تاثیر تغییر جنسیت در ارث فرزندان واقعیت دارد؟ ⚡️ بررسی حقوقی
حتماً شما نیز در خصوص تغییر جنسیت اطلاعات مختصری را در اختیار داشته و حتی مراحل تغییر جنسیت را از نظر پزشکی بشناسید اما باید در نظر داشته باشید که تغییر جنسیت میتواند فرد را از نظر حقوقی نیز درگیر کرده و روابط ارثی او را تحت تاثیر قرار دهد. در واقع میتوان گفت یکی از مشکلات جامعه تفاوت میان هویت جنسی و هویت واقعی برخی از افراد میباشد. بسیاری از افرادی که با چنین مشکلاتی روبرو هستند ممکن است پس از مدتی تصمیم بگیرند که عمل جراحی انجام داده و یکی از جنسیتهای مذکر یا مونث را برای خود برگزینند. قوانین و مقررات خاصی در کشور در باره تغییر جنسیت به تصویب رسیده است که مباحث مربوط به ارث نیز مشمول آن خواهد شد. در این مقاله سعی داریم تاثیر تغییر جنسیت در ارث فرزندان را مورد بررسی قرار دهیم پس با ما همراه باشید.
منظور از تغییر جنسیت چیست؟
پیش از اینکه در خصوص تاثیر تغییر جنسیت در ارث فرزندان توضیحاتی را ارائه دهیم باید تغییر جنسیت را از نظر پزشکی و حقوقی توضیح و ارزیابی کنیم. یکی از بیماریهای نادری که در بین افراد متولد شده در سطح جامعه دیده میشود دوجنسه بودن است. در واقع برخی از افراد پس از تولد دارای ویژگیهای هر دو جنس مذکر و مونث هستند و همین مسئله میتواند زندگی آنها را از جنبههای مختلف تحت تاثیر قرار دهد. چالشهای زندگی اجتماعی این افراد به مرور زمان بیشتر و بیشتر خواهد شد.
بسیاری از افراد دوجنسه تصمیم میگیرند که پس از مدت زمان مشخصی و پس از اینکه به سن بلوغ رسیدند تغییر جنسیت داده و برای خود یک جنسیت مشخص را برگزینند؛ اما حقیقت این است که عدهای دیگر تصمیم میگیرند تا پایان عمر با این مشکل روبرو شده و با آن کنار بیایند.
در واقع میتوان گفت که تغییر جنسیت یک فرایند مشخص است که بر اساس آن جنسیت فرد از یک حالت به حالت دیگر تغییر میکند. در بسیاری از موارد تغییر جنسیت با عمل پزشکی و یا هورمون درمانی انجام میشود.
جهت مشاوره های بیشتر با بهترین وکیل خانواده در تهران کلیک کنید!
در این بین ممکن است برخی از افراد تمایل داشته باشند که جنسیت خود را به جنسیت هویتی شان تغییر داده و یا اینکه جنسیت مقابل را انتخاب نمایند. البته لازم است به این نکته نیز اشاره داشته باشیم که علاوه بر خواسته خود فرد عمل جراحی و علم پزشکی نیز بر روی جنسیت تغییر یافته او تاثیر خواهد گذاشت.
به هر حال موضوعی که مطرح میشود این است که قوانین و مقررات مدانی در کشور در خصوص تاثیر تغییر جنسیت در ارث فرزندان به تصویب رسیده که باید پیش از تغییر جنسیت درباره آنها اطلاعات کسب کنید.
گاهی آناتومی بدن فرد به گونهای است که تنها امکان تغییر جنسیت برای او به یکی از حالتهای جنسی امکانپذیر است که گاهی این حالت جنسی مخالف نظر و میل او میباشد اما به هر حال باید در نظر داشته باشید که علم پزشکی در این خصوص نظر قطعی را خواهد داد. عمل تغییر جنسیت در ایران همواره باید با دریافت مجوزهای قانونی صورت بپذیرد تا پس از این فرد در سطح جامعه و از نظر قانونی با مشکلات جدی روبرو نگردد. در صورتی که عمل تغییر جنسیت به صورت قانونی باشد در مباحث ارث نیز مشکلی پدیدار نخواهد شد.
