر شعبه قضات متبحر و باسابقه ای مشغول به بررسی پرونده ها هستند. زمانی پرونده به این دیوان می رسد که مهم و سنگین باشد.

بروز کوچکترین خطا در این پرونده ها، صدمات جبران ناپذیری را برای دو طرف دعوی به وجود می آورد. پس در جواب سوال پرونده در چه زمانی به دیوان عالی میرود؟ باید گفت لذا زمانی که از دادگاه های متفاوت رای های متنوعی در مورد یک مسئله حقوقی یا کیفری صادر شود، در این حالت بهتر است پرونده به دیوان عالی کشور فرستاده شود تا یک حکم ثابتی برای آن صادر گردد تا تمامی دادگاه ها از آن پیروی کنند.

دیوان عالی کشور جز در موارد استثنایی به ماهیت پرونده ها وارد نمی شود، بدین معنی که صرفا مطابقت و عدم مطابقت پرنده با قوانین کشور را بررسی نموده و رای خود را صادر می کند.

ارجاع پرونده به دیوان عالی کشور

ویژگی پرونده هایی که وارد دیوان عالی کشور می شوند؟

در صورتی که هر یک از طرفین دعوی به حکمی که از دادگاه های عمومی و تجدید نظر صادر می شود اعتراض داشته باشند باید با مدارکی که در دست دارند در دیوان عالی کشور شکایت خود را ثبت کنند. اما باید بدانید که شکایت در دیوان عالی کشور با شکایت در دادگاه های عمومی فرق دارد و به این راحتی ها نیست.

پرونده هایی که به دیوان عالی کشور ارجاع داده می شود. باید در ابتدا در دادگاه های عمومی و تجدیدنظر بررسی شده باشند. لذا در صورتی که رای صادر شده در دادگاه عمومی با دادگاه تجدیدنظر تفاوت داشته باشد و قاضی بدون اینکه به مدارک توجه کند تصمیم گرفته باشد. در این حالت طرف پرونده می تواند در دیوان عالی کشور اعتراض کرده و بررسی های بیشتر را به این مرجع قضایی بسپارد.

مدت زمان رسیدگی به پرونده در دیوان عالی کشور

سوال مهمی که ممکن است برای شما پیش بیاید، مدت زمان رسیدگی به پرونده در دیوان عالی کشور است، باید گفت که این مدت زمان به حقوقی یا کیفری بودن اعتراضات وارد شده به دیوان عالی کشور ربط دارد. لذا هر کدام از این اعتراضات حقوقی و کیفری نیز انواع متفاوتی دارند و نمی توان مدت زمان مشخصیی را برای رسیدگی به پرونده ها تعیین نمود.

دیوان عالی کشور عالی ترین مرجع برای رسیدگی به پرونده ها در تمامی مراحل بدوی و تجدید نظرخواهی است و در تهران تنها یک شعبه از این مرجع وجود دارد. با توجه به تعداد بالای پرونده های طرح شده در این دیوان، مدت زمان رسیدگی به پرونده ها معمولا چندین ماه و حتی گاهی تا یک سال طول می کشد. اما در صورتی که فرد به قوانین مسلط باشد و مراحل رسیدگی به پرونده در دیوان عالی کشور را بداند می تواند به بررسی پرونده خود سرعت بدهد.

این مرجع قضایی علاوه بر رسیدگی به پرونده های مطرح شده، وظیفه نظارت بر اجرای صحیح حقانون در مراجع مختلف و صدور ارای وحدت رویه و … را دارد و همین دلایل موجب می شود تا پیگیری پرونده ها در دیوان عالی کشور طولانی شود.

رسیدگی و پیگیری پرونده در این مرجع قضایی باید توسط فردی متخصص انجام شود، از آن جهت که افراد ادی اطلاعات حقوق کمی دارند، لذا نمی توانند از حقوق خود در این دیوان به خوبی دفاع کنند بهترین راهکار برای سرعت بخشیدن و کسب رای مطلوب، مراجعه به وکیل دیوان عالی کشور است.

آیا احتمال تغییر رای در دیوان عالی کشور وجود دارد؟

اگر این سوال برای شما هم پیش آمده باید گفت که بله احتمال تغییر رای در دیوان عالی کشور وجود دارد اما به این راحتی ها نیست. زمانی که پرونده ای برای بررسی های بیشتر وارد دیوان عالی کشور می شود جمعی از قضات برجسته آن را برسی می کنند و رایی را صادر می کنند که کمترین احتمال خطا را دارد.

برای تغییر حکم صادر شده از دیوان عالی باید اعاده دادرسی انجام شود که البته در مواردی خاص و ویژه قابل اجرا می باشد. شرایط اعاده دادرسی بسیار پیچیده تر از چیزی است که فکر کنید. اگر قصد این کار را دارید بهترین راه حل مراجعه به بهترین وکیل اعاده دادرسی در تهران است.

اعاده دادرسی همان باطل کردن حکم صادر شده است و باتوجه به این که حکم از دیوان عالی کشور صادر گردیده، مراحل اعاده دادرسی آن سخت خواهد بود.

اعاده دادرسی به حکم دیوان عالی کشور در چه مواردی وجود دارد؟

  • اگر شخصی به جرم قتل در زندان منتظر قصاص باشد و شخصی که قصد کشتن او را داشته است زنده باشد، می توان درخواست اعاده دادرسی کرد.
  • اگر جرمی اتفاق افتاده که یک نفر می توانسته انجام دهد اما چندین نفر محکوم شده اند، در اینجا نیز می توان به حکم صادره اعتراض و درخواست اعاده دادرسی کرد.
  • اگر حکمی برای شخصی صادر شود اما بعد از گذشت مدتی مشخص گردد که فرد دیگری نیز در آن جرم شریک بوده، می توان اعاده دادرسی کرد.
  • اگر شخصی در زندان باشد و به نام او جرمی او ثبت شود، می تواند برای جرم دوم که انجام نداده است اعاده دادرسی کند.
  • گاهی فردی به جرمی محکوم می شود اما با گذشت زمان قاضی پی می برد که در ابتدا اشتباه کرده و آن فرد بی گناه است. در این مواقع نیز می توان اعاده دادرسی کرد.
  • گاهی شخصی به جرمی محکوم می شود و بعدا قاضی پی می برد که عملی انجام شده توسط آن فرد جرم نبوده، در این حالت هم امکان اعاده دادرسی وجود دارد.

کلام آخر

مطابق مطالبی که در مقاله اشاره کردیم، دیوان عالی کشور در کنار مراجع عمومی، مراجع استثنایی و دادسراها از مراجع مهم قضایی کشور است و وظیفه نظارت بر عملکرد دادگاه ها و کنترل دقیق عملکرد محاکم را دارد. در این مطلب به بررسی کامل دیوان عالی کشور پرداختیم و گفتیم که چه پرونده هایی به دیوان عالی کشور می رسند؟ امیدوارم مطالب برای تان مفید بوده باشد، همچنین می توانید مطالب مرتبط را در سایت مطالعه فرمایید و در انتها اگر سوال، انتقاد و پیشنهادی دارید در بخش دیدگاه ها برای ما ارسال کنید.

3.8/5 - (6 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 + شانزده =

دکمه بازگشت به بالا