نکات حقوقی

هزینه وکیل برای تقسیم ترکه ⚖️【سال1403】

یکسری از وکلا در زمینه پرونده ها و دعاوی مرتبط با انحصار وراثت و تنظیم وصیت نامه فعالیت می کنند و افراد می توانند مشکلات عدیده در زمینه ارث و میراث را با وکیل مربوطه در میان بگذارند و راهنمایی های لازم را در این زمینه دریافت کنند. بی شک بهترین راه حل جهت حل مشکلات مربوط به ارث و میراث، پرداخت هزینه وکیل برای تقسیم ترکه و دریافت مشاوره های لازم از او می باشد و گاهاً افراد به دلیل ناآگاهی از قوانین دچار مشکلات بسیار زیادی می شوند. در ادامه مقاله جزئیات بیشتری در این خصوص در اختیارتان قرار می دهیم. خواهشمندم تا پایان مقاله در برترین وکیل همراه ما باشید.

شرایط درخواست تقسیم ترکه چگونه است؟

ترکه در لغات حقوقی به معنای دارایی به جا مانده از شخص متوفی می باشد که خالص و تصفیه شده نیست. به این معنی که طلب ها و دیون شخص متوفی را نیز شامل می شود. با توجه به قوانین حقوقی کشور، دیون به ترکه تعلق دارد. در وهله اول دیون و واجبات مالی متوفی می بایست پرداخت گردد. تصفیه ترکه نیز به معنای خرج کردن دیون و وصیت از ترکه می باشد و در این صورت آنچه که از شخص متوفی باقی می ماند، میان وارثان تقسیم می شود.

تقسیم ترکه به این معنی است که سهم و حق هر وارث به صورت جداگانه تعیین می شود، شراکت در اموال از بین می رود و سهم هر فرد در تصرف انحصاری او قرار می‌ گیرد. بنابراین تقسیم ترکه در معنای خاص دارای مفهومی بسیار نزدیک به افراز می باشد. برخی از شرایط خاص درخواست تقسیم ترکه عبارت است از:

شرایط درخواست تقسیم ترکه چگونه است؟
  • درخواست تقسیم باید به صورت کتبی و شامل یک سری موارد خاص باشد
  • ورثه و اشخاص دیگری که ترکه باید میان آنها تقسیم شود و سهم هر یک مشخص شود
  • نام و مشخصات درخواست کننده متوفی و وکیل درخواست کننده تقسیم ترکه قید شود
  • هرگاه یکی از ورثه غایب یا محجور باشد، ابتدا می بایست برای این فرد امین یا قیم تعیین گردد و پس از آن درخواست تقسیم ارائه شود
  • نسبت به درخواست تقسیم ترکه، مرور زمان جاری نیست و افرادی که دارای حق در تقسیم هستند وکیل آنها همه وقت می تواند با داشتن وکالت تام الاختیار، این درخواست را ارائه کند.
  • در شرایطی که فرد صغیر بین ورثه وجود داشته باشد و قیم او طرف دعوای تقسیم ترکه قرار گرفته باشد، مطابق قانون امور حسبی نیازی به اقامه دعوا علیه اداره سرپرستی نمی باشد.

برای دریافت مشاوره حقوقی تلفنی با وکیل، لطفا فرم زیر را پر کنید.

هزینه مشاوره تلفنی: ۳۰۰ هزار تومان

دیوان تقسیم ترکه کدامند؟

آن دسته از دیون که پیش از تقسیم ترکه از طریق وکیل انحصار وراثت مشخص و میزان مبلغ آن از مال و اموال ترکه جدا می شوند عبارت است از:

  • نفقه و مهریه زن
  • هزینه های پزشکی
  • حقوق خدمه و کارگران
  • هزینه وکیل برای تقسیم ترکه
  • مطالبات اموال اشخاصی که تحت نظر متوفی بوده
  • هزینه های واجب و ضروری برای شخص متوفی مانند هزینه کفن و دفن
  • دیون وابسته به اعیان ترکه نظیر دین دارای وثیقه که این دین پس از کفن و دفن فرد متوفی و دیگر موارد در اولویت قرار دارد

موانع و مشکلات تقسیم ترکه

انحصار وراثت به طور معمول دارای یک سری پیچیدگی‌ ها و سختی های خاصی می باشد، با مراجعه کردن به یک وکیل مجرب و کاربلد می توان این قبیل مسائل را در سریع ترین زمان ممکن و با پرداخت کمترین هزینه به سود وارث به پایان رساند. به عنوان مثال ممکن است شرایطی پیش آید که وارث بدون مراجعه به وکیل پرونده خود را تا مرحله خاصی پیش ببرد اما به علت مشکل کوچکی ناچار به تنظیم دادخواست جدید و طی کردن دوباره تمام مراحل می شود.