ارث والدین تغییر جنسیت داده از فرزندان
لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که تاثیر تغییر جنسیت در ارث فرزندان در کشورهای مختلف با یکدیگر متفاوت است و بستگی به قوانین و مقررات هر یک از کشورها خواهد داشت. فرض کنید که والدین فرد یعنی پدر و مادر او تغییر جنسیت دادهاند و در شرایطی لازم است که از فرزند خود که فوت شده است ارث ببرند در این خصوص نظر فقها با یکدیگر کاملاً متفاوت خواهد بود. برخی از فقها بر این عقیده هستند که تغییر جنسیت پدر و مادر بر روی رابطه ارثی آنها و ارث بردن از فرزند تاثیری نمیگذارد.
این فقها بر این عقیده هستند که والدین تغییر جنسیت داده میتوانند همچنان از فرزندان خود ارث ببرند حتی اگر روابط آنها دچار تغییراتی شده است؛ اما همانطور که اشاره کردیم نظر برخی از فقهای شیعه کاملاً مخالف این است و تفاوتهای نظری در این خصوص وجود دارد. این فقها بر این عقیده هستند که پس از تغییر جنسیت والدین روابط ارثی میان فرزندان و پدر و مادر کاملاً قطع شده و والدین بر اساس فتوای این فقها هرگز نمیتوانند از فرزند فوت شده خود اعم از دختر یا پسر ارثی را دریافت کنند.
اما لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که در حال حاضر در قانون معدنی کشور هیچ گونه اشارهای به سهم الارث والدین تغییر جنسیت داده از فرزندانشان ارائه نشده است و هر یک از مراجع قضایی به صورت جداگانه در این خصوص حکم نهایی را صادر میکند. حکم صادر شده از سوی محاکم قضایی به میزان زیادی به فتوای فقهای شیعه بستگی دارد و پیش از صدور حکم این فتوا مورد بررسی توسط قاضی قرار خواهد گرفت. در تمامی این مراحل میتوان از یک وکیل مجرب و خبره کمک دریافت کرد.
باید به این نکته اشاره کنیم که قوانین ارث در هر یک از کشورهای جهان دارای تفاوتهای بسیاری با دیگر کشورها است بنابراین ممکن میباشد که والدین تغییر جنسیت داده در کشوری به غیر از ایران فوت کنند که در این شرایط برای تقسیم ارث و ارث بردن آنها از فرزندانشان میبایست قوانین کشور مورد نظر مورد استناد قرار بگیرد و بر اساس آن حکم صادر شود. به هر حال توصیه میشود برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه حتماً از یک وکیل خبره و متخصص به دعاوی خانوادگی مشاوره حقوقی دریافت کنید.
ارث فرزندان از والدین تغییر جنسیت داده
در خصوص تاثیر تغییر جنسیت در ارث فرزندان باید به این نکته اشاره داشته باشیم که اگر والدین تغییر جنسیت داده باشند در سهم الارث فرزندان از آنها تغییراتی پدیدار میشود.
قانون مدنی اشاره میکند که سهم و ارث فرزندان از والدین بر اساس جنسیت آنها در زمان فوت مورث تعیین میگردد. البته باید اشاره داشته باشیم که قانون دقیقی برای تقسیم ارث در تغییر جنسیت به تصویب نرسیده است و برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص آنها لازم است با یک وکیل متخصص و خبره مشورت کنید.
به عنوان مثال، اگر فردی که قبلاً مرد بوده و به زن تغییر جنسیت داده فوت کند، فرزندان او (اعم از پسر و دختر) بر اساس اینکه در زمان فوت پدرشان دختر بودهاند، ارث خواهند برد.
زمان تغییر جنسیت در این مورد نقشی ندارد و صرف نظر از اینکه فرد قبل یا بعد از تولد فرزندانش تغییر جنسیت داده باشد، سهم الارث فرزندان بر اساس جنسیت آنها در زمان فوت مورث تعیین خواهد شد. هر یک از محاکم قضایی در زمان تقسیم ارث به این موضوعات توجه ویژهای خواهد داشت و بر اساس قوانین رای نهایی را صادر میکند.
