موارد مهم در متن عریضه نویسی شکایت ⚖️【سال1402】
گاهی ممکن است هر یک از اعضای جامعه با اختلافاتی حقوقی دست به گریبان باشد که حل و فصل آن ها در شرایط عادی غیر ممکن به نظر می رسد. در این بین فرد تنها راه رسیدن به مقصود را مراجعه به مقامات قضایی می بیند تا شاید از این طریق بتواند خواسته های خود را محترمانه مطرح کرده و در نهایت به اهداف خود دست پیدا کند. از این رو، عریضه نویسی را می توان پل ارتباطی بین مردم و محاکم قضایی به شمار آورد. باید اشاره داشتیم باشیم که تنظیم عریضه همواره تابع قوانین و مقرراتی است و یک امر کاملا تخصصی محسوب می شود. در این مقاله سعی داریم اطلاعات جامعی در این خصوص به شما ارائه دهیم تا دیدی جامع تر برای ارائه خواسته های خود اقدام نمایید. پس تا انتهای مقاله در مجله حقوقی برترین وکیل با ما همراه باشید.
عریضه نویسی به چه معناست؟
عریضه نویسی به معنای بیان کامل شرح حال و درخواست است. تنظیم عریضه سابقه ای دیرینه دارد و در زمان امامان معصوم رواج بسیاری داشته است. در واقع زمانی که شخصی بخواهد خواسته ای را از بزرگان دین و حکومت مطالبه کند، نسبت به تحریر عریضه اقدام می کند. در واقع تنظیم عریضه جایگزین مطرح کردن شفاهی خواسته ها شده است. در واقع با تحریر عریضه، درخواست شخص به صورت دقیق تر و محترمانه تری به صاحب منصبان ابلاغ می شود.
دقت داشته باشید که برای تنظیم و ارسال عریضه لازم است قواعد و اصولی را رعایت کنید. هرگز نمی شود خواسته را به هر شکلی که می شود و به آن تمایل دارید، مطرح کنید. در صورتی که فرد از این اصول و نیز روال تقدیم عریضه به طور کامل بی اطلاع است، می بایست انجام چنین اموراتی را به افراد کاردان و مطلع در این زمینه بسپارد و از مهارت های آن ها استفاده کند. امروزه عریضه نویس های با تجربه ای وجود دارند که شما به سبب دانش حقوقی می توانید روی کمک آن ها حساب باز کنید.
در کتب فقهی به مسئله عریضه نویسی اشاره شده است. در این کتب منظور از تنظیم عریضه چنین ذکر است: عرض حال شخصی در نزد بزرگان به منظور چاره جویی در خصوص مشکل پیش آمده. این کار به طور معمول از سوی افراد با رتبه اجتماعی پایین تر برای چاره جویی از افراد با رتبه اجتماعی بالاتر صورت می پذیرد. امروزه منظور از عریضه همان متون حقوقی است که توسط افراد جامعه به مقصد محاکم قضایی ارسال شده و در بردارنده مهم ترین خواسته های آن ها از مسئولین است.
عریضه نویس کیست؟
اکنون که سعی داریم در خصوص عریضه نویسی اطلاعاتی را به شما ارائه دهیم لازم است در ابتدا تعریف دقیقی از عریضه را در ذهن خود داشته باشید. باید دقت داشته باشید که عریضه نوعی نامه حقوقی به شمار می آید. در واقع اگر کسی تنکن مالی مناسب برای به خدمت گرفتن وکیل و نیز تامین هزینه های پرونده را در اختیار نداشته باشد می تواند برای تحریر عریضه اقدام نماید. چنانچه فردی توانایی مالی مناسبی برای دادرسی را در اختیار نداشته باشد، نسبت به عریضه نویسی اقدام می کند.
در واقع عریضه نویس کسی است که درخواست افراد درگیر در یک پرونده را به مراجع قضایی اعلام می دارد. همواره در اطراف دادگاه ها و سایر محاکم قضایی با افرادی رو به رو می شویم که در اصطلاح به آن ها عریضه نویس می گویند. این افراد تجربه بالایی در تحریر عریضه به دست آورده اند و همواره برای نوشتن عریضه مربوط به طلاق، خانواده و… اقدام می کنند. عدم بهره مندی از دانش حقوقی باعث می شود تا عریضه به غلط تحریر شود و در اینجاست که فرد نمی تواند به منافع خود دست پیدا کند.
