نکات حقوقی

تنظیم شکواییه یا شکایت توسط وکیل ⚖️+ نحوه نوشتن

امنیت، آرامش و آسایش جزو مهم ترین حقوق هر انسانی است؛ اما گاهی پیش می آید که برخی از افراد با رفتارهایشان جرمی را مرتکب می شوند که عواقب آن حقوق شما به عنوان یک شهروند را تهدید می کند. در چنین شرایطی مطابق قانون می توانید از فرد مجرم شکایت کرده و حل اختلاف و تعیین مجازات را به مراجع کیفری بسپارید. تنظیم شکایت نیازمند دانش حقوقی بالا و آشنایی کامل با قوانین و مقررات است. از این رو، مراجعه به یک وکیل مجرب و معتبر الزامی است. در این مقاله سعی داریم شما را با تنظیم شکواییه یا شکایت توسط وکیل آشنا کرده و مباحث حقوقی مربوط به آن را در حد توان تشریح کنیم.

برای ارتباط با بهترین وکیل پایه یک دادگستری تهران کلیک کنید!

تنظیم شکواییه یا شکایت توسط وکیل به چه معناست؟

در واقع شکواییه نامه ای قضایی است که وقوع جرم توسط یک فرد حقیقی یا حقوقی را گزارش می دهد. شکایت در واقع سنگ بنای اول یک پرونده کیفری است. زمانی که فردی احساس می کند در اثر ارتکاب جرم توسط شخص دیگر به او ظلمی صورت گرفته و در رسیدن به حقش متضرر شده، با تنظیم شکواییه یا شکایت توسط وکیل سعی می کند دادخواهی خود را به مراجع قضایی سپرده تا در آن جا نسبت به حل و فصل اختلافات پیش آمده اقدام شود.

فرد شاکی در متن شکواییه خود به صراحت توضیح می دهد که دلیلش از تنظیم شکایت از متشاکی چه بوده است و در این صورت است که دادگاه برای اثبات یا رد اتهام وارده شروع به رسیدگی پرونده کیفری می کند. لازم به ذکر است تا زمانی که فرد اقدام به تحریر و تنظیم شکواییه یا شکایت نکند، هیچ مرجعی قضایی خود را موظف به رسیدگی آن نمی کند. تنظیم شکواییه یا شکایت توسط وکیل شروعی بر تحقق حقوق شما است.

مطابق ماده ۱۰ قانون مرقوم، بزه دیده یا قربانی جرم، شخصی است که از وقوع جرم متحمل ضرر و زیان شده است. اگر این شخص، تعقیب مرتکب را درخواست کند، شاکی () نامیده میشود. حال اگر شاکی، نسبت به جبران ضرر و زیان وارده نیز اقدام کند و مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم را نیز بخواهد، مدعی خصوصی نامیده می شود. از این رو، در جرایم قابل گذشت که جنبه عمومی ندارند تا زمانیکه شاکی نسبت به تنظیم شکواییه و دادخواهی اقدام نکند و تعقیب مرتکب را تحت عنوان متهم از محکمه خواستار نشود، پرونده کیفری به جریان نمی افتد.

تنظیم شکواییه یا شکایت توسط وکیل

نحوه نوشتن شکواییه یا شکایت به چه صورت است؟

ماده 68 از قانون آیین دادرسی کیفری به بیان موضوعاتی در خصوص شکایت پرداخته است. باید دقت داشته باشیم که تنظیم شکواییه یا شکایت توسط وکیل دارای اصول و مقرراتی است که لازم است در زمان نوشتن شکایت آن ها را به طور کامل رعایت کرد. از نظر قانون شکایت می تواند توسط شاکی یا مدعی خصوص نوشته شود. اگر شاکی یا مدعی خصوصی به هر دلیلی توانایی نوشتن شکایت نداشت، می تواند این کار را به یک وکیل مجرب و کار آزموده محول کند.