اگر فردی تغییر جنسیت بدهد بر روابط ارثی او چه تغییراتی ایجاد میشود؟
در خصوص تاثیر تغییر جنسیت در ارث فرزندان لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که قوانین ارثی ایران بر اساس جنسیت تعیین شده است یعنی در قانون اشاره شده است که زن نصف مرد ارث خواهد برد و همین مسئله میتواند قوانین مربوط به تغییر جنسیت را با تغییرات جدی روبرو کند. دقت داشته باشید که ملاک اصلی برای تقسیم ارث و سهم الاث هر یک از افراد جنسیت آنها در زمان فوت مورث میباشد پس باید در زمان تقسیم ارث به جنسیت هر یک از فرزندان شخص توجه ویژه داشت.
برای مثال تصور کنید که یکی از دخترهای خانواده در زمان حیات پدرش به طور کاملاً قانونی تغییر جنسیت داده و پسر میشود. حال اگر پدر یا مادر خانواده فوت کند باید به این شخص به مانند یک پسر سهم الارث تعلق بگیرد.
چرا که این فرد در زمان فوت پدر یا مادرش از نظر قانونی یک مرد شناخته میشود و باید دو برابر دخترهای خانواده ارث ببرد. البته لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که تغییر جنسیت باید به صورت کاملاً قانونی انجام شده باشد و در محاکم قضایی فرد مجوزهای لازم را کسب کند.
نکته دیگری که باید به آن اشاره داشته باشیم این است که تغییر جنسیت پیش از انعقاد نطفه بر روی ارث اثر نخواهد گذاشت؛ یعنی سمبل ارث والدین تغییر جنسیت داده است فرزندان پیش یا پس از تغییر جنسیت دادن ثابت خواهد ماند.
همچنین در مورد تاثیر تغییر جنسیت در ارث از همسر میتوان گفت که اگر یکی از زوجین تغییر جنسیت بدهد نکاح انفساخ پیدا میکند پس ارث بردن موضوعیتی نخواهد داشت. البته لازم است برای کسب اطلاعات بیشتر از یک وکیل متخصصترین زمینه مشاوره حقوقی دریافت کنید.
همچنین باید اشاره داشته باشیم که دادگاه در حضانت فرزندان تاثیر تغییر جنسیت در ارث فرزندان را نیز مورد بررسی قرار خواهد داد؛ یعنی دادگاه بر اساس جنسیت تغییر یافته هر یک از والدین حضانت فرزند را به آنها اعطا خواهد نمود.
همچنین برای تقسیم ارث و اعطای سهم الارث به افراد دوجنسه همواره باید نظر کارشناسان مربوط به روانشناسی و پزشکی به دقت مورد بررسی قرار بگیرد. همچنین باید اشاره کنیم که اگر فردی بدون حکم دادگاه اقدام به تغییر جنسیت کند ممکن است در تقسیم ارث با چالشهای روبرو شود.
تاثیر تغییر جنسیت در ارث فرزندان چیست؟
درباره تاثیر تغییر جنسیت در ارث فرزندان باید به این نکته اشاره داشته باشیم که هر فردی پس از مرگ میبایست اموالش را به دیگران واگذار کرده و در واقع دیگران از او به ارث خواهند برد. بر طبق قانون لازم است پس از فوت هر شخص وراث او به محاکم قضایی درخواست انحصار وراثت بدهند.
از نظر قانونی لازم است تمامی اموال شخص تعیین و تکلیف شده و وراث او نیز مشخص شوند. در ابتدا تکلیف مطالبات و بدهیها و همچنین مالیات شخص مشخص گردیده و سپس تقسیم ارث صورت میپذیرد.
قانون مقدر میکند که اگر شخصی تنها دارای یک فرزند اعم از یک فرزند پسر یا یک فرزند دختر باشد تمام اموال به جای مانده از متوفی به همان یک فرزند به ارث میرسد؛ اما در صورتی که تمامی فرزندان متوفی همجنس باشند یعنی تمامی آنها پسر یا تمامی آنها دختر باشند ارث مرحوم به طور مساوی بین آنها تقسیم خواهد شد؛ اما اگر متوفی دارای فرزندان پسر یا دختر باشد باید به این نکته توجه داشته باشید که پسر از اموال متوفی دو برابر فرزند دختر ارث خواهد برد و این جزو قوانین کشور است.
حال سوالی که پیش میآید این است که تاثیر تغییر جنسیت در ارث فرزندان چگونه خواهد بود و اگر فرزندی تغییر جنسیت بدهد ارث به او چگونه تعلق میگیرد؟ بر اساس نظر اکثر فقها میبایست در زمان فوت متوفی به جنسیت فرزندان توجه داشت.