باید اشاره داشته باشیم که در خصوص عریضه نویسی و تکمیل مسائل مربوط به درخواست هیچ قانون مدونی وجود ندارد. اما می توان این نکته را اذعان نمود که محتوای عریضه می بایست در شان و مقام دادگاه باشد و درخواست فرد را به روشنی و به وضوح به دادگاه ارائه دهد. زمانی که سعی داریم عریضه نویسی کنیم لازم است به این نکته همواره توجه داشته باشیم که می بایست در ابتدا شرح مختصری در خصوص سابقه موضوع یا مشکل پیش آمده را به دادگاه شرح دهیم.
در گام نخست لازم است به موضوع عریضه اشاره کنید و در پایان می بایست خواسته خود از محاکم قضایی را مطرح نمایید. همواره باید خواسته خود را به صورت خلاصه مطرح کنید. چرا که تعداد بالای متون ارجاع شده به دادگاه باعث می شود تا عریضه های طولانی به طور کامل مطالعه نباشند. در واقع برای مطالعه متون بسیار طولانی در دادگاه حوصله ای نیست. همواره ممکن است افرادی به دلیل ضعف دانش حقوقی تفاوت لایحه و عریضه را ندانند. از این رو سعی داریم در ادامه مطلب اطلاعات جامعی در این خصوص به شما ارائه دهیم.
مواردی که می بایست در عریضه نویسی به آنها توجه داشت
باید دقت داشته باشیم که عریضه نویسی تابع شرایط و قواعد خاصی می باشد. در واقع تسلط به این قواعد می تواند منجر به تنظیم دقیق عریضه شود. در صورتی که عریضه ای به درستی نگارش شود و در آن کلیه نکات حقوقی به طور کامل ذکر گردد، فرد با سهولت بیشتری می تواند به حقوق قانونی خود دست پیدا کند. در ادامه سعی داریم شما را با برخی از نکات مهم در خصوص تحریر عریضه آشنا کنیم:
- همان طور که در بالا نیز به آن اشاره نمودیم، عریضه نویس می بایست از تحریر و تنظیم عریضه های طولانی جدا اجتناب کند. چرا که عریضه های طولانی در دادگاه ترتیب اثر داده نمی شوند و ممکن است حوصله ای برای مطالعه آن ها وجود نداشته باشد. از سوی دیگر در صورت به درازا کشیدن عریضه ممکن است فرد از تمرکز بر روی خواسته های خود دور شود.
- نکته مهمی که لازم است در هنگام عریضه نویسی به آن توجه کنید این است که از تشریح مفاد قانونی و اشاره مستقیم به متن آن بپرهیزید. دقت داشته باشید چنانچه نیاز است در عریضه خود به قانونی اشاره داشته باشید، تنها کافی است شماره مواد مربوط به قانون را ذکر کرده و از بیان متن قانون خودداری نمایید.
- تنها در صورتی می توان در عریضه توضیحات اضافه بیان کرد که قصد داشته باشیم مسئله را به طور کامل برای مقامات قضایی شرح دهیم. در غیر این صورت توضیحات اضافه باعث طولانی شدن عریضه و عدم تمرکز بر روی موضوعات اصلی می شود.
- عریضه نویس همواره باید این نکته را مد نظر قرار دهد که نکات ذکر شده در متن عریضه نباید خلاف قانون باشد یا آن را تضعیف نماید. از این رو، می توان گفت که تسلط شخص عریضه نویس بر مفاد قانون می بایست به میزان قابل توجهی باشد.
- عریضه نویس باید تمام تلاش خود را به کار بگیرد تا با استفاده از مواد قانونی، فرد دخیل در پرونده را به منافع خود برساند. او همواره باید دقت ویژه ای بر روی خواسته های فرد داشته باشد تا بتواند خواسته ها و دغدغه های او را به درستی به مقامات قضایی ارائه داده و برای حل مشکل او تلاش نماید.
- همواره باید به این نکته توجه شایانی داشته باشید که برای عریضه نویسی و مسائل مربوط به آن قانون مدونی در نظر گرفته نشده است. بنابراین در این خصوص تجربیات عریضه نویس می تواند به عنوان یک عنصر مهم شما را در رسیدن به خواسته هایتان یاری کند.