در تنظیم شکواییه یا شکایت توسط وکیل لازم است موارد زیر به صورت کامل قید شود:

 الف نام، نام خانوادگی، نام پدر، سن، شغل، میزان تحصیلات، وضعیت تاهل، تابعیت، مذهب، شماره شناسنامه، شماره ملی، نشانی دقیق و در صورت امکان ایمیل، شماره تلفن همراه، ثابت و کدپستی شاکی

ب موضوع شکایت، تاریخ و محل وقوع جرم

پ ضرر و زیان وارده به مدعی و مورد مطالبه وی

ت ادله وقوع جرم، اسامی و مشخصات و نشانی شهود و مطلعان در صورت امکان

تعدادی برگه شامل موارد بالا به صورت متحد الشکل با دستور قوه قضائیه چاپ شده است تا اگر فردی برای شکایت مراجعه کرد بتواند شکواییه خود را در آن ها درج کند. باید دقت داشته باشید که اگر شکایت در برگه ای متفاوت از آن چه گفته شد نیز تحریر شود هیچ خللی در اصل ماجرا اتفاق نمی افتد و به شرط رعایت کامل اصول و مقررات، از نظر قوه قضائیه مورد قبول واقع خواهد شد.

در نوشتن شکواییه یا شکایت باید به چه نکاتی توجه کرد؟

در نوشتن شکواییه علاوه بر اینکه باید توجه ویژه ای به اصول نگارش و چهارچوب ها داشت، می بایست نحوه بیان جرم و خواسته شاکی نیز به گونه ای بیان شود که بیشترین تاثیر را در مرجع مورد نظر داشته باشد. در واقع بهترین شکایت آن است که ضمن رعایت کامل اصول نگارشی بتواند با بیانی شیوا ماوقع را شرح دهد و نیز تمامی نکات حقوقی و قانونی در آن ذکر شود تا در نهایت متنی بالغ و فصیح به دست مقام رسیدگی کننده برسد؛ بنابراین می توان گفت که شیوه نوشتن شکواییه یکی از مهم ترین بخش های پرونده کیفری است و از این رو لازم برای تنظیم شکواییه یا شکایت توسط وکیل مجرب اقدام نمایید.

 تعقیب متهم و اقامه دعوا از جهت حیثیت عمومی بر عهده دادستان است؛ یعنی برای به جریان افتادن پرونده کیفری از بابت جنبه عمومی جرم، به تنظیم شکواییه از ناحیه شاکی و درخواست وی نیازی نمیباشد؛ زیرا صرفا در جرایم قابل گذشت است که برای آغاز تعقیب متهم نیازمند به شکایت شاکی میباشیم. به همین جهت است که در جرایم مذکور، در صورت گذشت شاکی و اعلام رضایت وی، تعقیب متهم موقوف شده و پرونده کیفری مختومه میشود.

نحوه نوشتن شکایت

تفاوت شکایت کیفری و حقوقی در چیست؟

لازم به ذکر است که شکایت را می توان به دو دسته کلی شکایت کیفری و شکایت حقوقی تقسیم بندی کرد. در شکایت کیفری، فردی را که شکایت می کند در اصطلاح شاکی و فردی که از او شکایت شده است را متشاکی می گویند. در این در حالی است که در شکایت حقوقی در اصطلاح فرد شکایت کننده را خواهان و فردی که از او شکایت انجام شده است را خوانده می گویند. به علاوه در شکایت کیفری، دادگاه پس از رسیدگی به پرونده، برای مجرم بنا بر قانون، مجازات تعیین می کند. این در حالی است که در شکایات حقوقی، قاضی خوانده را ملزم به پرداخت حقوق قانونی طرف مقابل می کند.

باید به این نکته توجه داشت که در اصطلاحات مربوط به حقوق، موضوع پرونده در شکایت حقوقی را خواسته می گویند. باید دقت داشته باشیم که شکواییه کیفری را می توان در هر نوع کاغذی به شرط رعایت اصول نگارشی تنظیم کرد؛ اما برای تنظیم شکایت حقوقی توسط وکیل حتما می بایست از دادخواست استفاده کرد تا در نهایت مورد تایید قاضی واقع شده و قبول گردد. به علاوه باید به این نکته توجه داشت که شکایت کیفری در ابتدا به دادسرا فرستاده می شود تا در آنجا تحقیقات لازم در خصوص آن انجام شده و سپس پرونده به دادگاه ارسال شود؛ اما در شکایت حقوقی خواسته شما به صورت مستقیم به دادگاه فرستاده خواهد شد.