یعنی اگر فردی تغییر جنسیت داده باشد لازم است به این نکته توجه کنید که در زمان فوت متوفی او دارای چه جنسیتی است و ارث باید بر اساس همین موضوع تقسیم گردد. برای مثال اگر او جنسیت خود را از پسر به دختر تغییر داده باشد در زمان تقسیم ارث باید بر اساس سهم الارث دختر بهرهمند شود.
اما در شرایطی ممکن است فرد دوجنسه جنسیت خود را به مرد تغییر داده باشد که در صورت فوت متوفی لازم است به او سهم الارث پسر تعلق بگیرد. برای مثال تصور کنید که جنسیت فرد در زمان فوت پدرش مونث باشد. حال پس از فوت پدر او تصمیم بگیرد که جنسیت خود را به مرد تغییر بدهد در این شرایط او نمیتواند دو برابر سهم و ارث یک دختر را بهرهمند شود چرا که جنسیت او در زمان فوت پدرش دختر بوده و میدانیم که ارث دختر نصف ارث مرد بر اساس قوانین خواهد بود.
تاثیر تغییر جنسیت در ارث والدین چگونه خواهد بود؟
قانون مدنی کشور در خصوص تاثیر تغییر جنسیت در ارث والدین به این موضوع اشاره میدارد که اگر فرزندی فوت کند والدین او میتوانند به عنوان وراث قانونی او از اموالش بهرهمند شوند و از آن به ارث ببرند. سهم و ارث پدر از اموال به جای مانده از فرزندش دو سوم و ارث مادر از اموال به جای مانده از فرزند فوت شده خود یک سوم میباشد؛ اما در شرایطی ممکن است پدر یا مادر و یا هر دوی آنها اقدام به تغییر جنسیت نمایند در این شرایط این سوال پیش میآید که تقسیم ارث چگونه انجام میشود.
در چنین شرایطی است که برخی از فقها نظر میدهند که پدر و مادر پس از تغییر جنسیت نمیتوانند از اموال فرزند خود ارث ببرند.
عقیده این فقها بر این است که چنین افرادی دیگر پدر و مادر نمیباشند و نقش اجتماعی خود را از دست دادند؛ اما بعضی دیگر از فقها بر این عقیده هستند که اصل والد بودن حتی پس از تغییر جنسیت تغییر نکرده و نظریه فقهای پیشین را مردود اعلام میدارند. در واقع این علما بر این عقیده هستند که نسبت فرزند و والد بودن پابرجا است و فقط جنسیت آنها تغییر کرده است.
باید در خصوص تاثیر تغییر جنسیت در ارث به این نکته اشاره داشته باشیم که تغییر جنسیت به هیچ عنوان نمیتواند به عنوان مانعی برای ارث بردن به شمار بیاید. در واقع پدر و مادر حتی در صورت تغییر جنسیت دادن نیز میتوانند از اموال فرزند فوت شده خود ارث ببرند.
بر اساس این نظریه حتی پس از تغییر جنسیت دادن والدین آنها به عنوان والد فرزندشان به شمار میروند. در واقع اگر والدین تغییر جنسیت بدهند تنها عنوانهای آنها دچار تغییرات جدی میشود اما آنها همچنان والدین فرزندشان به شمار میروند.
نکتهای که لازم است در این خصوص به آن اشاره داشته باشیم این است که مقدار ارث هر یک از والدین بر اساس جنسیت آنها در زمان انعقاد نطفه فرزند بستگی خواهد داشت. برای مثال تصور کنید که پدری پس از انعقاد نطفه جنسیت خود را تغییر داده و جنسیت مونث را برای خود برگزیند. در زمان تقسیم ارث جنسیت پدر در زمان انعقاد نطفه در نظر گرفته میشود و ارث پدر به او تعلق میگیرد حال آنکه او اکنون دارای جنسیت مونث میباشد البته باید در این موضوع با یک وکیل مجرب و خبره مشاوره کنید.