- قانون آیین دادرسی مدنی در مفاد خود به بیان موضوعات مختصری در خصوص عریضه نویسی پرداخته است که اطلاع از آن ها می تواند شخص را در رسیدن به اهداف تعیین شده یاری کند.
در عریضه باید چه اطلاعاتی ذکر شود؟
باید توجه داشته باشید که در عریضه نویسی لازم است به نکات مهمی در متن حقوقی خود ارائه داشته باشید. در واقع ناقص بودن اطلاعات درون عریضه باعث می شود تا به خواسته های شخص در محاکم قضایی ترتیب اثر داده نشود. برخی از اطلاعات مهمی که می بایست در متن عریضه ذکر شود به شرح زیر می باشد:
- لازم به ذکر است که خواهان می بایست تمامی مشخصات هویتی خود را به درستی در متن عریضه ذکر نماید.
- در صورتی که تنظیم عریضه را به یک وکیل با تجربه و خبره سپرده اید، لازم است مشخصات کامل وی را نیز در متن ذکر کنید.
- مشخصات کامل خوانده نیز می بایست در عریضه ذکر شود. نام و نام خانوادگی، نام پدر، محل سکونت، شغلی که خوانده در آن فعالیت دارد و… از جمله مهم ترین اطلاعات است.
- در شرایطی که خواهان خواسته ای مالی دارد که برای آن نسبت به تنظیم عریضه اقدام کرده است، می بایست بهای درخواست خود را نیز به طور دقیق ذکر نماید.
- لازم است لیست کاملی از مواردی که خواهان مستحق دریافت آن ها می باشد را در متن عریضه ذکر نمایید.
- در صورتی که خواهان ادله و شواهدی در اختیار دارد که به اثبات خواسته او کمک می کند، لازم است این ادله و مستندات را به عریضه ضمیمه نماید و در متن عریضه از مقامات قضایی درخواست نماید که به این مستندات توجه ویژه ای داشته باشند.
- امضا و اثر انگشت خواهان می بایست در پایین دادخواست رویت شود.
- در صورتی که مشخصات کامل قیم یا متولی در عریضه ذکر نگردد به این معناست که خود خواهان در صدد تحریر و تنظیم عریضه بر آمده است.
ارکان عریضه نویسی
لازم است بدانید که فرد عریضه نویس که قصد ارائه درخواست به دادگاه را دارد می بایست در سلامت کامل عقلی باشد. علاوه بر خواهان، ولی و قیم او نیز می توانند عریضه تنظیم نموده و به دادگاه ارائه دهند و تامین منافع قانونی شخص را از دادگاه مطالبه نمایند. در خصوص سن عریضه نویس در قانون سخنی به میان نیامده است. همچنین باید دقت داشته باشید که عریضه دارای ارکانی است که در ادامه به برخی از مهم ترین آن ها اشاره خواهیم داشت:
- عریضه می بایست به طور حتم به زبان فارسی نگارش شود. دقت داشته باشید که تسلط بر قوانین نگارشی زبان فارسی و رعایت لحن رسمی در آن الزامی است.
- در متن عریضه لازم است مشخصات هویتی افراد درگیر در پرونده اعم از خواهان و خوانده به طور کامل ذکر شود. چرا که ناقص بودن اطلاعات باعث می شود تا دادگاه به آن ترتیب اثر ندهد.
- خواسته های خواهان می بایست به طور دقیق شرح داده باشد. روشن بودن خواسته و دغدغه های فرد از تنظیم عریضه، باعث می شود تا دادگاه در مدت زمان کمتری به آن رسیدگی کرده و به خوبی متوجه منظور فرد شود.
- در صورتی که قصد دارید چند خواسته را در متن عریضه مطالبه کنید، لازم است ارتباط میان آن ها را نیز برای مقامات قضایی شرح دهید.
- در خواسته های مالی که توسط عریضه به دادگاه ابلاغ می شود، لازم است ارزش خواسته را نیز مشخص نمایید.
- لازم است فرد کیفری یا حقوقی بودن دادخواست خود را نیز به طور دقیق مشخص کند.
- خواسته های مالی خواهان باید به ریال مطرح شوند و واحدهای پول غیر رسمی کشور مورد قبول نیست.