در شکایت کیفری و حقوقی همواره دادگاه زمانی را برای حضور فیزیکی متهم در نظر می گیرد. اگر در شکایت کیفری، متشاکی در زمان تعیین شده خود را به دادگاه معرفی نکند، حکم جلب او صادر می شود. این در حالی است که در صورت غیاب خوانده در جلسات دادگاه، رای بدون حضور او توسط قاضی صادر خواهد شد. برخی از جرم های کیفری مانند زنا، رشوه و قتل دارای جنبه عمومی هستند و با رضایت شاکی پرونده مختومه نمی شود. در حالی که دعوی حقوقی پس از رضایت خواهان به پایان می رسد.

در شکایت کیفری دادگاه برای متهم پرونده، احضاریه ای ارسال می کند و نتیجه عدم حضور را جلب اعلام می کند. ولی در شکایت حقوقی به طرف دعوا یا خوانده برگه ای به نام اخطاریه ارسال می شود. همچنین لازم به ذکر است که در شکایت کیفری تمبر غیر مالی به پرونده الصاق می شود، ولی در شکایت حقوقی باید به میزان خواسته تمبر الصاق کرد.

تفاوت شکایت کیفری و حقوقی

نمونه متن شکواییه یا شکایت

گاهی ممکن است فردی بخواهد خودش در جهت تنظیم شکواییه اقدام نماید. در این شرایط لازم است او با نحوه تحریر شکایت آشنا باشد و نیز با مطالعه چند نمونه شکواییه از آن برای نوشتن شکایتی جدید الگو بگیرد. در ادامه سعی داریم شما را با چند نمونه متن شکایت آشنا کنیم.

نمونه متن شکواییه شماره 1:

ریاست محترم دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان …

با سلام

احتراما به استحضار می رساند، مشتکی عنه در مورخ … با حضور در محل کار اینجانب و سپس، ارسال پیامک های متعدد، بنده را متهم به کلاهبرداری و اختلاس از اموال دولتی نموده است که استشهادیه و پرینت پیامک های ضمیمه شده به شکواییه، مثبت این ادعا می باشد.

لذا، با تقدیم این شکواییه، مستندا به ماده 697 قانون مجازات اسلامی، بخش تعزیرات که به تعریف و بیان شرایط جرم افترا پرداخته، تقاضای رسیدگی و تعیین مجازات برای متهم موصوف، مورد استدعا می باشد.

نمونه متن شکواییه شماره 2:

دادستان محترم عمومی و انقلاب شهرستان

با عرض سلام و ادب

به عرض می رساند اینجانب خودرو … خود را به شماره پلاک … در تاریخ … به عنوان امانت به مشتکی عنه می سپارم اما وقتی در تاریخ مقرر از مشتکی عنه درخواست استرداد خودرو ی امانی را نمودم ایشان از استرداد خودروی مذکور سر باز زدند اینجانب برای پس گرفتن مال امانی اظهار نامه ای در تاریخ … به شماره … به ایشان ارسال کردم که به موجب آن مورد امانت از ایشان مطالبه گردید اما مشتکی عنه هیچ اقدامی جهت استرداد مورد امانی انجام ندادند فلذا با عنایت به ادله ی اینجانب که شامل اظهار نامه و شهادت شهود می باشد و به دلیل این که فعل ارتکابی ایشان دارای عنوان مجرمانه ی خیانت در امانت می باشد با استناد به ماده ی 674 قانون مجازات اسلامی تعزیرات و مجازات های باز دارنده تقاضای تعقیب کیفری و مجازات ایشان را دارم همچنین نظر به این که خسارت های وارد شده به بنده مبلغ … ریال است درخواست صدور و اجرای فوری دستور تامین خواسته را دارم.