تغییر جنسیت پس از ازدواج و قوانین مربوط به آن
حالا که در خصوص تاثیر تغییر جنسیت توضیحات جامعی را ارائه دادیم لازم است تاثیر تغییر جنسیت پس از ازدواج را نیز بر روی مسائل حقوقی ارزیابی کنیم. سوالی که در این خصوص پیش میآید این است که افراد آیا میتوانند پس از ازدواج نیز برای تغییر جنسیت اقدامات لازم را به انجام برسانند و مجوزهای حقوقی را دریافت کنند یا خیر؟
در واقع اگر فرد بتواند مجوزهای قانونی و حقوقی لازم برای تغییر جنسیت را از محاکم قضایی دریافت کند میتواند اعمال مربوط به تغییر جنسیت را انجام دهد.
اما پیش از اقدام برای تغییر جنسیت لازم است به عواقب آن نیز توجه کاملی کرد. برای مثال ممکن است فردی پس از عقد نکاح و پیش از برقراری رابطه جنسی تصمیم به تغییر جنسیت بگیرد که در این شرایط نکاح فسخ شده و هیچگونه مهریهای به زن تعلق نخواهد گرفت.
اما ممکن است در اثر تغییر جنسیت خسارتی به طرف مقابل وارد شده باشد که در این صورت قانون مقدر میکند که او باید خسارتهایی وارد شده را جبران کند. پس باید با این گونه آثار حقوقی مربوط به تغییر جنسیت پس از ازدواج نیز توجه کرد.
در شرایطی ممکن است زن و مرد پس از برقراری رابطه جنسی تصمیم به تغییر جنسیت بگیرند که در این صورت نیز عقد صورت گرفته کاملاً باطل خواهد بود؛ اما در چنین شرایطی چون رابطه جنسی برقرار شده است لازم میباشد از نظر قانونی به زن مهریه تعلق بگیرد؛ اما در برخی از شرایط بسیار نادر و اندک ممکن است زن و مرد به صورت همزمان تصمیم بگیرند که تغییر جنسیت بدهند در این شرایط نکاح به قوت خود باقی است و باطل نیست چرا که زوجین پس از عمل جراحی دارای جنسیتهای مختلف میباشند.
لزوم مراجعه به وکیل برای دعاوی ارث و تغییر جنسیت
اگر موسر به تغییر جنسیت هستید و یا اینکه پس از تغییر جنسیت با مشکلات عدیدهای در تقسیم ارث روبرو شدهاید بهتر است که از وکیل مجرب و خبره استفاده کنید. چنین وکیلی قادر است که راهکارهای مناسبی را در اختیار شما قرار داده و از تجربیات خود در جهت بازگشایی گرههای موجود در پرونده استفاده نماید. به هر حال شما میتوانید با تکه بر سابقه درخشان وکیل مورد نظرتان احتمال کسب پیروزی را برای خود در محاکم قضایی و دعاوی تقسیم ارث به میزان قابل توجهی افزایش دهید.
لازم است برای دعاوی خانوادگی مانند دعاوی مربوط به ارث از یک وکیل متخصص استفاده کنید چرا که چنین وکیلی میتواند شانس کسب پیروزی را افزایش داده و به صورت تخصصی به دعاوی مطرح شده ورود پیدا کند. میبایست تحقیقات جامعی را انجام داده و به صورت چشم بسته عمل نکنید چرا که این مسئله میتواند چالشهای بسیار زیادی را برای شما در بلند مدت به همراه داشته باشد. وکیلی که به خدمت میگیرید باید دارای رزومهای مشخص بوده و سالهای زیادی در این عرصه فعالیت داشته باشد.
کلام آخر
از اینکه تا پایان مقاله در کنار ما بودید و با صبر و حوصله مطالب این سایت را مطالعه کردید از شما تشکر و قدردانی میکنیم. در این مطلب تلاش کردیم تا تاثیر تغییر جنسیت در ارث فرزندان را مورد بررسی قرار دهیم تا اطلاعات شما در این زمینه افزایش پیدا کرده و بتوانید با استفاده از مطالب مندرج در آن مشکلات حقوقی خود را برطرف نمایید. در این مطلب شرایط مختلفی را در نظر گرفتیم از این بابت که والدین تغییر جنسیت دهند یا اینکه فرزندان تصمیم به تغییر جنسیت بگیرند و در پایان شرایط تقسیم ارث در هر کدام از آنها را بررسی نمودیم. حالا از شما میخواهیم که نظرات و تجربیات خود را با سایت برترین وکیل و مخاطبان آن در میان بگذارید.