- خواهان می تواند علاوه بر خواسته خود مطالبات دیگری نیز داشته باشد. از این موارد می توان به هزینه دادرسی، حقوق وکیل، خسارت تأخیر در تأییدیه و… اشاره کرد.
- تنها ذکر ادعا در متن عریضه کفایت نمی کند و شخص لازم است مدارک و مستنداتی که برای اثبات ادعای خود در اختیار دارد را نیز به مقامات قضایی ارائه دهد.
هزینه عریضه نویسی چقدر است؟
در بالا اشاره داشتیم که عریضه نویسی تابع قواعد و مقرراتی است. در صورت رعایت این اصول است که فرد می تواند به درستی خواسته های خود را به مقامات مسئول در محاکم قضایی ارائه داده و امید داشته باشد که به حقوق قانونی خود در کمترین زمان ممکن و با سهولت بیشتری دست پیدا می کند. در این بین اشاره داشتیم که به دلیل تخصصی بودن تنظیم عریضه های قضایی لازم است این کار را به یک فرد با تجربه در این حوزه بسپارید و در عوض هزینه های مربوط به آن را متقبل شوید.
وکیل و یا هر فرد دارای دانشی که برای تحریر عریضه مورد نظر شما اقدام می کند با تمامی اصول نگارشی و نیز نکات حقوقی آشنایی کامل دارد و می توانید نتیجه بهتری را از تقدیم عریضه متصور باشید. به طور دقیق نمی توان در خصوص هزینه عریضه نویسی سخن به میان آورد. این هزینه ممکن است بسته به موضوع متن حقوقی مورد نظر متفاوت باشد. برای مثال هزینه تنظیم لایحه دفاعیه کاملا متفاوت از تنظیم دادخواست طلاق است. از سوی دیگر ممکن است تجربه وکیل نیز در هزینه مورد نظر نقش داشته باشد.
لزوم مراجعه به وکیل برای عریضه نویسی
هرگز نباید از این نکته غافل باشید که عریضه نویسی و مسائل مربوط به آن، یک امر کاملا تخصصی و حقوقی است. چنانچه دانش حقوقی لازم برای تحریر انواع عریضه های قضایی را در اختیار ندارید و نیز با روال ارسال عریضه ها آشنا نیستید، بهتر است در این راه روی تجربیات و دانش حقوقی یک وکیل خبره و مجرب حساب ویژه ای باز کنید. وکیل می تواند به واسطه سال ها سابقه ای که در این کار دارد، شما را به بهترین شکل یاری دهد و مطلوب ترین نتایج را برای شما حاصل نماید.
وکیل با قواعد نگارشی به طور کامل آشنا است و می تواند لحن متن را به گونه ای تنظیم نماید که تاثیر بیشتری بر روی مقامات قضایی داشته باشد. بهترین وکیل تهران قادر است خواسته های فرد را به طور دقیق ذکر نماید و از دادگاه درخواست نماید تا به آن ها رسیدگی کند. اگر قصد تحریر و تنظیم انواع دادخواست، اظهارنامه قضایی، لایحه دفاعیه، شکواییه یا مواردی از این جنس را دارید لازم است به دنبال وکیل شاخص و مطرح در این زمینه باشید تا در کمترین زمان ممکن به خواسته های خود دست پیدا کنید.
کلام آخر
از اینکه تا پایان مقاله در کنار ما بودید از شما تشکر می کنیم. در این مقاله آموختیم که عریضه نویسی راهی موثر برای ارائه خواسته های مشروع به محاکم قضایی است. همچنین اشاره داشتیم که عریضه نویسی تابع قواعد و مقرراتی است که این کار را به امری تخصصی تبدیل کرده است. در ابتدا تعریف دقیقی از عریضه ارائه دادیم و در ادامه مقاله به این موضوع اشاره داشتیم که در عریضه می بایست چه نکاتی را ذکر نماییم. در پایان مطلب نیز هزینه های مربوط به تحریر عریضه را مورد بررسی قرار دادیم. اکنون از شما درخواست می کنیم که اگر تجربه ای در این خصوص دارید، آن را در قسمت دیدگاه با سایر مخاطبان سایت برترین وکیل به اشتراک بگذارید.