همچنین ممکن است شرایطی رخ دهد که در یک پرونده حقوقی تمامی وراث نسبت به تقسیم وراثت توسط یک وکیل ارث و انحصار وراثت اقدام کرده و هزینه وکیل برای تقسیم ترکه را پرداخت کنند. این امکان نیز وجود دارد که یک یا چند نفر از وراث نسبت به انحصار وراثت همکاری لازم را نداشته باشند. این مسئله یکی از مهم‌ ترین مسائلی است که بر سر راه تقسیم ارث و میراث قرار می گیرد. البته ممکن است یکی از وراث در خارج از کشور زندگی کند و نسبت به انحصار وراثت تمایل چندانی نداشته باشد.

موانع و مشکلات تقسیم ترکه

عدم همکاری وراث در تقسیم مال و اموال با مشاوره گرفتن از یک وکیل مجرب به راحتی قابل حل می باشد. از دیگر مشکلات عدیده ای که ممکن است در پرونده انحصار وراثت رخ دهد، ناقص بودن مدارک شخص متوفی و وارث است. ممکن است مدارکی مانند استشهادیه، گواهی فوت و … موجود نباشند. در این صورت وکیل انحصار وراثت می تواند نسبت به تکمیل مدارک تقسیم ارث و میراث اقدام کند.

یکی دیگر از مشکلاتی که در زمینه تقسیم ترکه وجود دارد، عدم آگاهی از میزان دقیق و مشخص دارایی فرد متوفی است. این مشکل با مراجعه به وکیل و پرداخت هزینه وکیل برای تقسیم ترکه قابل حل است. وکیل با داشتن مجوزهای لازم نسبت به استعلام اموال منقول و غیرمنقول فرد متوفی اقدام می کند. بدین ترتیب می‌ توان از کلیه اموال شخص متوفی آگاهی پیدا کرد.

مهمترین نکات در تقسیم ترکه

یک وکیل تقسیم ترکه می بایست به موارد زیر توجه زیادی داشته باشد که عبارتند از:

مهر و موم ماترک: منظور از مهر و موم ماترک در واقع اقداماتی است که باید توسط وکیل تقسیم ترکه نظارت شود چرا که برای جلوگیری از هرگونه دخل و تصرف در اموال می باشد.

تحریر ماترک: شورای حل اختلاف با توجه به درخواست ورثه یا وکیل ارث اقدام به تهیه لیستی از دارایی شخص متوفی می کند که در این لیست نام کلیه اموال منقول و غیرمنقول و بهای آن ها، حقوق و مطالبات وابسته، بدهی‌ های متوفی درج می گردد. این کار با هدف تعیین نمودن دقیق میزان ماترک انجام می شود.

مهمترین نکات در تقسیم ترکه

قبول یا رد ترکه: واکنش وراث برای مال و اموال ترکه به سه روش قابل پیش بینی است که عبارت است از:

  • در حالت اول وارث ترکه را به شکل مطلق می پذیرد و نسبت به بدهی های فرد متوفی ادعای مسئولیت می کند
  • در حالت دوم وارث ترکه را به شکل هر چه تحریف شده قبول می کند
  • در حالت سوم ترکه را نمی‌ پذیرد یعنی نسبت به کلیه بدهی متوفی هیچ گونه مسئولیت پرداختی را بر عهده نمی گیرد

تسویه ماترک: تسویه ماترک به درخواست وکیل تقسیم ترکه یا وارث جهت پرداخت بدهی های شخص فوت شده و آزاد کردن اموال او انجام می گیرد.

تقسیم ماترک: پس از انجام کلیه مراحل فوق الذکر، نوبت به مرحله تقسیم ترکه می رسد که افراد امین یا وکیل تقسیم ترکه شروع به تقسیم اموال میان ورثه ها می کنند. در صورتی که وراث رضایت نداشته باشند، می توانند به شورای حل اختلاف یا دادگاه شکایت کنند.