نمونه متن شکواییه شماره 3:

دادستان محترم عمومی و انقلاب شهرستان…

با عرض سلام و ادب

به استحضار می رساند که این جانب در تاریخ… در خیابان…مشغول رانندگی بودم که با خودروی شخصی خود تصادف کوچکی با خودرو مشتکی عنه نمودم. پس از آن ایشان بعد از جدال لفظی به اینجانب حمله کرد و با ضربه ای که وارد نمود از ناحیه ی … دچار جراحت شدم. شدت جراحت به گونه ای بود که شاهدان عینی با پلیس و اورژانس تماس گرفتند. متشکی عنه با خودروی شخصی خود به سرعت فرار نموده و یکی از شاهدان عینی شماره ی پلاک را برداشته است. شماره ی پلاک خودروی مذکور به پلیس تحویل داده شده است همچنین شاهدان عینی اظهارات خود را به همراه شرح واقعه ارائه نمودند. لذا تعقیب و مجازات کیفری متشکی عنه به اتهام ضرب و جرح و فحاشی مطابق با ماده ی 614 و 608 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازات های بازدارنده) مورد استدعاست. همچنین با توجه به جرم تحقق یافته ارائه ی معرفی نامه برای مراجعه به پزشکی قانونی جهت تعیین نوع جراحت وارد شده را خواستارم. همچنین با نظر به این که خسارت وارد شده به اینجانب مبلغ … ریال را به خود اختصاص می دهد بدوا تقاضای صدور و اجرای قرار تامین خواسته را دارم.

چرا باید تنظیم شکایت را به وکیل بسپاریم؟

باید به این نکته توجه داشته باشیم که تنظیم شکواییه یا شکایت توسط وکیل اولین قدم در تشکیل پرونده کیفری و شروع دعوای کیفری است. تنظیم شکواییه یا شکایت توسط وکیل نیازمند دانش حقوقی است. می بایست فردی که در صدد تنظیم شکایت اقدام می کند، اطلاع کاملی از قوانین داشته و تجربه شکواییه نویسی را نیز در آن همراه کند. لازم به ذکر است که نحوه نوشتن شکواییه و شیوه بیان ماوقع تاثیر به سزایی در آینده پرونده خواهد داشت. از این رو، لازم است برای جلوگیری از بروز خسارات جبران ناپذیر در آینده، به بهترین وکیل کیفری اعتماد کرد.

دقت داشته باشید که دعوای کیفری از پیچیدگی های خاص خود همراه است و جنگیدن در میدان آن سخت تر از سایر زیر شاخه های قضایی، مستلزم بهره مندی از دانش و مهارت است. در صورتی که یک وکیل پرونده کیفری را ببازد، ممکن است تبعاتی به بزرگی جان و مال یک انسان به همراه داشته باشد. بهتر است بی تعارف از همان ابتدا طی کردن مراحل رسیدگی به پرونده کیفری را به یک وکیل متعهد و مجرب سپرده تا احتمال موفقیت در آن به میزان چشمگیری افزایش یابد.

نمونه متن شکواییه یا شکایت

کلام آخر

در این مقاله سعی کردیم به موضوع تنظیم شکواییه یا شکایت توسط وکیل بپردازیم و تا آنجایی که ممکن است نکات مربوط به آن را مطرح کنیم. در ادامه سعی کردیم نحوه نوشتن شکایت را به شما آموزش دهیم و چند نمونه متن شکواییه را نیز به عنوان الگو در اختیار شما قرار دهیم. سپس به تفاوت شکایت در دعاوی حقوقی و کیفری اشاره کردیم و مهم ترین تفاوت های شکایت و دادخواست را برشمردیم. در پایان نیز لزوم مراجعه به وکیل برای تنظیم شکایت را گوشزد کردیم. حال دعوت می کنیم تجربیات خود را در قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

فردین ساریخانی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، حقوقی/روزنامه نگار/عاشق کتاب، هنر، سفر و فیلم کلاسیک

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سیزده + 6 =

دکمه بازگشت به بالا