مدت زمان و هزینه تقسیم ترکه

به صورت کلی تقسیم ترکه چندین ماه زمان می برد اما به صورت دقیق نمی توان گفت که چند ماه طول می کشد چرا که از طرفی عمدتاً از زمان صدور گواهی انحصار وراثت تا زمان تقسیم ترکه و مطالبه سهم ارث از طریق دادگاه بین پنج ماه تا هفت ماه زمان می برد. اما در رابطه با هزینه‌ های تقسیم ترکه می بایست اینگونه ذکر شود که در خصوص هزینه دادرسی این مبلغ در دفاتر خدمات قضایی تعیین می‌ شود.

برای تقسیم ترکه در صورتی‌ که نتوان اموال را تقسیم بندی نمود و مال مشاع باشد، می بایست دادگاه دستور فروش مال را صادر کند. پس از آن ترکه به مزایده گذاشته خواهد شد و سهم ورثه به‌ صورت جداگانه در صندوق دادگستری واریز می‌ گردد.

مدت زمان و هزینه تقسیم ترکه

نکته‌ ای که می بایست به آن توجه شود این است که گاهی اوقات ممکن است تقسیم ارث و ترکه ورثه اعتقاد بر این داشته باشد که حق او ضایع‌ شده، در این حالت اگر تقسیم با یک سند عادی انجام گیرد، فرد معترض می‌ تواند به شورای حل اختلاف مراجعه کند و به دادگاه، تقاضای تحریر و تقسیم ترکه بدهد اما اگر دلایل کافی نداشته باشد امکان دارد دعوای وی رد شود. اما در مواردی مانند تقسیم اشتباه یا تقسیم مال معیوب امکان این است که تقسیم ترکه ابطال گردد.

جهت باطل کردن تقسیم ترکه باید شکایت شود اما پس از تقسیم ترکه اگر مشخص شود که تقسیم به شکل درست نبوده با نظر دادگاه باطل اعلام می‌ شود و در پایان می بایست اینگونه گفت که اگر پرونده تقسیم یا محاسبه ترکه چه در بحث ابطال و چه به‌ صورت کلی برای تقسیم ترکه و یا سهم‌ الارث به وکیل ارث سپرده شود، معمولا مدت‌ زمان مذکور به حداقل می رسد چه‌ بسا که از هزینه‌ های اضافی نیز جلوگیری می شود.

هزینه وکیل برای تقسیم ترکه

وراث فرد متوفی با وکالت دادن به وکیل پایه یک دادگستری، انجام امورات انحصار وراثت و تقسیم ترکه را به وکیل واگذار می کنند، در نتیجه برای انجام روند انحصار وراثت و تقسیم ترکه نیازی به حضور وراث به دادگاه نمی باشد. به این صورت که وکیل برای تقسیم ترکه و انحصار وراثت به جای وراث در دادگاه و دفتر ثبت اسناد حاضر شده، گواهی انحصار وراثت را دریافت کرده و برای تقسیم ترکه متوفی اقدامات لازم را انجام می دهد.

وکیل به ازای انجام امورات دعاوی برای موکل خود، مبلغی را به عنوان حق الوکاله از موکل خود دریافت می‌ کند که میزان هزینه در قرارداد وکالت، با توافق موکل و وکیل تعیین می‌ شود و به عنوان هزینه وکیل برای انحصار وراثت محسوب می شود. بنابراین موکل موظف به پرداخت مبلغ تعیین شده برای حق الوکاله به وکیل است. در صورتی که در قرارداد وکالت، مبلغی برای حق الوکاله تعیین نشود، موکل، طبق تعرفه‌ های قانونی تصویب شده از سمت قوه قضاییه، باید حق الوکاله وکیل دادگستری را پرداخت کند.

کلام آخر

با تشکر از تمامی شما عزیزان که تا پایان مقاله همراه ما بودید. در مقاله هزینه وکیل برای تقسیم ترکه شما را با شرایط و مقررات پیچیده ای که در خصوص تقسیم ترکه وجود دارد، آشنا کردیم و اطلاعات مفیدی درباره اینکه چگونه می توان اقدامات لازم را برای تقسیم ارث انجام داد، در اختیارتان قرار دادیم. خواهشمندم نظرات و پیشنهادات خود را با در میان بگذارید.

2.7/5 - (3 امتیاز)

مینا کریمی

مینا کریمی طراح و پشتیبان سایت با 2 سال سابقه فعالیت در حوزه محتوا نویسی و بازنویسی متون حقوقی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 − 1 =

دکمه بازگشت به بالا